Last news in Fakti

8 Ноември, 2019 13:33 821 12

Борисов: Показахме отговорност за развитието на ЕС

  • бойко борисов-
  • западни балкани-
  • северна македония-
  • албания

На срещата „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в Женева премиерът специално се обърна към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС

Борисов: Показахме отговорност за развитието на ЕС - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани, заяви министър-председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в Женева, цитиран от правителствената пресслужба.

Според премиера Борисов, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджа на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото. По думите на българския министър-председател, превъзмогването на наследството от миналото може да се случи на основата на споделените ценности като толерантност, приобщаващите действия и взаимното доверие.

Борисов акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посочи Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока. „България доказа, че е държава-членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство“, отбеляза министър-председателят. Премиерът Борисов напомни, че догодина на страната ни предстои да поеме тази високо отговорна задача, съвместно с Република Северна Македония. Борисов беше категоричен, че като председател на Берлинския процес България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.

Борисов специално се обърна към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера, без да се обезкуражават те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно - европейската интеграция.

Борисов фокусира вниманието на участниците в срещата и върху темата за бъдещето на младите хора в Западните Балкани. „Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона“, заяви Борисов. Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на „изтичането на мозъци“ и на емиграцията, но – много по-тревожно и дори опасно – до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.

В заключение Бойко Борисов благодари на организаторите на срещата. Премиерът приветства дейността на Световния икономически форум в подкрепа на публично-частното сътрудничество в Западните Балкани. Борисов изтъкна, че тази активност се вписва и в редица от областите, в които България също работи в региона: по-добра свързаност във всичките ѝ измерения - транспортна, енергийна, дигитална, контакти между хората, постигане на стабилност, икономически растеж и създаване на реални перспективи за младите хора от региона да се реализират в своите национални държави.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    8 1 Отговор
    Какво развитие като Микрон кастри тиражийте? :(
  • 2 Знаещ

    9 1 Отговор
    Бостан с тикви това си мисли че е Европа наш Бойко.
  • 3 Знаещ

    7 0 Отговор
    Бостан с тикви това си мисли че е Европа наш Бойко.
  • 4 кълвач

    9 1 Отговор
    С такъв "адвокат" , няма да видят скоро ЕС!
  • 5 Йосарян

    10 1 Отговор
    Тикво! Я покажи как се яде филия с Мас в БКП!
  • 6 ЕС 🎓

    6 0 Отговор
    Долна крадлива мутра.
  • 7 Behemoth

    3 1 Отговор
    Порасна му работата на еднокнижника!

    Коментиран от #8

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Бойко Борисов, е работил РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е хитър шоп...

    Коментиран от #10

  • 9 ЕС не подкрепя ГЕРБ.

    0 0 Отговор
    ЕС подкрепя ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И МАЯ МАНОЛОВА. ТОЧНО ТОВА ОЗНАЧАВАТ ДУМИТЕ НА МАКРОН, ПО-ДОБРЕ ЕМИГРАНТИ ОТ АФРИКА, НО НЕ И БЪЛГАРСКИ БАНДИ.
  • 10 Onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Бойко че е прос, прос е. Ама ти си още по прост
  • 11 2698

    0 0 Отговор
    Е ЩОМ НИЕ ЩЕ ГИ ДОРАЗВИВАМЕ.. ВИКАЙТЕ НИ БРЕ..
  • 12 2343

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: много по-тревожно и дори опасно – до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.

    ОТДАЛЕЧ НИ ПОДГОТВЯТ - САКЪН ДА НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА РИПНЕТЕ, ТЕЗИ НЕЩА ЗА РАВЕНСТВО БРАТСТВО И Т.Н. СИ Е ТЕРОРИЗЪМ, ЛОШО НЕЩО.
    АМА И ДЕВИЗА СИ Е ВАШ... ОЩЕ ОТ РЕВОЛЮЦИЯТА. АМЕРИКАНЧЕТАТА КАЗВАТ ЧЕ ПЪРВИЯТ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ УСПЕШЕН ДЕСАНТ ОТ 1776 Е ИЗНОСЪТ НА ДЕМОКРАТИЧН РЕВОЛЮЦИЯ ПРИ ФРАНСЕТАТА... ДА ПОТРЕНИРАХТЕ НО ЗАГРУБЯХТЕ ... АКО НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ Е - много по-тревожно и дори опасно – до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения...
    КАКЪВ ПАТОС, КАКЪВ ЗАМАХ..........................................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове