Last news in Fakti

23 Ноември, 2019 17:10 4 506 53

Въздухът в София станал по-чист за 10 г.

  • йоана христова-
  • въздух-
  • фпч

За първите 6 месеца на тази година 36% е намалял броят на превишенията на нормите от 50 микрограма на кубичен метър (мкг/кб) средно за денонощие

Въздухът в София станал по-чист за 10 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Тенденциите през последните 10 години показват, че качеството на атмосферния въздух се подобрява. Към този момент единственият контролиран замърсител, който следва да бъде приведен в нормите, са фините прахови частици. Отдавна няма проблеми с азотния диоксид, със серните окиси, с въглеродния двуокис и др. В този смисъл е редно да кажа, че в други европейски столици този проблем още не е решен. Това заяви пред "Дир" зам.-кметът на София Йоана Христова.

"Фините прахови частици са последен, но труден за решаване замърсител. Причината е, че са различни източниците, които водят до неговото появяване и натрупване във въздуха. За първите 6 месеца на тази година 36% е намалял броят на превишенията на нормите от 50 микрограма на кубичен метър (мкг/кб) средно за денонощие, сравнено със същия период за миналата година. На сайта на общината в реално време може да се види за всеки един от контролираните замърсители измерените почасови стойности. Обръщам внимание, че почасовата стойност за фини прахови частици не може да бъде сравнявана към средно денонощната стойност от 50 мкг/кб. Простата математика показва следното.

Ако в момента измерим 150 мкг/кб, това не означава замърсяване за деня - през следващите часове може да измерваме по 20 мкг/кб, трябва да търсим средноаритметично. Тези 50 мкг/кб са отнесени към 24-те часа и едва в края на деня може да кажем надхвърлена ли е среднодневната норма и имало ли е превишение. Законодателството, включително това на Европейския съюз, защото нашето е изцяло приведено към европейското, дават възможност в рамките на година да има 36 дни, в които да има превишение на нормата от 50 мкг/кб. Експертите на европейско ниво са преценили, че, когато стойностите, отчетени от една станция, имат завишение на нормите до 36 дни в годината, това не е опасно за човешкото здраве. И сега да видим какви са стойностите на фините прахови частици, ще забележим тенденция, на база която можем да направим едно предположение дали при изтичането на деня ще имаме надхвърляне на нормата от 50 мкг/кб. Масовите стойности в момента се движат между 10 и 20 мкг/км", коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скункс

    40 10 Отговор
    Не е вярно,при комунизма и въздуха бе по чист и времето беше по хубаво и заплатите бяха по високи
  • 2 хаха

    27 4 Отговор
    Ама съзмнанието на Софианци по-мръсно . п.с. хайде на минусите :)
  • 3 Чичко

    31 15 Отговор
    Много села се изсипаха в София.Оттам се замърси всичко.
  • 4 Край

    47 5 Отговор
    Въздуха няма как да е станал по-чист щото за тия 10 г. в София влезоха още 200 хил дизели без катализатори.
    Единствения по значим замърсител който вече не е в София беше Искра Фидософа.

    Коментиран от #30

  • 5 Без име

    16 2 Отговор
    Звучи добре. Но само толковА
  • 6 Данчо

    13 4 Отговор
    Добре де наистина в София може въздуха да е замърсен а няма и два милиона жители. Ами какво да кажат големи мегаполиси с над десет милиона жители ? А какво да каже примерно една Атина доколкото зная е около шест ?!Ми София ако стане примерно хайде не пет, а два три милиона тогава ?

    Коментиран от #7

  • 7 Бебо

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "Данчо":

    Да,ама Атина не е в дупка между планините,а си е на морето и има постоянно движение на въздуха.И София вече е над 2 милиона.

    Коментиран от #12

  • 8 Омг

    6 2 Отговор
    "единственият контролиран замърсител", е тази трябва да отиде на училище с батето
  • 9 Лекар БГ

    35 4 Отговор
    Абсолютна лъжа.За 10г.,София е в пъти по-мръсна,от когато и да е било.Такава кал,прахоляк,миризма няма в др.евро столица.
    Как не ви е срам да лъжете по този начин!

    Коментиран от #33

  • 10 Въздухът е най малкият проблем

    23 3 Отговор
    Вече се чудят какво да измислят за да запазят властта. Не разбрахте ли? Хората вече ен ви вярват. За десет години нищо не направихте. През 20 век след втората световна война Германия и Япония са се оправили до предвоенно ниво за десет години. А ние за десет години какво направихме? Населението намаля, смъртността се увеличи до най - висока в света, изостанахме от Румъния икономически(преди Бойко бяхме наравно с румънците) и построихме няколко магистрали. ТОВА Е. Не се развива никаква наука и изкуство(филми, книги, нормална музика - една българска фантастика ми кажете или един хубав съвременен български филм), не се развива икономиката и хората нормално бягат. Стига оправдания в момента произвеждаме само храна и руди. Никой не ви вярва.
  • 11 BASH Гост

    13 1 Отговор
    Е, нали вдигнаха данъка на колите, защото замърсявали - и ето ефекта е на лице.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ънжу

    15 2 Отговор
    Естествено че в цяла България въздуха ще е по-чист при нулеви индустрия и производство. Скоро територията ще се превърне в съвършено екологична доматена република, от сорта на Мавриций и Сейшелите. Ще идват чужденците на чист въздух, а българите ще ги посрещат с песни, танци и хора както става в банановите държави.
  • 14 gggw

    6 4 Отговор
    не са спряли да подгряват колите всяка сутрин.. не виждам никва промяна
  • 15 Rado

    5 8 Отговор
    Следващия път когато плюете Грета Тунберг, не изказвайте мнение за въздуха, който дишате.

    Коментиран от #16

  • 16 gggw

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Rado":

    кво общо има па тва? то замърсяването не е с въглероден диоксид, а с азотен и с фпч.. ама де мозьк у тебе?

    Коментиран от #20

  • 17 ДРАГО

    8 0 Отговор
    Въздуха може да е по-чист,но улиците не са.София е като след война.

    Коментиран от #36

  • 18 X.x

    4 2 Отговор
    Ай честито на всички пчеливши
  • 19 Шаран БГ

    10 4 Отговор
    Да си политик, означава да говориш открито и убедително откровени лъжи. И да ги повтаряш - докато станат "истини" ! В момента / след паднал дъждец и упорит постоянен ветрец от изток, духайки през най-ниските възвишения обграждащи Престолнината/ няма начин как въздухът да не е ПО-ЧИСТ!! Разгледайте и сравнете статистическите данни за столицата за 1980 г и сега-40 год. по-късно . Колко човека живеят, колко автомобила има и колко други замърсители на въздуха.!? В 1968 год. в края на зимата /началото на м.март/ една сутрин се събудих в хотелът на "Копитото" Излязох навън от стаята- на балкон някакъв - и очаквах пред мен да се открие красива гледка към града.Над цялото софийскои поле се стелеше / нямаше и грам вятър/ отвратителен сиво-черен смог. Нито едно здание не се виждаше. Слязохме в града - не се дишаше. Тогава всичко бе на твърдо гориво и комините бълваха облаци пушек. Представям си след построяването на Кремиковския комбинат в 70-х години какво чудо е било в безветрен ден и съответното атмосферно налягане !!! Г-жа Й.Христова ни казва, че в София все още може да се диша и разбира се, има и данни на специалисти............Дишай народе ..!
  • 20 Rado

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "gggw":

    Процесите са свързани и емисиите излизат от едно и също място, като ограничат едните и другите намалят. Има ли разлика като се изпикаеш у вас или у комшията, всичко отива на едно и също място?

    Коментиран от #23

  • 21 Рошко

    10 1 Отговор
    Вервам ви на 159%,смешници
  • 22 Бай ганя

    6 1 Отговор
    Мдаа бълва кислород и ухае на чисто все едно си на балкана, хахах по-мръсен от цяла България няма сигурно, ама мижи мажи народа е балък ще лапне и без мисир куката 😂
  • 23 gggw

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Rado":

    не е баш така.. горенето на газ .. метан или пропан-бутан не отделя фпч и азотен окис като дизела

    Коментиран от #27

  • 24 ГосТ

    10 2 Отговор
    Аха, това "средно" е като средната работна заплата. Смешници. Такава лъжлива и гнусна пропаганда сигурно и по време на студената война не е имало.
  • 25 Аман от ГЕРБ

    8 4 Отговор
    Стига гербаджийски лъжи!
  • 26 Активист на БСП

    10 2 Отговор
    Когато се премахне основният замърсител от Банкя, въздухът ще стане кристален !!! Гарантирано от БСП ! Слава !
  • 27 Лошия

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "gggw":

    Абе ти чете ли статията? Всичко е в нормите освен фпч. Защо пак намесваш дизелите.

    Коментиран от #31

  • 28 Гост

    7 3 Отговор
    Нема нищо чисто при герп
  • 29 Morgoth

    1 1 Отговор
    Тази вечер е чисто, дори и във Факултета.
  • 30 Morgoth

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Край":

    Има как, защото основния замърсител в София е битовото отопление, а хората отопляващи се с печки на твърдо гориво намаляват заради модерните климатици и газификацията. Мръсните коли също намаляват, защото стандарт Евро 3 вече е на 20 години, а Евро 4 на 15 - така че масовата кола у нас вече ги покрива.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 gggw

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Morgoth":

    пьрво: не ги покрива щото са с махнати дпф-и и катализатори, и второ: тия стандарти са пьлна бутафория.. дпф-а сьбира фпч и накрая ги изхвьрля наведньж при регенерация.. която уж трябва да е извьн града, ама тва значи всяка седмица да изкарваш дизеляка извьнградско

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Eistee

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Лекар БГ":

    Глупости пишеш, пич. Ти не си лекар, гарантирано. Просто един жалък платен трол на БСП. Ние да не би сега да идваме в София? Нали си я спомняме преди 10 и преди 20 години - как от небето падаха боклуците на "Кремиковци" - мъртво-родения мегаломански комбинат, който БСП и ДПС държаха отворен, само за да крадат от него и успоредно с това тровеха софиянци. Дизелите сега са повече, но първо - горивото, с което ги пълнят не е онази ужасяваща смес от леко корабно гориво и нафта за отопление, което се продаваше безконтролно по бензиностанциите от грабителите и унищожителите на всичко българско - БСП и ДПС, второ, сега вече дизелите са друго поколение - със саморегулиращи се помпи, много по-високо налягане на впръскваното гориво и с катализатори (където не са изрязани от малоумните си собственици). Градският транспорт вече е последна дума на техниката. Едно време един Икарус бълваше сажди колкото 10-12 хиляди нови дизела на ден. Въобще не може да се сравняват нещата с преди 10-15 години. Какви въобще си позволяваш да и пишеш?! Как въобще нямаш елементарна представа, какво се случва около теб? Или не ти пука, щом валят копейчици и ти можеш, само с елементарно усилие, работейки срещу националните интереси на България, да тъпчеш джобове?

    Коментиран от #42

  • 34 Eistee

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "gggw":

    Донякъде си прав. Да, ECU-то на дизелите наистина регистрира, кога автомобилът се движи извънградско, обаче не изхвърля събраните от катализатора сажди. Просто изчаква да се появят нужните условия - температура на системата за отвеждане на отработените газове, обороти на двигателя и т.н. и впръсква повече от нужното гориво, за да ИЗГОРИ насъбраните сажди. Вземи се образовай малко - пишеш като чел-недочел автомеханик.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Eistee

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "ДРАГО":

    ...и като се събуди - крачетата ти отвити. На колко години си? Спомняш ли си преди 12-15 години какво беше? Ако сега София ти изглежда като след война, тогава е щяла да ти се стори като лунен пейзаж. По улиците имаше само дупки, кал и мръсотия. Излизаш да си свършиш работа с колата и не знаеш дали ще се върнеш. На най-обикновена квартална улица попадаш в такава дупка, че заставаш "на кантар" и гумите ти се въртят във въздуха... Как въобще честта и чувството ти за справедливост ти даде я напишеш тази простотия? Какъв боклук трябва да си, за да си позволиш да пишеш откровени неистини? Кого лъжеш? Нали всички излизаме навън и всеки ден ги ползваме тези улици? Смешник.

    Коментиран от #43

  • 37 gggw

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Eistee":

    бреййй изгаряло сажди... че да вземат да пуснат един тец на сажди бре, глей кви са тьпи... ти на сажди ли се топлиш?
  • 38 gggw

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Аман от дебили":

    абе виброман, на теца кпдто с на колата ли сравни.. то бива неграмотност...
  • 39 gggw

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Аман от дебили":

    тия митове за батериите ги разправяй на дяда си
  • 40 Грешно сравнение

    3 1 Отговор
    Въздухът не става по-чест, напротив става по-мръсен. За разлика от миналата година, когато всеки ден имаше мъгли,тази година октомври и ноември се случиха по-ветровити, по-топли и почти без мъгли - затова се отчита по-чист въздух, а не защото замърсяването е намляло. Мръсни демагози.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Омг

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Eistee":

    Ти да не си човек на ББ кинг? Толкова разсъждения за някакъв град подготвящ хората за емиграция към средна и западна Европа
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 факт

    3 0 Отговор
    и перник стана венеция
  • 45 chist vazduh

    3 0 Отговор
    elate v kashti da vidite po mebelite i uredbite kakav pepelqk kato sajdi mazen i cheren kato ot auspuh na kola i kakvi hrachki kashlqm kogo lajete be
  • 46 Бай Пенчо

    3 0 Отговор
    Мижи да те лажим
  • 47 Важното е да се каже нещо

    2 0 Отговор
    За успокоение а дали е вярно или не не е важно
  • 48 Балканец

    0 0 Отговор
    Значи няма нужда от мерките, които планирахте, нали?
  • 49 Балканец

    0 0 Отговор
    Въздуха в софия - планински бриз. Черноморският туризъм - цъфти и върже. Абе, с какво се друсат тия горе?
  • 50 Eistee

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Абе мульо":

    Неприятно ти е, когато те конфронтират с истината ли? Аргументи ли нямаш, че започна да се пениш и да обиждаш? Аз стоя зад всяка написана от мен дума. Ако ти имаш нещо напротив - напиши, обоснови се, за да видим за какво става дума. А така - просто лепене на етикети и хвърляне на обиди в пространството - няма да ти се получат нещата. Освен, ако целта ти не е била да ме развеселиш. Така ли е, комедианте?
  • 51 Ван дер Любе

    2 0 Отговор
    Тази е сложена там да лъже. Аз ли не виждам какво дишам и какво не издишвам.
  • 52 mi ta ka

    0 0 Отговор
    само ми кажи как ще стане това като колите са с пъти повече от преди 10 години... за фабрики и заводи да не говорим...
  • 53 Анонимен

    0 0 Отговор
    Аре стига вече с тия популистки глупости. За щастие не сме в каменната ера и можем да измерим сами нивото на вяредни частици във въздуха на милата столица. При скала която стига до 1000 и се смята че над 50 въздуха не е годен за дишане, а над 150 е отровен, имаше дни миналата зима в които стойностите превишаваха 850 ( видимост под 5 метра). Патрон, поп и да си ходят вече тия крадци и всичките гъзолизци! Според мен не е журналистика това, а реклама на мафията. Жалко, че по начало сме си овце....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове