24 Ноември, 2019 13:36 1 777 34

България е на първо място по достъп до медицинска помощ в ЕС

  • медицинска помощ-
  • лекари-
  • такса

Децата и пенсионерите да плащат по левче за преглед

България е на първо място по достъп до медицинска помощ в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

„Потребителска такса е въведена в почти всички европейски страни. Нейната задача е да финансира съответното лечебно заведение и да се преустанови свръхдостъпността. Не всеки, който си мисли, че е болен, е такъв”. Така в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия заместник-председателят на БЛС Николай Брънзалов коментира предложението на Лекарския съюз да плащаме по един лев за детските прегледи при личния лекар. Такава ще е таксата и за пенсионерите.

Според председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев българското здравеопазване не е достатъчно достъпно.

„Броят на лекарите по цял свят тепърва ще намалява. Медиците полагат всички усилия, за да спасят някого, но не винаги имат условията това да се случва по най-добрия утвърден световен начин. Вероятно никога няма да се установи какво точно се е случило с починалото 3-годишно дете. Няма електронна система, която да отчита кога е направено дадено изследване или процедура”, поясни той.

„Не се учудвам, че анестезиолозите от педиатрията, в която почина 3-годишно дете са напуснали. Този натиск, който се упражнява върху лекарското съсловие, оказа влияние.

Не съм съгласен с д-р Хасърджиев. Смятам, че България е на първо място по достъп до медицинска помощ в целия ЕС. В някои държави се чака с месеци за преглед”, каза още Брънзалов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Йосарян

    5 2 Отговор
    Бе журналя! Браво.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анти мангал.

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "БГ е кочина и боклук":

    Като не ти харесва в България отивай в Турция да лапаш рязани карабини.

    Коментиран от #10

  • 6 Йосарян

    8 6 Отговор
    Не драга, госпойце хатанасова! Ходи на убиец, наречен лекар. Или изкарай пари да ти Убият детето. Не дай си Боже.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Горо

    12 5 Отговор
    ...както и България е на първо място в Европейския съюз по некачествена медицинска помощ!
  • 9 Driving pleasure

    15 2 Отговор
    Да бе... и като имаме достъп? Това че мога да иде, не ознаава, че той ме лекува и ако до някъде обективно може да виним здравната система в не малка част докторите са си обикновени търгаши и те претупват просто за да вземат едни пари
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Остава ни само да ходим на църква

    8 3 Отговор
    да палим свещи и да се молим да сме живи и здрави.
  • 14 Гост

    16 2 Отговор
    Вместо да плюете се замислете, че това е заради циг@ните, които не плащат и една стотинка осигуровки, но ползват на поразия медицинските услуги. После се чудете защо докторите са изнервени. Ето това са еврогейските ценности, само че в САЩ на негрите, които не са осигурени, никой не им обръща внимание.

    Коментиран от #16

  • 15 СССР

    5 4 Отговор
    Ако има и 10% вярно в тая статия, то аз ще кажа:
    "Йебем ти съюза", дето медицинската му помощ е по-зле от Българската!

    Коментиран от #21

  • 16 Абе

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Гледам ти мисленето, и си викам, малко е!Малко те крадат и и убиват некадърници в бели престилки и политици и ....който завари!Още може!

    Коментиран от #19

  • 17 Гоце

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хасанов":

    Къде турска жилка ,къде циганска..хе.хе.хее
    Челеклеме работа
  • 18 Достъпът е много лесен

    6 0 Отговор
    Само плащай и докторите ще направят всичко/което могат/ Иначе се считай за умрел.
  • 19 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    А аз гледам твоето мислене и се чудя как може да ти промият толкова мозъка, за да не виждаш очевидни неща? Значи за теб няма проблем циг@ните да бият лекари, да не плащат осигуровки и да ползват безплатна медицинска помощ? Браво, яко си задълбал!

    Коментиран от #28, #29

  • 20 Пелтекът

    2 1 Отговор
    Ако са, такива като мене, по добре да не получавам мед. помощ...!
  • 21 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "СССР":

    Може, хич да не "харесвам" "Лекарският съюз", но представителят му е фактологически точен на 100%. Всичко останало е демагогия. В здравната система пари влизат само от работещите. За пенсионери, деца и "държавни служители", пари трябва да се внасят от "държавата". Истината обаче е, че "държавата" дава рядко повече от 30% от задълженията си. От друга страна, набутаха парите за "здраве" в консолидираният държавен бюджет, така че да не му се вижда края, кой ял, а кой плащал. Курдисаха на "Здравната каса" да заплаща неща, които трябва да се плащат от бюджета на МЗ. Освен това, от парите, които "негово величество Тиквон дъ Фърст" "дава" на "Здравната каса", 80% са за фармацевтичните фирми, "за лекарства" и с останалото трябва да се плати лечението на всичкото "кеч", осигурени и не, тичащи в "Спешна помощ".

    Коментиран от #27

  • 22 Ачо

    1 3 Отговор
    Отново псевдоджурналетата от парцала факти беге подвеждат със заглавието. Твърдението всъщност е само мнението на някакъв си там чиновник. Но списвачката Мара естествено подвежда хората. Учи се от Анатоли джурналето.
  • 23 Шмекери!

    4 2 Отговор
    На първо място сме по достъп до индивиди в бели престилки, но на последно място в ЕС до достъп при лекари!!!! Ако на тоя недоразумения с белите престилки им се казва лекари, тогава по-добре ще е да се закрият болниците!
  • 24 D W

    1 0 Отговор
    По времето на бай Тошо не беше така, имаше зъболекари, сестри в училищата и заводи. Здавеопазването беше БЕЗПЛАТНО, престоя и лечение в болница също. Можеше да си вземеш новороденото дете от АГ. само с кутия бонбони и букет цветя, без да даваш и стотинка!
  • 25 Кой68

    2 2 Отговор
    Но качеството е спорно........Морала и етиката на повечето лекари/доктори е критична....
  • 26 Много лошо

    2 1 Отговор
    Е здравеопазването. Затова е най-достъпното в ЕС, за да се събират пари. И да се лекуват качествено малцина. Ама щом си го харесвате! Рано или късно, някой от участниците в този скам, може да пострада по случайност, и чак тогава ще мислите за промени по същество.
  • 27 И в кое е прав?

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "НАТО ВЕЦ":

    Да иска пари от пенсионери и деца, но не и от държавни служители? Знаете ли, че точно държавните служители, имат най-високите заплати и работят в най-добрата среда, сравнено с 80% от останалите работещи??? Изключвам компютърни специалисти, джипита,банкери и адвокати.

    Коментиран от #31

  • 28 Абе

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Не ти зная капацитета, но в статията става въпрос за достъп и качество на здравеопазване!Принципно този достъп е регламентиран с обвързването на финансова и законова рамка!От финансова страна е НЗОК,която се краде, а от законовата е такова тресавище че стъпиш ли потъваш/ Но е така умишлено, за да може да се краде/,а здравната реформа ще я чакаме и другото десетилетие!Та, както казах не ти знам капацитета ,но може,пък и да си завършил във Вършец!??

    Коментиран от #32

  • 29 Ама ти се бетер от циганин

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Оти цел живот просиш....!

    Коментиран от #33

  • 30 Доктор

    5 0 Отговор
    И по смъртност е на първо място в Европа, а и не само ...
    Бог да пази България!
  • 31 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "И в кое е прав?":

    Моля, научете се да четете, преди да интерпретирате. Никъде не съм давал оценка дали е прав или не. Самоцитирам се: "фактологически точен". Тоест, изнесените факти са верни. В същото време, Вие сте неточен. Личните лекари нямат заплати. Те са еднолични търговци или търговски дружества и "генерират" печалба. А от "държавните служители" и сега се взима "потребителска такса", защото като влязат за преглед не им се полага аванта "държавен служител". Децата за сега са освободени от такса, а на пенсионерите е по-малка от на нас, работещите, което си е в реда на нещата.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ама ти се бетер от циганин":

    Какво прося бе, да изчезнат от земята такива търтеи като бе ли? Да, прав си - точно се прося. Заслужавате да тънете в мизерия с такова изкривено мислене!

    Коментиран от #34

  • 34 И ти си търтей

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Щом висиш цял ден тука...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове