ТЕМА: Местни избори 2019
Новини

„Барометър България“: София избира кмет между трима

Вижте нагласите в 7 общини преди вота

Публикувана: 24 Октомври, 2019 11:12
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1957
„Барометър България“: София избира кмет между трима
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

В последните дни преди вота за местна власт „Барометър България“ проведе анкета в шест областни града и една малка община, като попита жителите им:

1. За кой кандидат за кмет ще гласувате на изборите на 27 октомври?

2. Ако има балотаж, кой кандидат ще подкрепите на втория тур на изборите за кмет?

Проучването е реализирано със собствени средства чрез телефонно интервю сред 2456 български граждани над 18 години от общините: София, Пловдив, Бургас, Русе, Добрич, Стара Загора и Петрич.

София избира кмет между трима

Фаворитите на софиянци за градоначалник на София са сегашният кмет Йорданка Фандъкова, кандидатът на Инициативен комитет Мая Манолова и Ангел Джамбазки, издигнат за кмет от ВМРО, като на първи тур на изборите за тях биха гласували съответно 30,2%, 20,7% и 19,4% от имащите право на глас. Кандидатът на „Демократична България - обединение“ Борислав Игнатов събира подкрепа от 5,3%, а Борис Бонев от гражданско сдружение „Спаси София“ – 3,4%. За други кандидати, събиращи под процент електорална подкрепа, биха гласували 4,2% от анкетираните жители на София. Впечатляващ брой столичани на въпрос за кого биха гласували отговарят, че още не се решили кой кандидат ще подкрепят – 16,9%. Техният вот ще бъде решаващ за финалния резултат на първия тур на изборите за кмет на Столична община.

„Барометър България“ направи сондаж и за нагласите на избирателите кой кандидат биха подкрепили на балотажа, ако се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова или Йорданка Фандъкова и Ангел Джамбазки. При първия вариант 40,1% посочват, че биха гласували за Фандъкова, 25,1% за Манолова, а 34,8% не биха гласували.

Явно сегашният кмет би успял да привлече повече подкрепа сред симпатизантите на другите претенденти, които не достигат до балотаж, докато Мая Манолова очевидно не би била фигурата, която разширява подкрепата при такъв сценарий. При втория вариант се наблюдава обратното. Ако до втори тур на изборите за кмет на столицата достигнат Фандъкова и Джамбазки, резултатът би изглеждал така: 38,8% за Йорданка Фандъкова, 34,8% за Ангел Джамбазки, 26,4% не биха гласували.

И при двата варианта явно София ще избере досегашния си кмет, но може да се отбележи, че кандидатурата на Джамбазки събира широка подкрепа от симпатизанти на другите кандидати, което може би се обяснява с популярността му като един от най-активните евродепутати.

Пловдив с ясно изразена двойка претенденти за кмет

На въпрос към пловдивчани за кой кандидат ще гласуват на предстоящите кметски избори 21% посочват Здравко Димитров от ГЕРБ, а 20% Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО. Следващ по предпочитание сред жителите на Пловдив е кандидатът на БСП Николай Радев с 9,3% подкрепа. Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ би получила 8,1%. Георги Колев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ получава подкрепа на 2,6% от респондентите, а кандидатът на ДПС Милен Иванов 2,4. По малко над 1% биха получили Николай Бухалов от „Кауза Пловдив“ и Атанас Костов от „Демократична България – обединение“.

С така отчетените данни за Пловдив е ясно, че освен за първото място, оспорвано ще бъде съревнованието и за третото в кметската надпревара. Минимална е разликата в подкрепата за областния управител и за депутата на патриотите, но отчетливото им отделяне (с над 10% подкрепа) от третия и четвъртия говори, че именно Димитров и Атанасов ще са участниците на балотажа за кмет на Пловдив.

На поставен въпрос от „Барометър България“ към участниците в проучването от Пловдив кого биха подкрепили, ако до втори тур на изборите за кмет достигнат Здравко Димитров и Славчо Атанасов, то кандидатът на ГЕРБ би получил подкрепа на 27,9% от пловдивчани, Атанасов на 35%, а 37,1% посочват, че не биха гласували.

Бургас с кмет от раз

Както и в предното изследване на „Барометър България“ в Бургас, данните от анкетата сочат, че морската община ще избере кмет още на първи тур. Сегашният градоначалник от ГЕРБ Димитър Николов затвърждава позицията си на лидер в кметската надпревара, като 76,1% от бургазлии заявяват, че ще го подкрепят още на първи тур на изборите. На много голяма дистанция след него е кандидатът на БСП Николай Тишев, който получава подкрепа от близо 7%, а трети е Бойко Миразчийски, кандидат на НФСБ с почти 4%.

Така отчетените данни показват, че най-вероятно изборите в Бургас ще приключат още на първия тур с преизбирането на Димитър Николов за кмет.

Оспорвана битка в Русе

Русе е друга община, в която нагласите на избирателите бяха тествани в старта на предизборната кампания. В процеса на кампанията се наблюдава разместване при втория и третия в класирането на кандидатите за кмет на Русе. В началото на предизборната кампания първи по електорална тежест бе кандидатът на ВМРО (НФСБ) Галин Григоров, следван от Пенчо Милков от БСП, а трети бе кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова. Към настоящия момент вторият и третият са с разменени позиции.

На въпрос за кой кандидат за кмет на Русе бихте гласували на първи тур на изборите 25,7% посочват Григоров, 23% - Иванова, 21,1% - Милков. 5,4% биха подкрепили Елеонора Николова от местна коалиция „СДС, ДБГ, ССД, БНД и Движение 21“, за други кандидати биха гласували 10,8% от анкетираните, а 14,1% все още не са решили.

Така направената заявка на жителите на Русе за гласуване на кметските избори говори, че градът ще избере кмет на втори тур, като най-вероятните участници в балотажа са Галин Григоров и Диана Иванова.

Запитани кого биха подкрепили на втория тур, ако до него достигнат кандидатът на ВМРО (НФСБ) и на ГЕРБ, 55,1% от анкетираните русенци посочват Галин Григоров, 30,3% Диана Иванова, а 14,6% декларират, че няма да гласуват.

Стара Загора преизбира кмета си на първи тур

В община Стара Загора заявката за подкрепа на кандидатите за кмет изглежда така: За настоящия градоначалник, издигат от ГЕРБ за нов мандат, Живко Тодоров биха гласували 55,3 % от анкетираните. Подкрепа за кандидата на БСП Иван Върляков заявяват 15%, а за този на ВМРО – Българско национално движение Антон Андонов – 8,1%. По 2,2% подкрепа получават Магдалена Овчарова („Демократична България – обединение), Гергана Микова (НФСБ) и Янко Янков (Алтернатива на гражданите). За други кандидати – 4,4%, а още не са решили 10,6%

Според заявката, дадена от жителите на Стара Загора с избирателни права, участвали в анкетата на „Барометър България“, най-вероятно кметът на общината ще бъде избран още на първи тур на местните избори – Живко Тодоров от ГЕРБ с 55,3% подкрепа.

Интригата в Добрич - трима кандидати са с равни шансове за балотаж

В община Добрич изборите ще приключат на втори тур, като сигурен участник в него е кандидатът на ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова. Интригата е кой ще бъде неин опонент, тъй като трима от кандидатите за кмет са с близки стойности на електорална подкрепа.

„Барометър България“ попита добричлии за кой кандидат за кмет биха гласували на първи тур на изборите. 31% посочват Надежда Петкова (ГЕРБ-СДС), 18,1% избират Детелина Симеонова (ВМРО), Йордан Йорданов от местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН) биха подкрепили 17,6% от анкетираните, а за кандидата на БСП Георги Петков биха гласували 16,7%. Заявка да гласуват за кандидата на НФСБ (АБВ, ЗС Ал. Стамболийски, ЗНС) Йордан Апостолов дават 9,5 от участниците в анкетата. За други кандидати биха гласували 1,9%, а 5,2% още не са решили кого да подкрепят.

С така направената заявка от анкетираните избиратели от община Добрич е видно, че втори тур ще има. Единият участник в балотажа е кандидатът на местна коалиция ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова. От финалните послания към избирателите на кандидатите Детелина Симеонова от ВМРО, на досегашния кмет Йордан Йорданов и на Георги Петков от БСП зависи кой от тях ще получи превес и ще заеме второто място за участие в балотажа на кметските избори в Добрич.

Петрич – балотаж между партньори

По традиция агенция „Барометър България“ тества нагласите за участие в местните избори и в по-малка община. В Петрич, където за кметското място мерят сили четирима кандидати, изглежда изборите ще се решат на втори тур, като в него ще участват кандидатите на партии, които си партнират в управлението на страната.

Шанс за участие в балотаж в Петрич имат сегашният кмет, издигнат от ГЕРБ за нов мандат, Димитър Бръчков и предложеният от ВМРО Стоян Божинов. На въпрос „Кой от кандидатите за кмет на община Петрич бихте подкрепили на първи тур“ анкетираните петричани посочват: Димитър Бръчков – 37,1%, Стоян Божинов – 28%, Любомир Георгиев (местна коалиция БСП-Възраждане) 13,4%, Любомир Даков (Заедно за промяна) 11,3%, не съм решил 10,2%.


Характеристики

Период на провеждане на изследването: 17-23.10.2019 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: жителите в общините София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Добрич и Петрич с избирателни права

Обем на извадката: 2456 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено

Демографски профил на анкетираните

Възраст

18-40 г.

29,6%

41-60 г.

34,0%

над 60 г.

36,4%

Пол

мъж

49,2%

жена

50,8%


24.10.2019 г.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Онзи
2 Отговор
Сандъкова да си заминава на село !!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-3 +18

Ал та фанах Атаопънах
3 Отговор
Прогнозата за времето не е толкова точна колкото за това кой ще спечели изборите.

Оценка:
-0 +12

Рамбо
4 Отговор
МАНОЛОВА КМЕТ !

Оценка:
-5 +16

Новичок
5 Отговор
Пълна измама,а къде е кандидат кметицата на Момин проход???

Оценка:
-1 +7

Софиянеца
6 Отговор
Барометъра им е дефектен!

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +15

666
7 Отговор
Пак фалшиви новини.

Оценка:
-3 +11

Психиятъра
8 Отговор
ПРЕДИЗБОРНИ ВНУШЕНИЯ, С ЦЕЛ ДА ОТКАЖАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА ОТИДАТ ДА СИ ПУСНАТ ВОТА! ДЕМЕК ВСИКО Е ПРЕДРЕШЕНО, НЯМА СМИСЪЛ ДА ГЛАСУВАТЕ.

Оценка:
-3 +12

Чичак
9 Отговор
Снимах ги тези прогнози. За да си сипя една ракия вечерта на 27 ми и хубаво да ви се посмея. Ей, голям страх ги тресе гербаджиите, та вие пробутвате Джамбазки за кандидат. Голям страх от Мая. Запишете истинската прогноза и после сравнете : Фандъкова 30%, Мая 30%,другите всеки под 10%. Втори тур 60:40 за Мая. Знам,че не ви харесва. И аз не харесвам. Мнооого неща. Но никой не ми дава и лев за това. И затова мога да виждам и да мисля. А за ракията. Да. Ще ви се посмея

Оценка:
-4 +10

Цецо Цветанов
10 Отговор

До коментар #6 от "Софиянеца":


Не. Добре платен

Оценка:
-1 +7

Варна
11 Отговор
За Варна няма данни, защото Костадинов ще размаже Портних!

Оценка:
-1 +7

bbb
12 Отговор
"Комунистическите" сайтове Frog news и Off news открито агитират за Мая Костинбродска и други комунистически кандидати

Оценка:
-6 +1

Лъжи
13 Отговор
Това изследване е абсолютна измама. Агенция Барометър е 100% собственост на ВМРО и частната фондация Кр.К. Защо изобщо се пускат подобни глупости? Ясно е, че Джамбазов няма да мине и 3-те процента.

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +7

Русоробите са злобни безмозъчни червеи
14 Отговор
Полуживите отрепки от соца е добре да гушнат босилека преди 27ми. Все пак да си умрат с надеждица за победа на ИЗМАМАМАМАЯТА. Иначе ги чака голям, дебел и четвъртит Мамаев КУРган откъм гърба.

Оценка:
-1 +1

Хахаха
15 Отговор
Бой по комунистите в цялата страна Докато изчезнат завинаги

Оценка:
-1 +2

Щото
16 Отговор

До коментар #13 от "Лъжи":


Са прости. Затова

Оценка:
-0 +0

С червен конец на......патката
17 Отговор
И пак няма да ви помогне

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Джанлуиджи Буфон
Вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон коментира отпадането на Европейското първенство по футбол
Направо е лудост да си помислиш, че Германия пропусна три дузпи и това не беше достатъчно да ги отстраним."

Още бисери