Last news in Fakti

6 Ноември, 2019 20:00 3 385 20

Проф. Иво Христов: ГЕРБ загуби контролирано

  • иво христов

От тези избори спечели най-много "Демократична България", заяви социологът

Проф. Иво Христов: ГЕРБ загуби контролирано - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ загубиха изборите контролирано, само в определени райони, за да бъдат почистени тези местни структури, които не са лоялни на лидера на партията. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Иво Христов - депутат от БСП и социолог.

Той допълни, че това ясно е проличало в случая с благоевградския кмет, с Банско, с Русе и с други райони.

„Тук има чисто организационна логика – да елиминираш тези, които не са ти лоялни. Има и чисто организационно-ресурсна логика. Борисов каза нещо много точно след изборната нощ – Не е нормално да бъде цялата карта в синьо.

Когато ти контролираш цялата страна, това означава, че проблемите на цялата страна директно рефлектират върху теб. И тъй като на десетата година от управлението са очевидно ясни, видими процесите на ерозия на ГЕРБ, партията-държава ГЕРБ, те се опитват да запазят важните ресурсни точки – София, Варна, Бургас, където има реален икономически, човешки, демографски и политически ресурс и под формата на плурализъм да се предоставят на т.нар. опозиция периферни райони с тежки социални и всякакви други проблеми.

„По този начин хем да покажем, че българската демокрация е жива и работи, хем от друга страна да разтовариш управляващата партия от всички грехове на управлението. Тук има вътрешнопартийна логика, управленска логика и има тактическа логика за оцеляване на ГЕРБ в средносрочна перспектива”.

По думите му тези избори са били апотеозът на изборните манипулации.

„Който държи властовия ресурс, той може да си "спечели всякакви избори", дори разполагайки само с информационния ресурс. Това не е добре дори за управляващата партия, защото колкото повече натискате клапана на напрежението и го потискате, може би ще спечелите изборите, но това няма да ви спаси в средносрочен план. По-скоро ГЕРБ трябва да мисли за отстъпление, а не за доклади как сме спечелили отново и сме ги били всичките", каза той.

Спечели или загуби БСП в София?

"В София БСП е увеличила своите общински съветници, но от друга страна в София имаме отстъпление като абсолютен брой гласоподаватели, които са гласували за партийните листи на БСП, за общинските съвети. Въобще не е вярно това, че в София БСП е подобрила резултата, напротив – намалила го е. Това е въпрос на елементарна статистика", заяви проф. Иво Христов.

По думите му, БСП трябва да има ясна политическа физиономия:

"Според мен БСП загуби от това, което много отчитат като успех в София – подкрепата на Манолова. Когато подкрепяш безполов политически кандидат, говоря като политическа позиция, това означава, че ти се криеш от реална политическа позиция.Това са т. нар. безпартийни или независими кандидати. В политиката не можеш да бъдеш независим, ти си страна, ти представляваш някакви интереси, политически.

Когато участваш в политическия процес, трябва ясно да заявиш политическа страна – няма страна, в която ти да бъдеш съгласен и с едната, и с другата, и с третата страна. Това се нарича безгръбначие. Безпринципността се нарича адаптивност".

Много е важно да се види успехът на БСП в общинските листи, за общински съветници. Имаше голямо объркване на една значителна част от електората на БСП, включително в София – фигурата за кандидат за кмет от една страна и за общински листи.

Кой спечели най-много от тези избори?

От тези избори спечели най-много градската десница – Демократична България, заяви социологът.

"Те на гърба и на гласовете на БСП реализираха един не лош успех. Половината районни кметове на София са избрани от тази политическа сила и подкрепени от нея. Вярна е и другата позиция, че Манолова беше средство за обединяване по Будапещенски модел, или моделът на Имамоглу в Истанбул – когато не достигат силите на една политическа формация, да се обединят. В политиката това не е естетика, а е с оглед интереси – за едните е добро, за другите е лошо", допълни проф. Христов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емии ко да кажа,

    9 28 Отговор
    ПРОДАЖНО ТУПЕ.!!!
  • 2 Тръмп

    9 25 Отговор
    ДеБъ и БКП сте един и същ продукт на Москва и КГБ,та няма кого да излъжете вече!!!:):):)Вие сте национални предатели,а не Доган!!!:):):)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пиже инкасаторо

    12 2 Отговор
    ГЕРБ не загуби осем района в София, ГЕРБ се прочисти от Цветанов и Цветановщината. Не само по районите, но и в Столична община.

    Коментиран от #6

  • 5 -...-

    18 1 Отговор
    Напълно е прав. То и затова нататрузиха Цачева за президент - за да загуби и да го има Радев. А БСП, са като ОДС- за нищо не стават. Не напират за властта, но са на хранилката. За да има опозиция и многопартийност/като постоянното присъствие на БЗНС преди 30г/. А и да има за какво да се плюят ''80%-ниците'' по форумите - признак, че има демокрация:-)
  • 6 ГЕРБ Е БЪДЕЩЕТО

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пиже инкасаторо":

    Партията на мутрите и тъмните !!!!!
    Да изберем Столипиново за столица на България
  • 7 Не можете ГЕРБЕРИ да приемете,

    12 8 Отговор
    че скоро ще бъдете ТОТАЛНО ДЕТРОНИРАНИ. И СЕГА КАЗВАТЕ ЗАГУБИХМЕ КОНТРОЛИРАНО, АКО Е ТАКА, ЗНАЧИ ИМАТЕ ЗАДНИ МИСЛИ С КОИТО ВИНАГИ СТЕ ПЕЧЕЛИ ДОСЕГА. СЛЕЩВАЩИЯТ ПЪТ НАРОДА ТОТАЛНО, ЩЕ ВИ ДЕТРОНИРА. ЗНАЙТЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е МНОГО ИЗДЪРЖЛИВ И ТЪРПЕЛИВ, НО КОГАТО ДЕТРОНИРА, ПАК ЗНАЙТЕ ТОГАВА БЪЛГАРИНА Е НАЙ-ЖЕСТОКИЯТ НЯМА РАВЕН В ТОВА.

    Коментиран от #9

  • 8 Коко

    4 10 Отговор
    Много "добър и уважаван социолог", който обаче НИКОГА не познава. Добър е за продавач на зарзават на пазара, събира наод около себе си с празни приказки.

    Коментиран от #12

  • 9 .....

    9 12 Отговор

    До коментар #7 от "Не можете ГЕРБЕРИ да приемете,":

    Не говори от името на целия народ бе, борсук,не виждаш ли че ГЕРБ печели всички избори,кукундрел недоклатен.
  • 10 модерен ляв

    3 4 Отговор
    Дрогаре,за кой ли път,резИлтата пак е лош.Вече не ги броя.
  • 11 ввв

    4 10 Отговор
    Г-н 80% дебили поткара някакви небивалици. Стига с тези теории на конспирацията.
  • 12 Димитър

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Коко":

    Бесепаря професор Иво Христов е човекът които каза, че 80% от българите са дебили. А за безполовата Манолова да вземе професора и да и определи какъв и е пола в политическият смисъл. Защото за мен е джендърски като шефката и Корнелия Нинова.
  • 13 onq s konq

    7 3 Отговор
    "Умникът на Мама"/под "мама" разбирай Радев/,откри Топлата вода ...най- после:)Всъщност това което Професора СЕ ПРЕСТРАШАВА ДА ОПОВЕСТИ на Всеослушание се знаеше много отдавна от Анализаторите в България,но НЕ МУ СЕ ДАВАШЕ ГЛАСНОСТ УМИШЛЕНО.Аз обаче...няколко пъти Обясних тук как стоят РЕАЛНО НЕЩАТА в Изборния процес,но бях обявен недвусмислено за "Болен мозък" от Русофилите с Просташко потекло:)!А ето и пояснението ми ОТНОВО:Абс прав Е пРОФЕСОРЪТ В ТВЪРДЕНИЯТА СИ ЧЕ герб "контролирано губи" определени райони,с цел ДА СЕ ОТЪРВЕ от излишния "Баласт" ,т.е. допълнително сериозно Държавно субсидиране на Изостанали общини,като със спечеването на БСП примерно в тях Й се окачват на шията и ОТГОВОРНОСТИТЕ пред хората НАСЕЛЯВАЩИ ГИ- най-вече в Икономическо отношение.А това което доста отдавна обяснявах,че РАДЕВ е Президент ПО ВОЛЯТА НА ГЕРБ И БОРИСОВ,като УМИШЛЕНО бе издигната кандидатурата на сравнително слаб Претендент - ЦАЧЕВА с цел ДА ЗАГУБИ и БСП ДА ПОЕМЕ част от НЕГАТИВИТЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО/предоставяйки им се най-Безвластовата позиция "Президент"/,...ВЕЧЕ Е "НАУЧНО ДОКАЗАНО" от Иво Христов!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    4 1 Отговор
    Много е късно вече..за всичко.
    Имало някога една бг с генетичноподменен народ..
  • 16 изкукуригууу

    1 0 Отговор
    Това Соросоидче стипендиянт на Сорос от много акъл изфиряса на цяло
  • 17 дондел

    2 0 Отговор
    Борисов дължи на И Христов хонорар за анализа на полит ситуацията и изборите; нещо, което приближените му също могат да го видят, но несмеят да го изложат в прав текст. Нинова също трябва да благодари за коментара; има какво да ползва.
    Има достатъчно много подготвени и убедени леви политици и крайно време е за създаването лява-центриска тип Лейбаристка партия, която да замени старицата-столетница; няма как тя отново да микрира с тази тежка епикриза.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 мая не е силната и чиста личност

    2 1 Отговор
    След кандидатирането на Манолова , което според мен беше лош акт , БСП нямаха голяма възможност със ''собствен'' кандидат , това щеше да предизвика разцепление , а нямаше много възможности и за обединение срещу герберската тирания с ''десни'' , да оставим настрана факта , че Майчето си е една лаладжийка , без особена тежест , пролича и и в личното и представяне в кампанията , не и се получи някакво съществено обединяване срещу фалшификаторите и манипулаторите от властващият произвол на ГЕРБ.
  • 20 Dimirest

    3 0 Отговор
    Професора е напълно прав. Особено за независимите кандидати. В шуробаджанашката крадлива политическа система такова животно няма! Всички са тежко обвързани като свински черва. Пък и са производни на партията майка БКП!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове