Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 17:56 4 393 59

Радев: Платихме висока цена за новия път

  • румен радев-
  • 10 ноември-
  • 10 ноември 1989 г.

Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас

Радев: Платихме висока цена за новия път - 1

Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност. Това каза президентът Румен Радев в профила си във „Фейсбук“, по повод 10 ноември.

"Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение. България направи своя важен геополитически избор, но не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. Затова и днес политическите констатации продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани. Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни", се казва още в изказването на президента.

Според Радев е необходимо да се търсят решения, адекватни на съвременните реалности. "През последните години израснаха поколения, които не се вълнуват от стари идеологеми. Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи", допълни още Радев.

"Ако искаме България да се превърне в нормална европейска държава - с висок стандарт, качество на живот и сигурност, трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, върховенство на закона, прозрачност и ефективност на институциите, изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество", посочи държавният глава.

"Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас. Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля срещу всеки опит за подмяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от собствената им държава и оставят малцина да решават на тъмно нейното бъдеще. Няма сила, която да устои на сплотения около каузата да възроди държавата си и да отстоява достойнството си български народ", написа още Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    33 78 Отговор
    И ти ще си платиш за наглостта и лъжите при следващите президентски избори,другарю Радев!!!:):):)Комунист повече няма да допуснем в Президентството,заради резила!!!:):):)Тръмп

    Коментиран от #3, #9, #19

  • 2 Анонимен

    31 70 Отговор
    Приказва Радев, говорит Москва

    Коментиран от #5, #18

  • 3 Маг

    36 14 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    От къде ще намерите президент,некомунист ? Няма такива !

    Коментиран от #20

  • 4 89г. отцепници от БКП,

    51 5 Отговор
    смъква от власт неправомерно ТЖ, употребяват народа в тяхна полза, създават Групировките за да ограбват и малтретират брутално народа. Обещават цветущо бъдеще на БГ. След 30г. видяхме какво ни отредиха.

    Коментиран от #10

  • 5 Коментар📝

    54 27 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    ПРИКАЗВА РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТА ИЗБРАН ОТ БЪЛГАРИТЕ
    ПРИКАЗВА РАДЕВ ИСТИНСКИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ
    ПРИКАЗВА РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #27, #55

  • 6 учуден

    25 42 Отговор
    Абе цървул кога комунисти са плащали та виеш като кучка?Ти и сега живееш на гърба на народа с твоята метреса!
  • 7 някой си там

    51 20 Отговор
    Най-после един свестен и умен президент, обаче като чета коментарите добитъка си остава -добитък. Още някакъв комунизъм сънуват, БКП,ДС, Съветски съюз и всякакви други глупости, но не и бъдещето ни.
  • 8 ха ха

    3 1 Отговор
    https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-vyatarat-na-promyanata-ne-dostigna-do-tyah-radev-i-yotova-prospaha-godishninata-ot-padaneto-na-berlinskata-stena
  • 9 Ти напил ли си се,

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Или просто си нямаш акъл по рождение? Какви глупости си написал тук? Кой и как те е излъгал???
  • 10 А БЕ

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "89г. отцепници от БКП,":

    СМЯТАМ ЧЕ ВИЗИРАШ БСП, РАДЕВ, МАНОЛОВА И Т.Н. !

    Коментиран от #11

  • 11 Визирам Сдс, ДПС, Ндсв, Герб, Вмро

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "А БЕ":

    Даа.. ВСИЧКИ СИНИ, КОИТО БЯХА ЧЕРВЕНИ.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 21 Отговор
    Чета някои коментари и се чудя! Забравихме ли вече 1990г? Как партийните велможи от БСП по предприятията, изхвърлиха на улицата СТОТИЦИ ХИЛЯДИ? Тълпите пред бюрата за регистриране на безработни?
    А сюрреалистичната ВИДЕНОВА ЗИМА? Една от грешките на прехода от СОЦИАЛИЗЪМЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщини!

    Коментиран от #14

  • 13 Сесесере

    5 13 Отговор
    Смешник!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 gggw

    27 7 Отговор
    браво на президента! много точни думи
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Един

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Ти си един от многото промити мозъци от пропагандата на действащата тоталиатарма власт в момента!!!!
  • 19 Румяна Костова

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    По вероятно няма да допуснем особи от ранга Цецка Цачева и Пневлевиев. Защото не вярвам Герб да имат по светна кандидатура от тези двамцата.

    Коментиран от #22

  • 20 Тръмп

    4 19 Отговор

    До коментар #3 от "Маг":

    В България има поне 1милион които не са комунисти,а рецептата за Президент е:Образован,Възпитан и Културен,Успял в нещо,Семеен от Голям град,може и жена!!!:):):)Но Генерал от комуноидно потекло,избран от Решетников е неуместно,Не сме във Война!!!:):):) Тръмп

    Коментиран от #21, #54

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тръмп

    0 10 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    Да,съгласен съм че тези хора не стават по различни причини!!!:):):)Не е необходимо да е непременно от ГЕРБ,на изборите имаше доста достойни,възпитани и интелигентни хора и от други партии!!!:):):)Така ще има и баланс,ако се обединят няколко партии зад Мажоритарен избор!!!:):):)Тръмп
  • 23 Тръмп

    4 8 Отговор
    В САЩ,Президента се търси и избира чрез вътрешно партийно състезание,поне година преди изборите,а не в последния момент да се окаже,че жена му е проститутка!!!:):):)Тръмп
  • 24 Тръмп

    1 9 Отговор

    До коментар #21 от "ЕI Comandante":

    Гълтам си биричката с кеф,наздраве и на теб!!!:):):)Тръмп
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "ЕI Comandante":

    Това твоето са празни приказки... Една от грешките на прехода от СОЦИАЛИЗЪМЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщини!
    Причината за "Виденовата зима" е некъдърността на комунистическите свини ...Оруел още през 1945 година много точно ви е схванал същността, за което шапка му свалям!
    Сега търсиш под вола теле, та Сорос, та НПО, та световната конспирация... Вие БЯХТЕ и сте си некъдърни и алчни СВИНЕ, на всички нива, от ЦК на БКП, та чак до редовия секретар на ППО , а ТОГАВАШНИТЕ профсъюзни МАЙМУНЯЦИ въобще ми е ГНУС да ги коментирам... Истината беше, че без ТРИТЕ БУКВИ ти си като под стъклен похлупак. Директор - некъдърник, но в номенклатурата на окръжния комитет, шефът ти - също некъдърник, но номенклатура на градския комитет, прекият ти началник, пък номнклатура на партийното бюро. Те така си живяхме в комунистичския рай, докато количественото натрупване на некъдърници не доведе до СРИВ - закон на диалектиката. 45-години комунистите ядоха, пиха, убиваха, лъжейки народа със светлото утре на комунизма. Когато това утре трябваше да дойде се видя, че и помен няма от обещания рай, и хоп - държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да по търси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата

    Коментиран от #36, #58

  • 26 Така е

    15 1 Отговор
    СССР плати цената на затъващата демокрация в САЩ и Западна Европа. САЩ и Западна Европа бяха на път да капитулират, но използваха най-подлият и хитър ход - предложиха охолен живот без работа на предателите в комунистическата партия, ако съборят строя. Тодор Живков усети, че почти цялата чиновническа сган в СССР се е продала на Западняците, затова изрече ЛЪЖЛИВАТА ФРАЗА : СОЦИАЛИЗМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ. С това изявление Живков искаше да се хареса на новите Западни господари и да си спаси кожата, но го предадоха. Ако комунистите бяха намалили броя на чиновниците, за да нямат силата да съборят строя, продавайки се на Западняците, тогава демокрацията, САЩ и Западна Европа вече нямаше да съществуват, а щяха да бъдат едни бананови републики

    Коментиран от #30, #33

  • 27 Боярышник

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар📝":

    Приказва куклата на конци..Най-жалкия президент разединител на народа,който някога България е имала.Гласувах за това посмешище,но следващият път ще му бием шута задружно.Срам ме е от него,той е срам за целия български народ..
  • 28 Тръмп

    5 10 Отговор
    Радев,Нинова и Манолова не разбраха,че със злоба,скандали,лъжи и манипулации вече не става номера,Българина поумня и не му се занимава с простотии!!!:):):)Всичко за всеки се знае и лъжите са обречени на неуспех!!!:):):)Тръмп
  • 29 Боярышник

    5 11 Отговор
    Другарю президент,може да вземете вашата ши.ана реч и да си я завре.е от към гър.а!
  • 30 gggw

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Така е":

    точно! даже наскоро го признаха и западняците
  • 31 Тръмп

    5 8 Отговор
    Трябва ни нормален Президент,да може да си говори нормално с Путин и Ердоган или с Макрон,Вучич и т.н.,а не да бълва комуноидни фрази и опорни точки без реален резултат за никой!!!:):):)Тръмп
  • 32 Йонко-понко

    6 8 Отговор
    Г-н Президент, какво правите вие за да подобрите живота на българите, говорите или налагате вето. Че то така много лесно! Всички са маскари! Влезте, в истинската политика и управление, пък тогава да видим каще се справите.
  • 33 Тръмп

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "Така е":

    Другарю,няма как да стане,комунизма да събори Демокрацията и Капитализма!!!:):):)102години не ви ли стигнаха за да го разберете???:):):)На Венецуела,кой и пречи освен комунизма???:):):)На Куба и Северна Корея,кой и пречи освен комунизма???:):):)Китай защо просперира въпреки комунизма???:):):)Защото Китай се сближи икономически със Запада,иначе още щяха да карат колело и да дрискат ориз!!!:):):)Ясно???:):):)Тръмп

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гълъб

    3 9 Отговор
    Импичмънт!!Това ,че можеш да правиш нещо (летиш)в никакъв случай не те прави автоматично умен.Този като се изкаже бягам за успокоителни.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    продължение:...................Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".
  • 37 Тръмп

    4 8 Отговор
    Другарю Президент,вие от страни не се виждате,но не приличате на Генерал,а на Комсомолски секретар!!!:):):)Вие не говорите като свободен човек,а като зависим от Компартията,но вече сме от 12години в ЕС и това не се котира!!!:):):)Тръмп

    Коментиран от #47

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 1944

    6 0 Отговор
    да ви е честит ДС-ти ноември, другари престъпници!
  • 40 Българският Президент!

    7 3 Отговор
    Няма съмнение. Няколкото злобни коментари и то от първите показват и доказват страха на НЕЧОВЕЦИТЕ-онези, за които моралът и ценностите са заплаха за далаверите им. БРАВО Г-Н ПРЕЗИДЕНТ - всяка ваша дума се стоварва като многотонен чук върху мафията и нечовеците! Всяка една дума олицетворява онова, за което истинските българи бленъват, но им бива отнето от нечовеците. БРАВО!
  • 41 Последния софиянец

    9 2 Отговор
    Българският народ е несломим. След тридесет години окупация и геноцид е запазил достойнството си. И това се потвърждава от избирането на Радев за президент.
  • 42 До 33

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тръмп":

    Единственият плюс на демокрацията и капитализмът е, че можеш по-лесно да намериш пари за реализиране на даден проект. Демокрацията и капитализмът нямат никакъв принос за развитието на технологиите. Хората са амбицирани и се борят със зъби и нокти да постигнат нещо, но всички политически системи са зле скалъпвни от пишман професори и пречат на всеки амбициозен и продуктивен гражданин. В монархиите, фашизмът и капитализмът трябва да преминеш през жестока бюрократична машина за да вземеш пари и да инвестираш в своите идеи. Чиновник става предимно некадърен и комплексиран повек с комплекс за малоценност и затова като видят по-умен гледат да му пречат. Плюс в демокрацията е, че има банки, бандити и олигарси, от които можеш да вземеш пари по-лесно. Минус в демокрацията е, че тия ти ограбват мега огромен процент от печалбата, а най-лошото е, че трябва да нагодиш бизнес идеите си така, че да са в полза на мафията, а не на обществото. Затова в демокрацията хладилниците се развалят след 5 години, а при комунизма траят над 50 години. Затова всяка година има подмяна на смартфони, колите се трошат лесно, сградите мюхлясват след няколко месеца, храните са фалшиви, болестите стават все повече, и като цяло всичко е срещу обикновените граждани. А Венецуела и Северна Корея са далеч от комунизъм и каквото и да било, макар че Северна Корея е много по-добре устроена от БГ, въпреки много забрани. Най-показателното е, че в Северна Корея няма модерно здравеопазване, но има по-м
  • 43 обективен

    10 3 Отговор
    Браво господин президент.Много точен коментар.
  • 44 322

    8 2 Отговор
    България има в момента президент #1!

    Коментиран от #56

  • 45 До 33

    6 1 Отговор
    В монархиите, фашизмът и капитализмът трябва да преминеш през жестока бюрократична машина за да вземеш пари и да инвестираш в своите идеи. Най-показателното е, че в Северна Корея няма модерно здравеопазване, но има по-малко смъртни случаи на пациенти от БГ и по - малка смъртност на населението, както и по-малко болни и инвалиди. Относно Венецуела е ясно, че САЩ им искат суровините, за даподхранват системата си и са против всякакъв прогрес на тази държава
  • 46 До 33

    9 0 Отговор
    В монархиите, фашизмът и капитализмът трябва да преминеш през жестока бюрократична машина за да вземеш пари и да инвестираш в своите идеи. Най-показателното е, че в Северна Корея няма модерно здравеопазване, но има по-малко смъртни случаи на пациенти от БГ и по - малка смъртност на населението, както и по-малко болни и инвалиди. Относно Венецуела е ясно, че САЩ им искат суровините, за даподхранват системата си и са против всякакъв прогрес на тази държава и ще подкрепят всеки, който е готов да продава Венецуела на безценица
  • 47 обективен

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Тръмп":

    Абе ти да не си на твърда дрога?Щото ако не си вземи потърси помощ от психиатър.
  • 48 8874

    7 2 Отговор
    ТЕПЪРВА ЩЕ ПЛАЩАМЕ ОЩЕ ПО-ВИСОКА !
  • 49 jorj

    5 2 Отговор
    Гледайте филма "Топло" 1 000 000 пъти, за да Ви се изясни, какво е КОМУНИЗЪМ И ЗАЩО СМЕ НАЙ-БЕДНИ В ЕВРОПА!!!!!! БНТ иначе без този филм се погрижи хората да неразберат какво е станало на 10 ноември!!!! Крадлата поптодорова главен коментатор !!!!
  • 50 Guest

    4 1 Отговор
    "При демокрацията глупаците имат право да гласуват, при диктатурата - да управляват." - Бъртранд Ръсел
  • 51 3853

    4 2 Отговор
    Грозният призрак на кървавата демокрация дебне отвсякъде...
    Като как ще се направят нещата истински... например избори.. Първо трябва де се отстрани демократичната зараза, ако не става - ампутация а не обратно.. Но тук всичко е Сънчо....
  • 52 jorj

    1 3 Отговор
    Гледайте филма "Топло" 1 000 000 пъти, за да Ви се изясни, какво е КОМУНИЗЪМ И ЗАЩО СМЕ НАЙ-БЕДНИ В ЕВРОПА!!!!!! БНТ иначе без този филм се погрижи хората да неразберат какво е станало на 10 ноември!!!! Крадлата поптодорова главен коментатор !!!!
  • 53 анонимен

    1 2 Отговор
    След като заживее човек при араби, осъзнава какви зли и алчни съдисти са българите. Арабите и негрите ги превъзхождат умствено финансово а отдавна и числено за радост на вс. нормални хора.
    Природата сама се чисти от ген. бок.ук.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Заради такива малоумници герб няма алтер

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар📝":

    Добре че радев не ни е кмет или премиер.добре че от него нищо не зависи.добре че беше той за да не се подлъжем по манолова .след всеки комунист пълна разруха.дъно нула
  • 56 Президент пундю

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "322":

    По тъпия президент
  • 57 Безпартиен

    1 2 Отговор
    Другарю Радев, вие не платихте нищо в прехода, даже спечелихте. При пенсионирането ви, държавата ви плати 144 000 лв. за неползвани отпуски и 20 заплати като военен
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 432е2

    1 0 Отговор
    Румен Радев продължава да защитава комунистическите интереси. Май забрави, че същите тези на които симпатизира го наплюха след 3 март. Руските политици го наричаха как ли не и той пак има ляво виждане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове