Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 11:29 1 304 8

Нено Димов: Оформяме наредбата за твърдите горива

  • твърди горива-
  • замърсяване-
  • въздух

По думите му проблемът с въздуха е много сериозен в европейски и световен мащаб

Нено Димов: Оформяме наредбата за твърдите горива - 1
Снимка: БГНЕС

В момента сме в процес на оформяне на окончателния вариант на Наредбата за твърдите горива за битово отопление, който ще бъде изпратен в Брюксел. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в сутрешния блок на БНТ.

„Замърсяването на въздуха не е от един единствен източник. Основното замърсяване в страната идва от битовото отопление и транспорта. В местата, в които има топлоцентрали, въздухът е по-чист от местата, където няма. В Перник дадохме много кратки срокове на ТЕЦ-а да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората. Първите няколко дни, след като се пусна ТЕЦ-ът имаше нощни проверки от районните инспекции“, посочи министърът.

По думите му проблемът с въздуха е много сериозен в европейски и световен мащаб. „Няма лесно решение. Ако имаше такова, нямаше 18 от страните членки на ЕС да бъдат в някаква фаза на съдебна процедура за чистотата на въздуха. От 2017 г. действа задължителен списък с най-добри налични техники, които трябва да се използват от ТЕЦ-овете, които изгарят горива от отпадъци. Всяко комплексно разрешително, което се издава, задължително трябва да има тези най-добри налични техники. Това е най-доброто, което науката в ЕС е достигнала и не може да се започне дейност в ТЕЦ-овете без да имат тези най-добри техники. Те до 2017 г. не бяха задължителни, но сега вече са“, добави Димов.

„Ние не сме глобявани до момента от Европейската комисия за чистотата на въздуха. От момента, в който България получи осъдителното решение, ние сме в много пряк контакт в ЕК по мерките и сроковете, в които се приемат. Няма как за една вечер да се реши проблемът. По този повод ще имам отново среща с комисар Авела. Ние още през 2017 г. направихме един график със законодателни наредби и мерки, които трябва да се предприемат, който България спазва. Когато станах министър, заварих в Оперативната програма за чистотата на въздуха едни 115 млн. за чистотата на въздуха.

В момента съм извоювал там да има над 700 млн. лв. От държавния бюджет за следващите 3 години има още 100 млн. лв. Много сме повишили инвестицията в тази насока. Имаме вече приета от МС програма, която се изпълнява и за последните 2 години 9 града, които бяха в наказателната процедура, вече покриват нормите“, каза още Нено Димов. Според него целият Североизточен регион покрива нормите. „Има устойчив тренд на намаляване на замърсяването. Не мисля, че ще стигнем до санкции, а по-скоро вървим към решаване на тези мерки.

През ноември или декември ще обявим още около 100 млн. лв. за градове, които не можаха да кандидатстват първия път, за да имат достъп до ресурс за решаване на тези проблеми“, допълни той.

„В момента сме в процес на оформяне на окончателния вариант на Наредбата за твърдите горива за битово отопление, който ще бъде изпратен в Брюксел. Ако бъде одобрен, ще бъде приета от Министерски съвет. Тя въвежда ограничение на съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива за битово отопление. До момента такива нямаше. На пазара ще могат да се пускат само твърди горива, отговарящи на тези по-ниски съдържания на пепел и сяра. Осигурили сме около 110 млн. на 6 общини за подмяна на отоплителни уреди. Наредбата ще бъде готова вероятно през зимата на следващата година и ще може да заработи през следващия отоплителен сезон“, каза още Димов.

„За този отоплителен сезон започна процедура за кандидатстване за подмяна на отоплителни уреди. Основният проблем е как кметовете да получат повече правомощия, за да се справят в нерегламентираните горива в градовете. Още миналата година в закона влезе изменение, според което тези пунктове за събиране на потенциални нерегламентирани горива да бъдат извадени извън градовете“, каза още той.

По темата за нерегламентираните сметища министърът посочи, че хората трябва да изхвърлят отпадъците си на регламентираните за това места. „Ние не можем да контролираме територията на цялата страна. На първо място идва съзнанието и трябва да знаем, че когато изхвърляме на нерегламентирани места, за него плащат други и понякога те плащат доста скъпо. На второ място идва контролът и на трето – почистването, което е работа на местната власт. Важно е да не се създават нерегламентирани сметища, защото те струват много скъпо на всички останали. Това може би е най-трудният, но най-устойчив път към създаването на благоприятна околна среда за живеене“, допълни Димов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЙКО БОРИСОВ

    3 2 Отговор
    ВСЕ ОЩЕ СМЕ В ИГРАТА ЗА Volkswagen ПА КАТ НЕ СТАНЕ НЯМА ЛОША РЕКЛАМА🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒🚒 ВСИЧКИ ШЕ ВА КАЧА НА ПОЖАРНАТА
  • 2 Име

    7 0 Отговор
    Боклуците от БАБХ готвят ново унищожение, сега на птицекомплексите, щото имало птичи грип.
  • 3 Разрешително

    4 0 Отговор
    Трябва ли Брюксел да ни разрешава въвеждането на наша наредба на наша територия? България суверенна държава ли е? Друг въпрос е някои глупости в тази наредба. Основният въпрос, за който дори не става дума, е рециклирането, т.е. преработка. Но за това трябват промишлени решения. Истинският смисъл на рециклирането е от боклука да създаваш суровини за различни производства.
  • 4 1984

    3 0 Отговор
    Бла Бла.... Защо държавата не направи Так че където се строят нови комплекси да има изискване да за централно отопление и топла вода. Срещу съответните облекчения за строителите и инвеститорите... Например.
  • 5 9378

    3 0 Отговор
    Намалете цената на въглищата!
    При бай Тошо, тон въглища бяха 30 лева!
    При бат Бойко, тон въглища са 350 лева!
  • 6 Георги Раковски

    1 1 Отговор
    На оружие, братя българе,НЕ вярвайки на министерството на околната среда и водите!!!!!!!!!!Може би Димов иска по този начин да запази по голяма квота за горене на европейски боклуци в БГ,че там пара пада?Може би точно за подобряване на атмосферния климат,България плаща най-скъпият газ в Света?Може би затова гражданите се виждат в чудо с башибозукът,наречен топлофикация?Може би затова години наред Вальо топлото плющи по вратовете целия български управленски апарат??Може би всичко това е с цел чистотата на околната среда?Крадливи комунисти-еколози????????????
  • 7 Фесове

    1 0 Отговор
    Още ли ще крадете
  • 8 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    А бре Нено, а бре Димов, а бре Министре.......СПРИ ТОВА БАНДИТСКО ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИТЕ, КОЕТО НЕ СПИРА НИ, НИ ЛЕТЕ, НИ ЗИМЕ !! То няма нищо общо с ежегодната есенна сеч за отоплението на хората .Искате ли изобщо да останее гора в България или не ? Каква е тая диващина ? И се правите на ни чул, ни видял. За всичко друго ни надувате главите и мажете пред очите, само НЕ ПРЕКРАТЯВАТЕ поголовното изсичане на дъбовите гори в България!! Защо сте власт, защо сте министър - да горите боклуците на Европа ?!? И в същото време около всяко селище - от всички страни "незаконни" сметища !?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове