Last news in Fakti

21 Октомври, 2019 11:04 1 194

Симеон Славчев, ПП МИР: Бюджетът на София се изразходва абсолютно неефективно и непрозрачно

  • симеон славчев-
  • пп мир-
  • бюджет-
  • софия-
  • кмет-
  • местни избори

Неслучайно улица „Граф Игнатиев” стана символ на управлението на ГЕРБ в София с огромен знак минус

Симеон Славчев, ПП МИР: Бюджетът на София се изразходва абсолютно неефективно и непрозрачно - 1

„Бюджетът на София трябва да се формира, обсъжда и приема по коренно различен начин от сегашния. В момента това се прави от администрацията, а Общинският съвет го гласува, приема и е отговорен за него, но не участва във формирането му. Един бюджет е политики и приоритети и именно поради тази причина, заедно с колегите ми от „Политическа група 5”, внесохме доклад за промяна на Наредбата за бюджета на Столична община. Докладът беше бламиран от управляващите от ГЕРБ и лично от кмета Фандъкова”, това каза в предаването „Неделя 150” на БНР председателят на ПП МИР и водач на листата за общински съветници в София инж. Симеон Славчев.

Той припомни, че по негово предложение в Столична община е била създадена работна група, която е излязла с решение, че бюджета на София трябва да започне да се формира по коренно различен начин от досегашния. Това решение е било прието с консенсус в общинския съвет, но не е било изпълнено.

„Отговорността за това, че един от най-сериозните доклади, който даваше решение на доста голяма част от проблемите на София, в това число и на корупцията, прозрачността и ефективността на изразходването на парите на столичани, да не бъде приет е изцяло на кмета Йорданка Фандъкова. Лично тя публично прие ангажимент и дължи отговор на столичани, защо не го изпълни”, каза инж. Симеон Славчев.

Предложението на инж. Симеон Славчев е целяло общинските съветници да могат да участват пряко във формирането на бюджета и политиките както и приоритетите, свързани с него. Също така, всяка една от ресорните комисии в общинския съвет да започне обсъждане на политиките и приоритетите във всяка секторна политика още през март месец на предходната година, а не както е сега през декември. Също така предложението Славчев включва в обсъждането и формирането на бюджета да участват гражданите, експертите и всички граждански и неправителствени организации и то през цялото време.

„Новият начин на формиране на бюджета на София ще направи много по-лесно планирането както на краткосрочните, така и на дългосрочните дейности, проекти и приоритети за развитието на столицата. ”, каза водачът на листата за общински съветници на ПП МИР инж. Симеон Славчев.

Той добави, че вместо да се развива София равномерно, сега кметовете, които са по-близки до управляващите, получават повече средства, а столичани не бива да се разделят на принципа наши и чужди. „Смятам, че 20-30% от средствата, които се събират от всеки район трябва да се връщат в него за дейности като асфалтиране, достъпна градска среда, оправяне на зелените площи и тротоарите”, мотивира се водача на листата за общински съветници на ПП МИР инж. Симеон Славчев.

„Политическа партия МИР предлага и директен механизъм за прякото участието на гражданите включително и в обсъждането на бюджета. Решението на проблема с корупцията в общината се казва електронно управление и електронна община. ПП МИР предлага създаването на Граждански столичен общински съвет през една онлайн платформа. В СОС има 13 комисии, които нашата онлайн платформа изцяло копират. Там всеки ще може да влезе с електронен подпис и ще има достъп до всички доклади, които се разглеждат от съответната комисия. Съответният експерт или гражданин ще може да разгледа доклада и дори да направи предложение по него. Всички говорим за прозрачност и информация, но в момента в СОС няма информация. Всеки гражданин, който би искал да има достъп до даден доклад в момента няма къде да го намери. Комисиите са отворени за граждани, но когато нямаме предварително доклада, дневният ред или самите предложения, които се разглеждат, няма как гражданите да вземат решения и да направят своите предложения. Затова ние предлагаме пряко участие на гражданите в управлението на София през тази платформа, която ще заработи веднага след изборите. Това е част и от електронната община – когато общината не си влиза във функцията, ние изземаме тази функция и я предлагаме на гражданите”, каза още инж. Симеон Славчев.

„Местните избори са едни от най-важните за страната, защото всеки един от проблемите на нас, като хора, като общност, се решават през местната власт. Затова не е важно кой ще бъде кметът на дадена община, а какъв ще бъде съставът на общинския съвет. Ако гражданите чувстват София като свое семейство, искат тя да бъде чиста и екологична спокойна, с достъпна среда, удобен транспорт, достъпен за всички, да подкрепят най-младата българска партия МИР, която направи силен експертен екип с кандидати за общински съветници с номер 50 в интегралната бюлетина.

Призовавам българските граждани да подкрепят новото поколение в българската политика и да гласуват за МИР с номер 50 на местните избори, като подкрепят всички наши кандидати в страната, завърши председателят на Политическа партия МИР инж. Симеон Славчев.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове