Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 20:10 5 767 17

Американец издирва корените си в България

  • джеймс сейнтама-
  • българи-
  • сащ

Джеймс Сейнтама има корени на герой от Балканската война

Американец издирва корените си в България - 1

„Искам да разбера какви са били, къде са живели, били ли са щастливи. Така ще опозная и себе си по-добре.” Разказът на един 30-годишен американец започва така.

„Казвам се Джеймс Сейнтама. Дядо ми, по майчина линия, беше българин - Джеймс Джордж Димитров. Страхотен човек, на когото съм кръстен. Но не познавам корените си. Не знам нищо за неговите родители. Знам само имената, рождените им дати и кога са емигрирали от България в САЩ”, споделя той пред „Нова телевизия“.

Според документ, който Джеймс успява да открие в Американския архив, прадядо му и прабаба му пристигат с кораб през април 1914 г. Две години след потъването на „Титаник”. През тези години, емигранстката вълна към Съединените щати е в пика си. В края на 19-ти и началото на 20-ти век в страната пристигат над 22 милиона души. Те са главно от Ирландия, Италия, Източна Европа и Китай. Намират работа предимно като работници в големите фабрики и живеят в малки, гъсто населени блокове в големите градове. Като повечето от тях, първата си крача на американска земя, Георги Димитров и съпругата му Иванка Мартинова правят на остров Елис, в Нюйоркския залив. Това някога е най-големият център за приемане на емигранти. Днес е музей.

„Цял живот са говорили предимно български и много малко английски. Майка ми ми е разказвала, че спазвали стриктно българските традиции, но не говорели за миналото си. Затова никога не споделели от кой български град са. Не знаем дори от кой район на страната са. Или са искали да се американизират по-бързо, като забравят миналото, или са бягали от нещо. Но по всичко личи, че май е второто”, разказва Джеймс.

Преди да отпътува от България, прадядото на Джеймс се сражава в Балканската война. След като заедно със съпругата си пристигат в САЩ, се заселват в Колорадо. Там, през 1918 г. се ражда и дядото на Джеймс - Джеймс Джордж. Третото от четирите деца на семейството.

„Дядо ми също беше военен. Участник във Втората световна война. Награден с няколко ордена за храброст, които все още пазим. Той говореше български, все пак си беше чист българин - и по бащина, и по майчина линия. Така и не успял обаче, да научи майка ми на български. Но пък тя знае няколко народни танца и как се правят сарми”, казва Джеймс.

Всъщност Сейнтама обожава мултикултурализма. Съпругата му е от Тайван. Днес са в Тексас, но са живели и в Южна Африка. Няколко години той е изучавал японски и управлявал китайски ресторант. Сега му предстои да влезе в американската армия, където ще работи като електротехник.

„Микса от културите на всичките народи, минали през българските земи, е невероятен. Много ме впечатлява историята на траките. Българските традиции излъчват топлота и уют. Харесва ми мисълта, че съм част от тях. Всъщност, харесвам когато един народ има традиции. Наскоро научих и кирилицата. Започнах да се опитвам да чета и да пиша, дори да превеждам. Знам, че е създадена по българските земи и това отличава българския от другите източноевропейски народи”, допълва Сейнтама.

„Моля ако някой, който сега гледа, е чувал в семейството му да се разказва историята на Георги Димитров и Иванка Мартинова, които някога заминали за Америка, да се свърже с нас! За мен това е много важно! Благодаря”, призовава Джеймс Сейнтама.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А,де ...

    24 16 Отговор
    Време е, бг. историците, да се разровят и да намерят американските корени на Аспарух.

    Коментиран от #13

  • 2 де се то

    6 29 Отговор
    Щом е джордж димитров, значи е роднина на нашия комунистически вожд - георги димитров. Сигурно е бил дълбоко законспириран от нас агент, но програмата му не е могла да се изпълни.
  • 3 Последния софиянец

    22 4 Отговор
    Чичо ти ли си???
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    41 10 Отговор
    Мда, не е останало много българско в него щом ще влиза в американската армия. Балканската война да прочете малко за нея и ще разбере че не се е бил прадядо му за петрол в пустинята.
  • 5 Усмивката

    21 2 Отговор
    Не беше лошо да се разясни кои са тези на снимката.
  • 6 Тоя прилича

    11 3 Отговор
    на Стефан Данаилов от времето като е сниман ,,На всеки километър,,
  • 7 боцмана

    5 10 Отговор
    Бунак!!!
  • 8 texas

    12 11 Отговор
    people,,why you need to be sarcastic,to not say bad.
    if you can help the man,,I dont see nothing wrong he to find his roots here.
  • 9 Усмивката

    10 16 Отговор
    На Джорджо да му кажа ,че умното икасърното от тогава и до днес се е изселило на Запад.Тяхното място се е запълнило от Анадола и от Изток Затова тук ще прочете много недостойни коментари като по горните
  • 10 Усмивката

    14 9 Отговор
    На Джорджо да му кажа ,че умното и кадърното от тогава и до днес се е изселило на Запад.Тяхното място се е запълнило от Анадола и от Изток Затова тук ще прочете много недостойни коментари като по горните
  • 11 стоян георгиев

    22 2 Отговор
    основната част от българските имигранти през онзи период са българи от македония.реално към щатите тръгват българи от егеиска и вардарска македония.та трябва да търси сред тях своите корени.има в щатите публичен регистър на пристигналите на остров елис.там те са посочвали народността си както и мястото откъдето са дошли.тва би му помогнало повече иначе трудно ще открие близки особено с тази популярна фамилия и предвид че са заминали преди повече от 100 години.

    Коментиран от #14

  • 12 глас из зад блока

    7 6 Отговор
    Братчед, дека си бре джанам? И яз те терам, а тебе те нема... съръце мое... американо... Чатни на 08Х7 Х6Х5Х4... без майтап!
  • 13 Макс Донски

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "А,де ...":

    Хахаха.... А ние се смеем на македонците
  • 14 Мачедонезе

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Това е така щото българите по това време са били земеделци. А пак Македонците хем са създали българската държавност хем са направили път към Америка. Прочети за Антон Шопов, български посланик в Солун как се оплаква на турския бег за превземането на държавността от страна на Македонците, предимно беженци от Егейска Македония.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    3 4 Отговор
    И Америка е била некога България. Мале и маймуна се е появила след българите...
    Българите са най стари маймунки...
  • 16 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мачедонезе":

    пак ли ти с глупостите бе слободане?македонските българи се изселват в сащ щото им се разпада мечтата да влязат в границите на българия.това става след илинденското въстание и после след балканските воини и първата световна.българите от пиринска македония не се изселват в сащ ,както го правят егеици и вардарци ,щото се оказват в българия.тва дето си го писал за шопов е лъжа ,но македонците като национални предатели сте лъжци.тва ви е част от характера.вие лъжите всички за историята и произхода си,но наи-вече лъжете себе си.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове