Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 11:43 2 586 19

Висшият мюсюлмански съвет: Преходът към демокрация остана незавършен

  • 10 ноември-
  • преход-
  • коментар
Висшият мюсюлмански съвет: Преходът към демокрация остана незавършен - 1
Снимка: БГНЕС

Историята помни редица повратни моменти, допринесли за развитието на човечеството. Един от тях е случилото се на 10 ноември 1989 г., в резултат на което българското общество пое нов ход след 45-годишен период на застой и отнемане на основни човешки права.

На 10 ноември 1989 г. в България се срина "вечният" и "всесилен" комунистически режим, укрепен от атеистична идеология, който отне най-ценното на българското общество, а именно свободата, включително и религиозната свобода, които са изконни и незаменими за всеки човек, бивайки заложени у него от Създателя му, пише news.bg. През този 45-годишен период вярата и майчиният език на мюсюлманите бяха забранени, джамиите им - съборени или затворени, мюсюлманските им имена - отнети насила и заменени с немюсюлмански такива, като дори имената на покойници бяха променени. Именно тези събития изиграха значителна роля за пробуждането на гражданската съвест на нацията и тази на международната общност, което несъмнено допринесе за освобождаването на българския народ от безбожието на комунистическия режим.

10 ноември 1989 г. е паметна дата за българския народ и в частност - за мюсюлманската общност в България, тъй като само няколко месеца след това биват възвърнати мюсюлманските имена. И не само това - биват възстановени духовните училища и отворени отново джамиите, започват да се издават вестници и книги за исляма, както на български, така и на майчиния за по-голямата част от общността турски език, дава се възможност за свободно придвижване.

Въпреки че постигнатото в положителен смисъл изобщо не е малко, започнатото на 10 ноември 1989 г. не се финализира, а и не продължи с първоначалните темпове във всички сфери на живота. Показателно за това е, че вече 30 години по-късно, въпреки голямата необходимост, в европейска София все още не се разрешава построяването на втора джамия и на сграда за нуждите на Висшия ислямски институт, както и не се дава възможност за пълното възстановяване на вакъфските имоти на общността в страната. Негласната асимилация на мюсюлманите продължава, в резултат на което сред тях има такива, които, неосъзнали напълно идентичността си, "доброволно" сменят мюсюлманските си имена с други и така се отдалечават от своята религиозна принадлежност, култура и език.

Неоспорим факт е, че доразвиването на ценните демократични постижения спря, дори на моменти те бяха отнети, затова трудно може да се говори за приключил преход към демокрация, но продължава играта на демокрация. Затова точно по време на годишнината от 10 ноември, и то след три десетилетия, отново трябва да се замислим за ценностите, свободата и демократичността и да ги отстояваме, за да продължим в положителна посока започнатото на 10 ноември 1989 година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    7 2 Отговор
    Тука нема демокрация а диктатура и капитализам.Важното е че от другата година нашият вожд ще ми вдигне пенсията и помощите за внуците а вие работете и внасяйте данъци да има и за наз бедните.
  • 2 гост

    2 4 Отговор
    Верно е! Само вие останахте в миналото ...
  • 3 Порно

    9 9 Отговор
    Декларации , пълна с лъжи. Джамии никога не са затваряни. Т.н. вакъфски имоти не са купувани , а са подарявани от султана , който ги е отнел от собствениците им християни. А София не е мюсюлмански град , стига ни и виенето до Халите.
  • 4 Ами

    7 5 Отговор
    на който не му харесва тук, свят широк.
  • 5 Статист.

    10 4 Отговор
    Една от многото грешки на демокрацията легализирането на етническата ислямистка партия ДСП.
  • 6 Хасан

    6 3 Отговор
    Демокрация за всички ...както за българина така и за турчина...иначе за някои може да стане "иго" и да искат освобождение

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 7 Спахил Везирев

    3 1 Отговор
    Имаме късмет, че Висшият мюсюлмански съвет не довърши Преходът към демокрация!
  • 8 Последния софиянец

    5 1 Отговор
    Щом и тия почнаха да говорят за демокрация втасахме я.
  • 9 кажи истината

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Ти турчин ли си или от ония рижавите със сплескан тил живеещи по балканите?
  • 10 О.Ч.З

    3 1 Отговор
    Аре са нямали втора джамия идете във Родопите да видите село със 50 къщи и две джамии а и имате късмет че бай ви Тошо не остана на власт още 5г и сега хора родени във България работят били са войници се определят за турци но не искат да си отидат във Турция нямам проблем със религията каква е но тука е България
  • 11 въй

    1 1 Отговор
    Това не е демокрация,а свободия. Демокрацията е ред и закон за всички. От министъра до последната чистачка.
  • 12 Едно

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    е да искаш, друго е да можеш. Ако ти стиска поискай.

    Коментиран от #16

  • 13 Бачо Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Не те ли щат на юг твоите хора? Нали знаеш на който не му харесва - границите са отворени... Имате две абсолютно незаконни партии, че и ревете на това отгоре. Бягай към майка Турция бе, ей я къде е. Кой те е вързал? Джамиите ви в Гърция и до ден днешен са затворени, отивай да мрънкаш там.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Аз лично предпочитам Българи-мюсулмани от колкото цигани-турци мюсулмани. Не случайно в мюсулмански Татарстан голяма част от населението се определя за Българи, но Русия систематично потиска националното им чувство и отваря широко врати пред турски емисари. Утвърждаването на Българи-мюсулмани ще премахне завинаги опасността от турската асимилаторска доктрина и зависимостта ни от Русия, която уж ни закриляла.
  • 15 Поредната глупост

    1 0 Отговор
    Мюсулманския съвет след 30 год. още не е разбрал че на 09 ноември 1989 г. Тодор Живков подаде оставка, която беше приета на 10ноември 1989 г. от ЦК на БКП. На тази дата не се е "сринал" комунистическият режим. Тази неподходяща дума вероятно е от друг език, но по-същественото е че Комунистическият режим се оттегли от властта доброволно и даде възможност на разни неграмотници да се занимават с политика. Комунистическият режим никога не е "падал".
  • 16 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Едно":

    Бай ти Тошо така казваше но умря като псе в лайната си

    Коментиран от #17

  • 17 Недей

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    с лошо за бай Тошо. Човека ти е кръстник.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Един

    1 0 Отговор
    "Прехода е незавършен" ... : да, явно висшия мюсюлмански съвет не е успял да постигне целта-максимум - преход към тотален ислям !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове