Започнаха проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с продажбата на риба за Никулден. Те ще продължат до 6 декември, предаде "Фокус" .
Началникът на отдела по контрол на храните в БАБХ за София-град д-р Галя Викьова обясни кои са показателите, по които се гледа дали една риба е прясна. По думите ѝ първо се гледат очите на рибата - те трябва да са изпъкнали и бистри. „Другият показател са хрилете. Те трябва да бъдат с розово-червен цвят. Слузта по тялото ѝ трябва да бъде бистра и в да не бъде в обилно количество. Плътно прилепналите люспи към тялото също е признак на прясната риба, също така коремчето не трябва да бъде издуто", поясни д-р Викьова. Тя подчерта, че има разлика между замразената и размразената риба. По думите ѝ цветът на размразената риба е малко по-сив, а хрилете са сиви към бели.
Размерът на санкциите за нарушения варира от 1500 до 3000 лв., в зависимост от това дали е физическо или юридическо лице. При съмнения, че рибата не е прясна, се взима проба за лабораторни изследвания, възбранява се съответната партида и след излизане на резултатите се предприемат съответните административно-наказателни мерки, ако има нарушения. Най-честите нарушения, които са констатирани през предходните години, са продажба в нерегистрирани обекти, неправилно съхранение на рибата и необявяване, ако рибата е била размразена.
Д-р Викьова отправи съвет към потребителите да пазаруват от регламентирани места и ако има нарушения, да сигнализират навреме. Това става като подадат сигнал на телефоните или интернет страницата на БАБХ, както и на място в Областната дирекция", поясни тя.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Аз Варна
07:02 03.12.2019
2 Уфъгфух
09:21 03.12.2019