Last news in Fakti

13 Септември, 2019 07:30 5 212 29

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска”

  • атон-
  • история славянобългарска-
  • кражба

В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска” - 1

На 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Той оставя ръкописа, увит във вестник, при секретарката на директора на музея Божидар Димитров.

Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” потвърждава, че това е оригиналът - авторски препис на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов. След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа през 1997 г. президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) и Министерството на културата решават ръкописът да се върне в Зографския манастир.

На 12 януари 1998 г. на церемонията по предаването на историческия ръкопис присъстват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и главният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Днес „История славянобългарска” се пази в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи, припомня dariknews.bg.

Скандалът, свързан със Зографския препис на „История славянобългарска”, започва през 1991 г. след завръщането на министър-председателя на България Димитър Попов (1990-1991) от посещение в Гърция, в рамките на което посещава българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон.

В отговор на неговата молба към светогорските монаси да позволят оригиналът на „История славянобългарска” да бъде изложен за поклонение в България, бившият шеф на ефория „Зограф” в София Петър Митанов публично заявява, че ръкописът на Паисий Хилендарски се намира в България. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора през 1988 г. В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване.

Самата операция по кражбата на „История славянобългарска“ е под кодовото име „Маратон“ и се провежда от отдел 14 „Културно-историческо разузнаване“ на Държавна сигурност. Целта на операцията е да се подмени оригинала на ръкописа с фалшификат. Тя е подготвена в продължение на 10 години от 1972 до 1982 г. Самата операция стартира през 1982 г. През декември 1984 г. офицера от разузнаването Христо Маринчев заминава за Зографския манастир в Атон, но достига само до Солун, тъй като гръцките власти му отказват достъп до полуострова. Легендата на офицера е на заместник-председател на Комитета по църковните въпроси на Българската православна църква, а всъщност е заместник-началник на отдел 14, отговарящ за културно-историческото разузнаване в Гърция и Кипър.

След неуспешния опит през декември 1985 г. за участници в операцията са определени служителите на Първо главно управление, легендирани като първи секретари в българското посолство в Атина – Иван Генев и Венцислав Агайн. На тях им помага служителят от посолството в Атина Динко Пехливанов. Агайн изнася ръкописа под дрехата си и го занася в генералното консулство на България в Солун. От там е препратен в посолството в Атина, откъдето с дипломатическа поща се озовава в България. Ролята на Пехливанов е на т. нар. „чист човек“, който не подозира за действията на другите. Той разбира за кражбата едва след напускането на манастира.

На Никулден 1985 година Иван Генев донася у нас историческия ръкопис.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е

    22 1 Отговор
    и филм да се направи за това!
  • 2 Хисторик

    56 3 Отговор
    Не е кражба да си вземеш нещо твое??!! Това е история Славяно-българска не е византийска за да седи в Гърция!!! Продажника Петър Стоянов!

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 среднощен

    15 6 Отговор
    В своето битие ДС има многолика автентичност и функции. Предполага се, че този силов апарат работи за сигурността на държавата. Когато се вгледаме в детайлите на някои активни мероприятия и най-вече от дистанцията на времето, разбираме че не винаги тези служби са работили в интерес на България..? Защо им е оригинала на Паисиевия ръкопис, когато гонеха Православната Църква и я бяха превърнали в безлична и послушна институция..? Може пък да са подготвяли "изчезването" на тази българска светиня..?
  • 5 Мандарин

    40 3 Отговор
    Тази история не е на Зографския манастир а на българите! Хората си рискувал бъдещето да я доставят, предателите седесари я върнали.
  • 6 среднощен

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хисторик":

    Зографският манастир в Атон не е гръцки а български - все още..? Бог не е в силата, а в правдата! Жалко че има толкова много хора, които не го разбират..!
  • 7 Усмивката

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хисторик":

    Зографски манастир за сведение на несведущите сънародници ,е български манастир.Има такива конспириативни истории за превземане на манастира отвътре от руските служби и държава.Ако това е мотивът за организирането на изтеглянето и от манастира е положителен акт за опазване и съхранение.Само Бойко може да каже.

    Коментиран от #9, #16

  • 8 Шерше льо вулгар

    5 7 Отговор
    Сега разбирате ли защо ромеите са нарекли това племе именно така?
  • 9 Хисторик

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    Так ще кажеш национален предател да оправдаеш мерзавщината! Бил е български Зографския манастир! И това че някой е творил някъде не прави творбата собственост на географската ширина и точното мястото!!!
  • 10 ДДРОнег

    14 1 Отговор
    "История славна Българска" на Българския монах Паисий, трябва да е в България - друго мнение няма !!!

    Коментиран от #24

  • 11 Груйо

    7 2 Отговор
    Американските подлоги си живеят добре днес.
  • 12 Billy the Kid

    8 7 Отговор
    История Славно Българска ..славянобългарска е измослица на предателите изкривяващи историята ни от векове .

    Коментиран от #13

  • 13 Монгола

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Billy the Kid":

    Кажи сега че Паисий е бил русофил. неграмотник продажен!

    Коментиран от #23

  • 14 Антон

    13 1 Отговор
    Да някога сме имали служби работещи в интерес на България! Сега имаме служби съставени от лежачи занимаващи се с политически и икономически рекет, тъй като разполагаг с достатъчно с инфо, всъщност всичко което правят е в личен интерес на банкянския. А тези решили да върнат ръкописа трябва да бъдат обявени за национални предатели. Най-малкото с този акт те са се изплюли в лицето на всички хора от службите организирали тази операция. Думата НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ е все още актуално и през 2019 . Жалко жалко жалко
  • 15 Калоян - Ромеубиецът

    3 0 Отговор
    Ние ще се върнем скапаняци етиопски цигани....
    И, тогава...
  • 16 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    Абе български бил... На теория... На практика е на майната си в Гърция. Творбата на Паисий трябва да е в България и достъпна за всеки да я види.
  • 17 ай де бе

    11 1 Отговор
    П. Стоянов е национален предател-освен, че предаде Историята на Паисий на византийците, ами и искаше да замени кирилицата ни с латиница. Тоя отдавна трябваше да гние в затвора.
  • 18 Трябва също да си открад....върнем

    7 0 Отговор
    И Манасиева та хроника и лондонското четвероевангелие...
  • 19 японеца

    6 2 Отговор
    ПО-ДОБРЕ В АТОН, ОТКОЛКОТО В ЧАСТНА КОЛЕКЦИЯ НА пеевски, божков или домусчиев
  • 20 Еретик

    4 0 Отговор
    Това е за в музей, какво общо има с религиозната паплач ? Сега за да я видиш, ще облажат мързеливите монаси, вместо държавата! Не се научиха, че за прехрана трябва да се работи, а не да се проси, или да се продават необложени, невидими продукти....
  • 21 NSDAP

    6 1 Отговор
    Това е до всички руски еничари: Българите са траки,генетично близки с италианци,северни гърци,западни турци(без паника ще обясня за Западна Турция),Южно германци,испанци,португалци и южни французи.Имаме само 5% източноевропейска кръв,но за сметка на това тракийската ни е 49%,а алпийската 25%.Близки сме до западните турци,защото те са българи!Византия никога не е съществувала като държава.Византия винаги е била българска държава.Всъщност,сраженията между българи и византийци са груба фалшификация.По-важното обаче е следното: Моите деди са мюсюлмани от Бурса(Западна Турция).Те винаги са ми казвали,че сме българи,но аз за всеки случай реших да си направя тест.Струваше ми 110$ и излезнах чист българин.Имах само 1,6% тюрска кръв.След това накарах и един бг турчин с когото сме приятели още от деца да си направи теста и хоп....И ТОЙ СЕ ОКАЗА СЪС ТРАКИЙСКА КРЪВ.Не искам да правя конфронтации,просто искам да разбера защо турците в България,а и в Западна Турция отричат своят явен произход,след като това го доказа и една швейцарска лаборатория?Не е срамно да се наречеш българин!Спартак,Ахил, Александър Велики,Максимилиан....вижте само какви хора сме дали на историята!Ами свастиката?Адолф Хитлер защо си мислите,че се е молил на цар Борис 3 България да е в тристранният пакт?1936,1939 и 1941 година,Адолф Хитлер буквално моли царя, България да се включи със войната на страната на Германия.Да не говорим,че Йоан Авентин пише през 17 век за българският произход на баварци

    Коментиран от #26

  • 22 NSDAP

    6 1 Отговор
    Историята е Славнобългарска!Истинската история Славнобългарска се крие в Москва.Монголо-татарите ни окупираха да пъти- през 1878 и 1944.През 1878 се отървахме само със 32 тона злато,което заплатихме в период от 12 години на транш през 10 месеца,но 1944 изгубихме най-ценното си- архивите.Най-големият българофил в историята е Адолф Хитлер.По неговото време,професор Ганчо Ценов установява истината за нашият велик тракийски произход.Българи=келти=гали=готи=траки!Ганчо Ценов след това се среща 1 с Адолф Хитлер и Ганчо Ценов,и след като Адолф Хитлер остава впечатлен от българина,фюрера го награждава с посмъртна пресният от 1000 райхмарки и Ганчо Ценов получава работа в Аненербе.Свастиката е древен български символ,който доказва нашият арийски произход и то всъщност не само нашият арийски,но свастиката символизира това,че ние сме 1 арийци в цял свят.Вие защо си мислите че Адолф Хитлер се е молил на цар Борис 3 България да се присъедини към Тристранният пакт цели 3 пъти???Да не говорим,че съвремените генетични изследвания показват,че най-близки до нас са северните гърци,северните италианци,южните германци,западните турци(прочетете 1-ят ми коментар и ще разберете защо),южните французи,испанците и португалците.Източноевропейските генни на Българите са само 5%,колкото са и тюркските.Още по-впечатляващо е,че според тестовете,всяка българка има близначка в Германия и Франция,а всеки българин има близнак в Италия и Западна турция.
  • 23 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Монгола":

    Той малкото идиотче, изписал името си на английски иска да намекне, че Паисий Хилендарски е бил англоговорящ! Пускай го в канализацията!
  • 24 Не си.прав

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДДРОнег":

    след време когато я завладеят мургавите, ще я продадат за старо желязо! Там където е сега, поне не могат да я откраднат, а няма и кой да ги пусне!
  • 25 харитон

    1 0 Отговор
    Нормално е да си сбългарска кръв,сега не си спомням точно но около бурса е имало едно или две български малки царста и това до бурса е имало владетелка царица която е управлявала дори и малко след като турците са завладели всичко.Бях го гледал дори на някаква карта много отдавна за това не помня с точност но ми е направило впечатление исъм го запомнил факта.

    Коментиран от #27

  • 26 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "NSDAP":

    Мидхат паша е много силен админстратор и стратег. Той управлява като велик везир и висш държавен служител. Публикува обширна статия с името „Турция в своето минало, настояще и бъдеще“ във френското списание „Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л`етранж“, година VII, януари-юли 1878 г., стр. 1152, Целта му е тя да достигне до възможно най-много читатели и евентуално до участниците в Берлинския конгрес. В статията се казва:
    „ ... Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и в следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български
  • 27 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "харитон":

    Документалните сведения за българите в Мала Азия през Средновековието са оскъдни. Писмени източници за тях се съдържат в някои летописи и в епически произведения на средновековни поети в Ориента и легенди. Те трябва много внимателно да се използват, тъй като са повече поетически измислици, отколкото документални свидетелства и летопис. Най-известното от тези произведения е Караманското шахнаме на Шикяри Мухлис, написано в стихове. В тази епическа поема -Шахнаме (царственик, или биографии на царе) на много места се говори за българи в Южен Анадол, в полите на планинската верига Торос, в нейното разклонение Булгар-даг (Българска планина). Така се нарича тя и днес от населението, а и от историците, въпреки че е прекръстена на Болкар даг. През периода от XII до XVI в., според Шахнамето, тези българи създавали на два пъти своя държава със ханове и царе, с войска и сечени пари. Споменават се имената на царица Катерина, Яхша хан I, Яхша хан II, Асен, Асеноглу (син на Асен). Те се съюзявали ту с византийците или караманите срещу селджукските и османските турци, ту с турците срещу византийците и караманите, намесвали се в междуособиците в техните държавици (княжества и бейлици). Воювали и с кръстоносците. Описан е походът на султан Селим I в Египет, в който участвали и българи. През 1513-1514 г. войската на царица Катерина била разбита, много от войниците и част от населението били избити в ожесточено сражение с войските на султан Селим I,
  • 28 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    петър стоянов искаше България да мине на латиница, друго трябва ли да се обяснява...
  • 29 херодот

    0 0 Отговор
    Формулирайте най-после ,с примери,термина "национален предател".....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове