Last news in Fakti

30 Септември, 2019 11:23 1 437 21

Опасна тенденция: Все повече родители отказват да ваксинират децата си

  • ваксини-
  • морбили-
  • епидемиология

През 2018 г. в София на 545 деца не са поставени задължителните ваксини

Опасна тенденция: Все повече родители отказват да ваксинират децата си - 1
Кадър бТВ

Забравени болести се завръщат заради разколебаното доверие към ваксините, сочат последните данни на Световната здравна организация.

Разколебаването в ползата от ваксините беше определено от организацията като една от десетте най-опасни заплахи за здравето през 2019 г.

Европейската комисия и СЗО обединяват сили, за да се борят с антиваксиналните послания. Целта е да се постигне по-голям обхват по света на ваксинацията срещу смъртоносни заболявания.

Проучване на „Уеллкъм Тръст” включва повече от 140 хил. души в над 140 държави. В него се наблюдава особено висок брой на европейци, които не вярват на ваксините. България не прави изключение. Най-високо доверие има в азиатските страни и Африка.

В Европа цифрите са показателни. Около 50% в източната част и малко над 60% в западната част на Стария континент показват доверие във ваксинацията.

Интерактивна статистика на сайта на „Би Би Си” показва, че 40% от българите вярват, че ваксините са безопасни, а 57% смятат, че те са ефективни. Най-висок е процентът, които смятат, че имунизациите са важни за децата – 71%.

От Столичната здравна инспекция предоставиха информация за броя на родителските откази от имунизации през тази година.

Педиатрите в София са сигнализирали, че за 8 месеца 385 деца не са били ваксинирани. През 2018 г. на 545 деца не са поставени задължителните ваксини.

Световната тенденция влияе и на българите. Това посочи в студиото на „Тази сутрин”по бТВ проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология. По думите ѝ у нас се засилва недоверието към ваксините. Тя допълни, че в Европейския съюз най-негативно е отношението в Полша, а България е на второ място.

Педиатърът д-р Захаринка Гочева заяви, че преди 5 години отказите на родители са се брояли на пръстите на едната ѝ ръка, сега са се увеличили двойно. Медикът добави, че трябва над 95% от децата да бъдат имунизирани, за да няма опасност от разпространение на заболявания.

Проф. Кожухарова посочи, че има тежки възможни последици при разболяване. Тя даде пример с морбили, като заяви, че дори след успешно лечение е възможно заболяването да доведе до неврологично усложнение след години.

По думите на д-р Гочева диагнозата аутизъм се поставя след 3-годишна възраст и не трябва ваксините да се обвиняват за заболяването, защото етимологията на болестта е неизвестна в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    13 18 Отговор
    на малката сме сложили всяка една ваксина няма и абсолютно нищо... какъв дебил трябва да си да докараш чума от средновековието заради тенденции

    Коментиран от #8

  • 2 Zax

    19 4 Отговор
    Голям принос към тази негативна статистика има бившия министър Москов с неговите "игри на Ваксини" с Турция и подобни. Да му тежи на съвеста!
  • 3 JWP

    18 6 Отговор
    А може би има сериозна причина родителите да са разколебани?
    Едва ли са безпочвени тези съмнения в такава голяма група от хора.
  • 4 Сигурно защото

    7 2 Отговор
    Се води дело по някаква не значителна и маловажна причина срещу Москов бившият министър на здравеопазването
  • 5 Нормално

    6 2 Отговор
    Благодарете на Москов и като цяло годините реформи в здравеопазването.
  • 6 да да

    19 7 Отговор
    ФАКТ, е че ваксините на пазят от нищо!
    прочетете малко статистики и ще се убедите сами!
    само много лек пример
    за миналата година във Финландия са се ваксинирали с/ъ грип 85 % от населението
    заболели са 80% от ваксинираните....

    ами фармацията- извинете ме, ама как да ви вярвам ?

    Коментиран от #9

  • 7 Стоянов

    6 6 Отговор
    То има и хора които не вярват в гравитацията, но не изкарват много дълго :))) естествения подбор си знае работата!
  • 8 Коментара

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    И аз така с моя синковец, че и някой допълнителни (незадължителни) сложихме. Тия анти-ваксъри са за бой и еване до един! Лошото е, че с отношението и действията (бездействията) вгорчават живота и на околните... за това бой и сръбска музика или поне да им вдигнат данъците!

    Коментиран от #15

  • 9 Коментара

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "да да":

    ФАКТ е че след имунизация дори да преболедуваш от грип е в много по-лека форма!

    Коментиран от #12

  • 10 6161

    5 2 Отговор
    Добре, че тук коментиращите сте били ваксинирано като деца :) Нормално е да има и минимален процент на деца , които въпреки поставена ваксина да се разболеят. Нищо не е 100% но да твърдиш , че ваксините не помагат е тъпо при положение , че си има статистики(факти) доказващи безспорно обратното

    Коментиран от #18

  • 11 СтарТИРаджия

    7 1 Отговор
    Ще става все по-зле. Навремето (колкото и по отношение на професионална реализация да е грешно) в училищата се наблягаше на всестранно развити личности, знаещи всичко, минимално необходимо за здравето, природата, икономиката, география, въобще за Света. В момента само ще вмъкна, че имам не малко колеги шофиращи в Българи с навигация!!! Не в населени места, а м/у тях!!! Професионални шофьори... Какво да говорим повече?! Сега се набляга на професионално развити джендъри, без грам знания за всичко останало извън професията им. Извън "офиса" (к'во и е толкова лошото на нашата думичка канцелария...) ги интересуват само лайкове, шервания, джуки, цици, оскубани, като пилета младежи, найкове, майкове и др. профански и нисши дейности, и предмети! Т.е. тези хора са податливи на всякакви фолклорни и целеви "модни" тенденции. Какво да очакваме от такива относно обществено отговорно отглеждане на децата им?! Българите се превръщат масово в един вид цигани, колкото и да ми е неприятно да го кажа! От тук нататък нашето общество само отговорна диктатура го оправя. Т'ва е!
  • 12 Сесесере

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Коментара":

    Ваксината спомага за изграждането на антитела, не е файъруол, ама трябва да си много прост комунист , че да не го разбереш. Очакваме ваксина против русофилство и леви идеи!

    Коментиран от #16

  • 13 Знаещ

    7 3 Отговор
    Прегледайте в нета за мнението на д-р Гълъбов, да ви светне какво бият на децата и тогава коментирайте!!!
  • 14 Бат Вал

    5 3 Отговор
    Не ваксинираш детето си, разболява се от морбили. Ваксинираш го - разболява се от други сериозни болести, вследствие на които стаава доживотен клиент на фармацевтичните гиганти. Ти избираш...
  • 15 Що бе

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Коментара":

    Какъв ти е проблема, твоето дете нали е ваксинирано?
  • 16 СссерсеМ

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сесесере":

    Проблемите с ваксините са че вместо едновалентни, ги правят вече многовалентни имного деца се бъгват като им изсипят голяма доза отрова. Отделно и съставките в някои допринасят за бъгването.
  • 17 Геле

    5 1 Отговор
    Ваксинирането води до вкарване в организма на чужди белтъци и полизахариди, предизвикващи алергична реакция като чужди на организма вещества, които го правят лесно податлив на различни нови микроби и вируси и към които до този момент е бил устойчив.
    Голяма част от информацията, която общоприетите изследвания използват като доказателство за това, че ваксините “действат” и “осигуряват имунитет” се отнася до увеличените титри на антитела след поставяне на ваксината.
  • 18 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "6161":

    Проблема не е дали са ефективни а че има случаи в които превръщат здраво дете в инвалид. Познавам лично човек който от 5 годишен до ден днешен е в инвалидна количка - вече 50 години и всякакви обяснения как това са измислици не се приемат! Давам и адрес и телефон на човека - да му погостувате.
  • 19 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    Хората имаха доверие във ваксините ,преди ТЕ , да станат бизнесинтерес!!!!Тогава имунният календар изведнъж набъбна до плашещи размери!!!И сега може да проверите това!!!!!Веднага усещаш ,че те прекарват,а НЕ мислят за твоето здраве....Подобно на ,,здравната система,,...

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Тире

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТОЧКАТА":

    То здравна система има ли? Има здрав бизнес!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТОЧКАТА":

    След тази публикация, полека-лека и "жабата ще бъде сварена"!
    Хора, събудете се! Скоро ще станем звено от сатанинската „ЗДРАВНА СИСТЕМА” и фармацевтичната световна МАФИЯ.
    В резултат на съвременната медицина и провежданата от нея ваксинация, човечеството вече е мъртав биологичен вид, с изключение на няколко "диви" племена. Понастоящем, нашият живот се крепи единствено на ваксините. Проблемът е, че в имунизационния календар на децата, вече няма пролука за поставяне на ваксини за новите болести. Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове