Last news in Fakti

11 Септември, 2019 21:01 12 511 33

Минималната заплата става 610 лева през 2020-та

  • минимална заплата-
  • заплата

Социалните работници искат 40 процента увеличение на заплатите

Минималната заплата става 610 лева през 2020-та - 1

В рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота как ще нараства минималната работна заплата и правителството се придържа към заявеното.

Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на въпрос дали може да има промени в проекта на бюджет по отношение на минималното възнаграждение за догодина.

Министърът припомни, че още от началото на мандата има ръст на минималната заплата, като за следващата година е предвидено около 9 на сто да е увеличението и минималната заплата да стане 610 лева през 2020 година, съобщи novini.bg.

По думите на Бисер Петков обещаното няма причина да се ревизира, въпреки че винаги синдикатите искат по-висок ръст на минималната заплата, а работодателите смятат, че не трябва да нараства, или да се увеличава с по-нисък ръст от предлагания от правителството.

"Този дебат ще се води винаги, докато нямаме достатъчно яснота по отношение на факторите, от които зависи минималната работна заплата и начините, по които тя да се променя", заяви Петков.

По отношение на заплатите на социалните работници министър Петков каза по време на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика, че като министър ще настоява увеличението на заплатите на работещите в АСП да е по-високо от предвиденото за бюджетния сектор. Премиерът вече заяви, че за следващата година, както за тази, ще се осигури десет процента ръст на заплатите в публичната сфера.

Народният представител Надя Клисурска посочи, че социалните работници искат 40 процента увеличение на заплатите, като по думите ѝ имат всички основания за това, тъй като са им вменени нови отговорности, а 60 процента от работещите в социалната сфера получават възнаграждения, близки до минималната работна заплата.

Тя отбеляза, че има сигнали за полаган извънреден труд от страна на социалните работници, покрай индивидуалната оценка на хората с увреждания и приемането на заявленията за помощите за отопление, като по думите на Клисурска този труд не е заплатен. Министър Бисер Петков каза, че до момента към него не са постъпвали сигнали за извънреден труд.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    29 1 Отговор
    Ама Боко иска 2000лв!!! :(
  • 2 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    67 3 Отговор
    А минималните разходи се умножават по Х+ неизвестна величина. И в РБ остават минимален брой живи( съществуващи) Голям смях през горки сълзи.
  • 3 лъжи

    43 4 Отговор
    Предизборни лъжи , не знам дали още наивници да им вярват вече на тия.
  • 4 Ernesto Guevara

    36 3 Отговор
    Горанов отново ще се хвали че събират повече пари от осигуровки.За малките фирми още по зле.
  • 5 Ввв

    38 3 Отговор
    Малииии,е сега стана каквато стана,Швейцария пасти да яде!
  • 6 Бай Мън Гал

    44 11 Отговор
    Минималната работна заплата не означава нищо друго освен по високи осигуровки,които водят до съкращаване на работни места.Прах в очите на слепите.

    Коментиран от #23

  • 7 Сух

    39 3 Отговор
    319 еврака, да се чудиш как да ги пръснеш
  • 8 Бойлер

    29 3 Отговор
    Боко тиквата да си ходи.
  • 9 Станчо

    26 0 Отговор
    т.е. 490 лв.

    Коментиран от #13

  • 10 Съгласно закона

    45 1 Отговор
    Да се съкрати наполовина администрацията на територията кръвопийци на народна пара.
  • 11 До Боко тиквата

    29 2 Отговор
    Наказателен вот. Долу Боко тиквата.
  • 12 Пенсионер 200

    24 2 Отговор
    БОКО, ИСКАМ СИ ПАРИТЕ! ТОВА, КОЕТО АЗ СЪМ ИЗРАБОТИЛ Е МОЕ. НЕ ГО ЗАБРАВЯЙ, ЗАЩОТО ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН И МНОГО ЩЕ ИСКАШ, АЗ ДА СЪМ ГО ЗАБРАВИЛ!
  • 13 ???

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Станчо":

    Не. 473лв45ст
  • 14 Увеличаване

    34 3 Отговор
    на заплатите в бюджетните сфери не трябва да има, дори с една стотинка. В тези сфери съкращенията на персонал трябва да бъдат не по-малко от 60%.
  • 15 генерал Матис

    36 1 Отговор
    300 евро ! Това за хвалба ли е ?
    Пенсиите също са ужасяващо ниски ! Румъния ни изпревари с много
  • 16 ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

    32 0 Отговор
    Последния да изгаси лампите...
  • 17 Гнида

    32 1 Отговор
    Около 9 % увеличение ! Обявява се предизборно заради хатъра на тиквата , че не е свикнал да губи избори ! Инак като вдига данъци и такси с по 50 % лесно се забравя ! Аре на изборите ще има гъби , а след Нова Година 50 лева повече във фиша на чилинтиите ! Граби народе тъп , днеска има , утре няма !
  • 18 богат българин с кръпка на гащите

    31 4 Отговор
    Лъжцииии! Краят ви е близо! Платихте в брой самолетите, хванахте "страшния" руски шпионин, файда от вас няма вече и дори и САЩ ще ви бият шута скоро.
  • 19 гост

    19 2 Отговор
    Да се съкратят измислените длъжности, останали още на принципите на и от комунизма "учи за да не работиш" и "аз ги лъжа, че работя те ме лъжат, че ми плащат", да се махнат също и измислените позициики за наши момиченца и момченца, завършили УНСС и правещи нищо друго, освен да "оптимизират" разбирайте съсипват работния процес, но взимащи заплати 2000+ и тогава минималната заплата ще може да бъде и 1000 лева + а и работниците, ще са в пъти по-щастливи и по-продуктивни без тях(да си припомним притчата за мравката). Иначе хубаво, да не бъдем само черногледи, при инфлация 3%-6% увеличение 9%, пак е нещо, пък макар и предизборно, за съжаление още доста има да гоним Европа. Върви се в някаква посока, макар и с половин стъпка.
  • 20 Коментар📝

    22 0 Отговор
    Чисто 435лв.или ЖИВЕЕ СЕ С 218€ ОКОЛО 7€ БИЛЕТА 4лв. Закуска 2лв.СМЕТКИТЕ НА ДЕН АКО НЕ Е ЗИМА 3лв. ДАНЪКА НА ДЕН Е ОКОЛО 0.50ст. ЕДНА ВОДА И ВАФЛА НА ОБЯД 2.50 И 2 КИСЕЛО МЛЯКО С ПОЛОВИН ХЛЯБ И Един Кренвирш 4лв.И СЕ ХОДИ ГОЛ И БОС ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ ЗА ДРЕХИ А СЪЩО И ЗА ЛЕКАРСТВА. ЕТО Я ГОРДОСТТА НА БАЦЕ А ЗИМАТА ОСТАВА САМО БАНИЧКАТА С ИЗВАРА ДА ЯДЕ 4лв.ГИ ВЗИМАТ ОТ КЕВР.БОЙКО ДА ПОЛУЧИ МЕДАЛ

    Коментиран от #25

  • 21 Гил Хейл

    17 2 Отговор
    1000 лв минимална работна заплата за всички които работят в извън бюджетната сфера.
  • 22 Новичок

    26 3 Отговор
    Аз като един работещ беден по 14часа. на ден ми идва да ...... заплача като си видя фиша в края на месеца.А тия ми говорят за синдикати,държавни служители,чиновници разни-търтеи пфу да ви го ....
  • 23 Borislav Popov

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Мън Гал":

    А аз търкам билетчета на Тото пункта, със сълзи на очи!
  • 24 Borislav Popov 😎

    10 0 Отговор
    За разлика от магистралните жрици на любовта, политическите са в пъти повече!
  • 25 Калоян

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Коментар📝":

    Ква извара - имитиращ продукт. В имитацията на държава се живее само с имитиращи продукти, взимат се имитации на заплати, и вуобще се имитира живот. Само диктатурата и олигофренията на герб са истински!!!
  • 26 Libre comme air

    12 0 Отговор
    От 560 лв. Остават чисти 420лв. И като се раздели на 30 се получанат точно 14лв на ден.. искам да ги подаря на герберския министъп и да поживее с тях един месец.. герберите трябва да бъдат изритани от властта защото ще ни уморят от глад..
  • 27 Умно село

    3 0 Отговор
    Майтап бе ,
    това са свещи за едно погребение, а и минималната пенсия на една баба гъркиня.
    Резила на Европа!
    Ама ще си имаме F16 и както е тръгнало ще ги ползваме за атракцион по морето за ВОДНИ СКИ. Но първо политиците да се извозят до един по списък.
  • 28 За справедливост

    4 0 Отговор
    СЪКРАЩАВАНЕ НА ДЕПУТАТИТЕ.240 ХРАНТУТНИКА. НАМАЛЯВАНЕ НА РАЗДУТАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И ДА СЕ ПРИЕМЕ ДА СИ ПЛАЩАТ ВСИЧКИ ДАНЪЦИ КАКТО РАБОТЕЩИТЕ. НИЕ ГИ ИЗДЪРЖАМЕ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ. ДА СЕ СПРАТ СОЦ.ПОМОЩИ НА ЦИГАНИТЕ.
  • 29 4586

    4 1 Отговор
    С други думи държавата казва: - Не ме интересува колко получаваш ще те облагам минимум за 610лв. След две години може да каже същото но сумата да е още по- голяма. Това просто е инструмент за събиране на пари.
  • 30 Якия

    4 0 Отговор
    Какво ще ги правим тия пари...Швейцария на. Балканите!
  • 31 Иво

    1 0 Отговор
    С това обезценяване цифрата не струва
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове