Last news in Fakti

10 Декември, 2019 08:48 4 618 40

2 г. затвор и 5000 лв. глоба за изгаряне на боклуци

  • горене боклук-
  • боклук

За по-леки нарушения е предвидено наказание до 1000 лв. и пробация

2 г. затвор и 5000 лв. глоба за изгаряне на боклуци - 1
Снимка: БГНЕС

Лишаване от свобода до 2 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лв. Такива драконовски мерки предвиждат промените на Наказателния кодекс в случаи на изгаряне на големи количества отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. Предложенията са на депутати от ГЕРБ и ще бъдат внесени днес, а причината е зачестилите сигнали за замърсяването на въздуха в София и други големи градове.

За по-леки нарушения е предвидено наказание до 1000 лв. и пробация. Друго предложение за промяна е по сигнал, с решение на съда, да могат да се правят проверки и по домовете, дали се изгарят отпадъци за отопление. "В момента има административни санкции. Общината постоянно извършва проверки, но те обхващат само тези, които са хванати навън да горят нерегламентирани отпадъци. Идеята ни в законопроекта е когато това се инкриминира, с решение на съд, да се направи проверка.

„Да не се хванат само тези, които горят гуми навън, но и тези, които го правят вкъщи", каза пред "24 часа" депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е един от вносителите на предложенията.

И в момента е инкриминирано изгарянето на отпадъци, но само при много тежки случаи, когато деянието доведе до тежки телесни повреди или дори смърт. Новите промени предвиждат законът да се доближи до проблема със замърсяването на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Мраз

    24 2 Отговор
    хо хо хо хо
  • 2 ГосТ

    39 4 Отговор
    А установките за горене на боклуци около София ? А теца на въглища? Да се самосезират и да ходят там където им е мястото.

    Коментиран от #21

  • 3 El chochine

    12 24 Отговор
    ПЛАЩАМ ГИ ВЕДНГА,САМО И САМО ДА ИЗГОРЯТ ФАТМАКА,БИВОЛИЦАТА,МАМА КУЧКА,ЛАЯ МАНОЛОВА И МНОГО ОЩЕ БОКЛУЦИ
  • 4 Соросоид

    49 3 Отговор
    Искам да го видя този закон в действие в кварталите Левски, Виетнамските общежития, Баталова воденица, Татарли, Орландовци. И как ще им вземете пари, като някои и лични карти нямат? И затвор като наказание -ами нали нарочно ще палят за да ги прибирате на топло с три пъти хранене.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 парица е царица

    57 0 Отговор
    А Ковачки ? 756 000 тона е внесъл за изгаряне

    Коментиран от #18

  • 7 Сатаната

    41 0 Отговор
    Кой точно тъпанар депутате по нощите ще проверява в циганския квартал какво се изгаря? И, хващате голия циганин и го вкарвате на топло и го храним две години и?
  • 8 888

    34 0 Отговор
    да ама само за българи
  • 9 кой допуска боклука на Европа тука

    35 0 Отговор
    Кво каза Ковочки , кой разреши за горенето на италианските боклуци ? С бухалката по тоя дето си изгорял шумата по двора. Не твърдя , че е редно , но при другото репресията да се стоварва върху него е нелепо.
  • 10 гост

    41 1 Отговор
    Гербаджийски боклуци и кретени нещо умно нема да измислят!
  • 11 criminal

    31 0 Отговор
    Все си мислех, че каквато тъпотия имаше за мислене я измислиха, ама уви, имало и още.....
  • 12 Беге робство

    29 0 Отговор
    По турско немаше такива неща значи сега е по зле от турско
  • 13 Гуша

    31 0 Отговор
    ПОЧТИ ВСИЧКИ ТЕЦОВЕ В БГ ИЗГАРЯТ МИЛИОНИ ТОНОВЕ ТОКСИЧНИ ОТПАДАЦИ ВНОС ОТ ЕС С ТИРОВЕ .ПЕЧЕЛИ МАФИЯТА ОТ МИТНИЧАРИ И ФИРМИ ОБРЪЧИ НА ВЛАСТА. НО ПЕШКИРА ИСКАТ ДА ОБЕРЕ ХАСАН И ДРАГАН АКО ЗАПАЛИ КЮМБЕТО. ИМА ЦЯЛ ФИЛМ ПО НЕМСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ПЪТЯ НА ТОКСИЧНИТЕ ОТПАДЪЦИ ОТ ЕВРОПА КЪМ БГ И РУМЪНСКИТЕ ТЕЦОВЕ. ДОГАН НАСКОРО СТАНА СОБСТВЕНИК НА ТЕЦ ВАРНА И ПРИСТАНИЩЕТО ТАКА ,ЧЕ И СКОРАБИ ЩЕ ТРЪГНЕ ВНОСА -НА ИЗГОРЕН ТИР С ТОКСИНИ ПЛАЩАТ ПО 200ЕВРО. --ГУШАААА!
  • 14 Ооо

    11 0 Отговор
    Същите глоби ги от повече от 15 години. Едно време имаше табела с тази информация на всяко нерегламентирано сметище. Сега защо се представя като нова драконова мярка ??? Какво е новото не се казва в статията - може би дракона ?
  • 15 ще ядете само боклуците от супермаркети

    21 0 Отговор
    Сакън зимнина на огън в двора , домашна лютеница , компоти , никакви такива .

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 El Torro

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "парица е царица":

    Еее, тия дето внасят са друга работа. При тях от комините им не излиза пушек а стотинки.
  • 19 ''няма време''

    13 0 Отговор
    Докато не са го приели, че не си заслужават глобите. Има едни 24т/240х100кг/ висококалоричен боклук за изгаряне.

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бл.134 в Зап. парк

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГосТ":

    Направо ги застелвайте и бесете.
    България на 6 морете.
    Хайде сега , по едно бързо кредитче .Да има за плюскане и за парцалки
  • 22 Кой68

    4 0 Отговор
    За убийци,изнасилвачи,грабежи и кражби-нищо или глоба?За рецедив на пътя и ПТП със жертви/пострадали-глоба или нищо?
  • 23 баба ми бъркаше много вкусна лютеница

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Блиц":

    Шушляк , ти варил ли си лютеница на двора на ток бе ?

    Коментиран от #26

  • 24 Боко еколоха

    17 0 Отговор
    Ами тогава направо зараждайте с ограда и бодлива тел тъмнозеленолилавите махали и ги правете затвори! Който иска след две год. да излезе плаща 5 бона и излиза ! Кога сте видели гетбераст да си притеснява електоралната единица !?!? Гербераст цигaнин не тормози, така че това е поредната законова Пунта Мара !
  • 25 Коментара

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Киборг.":

    От Пловдив ли си майна... щото там освен бисвити друга дума едва ли изговаряте-пишете правилно. "пилетиТИ" са официално признати за екологично гориво, прочети и се образовай, преди да сееш мозък по форумите.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 някой си измива ръцете

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Блиц.":

    Ако старците по селата внедрят газта за приготвяне на зимнина такива фоеверки ще настанат , че цяла година ще е Нова година.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Шоп

    3 2 Отговор
    Я да драснем кибрито на Витоша, че хем да се постоплим хем да поопушим Фандъчката!
  • 32 Спиро

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "''няма време''":

    Ха, 24т са на едната площадка. Колко, още сметища има. Само тия, почващи с ''Мин.'' са 17. Ами, ''Д.А.''- десетина. Тъй че, ТЕЦ овете имат да горят, поне две години на аванта.
  • 33 пушек от ада

    2 0 Отговор
    Горим евробоклуци. Евтино!

    С благословията на правителството и на местните власти, България се превърна в територия за неконтролирано изгаряне на битови отпадъци. Доказателство в полза на това твърдение са черните като катран стълбове от пушек, които често се издигат от комините на няколко ТЕЦ-ове у нас. Най-осезаемо това се случва в Перник от комините на ТЕЦ – Република , в ТЕЦ – Бобов Дол, в придобилия скандална известност ТЕЦ – Брикел в Гълъбово и в ТЕЦ – Сливен. Всички тези централи под една или друга форма изгарят отпадъци – с комплексно разрешително или като експериментално горене.

    И в четирите топлоцентрали собствеността е свързвана със самоковския бизнесмен и енергиен бос Христо Ковачки. За него американските дипломатически грами, публикувани от Wikileaks, дават красноречива характеристика на “енергиен мафиот”.
  • 34 Гост

    0 0 Отговор
    Така..... На кой телефон да звъня, ако видя пушек в някое гето? И къде после да проверя дали са ги глобили и окошарили, че да съм сигурен, че сигналът ми не е потънал из някви архиви?
  • 35 Радева Червен бряг

    1 0 Отговор
    ФАНДЪКОВА И ТЕЗИ ПРОМЕНИ НЯМА ДА СА ЕФЕКТИВНИ.НЕ СИ ХАБЕТЕ СИЛИТЕ ТИ, ХОРАТА ОКОЛО ТЕБ ЗНАЕМ ГИ КОИ СА И ПАРТИЯ ГЕРБ.СПРЕТЕ ДА ИМИТИРАТЕ ЧЕ МИСЛИТЕ ЗА ХОРАТА, НЯМА ВЕЧЕ КОЙ ДА ВИ ПОВЯРВА.
    Народа го е казал не ме слушай какво говоря , а ме гледай какво върша.Ти госпожо даскалице имаш много, много неща да вършиш но не ти стиска
  • 36 Далия Сечанова Елин Пелин

    1 0 Отговор
    ФАНДЪКОВА ПРЕДЛАГАМ ТИ ДА ДАДЕШ ПРИМЕР - ИЗДАВАШ ЗАПОВЕД ЗА ЗАБРАНА НА ЦЯЛАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВКЛ. И РАЙОННИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ ДА СПРАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ ЛИЧНИТЕ СИ АВТОМОБИЛИ И СЛУЖЕБНИТЕ ДОКОЛКОТО ЗНАМ НА ВСЕКИ РАЙОНЕН КМЕТ СИ КУПИЛА ПО 4-5 АВТОМОБИЛА, А ЗНАЕМ ЧЕ НАЙ ДОБРЕ Е КАРА ЧОВЕК СЛУЖЕБНА КОЛА.ТАКА ЩЕ СЕ ИКОНОМИСАТ СРЕДСТВА ОТ БЮДЖЕТА ТОВА Е БЪРЗА И ЕФИКАСНА МЯРКА ЗА ВСИЧКИ НАС ХОРАТА, НО ЗА ВАС УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ЗАТОВА НЕ ТИ СТИСКА -ПОМИСЛИ
  • 37 Ван дер Любе

    1 0 Отговор
    Ето какъв е парадоксът: Фандъкова си купува цигански гласове, за да стане кмет и сега ще отиде да ги глобява и вкарва в затвора, защото горят боклуци. То е все едно Гешев арестува Цацаров, че не е хванал нито един виновен за Апартаментгейт, за онзи с незаконната тераса, Борисов, че е нарушил закона назначавайки някакъв съдия. Вервате ли го. София ще си остане мръсен град, т.к. Фандъкова не си върши работата, сключени са неизгодни договори и СОфия не се чисти и т.н.
  • 38 Матей

    0 0 Отговор
    Кво стаа със софийските заводи за преработка на боклук,екологично-чисти?Май нищо,защото няма далавера.Къде по-лесно е да се озъбят герберистките цербери и да щавят наред с придобилият така широка актуалност напоследък екотерор.И пътен данък петорно увеличен,и стикери за не знам кво си,да им стикерирам тиквите зелени!
  • 39 Мунчо

    0 0 Отговор
    Добре де, а само за един гербераст ще има ли затвор, или ще има премия.
  • 40 Иван Иванов

    1 1 Отговор
    Основните замърсители са колите, но мерки срещу тези които ги карат няма да вземете, понеже това са вашите избиратели. ЛИЦЕМЕРИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове