5 Ноември, 2019 14:17 1 420 18

Борисов обясни в Прага кои са най-добрите резултати от европарите

  • бойко борисов-
  • прага
Борисов обясни в Прага кои са най-добрите резултати от европарите - 1

Амбициите на ЕС да бъде глобален лидер следва да бъдат подкрепени с необходимите средства. Това означава и осигуряване на адекватно финансиране на Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които най-добре демонстрират резултатите от европейските инвестиции. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на групата „Приятели на кохезията“, която се провежда в Прага.

В чешката столица се събраха лидерите на 17-те държави членки на ЕС, които формират групата, за да изпратят силно послание за значимостта на Кохезионната политика с оглед на наближаването на последната фаза от преговорите на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

Българският премиер Бойко Борисов бе категоричен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

„За Кохезионната политика е важно да се гарантира не само достатъчно финансиране, но и справедливо разпределение на средствата, така че да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта“, очерта министър-председателят Борисов. По думите му е необходим специфичен фокус към развитието на най-бедните, изоставащи европейски региони. „Такива региони, с БВП под 50% от средното за ЕС, има не само в България и считам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени“, изтъкна премиерът Борисов пред останалите лидери в Прага.

Борисов допълни, че правилата както за Кохезионната, така и за Общата селскостопанска политика трябва да не водят до допълнителни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за изпълнението на програмите и за инвестициите, особено в по-слабо развитите региони.

В изявлението си министър-председателят Бойко Борисов посочи, че лидерите от групата следва да насочат усилията си в няколко направления. „Важно е да се противопоставим на разделението между нетни получатели и нетни донори. Ползите от двете политики са за всички европейски граждани“, посочи българският премиер. Той акцентира също, че не трябва да се допуска налагане на разделение между нови и стари приоритети за ЕС.

„За нас са важни и традиционните политики, и науката и иновациите, и миграцията и сигурността, и борбата с климатичните промени. Именно затова настояваме за амбициозен бюджет на ЕС, който да ни позволи да съхраним постигнатото до момента и да отговорим на многобройните предизвикателства“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Според българския премиер групата „Приятели на кохезията“ трябва да се стреми не просто да ребалансира призивите за съкращения в бюджета на ЕС, а да има активна роля за отстояването на един надежден европейски бюджет в полза на всички европейски граждани.

В края на срещата на върха в Прага лидерите ще приемат Декларация на групата, в която да бъдат потвърдени споделените позиции на държавите с оглед на развитието на преговорите по МФР и с основен фокус върху важността на Кохезионната политика.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    17 1 Отговор
    Че се Краде за световно!

    Коментиран от #15

  • 2 Жоро

    18 2 Отговор
    Нашият лидер оправи България оправи балканите а сега и Европа ще оправя.Браво няма такъв велик вожд.

    Коментиран от #6, #11

  • 3 Омг

    14 0 Отговор
    Отишъл и Чехия да оправи
  • 4 Onq s konq

    9 0 Отговор
    Бойкоу, четеш ли прогнозата за времето? Зимата щела да е люта! Предлагам ти да намалиш цените на тока и парното с50%.
  • 5 Боко кУхезията

    9 0 Отговор
    Усвоявам най-добре от всички !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бисмарк

    10 0 Отговор
    Все съм мразел и ненавиждал ама тоя труфел като го видя ми идва да .......................... - умри най после, та да ни отървеш от задушаващото си присъствие - УМРИ БЕ

    Коментиран от #12, #17

  • 8 тикава майкати да еба

    7 0 Отговор
    дето те е пръкнала на този свят
  • 9 в срадненето е истината

    8 0 Отговор
    Тоя с кУхезията взе и от кохезия да отбира.
  • 10 нате

    6 0 Отговор
    Европарите при герберите и техните фирмички, а народа пак с голият
  • 11 Све

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Вашият лидер ??? ГЕРБ е партия на цигани и мутри. Ти от кои си ?
  • 12 Све

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "бисмарк":

    Най-накрая една умна приказка !!!!! Явно си българин

    Коментиран от #14

  • 13 СРАМ ЗА ЕВРОПА

    5 1 Отговор
    Жалко за 6 млн , които живеят на територията на мутренско-циганската държава. Само прочиташ новините и ти е ясно, че БЪЛГАРИТЕ МУТИРАТ В ДОБИТЪКОПОДОБНИ .................... Може ли да стане по-зле ?????
  • 14 бисмарк

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Све":

    Българин съм и си обичам Държавица, но тази помия вече ми идва в по-вече, на мен ми семейството ми. И скоро мисля куфарите и никога повече на зад.
  • 15 За вселенско😂😂😂

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Междугалактическо
  • 16 Острови острови и пак острови

    0 0 Отговор
    И неколко трилиона😂😂😂😂😂
  • 17 Да му помогнем

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "бисмарк":

    Да не даваме пари за лотария ами да ги сберем за .....и целия народ ше спечели
  • 18 Слави Славов

    1 0 Отговор
    Тоя овньо дали знае какво е това кохезия-яде ли се,пие ли се!Сигурно си мисли ,че и нея може да открадне,та затова се напъва толкова!Бедна България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове