21 Ноември, 2019 19:20 3 395 45

Д-р Елена Георгиева: Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването

  • дете-
  • тригодишно-
  • педиатрия-
  • д-р елена георгиева

„Г-н Борисов търси възмездие, а аз разчитам на справедливост”, каза педиатърът в „Лице в лице” по бТВ

Д-р Елена Георгиева: Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването - 1
Снимка: бТВ

Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването. Това каза в „Лице в лице” педиатърът д-р Елена Георгиева, която се оказа в центъра на големия скандал, разразил се след смъртта на детето.

Вчера излязоха и резултатите от аутопсията, според които причината за смъртта Александър е двустранна хеморагична пневмония.

„Не знам колко хора, които не са медицински специалисти, могат да си представят какво представлява хеморагичната пневмония. Това е ангажиране постепенно на цялата дихателна система. Увреждане на дихателните пътища, увреждане на дихателната повърхност на белия дроб, което се развива в рамките на часове. Едновременно с това увреждане и на съдовете – с по-малки или по-големи кръвоизливи. Нарушават се дихателните функции на белия дроб, независимо дали детето е интубирано или не. Какво означава двустранни надбъбречни кръвоизливи – в един момент организмът губи каквато и да е възможност за собствена защита”, обясни Георгиева, която има 36-годишен опит като педиатър.

Тя настоя, че се е запознала със състоянието на детето 30 минути преди то да постъпи в клиниката, като по разказа ѝ първоначално състоянието на пациента не е било за интензивно лечение.

„Съобразила съм направеното в този момент, преценила съм че той е за болнично лечение, организирала съм приемането му в нашата болница по причина, че родителите не желаеха да отидат на друго място”, каза още д-р Георгиева.

В следващите часове състоянието на Александър се влошило и лекарски екип от петима специалисти е успял да стабилизира състоянието му, за да може той да бъде транспортиран в „Пирогов”.

„Има заболявания, които за съжаление не могат да бъдат повлияни”, каза в своя защита д-р Георгиева.

И подчерта, че от петимата лекари, които с се борили за живота на 3-годишното дете, единствено тя е поставена под прожекторите на публичното внимание.

По думите на Георгиева тя не е отказвала да приеме детето и дори е освободила място, за да го направи.

Вчера по настояване на премиера директори на три болници бяха временно отстранени, докато тече разследването.

„Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала – ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост”, добави педиатърът.

В момента д-р Елена Георгиева е в неплатен отпуск – била посъветвана да не бъде в болницата в този момент.

По думите ѝ случаят се превърна в повод в обществото да се проведат тежки, но необходими разговори: „България е пред демографска криза. Но преди да се развие тази демографска криза, се развива криза в здравеопазването и това е една от причините, поради които се нарушават взаимовръзките между отделните звена. Хората, когато търсят помощ, остават с впечатлението че не са обгрижени и че са неразбрани. И ние оставаме виновните, които трябва да се обясняваме в един момент”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Паисий е жив

    20 13 Отговор
    За съжаление е права. Хеморагията убива за часове. Бог да прости детето.
  • 3 9689

    21 18 Отговор
    На тази устата и не спря да бълбочи.Безсрамница.
  • 4 Оня с рикията

    25 9 Отговор
    Ако беха земали мерки овреме немаше да, стане така. Ама они само цицат пари от здравната каса и им дреме на каламбаците за ората.
  • 5 Давид

    26 1 Отговор
    Нали нямаше демографски срив . Жената го каза няколко пъти . Тези които убиват децата и хората в България са крадците и продажниците седящи на депутатските банки и взимащи по 10000 лв заплата и правят далавери . Няма как да искаш цялата държава , имам предвид обикновенните хора да работят за 800 , 1000 лв и да излизат специалисти . Трагедия .

    Коментиран от #40

  • 6 мали мали

    15 6 Отговор
    Къде видя читав доктор,нема и да видиш те са по чужбина,а тук са останали тея къде нема де да ходят а и толкова си и разбират от работата
  • 7 !!!!!!

    19 4 Отговор
    Никой не вини лекарите,когато са направили всичко,и въпреки товасе е случило най-лошото. Този случай не такъв. Нека тази лекарка спре да говори.
    Нека не ни плаши,че ще отиде в друга държава,нейна си работа.
  • 8 Гостилничаря

    22 4 Отговор
    Лицемерието, наглостта и непукизма на бизнесмените в бели престилки е доказано многократно в годините след 10-ти. Тази Хипократова клетва е свята за тях точно колкото и клетвата за депутатите - т.е. досадна формалност без значение. Такива като тази има много, с лопата да ги ринеш - голяма работа, едно дете, има още много! Лично съм бил свидетел на безразличието на тези личности към хорското страдание, за тях няма интерес към определен спешен случай, осен ако той не им носи пряка изгода (пациентът да си кихне кеш за да му обърнат внимание)! Едно от многото характерни лица на Бокова България.......
  • 9 Нещастието да си българин

    18 2 Отговор
    Истината е, че на територията всичко е останало на самотек. Матр'яла дотолкова е оскотял, че такива неща като да ядеш мишеморка, да чакаш с часове да приемат детето ти за да умре в "болницата" се възприемат като неразделна част от мотото "българия на три морета" и ти дават неотменното право да се тупаш в гърдите и да ревеш с пълно гърло"вулгааар, вулгааааар".
  • 10 Демограф

    9 10 Отговор
    Лекарите не са господ. Наистина има състояния където никой не може да помогне.1917-1919 сумата хора са починали от грип .В семейството ми от 5деца най-големите 3 починали без никой да може да помогнеЖалко за детецето
  • 11 ТОЧКАТА

    18 1 Отговор
    ...тя,системата, само помага на заболяването!!!!Я виж какви ,,,условия,, му осигурява!!!!!Нали са ,,ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА
  • 12 Кой68

    13 4 Отговор
    Поставена грешна диагноза от лекар......Но да сте чули/видяли лекар да каже -сбърках или виновен съм??????
  • 13 Бог да те убие

    6 7 Отговор
    Бог да те убие наглярко долна.

    А онази свиня майка преди 3 години и аз щеше да я застрелям защото щеше да убие дъщеря ми
  • 14 Тръмп

    13 4 Отговор
    Гледах шефа на болницата,Литвиненко и тази лицемерка Георгиева,изключително брутално нагли,нахални и агресивни с явни психични отклонения!!!:(:(:(Това не са доктори,а търгаши на детска смърт!!!:(:(:(Случая с Алекс е Рецидив!!!:(:(:(От интервютата хванах множество нарушения,като липсата на анестезиолог в делничен ден!!!:(:(:(
  • 15 Тръмп

    14 3 Отговор
    Тази мръсна и долна лъжкиня твърди,че има 36годишен опит в педиатрията,а не Разпозна вирусна пневмония!!!:(:(:(И най-нагло е препратила Александър към друга болница,вместо с едно обаждане в Инфекциозна Болница да се консултира за ситуацията!!!:(:(:(Изобщо не е искала да помогне,а се е опитала да избегне риска от приемане!!!:(:(:(И тези стачкуваха за Пари,а Борисов като им даде Пари и пак Убиват!!!:(:(:(Бог ще издаде присъда за убийството и нехайството им,не се съмнявам!!!:(:(:(
  • 16 Behemoth

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Не мога да повярвам":

    Ми жената ти обясни бе говедо ,че случая е нелечим а ТИКВАТА Проста десет години убива здравеопазването както и цялата страна...

    Коментиран от #19

  • 17 2,85918793319E29

    9 10 Отговор
    Всички тук плюят лекарите, а те са принудени да се сблъскват с хората, защото анонимниците, които създадоха тази система си седят в дупетатските кресла и гласуват като папагали тъпите закони, според които в една болница може да се лекуват само толкова деца, колкото позволява НЗОК. Лекарите нямат вина за състоянието на здравеопазването, те работят въпреки всичко и поклон за труда им. А мизерниците, които ги плюят не заслужават коментар...

    Коментиран от #20, #23

  • 18 Тръмп

    13 3 Отговор
    Системата която убива деца са точно такива нагли доктори тип Георгиева и измислени професори тип Литвиненко!!!:(:(:(Не им пука за никой,само пара да има!!!:):):)Пълна липса на Емпатия или Човещина и Огромно Лицемерие!!!:(:(:(Този път няма да им се размине и останалите боклуци в Системата ще си налягат парцалите в бачкане,а не в изнудване и перверзия към пациентите!!!:(:(:(
  • 19 Тръмп

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Behemoth":

    Ти си нелечим,бе плазмодий безподобен!!!:(:(:(Да те хваща и теб вирусна пневмония пък ще видим,дали е лечима!!!:):):)

    Коментиран от #24

  • 20 Тръмп

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "2,85918793319E29":

    Пожелавам ти всеки ден да си у Болница с "невинните лекари",като Георгиева!!!:):):)Защо слагаш всички лекари до една мърша,бе манипулант ниеден и грозен???:):):)
  • 21 Боже каква мъка....

    3 4 Отговор
    Защо си го причинявате? Та Турция и здравеопазването им са само на 2-3 часа път.
  • 22 Тракия

    4 2 Отговор
    Влечуго ! ! !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Димитър

    5 0 Отговор
    Системата в бълхария е урод - едно цяло преплитане и срастване на места на две големи мафии - управляващата и лекарската. Двете взаимно се пазят и защитават. Лекарската мафия помага с каквото може на хора - свине като пеевски и цацаров да не се гътнат преждевременно от инфаркт или инсулт, а управляващата мафия пази някой лекар да не влезе съвсем заслужено не само в затвора, а дори да не се стига до съд! Докато търпим това уродливо образувание около нас вечно ще сме не само болни, но и бедни.
  • 26 Цинизъм

    13 0 Отговор
    Не, не и не. Системата уби това дете. Видяхме колко струва един човешки живот в България. Пълен ционизъм, мога да пиша до утре...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 име на гост

    9 2 Отговор
    Тези доктори биха се чувствали най-добре в концентрационен лагер! Пред тях Айхман и Менгеле ще са като светци. То бива наглост и цинизам, но на тия шапка им свалям. От вратата гледат само в ръцете и джобовете на пациентите. Що народ си замина покрай мен, от лекарската им некомпетентност. До сега член на ялата мафия в затвора няма! Еми щом така стоят нещата, те ще продължават да си правят каквото искат.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 6439

    1 8 Отговор
    що не станете доктори бе чобани малоумни като е такава далавера ,щото сте тъпи говедаи само можете да плюскате и да серете
  • 33 Гнида

    4 1 Отговор
    Гнусна женица ! Защо още е доктор ? Ако е с внуците и друго ще риве !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тончо

    4 2 Отговор
    Съболезнования на родителите. Точно системата е виновна. Работих за кратко в системата, лично присъствах на един случай, дете от град Х в БЪЛГАРИЯ, постъпва по спешност прехвърлено от друго заведение в ИНФЕКЦИОЗНА БОЛНИЦА, състоянието на детето се влоши викнаха анестезиолог от ВМА да го интубира, следва спешен транспорт до детска реанимация на НКБ защото тя има такъв провил заболявания, вече трябва да е ясно на всички че ПИРОГОВ приема деца по спешност само с хирургична и травматологична патология. "ПЕДИАТРИЯТА" е тази която трябва да диагностицира и лекува всички заболявания без хирургична насоченост, не са виновни директорите. Пример през ПИРОГОВ на ден минават стотици хиляди пациенти, директора какво...трябва да присъства на всеки преглед всяка интервенция.....НЕВЪЗМОЖНО, НЕВЪЗМОЖНО Е БЪЛГАСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. дават се стотици милиони за не толкова важни сектори а за "ДЕТСКА БОЛНИЦА" ЕДНА МЕЧТА КОЯТО НЕ ЧЕ НЕМОЖЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА, ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА
  • 37 Петръъ

    0 1 Отговор
    Съболезнования на родителите. Точно системата е виновна. Работих за кратко в системата, лично присъствах на един случай, дете от град Х в БЪЛГАРИЯ, постъпва по спешност прехвърлено от друго заведение в ИНФЕКЦИОЗНА БОЛНИЦА, състоянието на детето се влоши викнаха анестезиолог от ВМА да го интубира, следва спешен транспорт до детска реанимация на НКБ защото тя има такъв провил заболявания, вече трябва да е ясно на всички че ПИРОГОВ приема деца по спешност само с хирургична и травматологична патология. "ПЕДИАТРИЯТА" е тази която трябва да диагностицира и лекува всички заболявания без хирургична насоченост, не са виновни директорите. Пример през ПИРОГОВ на ден минават стотици хиляди пациенти, директора какво...трябва да присъства на всеки преглед всяка интервенция.....НЕВЪЗМОЖНО, НЕВЪЗМОЖНО Е БЪЛГАСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. дават се стотици милиони за не толкова важни сектори а за "ДЕТСКА БОЛНИЦА" ЕДНА МЕЧТА КОЯТО НЕ ЧЕ НЕМОЖЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА, ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА
  • 38 Пак Тончо

    1 0 Отговор
    Точно системата е виновна, вече колко случай знаем от медиите за родители с деца който левитират ОТ ПИРОГОВ, ИСУЛ, ПЕДИАТРИЯТА, НКБ и пак по обратният път, ИМАМЕ СВЕТИЛА В МЕДИЦИНАТА ИМАМЕ И НЕКОРЕКТНИ, НО ИМА И ТРЕТИ ВИД СЛУГИ НА????????
  • 39 Обективен

    0 2 Отговор
    Лежал съм в частна болница,лежал съм и в държавна.Разликата в отношението към пациента е от небето до земята.

    Коментиран от #44

  • 40 Hccb

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Давид":

    В среден град са под 800 лв заплатите...не се заблуждавай от София:)))
  • 41 7777

    1 0 Отговор
    Исината е една, дойде време да плащаме за за корупцията в медицинските университети. Много млади хора влизат и завършват ВМИ
    с протекции и на шуробаджанашки принцип. Не всички, но голям процент от младите доктори които остават в БГ, са неподготвени и некадърни. За жалост все по често ще се случват подобни трагедии. Корупцията рзяжда обществото борете с нея друг път няма.
  • 42 Ефрейтора

    1 0 Отговор
    Виновна е и простата Тиква , щото не можа за десет години да построи една детска болница !!

    Коментиран от #43

  • 43 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ефрейтора":

    Цялата дандания е именно за тази нова болница....и НЕ за това ,кой ще работи в нея и колко ще се лекуват....А КОЙ ДА Я построи ! И да вземе парите съответно........
  • 44 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Обективен":

    Кво ти е обективното пък на теб, като си СУБЕКТ !!!!!АЗ пък прозрях само как ме качиха на пътеката ,след като платих!!! и на висока скорост ма обработиха и изхвърлиха...Точно накрая усещаш същността на процеса,като подпишеш НЕКОИ работи.
  • 45 слуганаробствотонаСИК

    0 0 Отговор
    Отвратен съм от морала и честноста на лекарите в БГ.По-срамна и корумпирана професия е само политиката в централната територия на балканския полуостров..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове