Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 09:46 1 332 9

Мирослав Ненков: Много хора са яхнали здравната система

  • здраве-
  • мирослав ненков-
  • инвалиди-
  • фалшиви инвалиди

Това е достатъчно основания за недобросъвестните да се впият в този сектор на здравеопазването

Мирослав Ненков: Много хора са яхнали здравната система - 1

ТЕЛК системата е така изградена, че бидейки много "социална", позволява на хора със заболявания, които не ограничават физическия или интелектуалния им капацитет, да ползват непълна трудоспособност. Опитът да се извадят напред болести и страдания е наша национална черта. Това заяви пред БНТ бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод случая с директора на болницата в Пазарджик.

Запитан дали експертните решения са се превърнали в бизнес, той посочи, че годишният разход на държавата за хората с увреждания по решение на ТЕЛК е над 1 млрд. лв.

Това е достатъчно основание за недобросъвестните да се впият в този сектор на здравеопазването, категоричен бе той. По негови думи решението на този проблем е "огън и меч" и даде пример с Гърция, където всички хора с ТЕЛК се водят на отчет. Според него това е приложимо и у нас.

Д-р Ненков заяви, че по този начин за определен период здравната система ще се натовари, но след това ще може да си върне парите. Здравната ни система има ресурс и може да го направи, Гърция не е толкова по-голяма работа от нас, убеден е той.

Според него обаче вината не е единствено в ТЕЛК. По негови думи не е добре структуриран самият начин за диагностициране на един тежко болен пациент, който би трябвало да получи социална подкрепа.

Относно бюджета на НЗОК д-р Ненков посочи, че парите, които влизат в здравната система, се увеличават, като тази година има заявка, че част от сумата ще отиде за подобряване на заплатите на лекарите и медицинските сестри.

"Системата е доста разпробита - всякакви хора са я яхнали и са намерили начин да изкарат по някой лев от нея. Във всяка точка има течове - където има обществени пари, има и някой с остър нюх, който се е наместил", обобщи ситуацията той.

По отношение на работодателите, които не одобряват, че за поредна година се дават пари за лечение вместо за профилактика, д-р Ненков обясни, че това е въпрос на култура. Профилактиката не е отговорност на държавата, а наша персонална отговорност, изтъкна той.

"Няма как да възпиташ един човек да ходи на профилактичен преглед, ако неговите дядовци се хвалят, че никога не са ходили на лекар. Профилактика може всеки да си направи и без в бюджета да пише 160 млн. за профилактика", коментира бившият здравен министър.

Относно темата с ваксинацията на децата той бе категоричен, че ваксините са едно от най-великите изобретения на човешкия ум. По негови думи от всички групи лекарства ваксините имат най-малко странични ефекти върху децата и изкореняват изключително опасни болести.

Глупостите, които се пишат из интернет срещу тях, са престъпление срещу общественото здраве, отсече д-р Ненков.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    4 3 Отговор
    Плямпало,ти какво направи когато се титулуваше здравен министър?
  • 2 Разпад

    4 1 Отговор
    Отидете във Варна да видите за какво става въпрос с телковете и си спомнете онези 3 ма лекари които бяха уличени в такива схеми, според вас дали продължават отново...
  • 3 БГ681

    5 1 Отговор
    Явно в България единствената система в която няма мафия е самата мафия
  • 4 Този

    2 3 Отговор
    е изключително нагла и крадлива личност.
  • 5 някой

    1 1 Отговор
    Като министър знае ли, че има разлика между "тежко болен" и "трайно увреждане"? На тежко болния му се издава болничен, а на човека с трайно увреждане, не подлежащо на лечение и възстановяване, му се издава ТЕЛК. Това значи, че този човек не е 100% пълноценен за труд и не може да работи всяка работа. Например слепите не са тежко болни, но са увредени за цял живот. И тия ТЕЛК пенсии по 400лв, които са отпуснати на лекарите от пазарджишката болница, са някакво изключение. Обикновените хора с ТЕЛК получават по 186лв или 230-240лв. според % на увреждане. А Над 91% ТЕЛК се издава много трудно. Само човек, който не се е сблъсквал със системата, може да се нахвърли срещу всички инвалиди. Вероятно има хора, които злоупотребяват, но това не е масово.
  • 6 отклоняване

    2 1 Отговор
    Тази истерия с ТЕЛК-те показва стремеж да се оставят хора в тежко състояние без никаква подкрепа, за да се насочат парите в друга посока. Не е случайност, че кампанията е подета точно от ТВ на Домусчиев. Някой иска парите от ТЕЛК. И зад тая истерия точно след изборите се крие нещо друго. Умишлено се насочва вниманието ни в друга посока
  • 7 Умно село

    4 0 Отговор
    Докато големите крадат на ангро от държавата , то защо да закачат дребосъците? Нека се страхуват!
    Така и така всичко го е ударило на уволнение.
    ТКЗС, БКП-та, СДС-та, КТБ-та. Че то има ли още за щавене?
    Успяха някои мишоци да съсипат и системата от диспансери.
    Пълен бълвоч където и да погледнеш.
    Продават лекарства тебешир, но над европейските цени , защото са с 20% данък , от който лапат кърлежите в държавата и да пълнят съдрания чувал
    Е?! За някои мътната вода е добра за улов. Но до кога бе дъжа/Н/вни чиновничета?
    Направете ЗДРАВНА ЕЛЕКТОННА КАРТА!
    Оставете лекарите да бъдат лекари , а не делеводители.
    Болниците ги превърнахте в Здравни бизнесцентрове.
    Колко живот му остава на човек и да изживее дните си в такава заобикаляща ни кретенска среда в мизерна държава?
    30 години и още 45 ? Върви гони вятъра!

    "По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака - сега за сега си остава простака."
    Радой Ралин
  • 8 Истината е

    1 0 Отговор
    2 милиарда от парите за здраве отиват директно в партийните каси. Още 1 милиард се краде от болници и лекари. Остават 2 милиарда за лечение и поддръжка на болниците, като половината пари отиват за лечение на държавни служители и бизнесмени. За обикновените българи остават около 1 милиард за лечение. Най-трудно се проследяват парите за здраве, затова там кражбите са много по-големи от обществените поръчки
  • 9 слаботоков

    1 0 Отговор
    Ами Мирославе ако не направиш нещо накрая ще яхнат и тебе!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове