Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 10:57 4 741 29

Христофор Събев: 10 ноември беше дворцов преврат, диктуван отвън

  • 10 ноември-
  • събев-
  • коментар
Христофор Събев: 10 ноември беше дворцов преврат, диктуван отвън - 1
Снимка: БГНЕС

10 ноември беше един дворцов преврат, диктуван отвънка. Той донесе облекчение на хората, защото им беше писнало от диктатурата. Това заяви Христофор Събев - йеромонах, дисидент и един от първите активисти на СДС.

Ние живеехме в едно време на феодализъм - не можеше да си смениш жителството, не можеше да излезеш от България. Имаше сигурност в хората, но нямаше свобода.

"Най-висшият дар на човека е свободата, която Бог му е дал - свободната воля. Прасето го хранят, но го държат в кочина, държат го затворено. Докато орелът, понякога е и гладен, но лети нависоко. Моят девиз е: "Орелът не яде мухи", каза Събев.

За времето след 10 ноември Събев заяви, че с противопоставянето БСП-СДС се създаваха паразитните милионери, които не са направили нищо, а осъмнаха като много богати хора. Те командват страната, защото те държат капитала и използват икономическите нужди на хората. Те продължават да държат информацията, обясни Събев.

Той припомни литийните шествия, които правеше през 1989 година и думите му пред "Свободна Европа" с исканията да станат определени промени в Църквата и в държавата.

"Имаше репресии, но понеже хората масово слушаха тази радиостанция и след спиране на заглушаването, милиони хора бяха слушали. Като ме арестуваха, 40 дни бях на "Развигор"№ 1 (следственият арест - б.р.) - 20 в Софийския, 20 във Врачанския затвор. Тези, които слушаха "Свободна Европа" бяха рецидивисти, бяха ... само пушки дето нямаха", каза иронично Събев, визирайки обвиненията от властта към хората, които слушаха западната радиостанция.

"Кораби нямаха, защото нямаше море", продължи с иронията си той и каза, че имал уважението им.

"По този начин станах известен и не беше проблем да събера хората. СДС бе сложна структура от коалиции, в която влязох неслучайно. В партия не мога да членувам, а трябваше да се направят промени в държавата и СДС успя да свърши някаква работа. Например, имаше голяма борба за отпадането на чл. 1 от Конституцията (според него партията (БКП) има ръководна роля в държавата - б.р.)", заяви Христофор Събев.

Управляващите имаха намерение да направят мимикрия без съществени промени, каза Събев. По думите му на кръглата маса се решили много неща - за разграждане на системата, за връщане на Софийската семинария от Черепиш в своята сграда, която по времето на социализма стана Дворец на пионерите.

"Във вестник "Отечествен фронт" пишеше, че съм разплакал 6 хил. пионерчета, защото съм върнал нещо, което законно принадлежеше на Църквата", каза той по адрес на връщането на Семинарията в сградата, построена за нея.

Той е поискал да се гласува с палец, за да няма фалшификации. "Изборите за Великото народно събрание през 1990-та година бяха фалшифицирани", каза Събев. Управляващите използваха паспортите на турците, които бяха емигрирали след смяна на имената, имаше и гласове на мъртви. Един човек е гласувал на 2-3 места, обясни изборните манипулации Христофор Събев.

Имаше реакция срещу мен - Иван Костов и Стефан Савов направиха да ме махнат от СДС. Докато е бил на заточение Савов е взимал изпити по право, припомни исторически личности и събития Христофор Събев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    28 3 Отговор
    И Фори Свтулката се обади!
  • 2 Така мисля

    41 1 Отговор
    30 г лицемерие лъжи и грабеж !
    Погребаха мечтите на един народ !
  • 3 Кой68

    29 2 Отговор
    Ей Фори Светулката къде бе досега?Продажна мизерна душица в расо...........
  • 4 Монхинято

    19 0 Отговор
    Тоз откога облече черното да се прай на Батман
  • 5 Стани да седна

    25 2 Отговор
    Форката Светулката е един от видните геьове на СДС-то. Един професор от техните по онова време духна една свещ във формата на член. Другия пък беше "момченцето с лакираните нокти", както покойния Жорж Ганчев го нарече. И още много други. Педерастите разсипаха държавата. Чакайте от педеруги демокрация.
  • 6 Станко

    24 1 Отговор
    И тази дяволска гнида ли се появи отново?
  • 7 Атеиста

    19 1 Отговор
    И лъже никой не го е държал на,, Развигор"1 мошенническо-седесарско попче къде си седи в Америчката!!!анатема анатема..
  • 8 Да глупако

    21 4 Отговор
    Тъй наречената “свобода” всъщност винаги е била възможността по-хитрите и наглите да ограбят и поробят добрите и моралните! Е за това по добре без такава “свобода”
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оценка

    7 1 Отговор
    "Всяка коза за свой крак!". Всяко време, за времето си. Туй, що е било, назад се не връща. И по-добре. А иначе, "атомен" физик, новоизпечен поп, пак, НИКОГА!
  • 11 Хайл

    9 0 Отговор
    Честито ви 30 г "демокрация" и СЛОБОДИЯ
  • 12 az#ЛибераленКрах

    13 0 Отговор
    Още една муха, която има претенциите да бъде орел!
    Анатема!
  • 13 Азп

    8 0 Отговор
    Каква демокрация каква свобода кви 5 лева.хората живеят бедно с изключение на шопите какви пенсии,здравеопазване .само измамници мафиоти и нагаждачи.нямало свобода,сега като има какво.едно голямо нищо.пикая ти на прехода и мукацията.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Матей

    3 1 Отговор
    Умел манипулаторски прийом е ровичкането в миналото,а би трябвало да се разсъждава как да се преодолее сегашното БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ на страната,коя страна може да ни помогне и от коя да се отдръпнем.Преди 30 г. беше добре,защото Русия ни помагаше, а последните 30 г. щатите ни подкопават по всички възможни начини,не се посвениха да грабят златоносните ни залежи и пет пари да не дават.Докато с Русия бихме излезли от бедствието за няколко години,важното е да излезем от евроатлантическото блато,а това не може да стане като при барон Мюнхаузен.

    Коментиран от #26

  • 16 Brat

    1 0 Отговор
    Мойта бедна църква

    Знай те народа от време оно, че от сюрмаси по-бедна си, все дарения за сюрмаси събираш, храмове да реставрираш, 'ма как все тъй става, кажи ми ти-сюрмаси гладни, храмове в разруха, не спираме да гледаме наред, на папаза заплатата не можеш да платиш, 'ма с лукс могъщ да те дели от народа, го благославяш наред.
    Кажи ми, бедна ми църквичке-как стана тъй, че едно време бедна си била, 'ма пак с живота си платила ,България да я бъде, затуй народа те обикнал.
    Как стана тъй, църкво наша, че днеска си от еврейну по-богата, 'ма веч' не искаш на народа да помагаш, мириса парички, з**ба народа-кучета ги яли хорицата прости, грехове световни са те взели за тяхна робиня.
    Дай Боже, да дойде ден, в който да разбереш, че хората, които са обещали да те пазят, бедна ми църквичке, не ги е грижа за тебе. Слушай Господа, бедна църкво, че сал' на него му пука за тебе днес.
    Слушат го, инак дяволите ще те заробят, инак дяволите ще те убият.
  • 17 123

    4 0 Отговор
    Скри се бе буклук
  • 18 Бачо Киро

    3 1 Отговор
    Боклукът Форю Светулката кой го изрови от гроба? Свободата му липсвала била... Колкото на Лили Иванова, Васко Кеца и тн, дето след 10.11.89 една песен нямат читава или въобще нямат и до ден днешен пеят песните от времето когато са били под диктатура.... Как пък никой от тях не блесна след това, нали били репресирани и не можели да се развиват? Що Лили Иванова не измести Мадона, а Кеца - Елтън Джон? Щото ако не беше бай Тошо и толкова нямаше да прокопсат.... Лилито сайде в Париж ходеше за прически, не можело до Ню Йорк, голяма репресия... Най-големите боклуци се обявиха за демократи и окрадоха народа. До ден днешен така я карат.
  • 19 Гост

    2 0 Отговор
    Каква тридесет годишнина? Пенсиите на нашите родители са значително по - ниски от тези на техните връстници в Сърбия и Македония.
  • 20 анонимен

    5 0 Отговор
    АНАТЕМА ФОРИ! !! Вън хомосексуалистите от църквата! АНАТЕМА!
  • 21 анонимен

    5 0 Отговор
    АНАТЕМА ФОРИ! !! Вън хомосексуалистите от църквата! АНАТЕМА!
  • 22 Грозно нередно и непочтено е

    6 0 Отговор
    някакъв смахнат поп да дава мнение за съдбоносно събитие, в което не е участник. Това е типично за т.н. демократи. Въпроса за 10 ноември е вътрешнопартиен въпрос на БКП и по него е ценно да говорят само участници дейци на БКП, които още са жимви. Тях обаче никой ги не пита.Защо?
  • 23 Woldemars

    4 0 Отговор
    От 26 май 1992 до 1993 година е макариополски епископ на така наречения Алтернативен синод.

    Анатема на тоз Христофор!
  • 24 анонимен

    4 0 Отговор
    Фори Светулката- АНАТЕМАААА В АДА ДА ГОРИШ
  • 25 Щереф

    3 0 Отговор
    от мноо учене изкрезваш е го тоя на жив пример
  • 26 Казуар

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Матей":

    Изглежда не знаеш, че България и цялата социалистическа система начело със Съветският съюз фалираха.
  • 27 слаботоков

    1 0 Отговор
    Фори,да си завърнеш отзад в газа този голям жезъл!
  • 28 слаботоков

    2 0 Отговор
    Фори,да си завреш отзад в газа този голям жезъл!
  • 29 Табаков

    1 0 Отговор
    А като беше дворцов преврат,ти защо участва активно в него? Сега не е време да се жалваш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове