Last news in Fakti

6 Ноември, 2019 06:43 2 690 44

Пенсионираме се на 65. Поне до 2037-ма

  • пенсиониране-
  • социално министерство-
  • възраст

От социалното министерство съобщиха, че не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън регламентираните в законодателството мерки в сила от 2016 г.

Пенсионираме се на 65. Поне до 2037-ма - 1
Снимка: БГНЕС

От социалното министерство съобщиха, че не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън регламентираните в законодателството мерки, в сила от 2016 година, предаде БГНЕС.

Министерството прави уточнението във връзка с медийни публикации, свързани с публикувания за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).

Предложеният за обществени консултации проект на отчет включва предприетите комплексни действия, мерки, принципни виждания за преодоляване на демографските предизвикателства и адаптиране на секторните политики към демографските промени. В проекта на документа не се предлагат нови мерки за „повишаване на пенсионната възраст и стаж“, „ограничаване на ранното пенсиониране“ или „въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система, заявяват от социалното министерство.

През 2015 г. Народното събрание одобри промени в Кодекса за социално осигуряване с цел финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Сред предприетите тогава мерки беше предвидено и плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и продължават да се изпълняват според регламентирания в законодателството график ежегодно.

Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.) не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетото през 2015 г. законодателство, напомня БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коректора

    11 2 Отговор
    Маре, я пак какво прави Министреството ?!Бе гладни ли сте сутринта недоспали ли !?
  • 2 коректора

    1 2 Отговор
    Ето че и при мен се случи да се увличам по писаниците на Марето та министерството а не другото което е в първия коментар мдааа :) !
  • 3 Набор 1972

    20 3 Отговор
    Никакви 65,на 83г.в пенсия
  • 4 коректора

    3 1 Отговор
    Ха ха ха ха е, БРАВО поне бързо се корегирахте ха ха :) Ма министъра си остана с новото име ха ха !!!!!
  • 5 Като

    22 2 Отговор
    Като знам колко пенсия ще взема, още от сега ми се умира

    Коментиран от #24, #25

  • 6 Абв

    9 2 Отговор
    Само да допълня: майчинството, казармата, и университета се водят НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН стаж според наредбата тоест НЕ СЕ ЗАЧИТАТ КАТО СТАЖ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ

    Коментиран от #34

  • 7 Miroslav Dimitrov

    26 1 Отговор
    Първо да се направи статистика колко живее бългаина(бг) аз мисля че след 65 не му остават много живот!!!!
  • 8 Баш бащицата

    15 1 Отговор
    Да, ама засега. След 4-5години ще говорим пак.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 4 Отговор
    всеки според кьсмета си
  • 10 Дедо Грую

    19 2 Отговор
    Нема страшно. И без това в болниците на всеки българин над 65 г. , попаднал там, му "помагат" да премине отвъд. Държавна поръчка.
  • 11 Ели

    23 3 Отговор
    Поколението на прехода загива на 65 г., сиреч, пенсии няма да видят тези хора. Като сложим 5-9 г., през които е нямало нормална осигурителна и пенсионна система, резултатът е ясен.
    А политиците и мутрите се лекуват в Правителствена и имат доходи от феодални имения по света.

    Хората в Европа коментират Минимален Базов Доход, а тук са на ниво Средновековие.

    Много се краде в тази държава, а сега като пуснат и СЕТА, маскираното ТТИП, по-бързо ще гушваме букетчето и предаваме увредените си от химикали гени на децата си.

    Трябва да станем половин милиард, нали така?
  • 12 Анонимен

    21 1 Отговор
    То каква възрастова граница искат да вдигат, след като сме на последно място в Европа по средна продължителност на живота, а през соца сме имали най много столетници. Влошен начин на живот, слагат боклуци в храните, каито довежда до рак, психични проблеми от безпаричие и така нататък.
  • 13 Крив Макарон

    16 1 Отговор
    Добре де, ми ако се гътна преди 65...ше ми върнете ли пенсионните вноски...а паричките от втоооория СТЪЛБ в кое джобе ше идат,а...?
  • 14 Радо

    4 1 Отговор
    Давайте да тренираме йога, иначе пенсии нанайси!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 масур

    6 2 Отговор
    Защо ми се струва,че някой частник се облизва за Пенсионния фонд на България? Пак ли ще краде парите на бабетата и дядките и ще им дава само по 167 лева?
  • 17 Цаловата пица

    0 2 Отговор
    Коригирайте коректора! МинистъРЪТ си останал...Коректоре,сложи си капачката и не драскай!
  • 18 да питам

    4 1 Отговор
    какво пише в т.3.1.3 на проекта, бе? що твърдите глупости? тоя министър след оная стратегия и тоя отчет още ли е министър? ББ на следващите избори ще пита - що така стана?
  • 19 опит

    4 1 Отговор
    Ще се пенсионираме на куково лято. Ще има да чакаме.
  • 20 Ще се пенсионираме

    3 1 Отговор
    Само с един удар в живота ни. Най големия удар. С рекет , кражба и далавера разбира се. Милионите са наши. Който удари 65г да действа.
  • 21 Всичкото е..

    3 1 Отговор
    ,, Бош Лаф,, само остават,, миризмите,, разбира се от старостта...!!!
  • 22 Ротшилд с бастуна

    1 1 Отговор
    Лъжат
  • 23 А защо когато

    8 1 Отговор
    някой пенсионер почине средствата от фонда не се дават на близките му, а остават за държавата? Това ли е далаверата по-бързо да се отърват от пенсионерите, за да им лапнат паричките. Хитро е измислено от родните политици.

    Коментиран от #26

  • 24 коментар

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Като":

    Аз съм на човек на години вече и съм пенсиониран вече по 1-ва категория и взимам над 500лв пенсия.Не е ли добре, след като нямам още 60г?!Но въпреки това продължавам да работя!Работи и ти за да вземеш що годе добра пенсия!Ако управниците ни след 89г за 20г напред върнат това което си присвоиха нещата в България щяха да са по-друг начин!Но тези същите управници от след 89г ламтят само за власт, и нищо не построиха в България, а такива като тебе само хленчат за пари, и някои дори и на работа не ходят, защото нямало било работа.....да бе, няма работа!По-лесно им е да лежат, мама и тате да носят!Работи, това е!!!!!

    Коментиран от #32

  • 25 .....

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Като":

    Амчи мри бе,щом ти е мерак
  • 26 .....

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "А защо когато":

    Тъкмо по малко електорат на омразната БСП
  • 27 софия

    1 1 Отговор
    Басня
  • 28 Фернандо Алонсо

    5 0 Отговор
    В подкрепа на коментарът над мен, бих искал да кажа, че щом българите толкова много обичаме всичко да е държавно(което според мен е най-голямата грешка), защо никой не се противопостави, държавата да събира осигурителните вноски, като данъци? В момента се получава така, че държавата те гони да си платиш осигуровките, но след това, като станеш на 65, тя вече няма полза от теб и за нея(държавата) е изгодно да те няма. Което се случва много лесно с уникалната ни солидарна здравна система(отново държавна) .... Отделно пенсията от НОИ не се наследява, единствено на законен съпруг(ами ако си разведен?!?) или дете, което отглежда до някаква възраст и то процент, а не цялата?!? А "държавата" кой е?!? Ние като население или политическата върхушка, която управлява вече 30 год, която почти всяка година гласува бюджет, с минимални постъпления и към края на годината започват да харчат както си поискат огромните"излишъци", като излизат разни тикви и комунисти и започват да говорят как ТЕ построили еди си какво и как спасили еди си коя болница .......?!?
  • 29 анонимен

    1 0 Отговор
    Тия гадове искат тотално да унищожат народа! Дано господ да ги накаже подобаващо!
  • 30 Франкенщайн...!

    1 0 Отговор
    Ами то държавното си е в държавата, но хората желаят всичко да е качествено, не мудно и справедливо...! Няма как да се върне старото време, това го искат съвсем старото поколение...! Като има високи доходи, като на запад, заплащаш си всички услуги..! Без пари лошо с тях още по лошо...!

    Коментиран от #31

  • 31 Знаете ли последната фраза защо я казах.

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Франкенщайн...!":

    Ако мъжа ми е много богат, той ще ми,, изневерява,...а аз не желая това...!!!
  • 32 коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "коментар":

    И като надраскахте минусите си мислите, че не е вярно изобщо това което съм коментирал ли бе деца на Бкп?!Абсолютна истина си е защото пътувах с корабите на ПБМФ в танкерен флот!
  • 33 София

    2 0 Отговор
    Пенсиониране след насиране !
  • 34 filo

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абв":

    Само университетът не генерира стаж за пенсия.
  • 35 Onq s motikata

    1 0 Отговор
    Никакво пенсиониране преди насиране!
  • 36 изедници

    1 0 Отговор
    Това увеличаване на възрастта беше прието от социалиста-социален министър Ивайло Калфин! Интересно, ако беше например, строителен работник дали щеше да се зарадва на тази перспектива? Трудовия стаж от 40 години също не се среща почти никъде в Европа! Див капитализъм в действие!

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Зико

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "изедници":

    Да се качи Бойчето на 65на скелето да зида
  • 43 гост

    0 0 Отговор
    Ще трябва да си сложа един стоманен накраиник на бастънчето за да мога да чукам ражда на кораба и даискам с работните дрехи и работни памперси да дават ако не всеки ден то поне през ден.
  • 44 цвцв

    0 0 Отговор
    пак идиотщината на боко и кликата, на 65 г. един ще има 40г. трудов стаж другия 30г. къде е правотата бе гадове,кажи като навършиш40год. трудов стаж и се пенсионираш тогава дали ще стои някои без работа и ще чака 65г. владито е гломпер крадлив
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове