Last news in Fakti

2 Септември, 2019 11:01 17 012 16

Учителка от детска градина изтегли 5 кредита по 15 хил. лв. от името на майки

  • учителка-
  • детска градина-
  • кредити

Оказва се, че учителката се е възползвала от печатите и личните данни на родители и учители, докато е замествала директорката по време на отпуск

Учителка от детска градина изтегли 5 кредита по 15 хил. лв. от името на майки - 1

За скандална схема с източване на „учителската” Взаимоспомагателна каса в Пловдив, съобщиха родители пред TrafficNews.

Пет кредита по 15 000 лева са били изтеглени от касата с фалшиви документи. Кредитите са заявени от името на пет пловдивчанки, които обаче дори не знаели изобщо за съществуването на въпросното сдружение , което подпомага финансово работещи в сферата на образованието и културата. Общият знаменател между петте жени са децата им, които са възпитаници на детска градина „Червената шапчица” в ЖР”Тракия” . Случаят е поет от Икономическа полиция.

През юли петте пловдивчанки получили позвъняване от Взаимоспомагателната каса и така разбрали, че са титулярки по кредити в размер на 15 хиляди лева.

„Изненадах се, защото не съм теглила никакъв заем. А освен това за първи път чувах за тази каса, която подпомага учители. Аз никога не съм била учителка” разказа едната от майките. Следват разпити в Икономическа полиция. Оказва се, че всички кредити са изтеглени от учителката Стела Маслева, служител в „Червената шапчица”.

Заявленията, подадени от нея до касата, са попълнени с данни на въпросните жени, някои от които са актуални, други от стари лични документи, а трети – не отговарят на истинските. Тъй като задължително условие за получаване на максималния размер на кредита е искателят да има четирима поръчители, в документите са използвани и лични данни на служели от детското заведение.

„Не знаем как тази жена се е сдобила с наши лични данни и как тези пари са ѝ отпуснати. В крайна сметка някой трябва да проверява истинността на тази информация”, тревожат се майките.

Кредитите са изтеглени преди година, през 2018 година и очевидно доскоро са били погасявани редовно. Заради закъснение на вноските обаче служители на касата са започнали насрещни проверки и открили измамната схема. След това подали сигнал в Икономическа полиция.

Взаимоспомагателната каса се управлява от Сдружението за взаимопомощ на работещите в областта на образованието науката и културата. Председателят на Управителния съвет Васил Въргулев потвърди информацията, но заяви, че не може да даде подробности предвид воденото следствие.

Според него обаче няма служител от касата, който умишлено да е подпомогнал схемата, приложена от Стела Маслева.

„Заемите се отпускат по документи, а заявленията, подадени при нас отговорят на всички изисквания. Те съдържат цялата необходима информация, лични данни и са заверени с печатите на учебното заведение, в което работи Маслева” коментира Въргулев.

Той заяви, че ще изчака края на следствието и вероятно на Управителен съвет ще обсъдена промяна в процедурата при отпускане на заеми.

„Това е първият подобен случай в 60 – годишната история на касата” каза той. Адвокатът на касата – Доротея Бодакова коментира, че няма да бъдат ощетени нито жените, от чието име са изтеглени парите, нито членовете на касата.

Директорът на „Червената шапчица” Тинка Костадинова – Бодурова заяви , че е започнала процедура за дисциплинарно уволнение на Маслева.

Оказва се, че учителката се е възползвала от печатите и личните данни на родители и учители, докато е замествала директорката по време на отпуск. Тогава тя е имала достъп до печата и успяла да комплектова документите за кредити. В заявленията майките са представени като учителки от въпросната детска градина.

Бодурова призна, че е шокирана от случилото се, тъй като Маслева е сред най- уважаваните педагози в детското заведение. „Родителите я уважават, децата я обичат. Нейните групи първи се запълват, защото родителите искат децата им да са при нея. Нямам обяснение какво я е подтикнало да направи всичко това. Вероятно се касае за някакви лични проблеми. Поисках ѝ писмени обяснения, но до този момент не съм получила такива”, коментира директорката.

Според запознати Маслева е има вземала суми от фирми за бързи кредити и там е натрупала сериозни задължения. Схемата, която е използвала, вероятно е била с цел да ги погаси, тъй като от фирмите са я притискали, а освен това там са се трупали и сериозни лихви.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    16 1 Отговор
    В ЖУУНГЛАТА СХЕМИТЕ ЗА КИНТОС СА НА ПЪРВО МЯСТО В БОРБАТА ЗА ОТЦЕЛЯВЯНЕ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Обикновен човек

    22 1 Отговор
    В България съпругата на Кумчо Вълчо е учителка на червената шапчица ,и изяжда не бабата а хляба с който хранят червената шапчица,ловецът не убива вълчицата за това а само констатира този факт и за наказание уволнява вълчицата ,но не му дреме че малкото момиче заспива гладно всяка вечер!
  • 4 Не е възможно

    43 2 Отговор
    От ГЕРБ казаха, че с лични данни не може да се тегли кредит и системата е много строга, всичко се контролира. Искате да ми кажете, че ГЕРБ лъжат?

    Коментиран от #6

  • 5 десекаса

    20 3 Отговор
    аз от 5 години не моо си изтегля кредит , тия как успяват ... незнам

    Коментиран от #15

  • 6 Бачо Киро

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "Не е възможно":

    У нас без тотално изтичане на данни прости учителки теглят кредити от чуждо име, та сега ли...
  • 7 Викате кво като са ви изтекли данните

    17 2 Отговор
    От НАП и от ДСК и кой знае още откъде
  • 8 15 000

    18 10 Отговор
    дава учителска взаимоспомагателна каса? И им били ниски заплатите? Лъжа и измама. Неграмотни ученици на скъпо платени учители - това е България!
  • 9 Селянин с кололо

    9 5 Отговор
    Закъсала е жената и е взела отчаяни мерки. Никой не знае какви проблеми може да е имала.
  • 10 Матей

    9 3 Отговор
    Банкерите-лихвари съвсем се разхайтиха,пуснаха съвсем свободна игра,на терена--рЪгби,на трибуните--дваж.Разни хаймани безчинстват,измамите вървят като по масло.Крайно време е банките да бъдат одържавени и всякаква финансова дейност да бъде държавна,вкл.хазарта и едрата търговия.Щото всичко това заприличва на циганската игра ТУКА ИМА,ТУКА НЕМА.
  • 11 Кредит от ВСК

    10 3 Отговор
    Абсолютна некомпетентност, от ВСК се получава кредит с няколко поръчителя, това си е пълен фейк.
  • 12 Кой знае защо

    16 1 Отговор
    съм убеден, че фалшиви кредити, продажби на имоти и други измами НЕ МОГАТ ДА СТАНАТ без участието на още поне едно лице, освен измамника. Я служител в каса, банка, нотариус или друг подобен съизмамник.
  • 13 koko

    3 0 Отговор
    Това е предприемач, а не учител! Така правят и по високите етажи на властта но с много по-големи суми... тех некой закача ли ги?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бай Коста

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "десекаса":

    трябва да си джигит , гербераст
  • 16 Кооо

    1 0 Отговор
    Местя съвсем спокойно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове