Last news in Fakti

31 Август, 2019 14:15 1 291 36

Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна

  • moody's-
  • кредитен рейтинг-
  • икономика-
  • финанси

Промяната отразява силната фискална позиция и благоприятните перспективи пред икономическия растеж

Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна - 1

Moody’s Investors Service повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна от стабилна и потвърди дългосрочния рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута Baa2.

Положителната промяна отразява силната фискална позиция и благоприятните перспективи пред икономическия растеж. Запазването на кредитния рейтинг на Baa2 отчита баланса между положителното фискално и макроикономическо развитие и заявената готовност за присъединяване към еврозоната и съществуващите предизвикателства пред страната, произтичащи от негативните демографски тенденции и наличието на слабости в някои области на политиката.

Агенцията акцентира върху подобряващите се фискални показатели и провежданата последователна и благоразумна политика. През последните години България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг, подобрение в кредитоспособността, значителен фискален резерв и положително влияние на пенсионната реформа върху фискалната устойчивост. Moody’s очаква през 2020 г. бюджетният баланс да остане на излишък (0.8 % от БВП), а държавният дълг да продължи да се понижава и да достигне 19 % от БВП.

Според Moody’s стабилните перспективи за растеж в България се обуславят от продължаващата интеграция в ЕС и повишената конкурентоспособност. След 2015 г. растежът на икономиката е над 3 % годишно и Агенцията очаква положителните развития да продължат през следващите години, като нарастването на икономиката се установи около потенциала. Икономическият растеж ще бъде подкрепен и от някои важни инфраструктурни проекти, като автомагистрали „Хемус“ и „Струма“, железопътната линия София-Пловдив и по-високото усвояване на средства от европейските фондове. Повишената конкурентоспособност е подкрепена от нарастващите експортни дялове и излишъците по текущата сметка на платежния баланс, което отразява структурните подобрения в икономиката след кризата.

Moody’s очаква едновременното присъединяване към ВМ II и Единния надзорен механизъм (ЕНМ) да допринася за провеждането на благонадеждни макроикономически политики и по-нататъшното укрепване на институциите. Очаква се също Планът за действие по присъединяване към ВМ II и ЕНМ, както и усилията за задълбочаване на сътрудничеството на България с ОИСР да насърчат приемането на допълнителни реформи за подобряване на ефективността в областта на корпоративното управление, бюджетното планиране и публичната администрация.

Рейтингът може да бъде повишен при поддържане на положителното икономическо и фискално развитие. По-нататъшният напредък в програмата на правителството за реформи (образование, здравеопазване, държавни предприятия), както и присъединяването към еврозоната и членството в ЕНМ също биха имали положителен ефект върху рейтинга.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    14 3 Отговор
    Хахаха..... хахахххххх..... докато не почнат да растат банани и да няма отоплителен сезон нас това не ни топли...
  • 2 СссереМ

    9 16 Отговор
    Хайде сега тролчета червенки да обясните тоя факт, уж сме фалирали а то какво излезе, или сигурно бойко се е обадил по телефона и те веднага изпълниха предизборно молбата му?

    Коментиран от #3, #5, #6, #19

  • 3 Здрасти

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    България е най - бедната и разграбена държава в Европа, направо бананова държава
  • 4 русенец

    10 2 Отговор
    Тия от Мъди са голям ташак! Нищо не разбират! :))) Булгаристан няма държава, няма и качествен калабалък, които да изкарват парите за евентуалните отпуснати кредити. Да, Мудис са ташак!
  • 5 Behemoth

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Ми това е рейтинг на стабилна африканска джамахирия бе нетрол гербераски...

    Коментиран от #7

  • 6 900

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Щом Румъния не можем да насттигнем по нищо, смятай колко сме зле.. Да не говорим примерно за Турция или Гърция, за там има много гляб да ядем още..
  • 7 СссереМ

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Behemoth":

    А защо е по висок от просперираща русия,турция и беларус дрогарю?

    Коментиран от #8

  • 8 900

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Турция 17 икономика в света в Г-20, България 88 та икономика, Турция произвежда от игла до конец, да не говорим какви оръжия произвежда че и продава вече... Българите няма на кой два домата да продаде

    Коментиран от #11

  • 9 СссереМ

    2 8 Отговор
    Кредитен рейтинг на русия ВВВ-,на турция ВВА,на Румъния ВВВ,и нашата ВАА,е кой е с най добър рейтинг троле?
  • 10 ПЕНСИОНЕР

    9 2 Отговор
    Моят( и на други като мен пенсионери) кредитен рейтинг се определя от съдържанието на портфейла ми от пенсия до пенсия, като съвестно си плащам сметките и данъците, купувам си лекарствата и каквото хартиса за глезотии( като храна например), а сега ще чакаме 9–ти септември, заради почивните дни, та ще бъде на принципа– поредното оцеляване в джунглата.
  • 11 СссереМ

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "900":

    Тоя мохабет го разправяй на у хоремага,нито фитч нито мудис нито стандарт енд пауърс ги вълнуват твоите домати,но инвеститорите гледат точно тези непонятни за теб цифри и букви.

    Коментиран от #14, #18

  • 12 Джудже

    10 2 Отговор
    Не гледайте, че нямате пари за нищо, а слушайте какво ви говорят: България е просперираща държава, кредитния рейтинг се покачва, заплатите растат и т.н. Това, че сме най бедните е ЕС сигурно не е вярно!!!
  • 13 Lehman Brothers

    3 2 Отговор
    А пък на нас юни- юли 2008 Moody's ни даде крдитен рейтинг Ааа.

    Коментиран от #15

  • 14 Джудже

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    А ти тези "непонятни цифри и букви" ли ядеш, или домати?
  • 15 СссереМ

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Lehman Brothers":

    Само да напомня към 15.08.2008 г.,кредитния рейтинг на България е бил ВВВ за чуждестранна валута и ВВВ+ за местна,за сравнение ще ти кажа че Ааа рейтинг за страни като Франция и Германия, САЩ и Люксембург са единствените държави с рейтинг ААА,айде сега мисли друго каскете,данните ги има в МФ,мога и линк да ти дам,ако ти е трудно с търсенето.

    Коментиран от #17, #23, #25

  • 16 АНЕНЕРБЕ

    6 2 Отговор
    БРАВО НА МУУДИС !!

    ТЕ И ПРЕЗ 2014 ПОВИШИХА КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ НА КТБ , И БАНКАТА САМО МЕСЕЦ СЛЕД ТОВА ФАЛИРА С ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ НА АКТИВИТЕ Й С БЛИЗО ПЕТ ПЪТИ.

    ЗАРАДИ НЕВЕРНИТЕ ДАННИ ГИ ГЛОБИХА С НЯКАКВИ СМЕШНИ 100 ХИЛЯДИ КОИТО Я ИМ ГИ СЪБРАХА , Я НЕ!!
  • 17 САМО , че..?

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    РАЗТРОЙСТВО ЛИ ТЕ ХВАНА, та се СссереШ, СссереШ, сигурно сам не си вярваш , че можеш така да "КЛЕПЕШ" и "МАЖЕШ"...?!
  • 18 900

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    За това ли Фолксваген избра Турция??

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мадурииис

    3 1 Отговор
    Кой ще го връща тия пари бе
  • 21 onq s konq

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "900":

    Започвам да получавам комплекси вече че винаги научавам последен нещата!Е тва например че ФВ предпочел Турция де го прочете,че и аз там да чета, да не ми се смеят че съм неинформиран?

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 9282

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Моля те, ти даже явно не знаеш, какво е Lehman Brothers.
    Just use some browser, please.
  • 24 БОЦКА

    8 3 Отговор
    НЕ СИ ИНТЕРЕСЕН.

    АГЕНЦИИТЕ ДАВАТ РЕЙТИНГИ , НО НЕ И ПАРИ.

    ПАРИТЕ ГИ ДАВА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ , А КАКАТА НА ОЩИПАНОТО С ПОЛОВИН МИЛИАРД ЕВРО БРАТЧЕ НА УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН, като гледам няма никакво желание да ти дава за магистрали, площади и улици.

    КАК ЩЕ УПРАВЛЯВАШ БЕЗ ПАРИ ОТ ЕВРОПА БЕ ТИКВО ПРАЗНА?!!

    С рейтингите на МУУДИС който само месец преди фалита на КТБ обяви банката за просперираща!

    ПЪТНИК СИ ТИ И ТВОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО!
  • 25 Lehman Brothers

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Да се надяваме, че разбираш малко английски: "Moody's put Lehman Brothers' investment-grade A2 rating "on review" a mere five days before it filed for bankruptcy.
    Конграчулейшънс.
  • 26 900

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Малко остана и ще разбереш, че жалката ти и малка България за чеб за зеле не става от нея, България по нищо не може да се мери с огромна Турция!

    Коментиран от #27

  • 27 банго васил

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "900":

    Ми ходи си в анадола рязана бургио!...Кво коментираш тука!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 4629

    3 1 Отговор
    Те Мудис и още няколко рейтингови агенции бяха повишили рейтинга на Лемон Брадърс, ден преди Борсата и света да се срине, така че.... - Не знам как мога да им се осланям на думите
  • 30 Чети бе чети

    2 1 Отговор
    НЕ ЧЕТЕШ ЛИ БЕ , ГЛУПАВО ЧОВЕЧЕ! ХОРАТА ГАРАНТИРАТ, ЧЕ СРЕЩУ ИЗВЕСТНО ЗАПЛАЩАНЕ, ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИЗНЕСЕ КАКВОТО СИ ПОЖЕЛАЕ ОТ БЪЛГАРИЯ. БЕЗ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ ОТ СТРАНА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тези

    2 0 Отговор
    рейтингови институции са, като наште социолози -всичколози: пръскат заблуждаваща информация по команда. Тези рейтинги са за да се хвалят политиците. Хората не им обръщат внимание. Кво като рейтинга на Гърция не е с положителна перспектива и още бол примери?
  • 34 Тия Праат всичко за пари от

    3 1 Отговор
    Дуду до рейтингови проучвания. Имат и спецялна промоция даваш повече пари правят ти проучване на рейтингите и дуду.
  • 35 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    страхотна новина за българия.дано скоро влезем и в еврозоната.икономическите показатели на страната ни са добри ,а переспективата още по-добра.
  • 36 Иве

    0 0 Отговор
    И Цветан Василев я "повиши".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове