Last news in Fakti

13 Декември, 2019 15:23 2 453 32

Партията на Москов иска образователен ценз за гласуване

  • петър москов-
  • код

Техните мотиви са свързани с това, че според чл. 53, ал. 2 от Конституцията на РБ училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително

Партията на Москов иска образователен ценз за гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

От новосъздадената партия на бившия здравен министър Петър Москов - КОД искат гласоподавателите да имат основно образование. Те предлагат конституционни промени за нормите, свързани с избирателните права на българите. Предложението е отправено към президента Румен Радев и до депутатите от 44-то народно събрание.

От партията предлагат промени на чл. 42, ал. 1 Конституцията на РБ, като след думите "18 години" от текста на разпоредбата да се добавят думите "и придобили основно образование".

След предложението за промяна разпоредбата следва да придобие следната редакция на текста:

"Чл. 42 (1) Гражданите, навършили 18 години и придобили основно образование, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.", пишат от КОД.

Техните мотиви са свързани с това, че според чл. 53, ал. 2 от Конституцията на РБ училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. За 18-годишните се предполага, че трябва да имат поне основно образование и от КОД искат това задължение да бъде вписано в критериите, по които да бъдат допускани хората до избирателните урни.

Конституцията е основният закон и като такъв нейните принципи и норми следва да бъдат отразени точно в другите закони в държавата.

"Убедени сме, че никой не може да черпи права от едни норми на Конституцията при очевидно и доказано неизпълнение на изискванията на други норми, също предвидени в нея", пишат от КОД и изтъкват, че трябва да се спазват както правата, така и задълженията.

Без образователен критерии се допуска управлението на държавата чрез хора без базова интелектуална, образователна и социална зрялост, което демотивира участието в изборния процес. Това е основна предпоставка за осъществяването на контролиран вот и подменя същността на демокрацията, пишат от младата партия.

Изборни права могат да упражняват само граждани, които притежават определени знания, умения и социален опит. С навършването на пълнолетие - 18 години, гласоподавателят да е достигнал до определена интелектуална и социална зрялост, очакват от КОД.

"Очевидно, и според сега действащия конституционен текст е от значение какво е интелектуалното ниво на гражданите, на които се признават избирателни права", аргументират се от партията.

Те са убедени, че предложените от тях промени са гаранция за реализирането на пълноценен и непорочен изборен процес.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    9 44 Отговор
    ПАЛЯК !!!
  • 2 Behemoth

    6 10 Отговор
    Тоя как МУ го обгрижва старателно ...сега са прай на цензуриран образователно...
  • 3 Vinetutkata

    63 0 Отговор
    От 1998 г го предлагам! Крайно време е! Демокрацията е само за разумни и образовани хора.
  • 4 Територия БГ.

    52 0 Отговор
    Вече е късно за образователен ценз, по училищата в ромските квартали се раздават дипломи на килограм на ромите за завършен 10- ти клас! Това е заради новото изискване за шофьорска книжка! Може по на 25-35 години без да знаят да четат и пишат се записват на училище за осми клас, завършват фиктивно, после изкарват пак фиктивно и десети клас!
    Някой да направи проверка в училищата на кв. Христо Ботев и кв. фиколтета в София и ще излезе мафията покровителствена от ГЕРБ! Все пак това са им гласоподавателите!
  • 5 321

    42 1 Отговор
    Много добра идея. Даже основното не е достатъчно. Трябва поне средно или това, което МОН сега предлага - прага след 10-ти клас. Защото и сега има хиляди неграмотни с основно образование. Средното ще е гаранция, че поне може да чете. И напълно нормално да се иска образование за да гласуваш, както да караш кола. Така ще се елиминират вегетиращи подобия на маймунопитеци, които да гласуват по урните за един банан, пардон - кебапче.
  • 6 ПЕНКО

    9 20 Отговор
    ИМАТЕ СЪВСЕМ МАЛКА ГРУШКА В НАЗВАНИЕТО !!! ТОЧНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ Е :- " П Р Ъ Д Н Я Т А НА МОСКОВ "- НЯКАКЪВ СИ БИВШ НА НЯКОИ СИ ИЗЧЕЗНАЛИ - САМОПРОБУТАЛИ СЕ ВРЕМЕННО ВЪВ "ВЛАСТТА " !?!?
  • 7 Джеронимо

    30 2 Отговор
    Твърде нисък критерий за страна членка на ЕС в 21 век.Ако ще се правят промени или средно образование,или нищо.
  • 8 Невероятно

    12 15 Отговор
    А б кой позволява на доказани престъпници да си правят партии бе,??? малеее ......
  • 9 Мнение

    19 10 Отговор
    Ако Москов направи истинска консервативна партия ще гласувам за него. Харесвам го като политик, опитва се да прави полезни и рационални неща. Не е от тези дето само говорят. Почти винаги дава решение на всички проблеми.
  • 10 Fate

    37 2 Отговор
    Право на глас Задължително със завършено средно образование
  • 11 на таковата ви в таковата

    3 13 Отговор
    Аз съм от пожарникарското и на половин Винету , може ли такъв необразован да ме избират хора само с ценз , срамота. А иначе може и само с образователен ценз данъци да се плащат , нали така тъпанари чудещи се що да измислят за да ги има в пространството. Това де факто и де юре е отнемане на граждански права. Бах ви тъпанарите.

    Коментиран от #31

  • 12 гост

    4 15 Отговор
    просто човека е джендар

    Коментиран от #14

  • 13 АНЕНЕРБЕ

    9 8 Отговор
    ЗАЩО ТОЗИ БЕСЕН ЕВРЕЕН Е НА СВОБОДА , А НЕ В ЗАТВОРА?!!

    КАК ПРИКЛЮЧИ ДЕЛОТО С ОТРОВНИТЕ ВАКСИНИ ВНЕСЕНИ ОТ НЕГО И ЗАМЕСТНИКА МУ АДАМ ПЕРСЕНСКИ ОТ ТУРЦИЯ??

    Над 100 000 български бебета бяха надупчени с тези ваксини!!

    ПЕРСЕНСКИ И МОСКОВ се разхождат като освободители.
    Кой да повдигне обвинение срещу тях - ЦАЦАРОВ или ГЕШЕВ ?!!

    Какво са за тях живота и здравето на някакви си там 100 хиляди пеленачета !!!!

    НЕ НАРОД , А МЪРША.
    Това сме щом търпим подобни гадове да се разхождат по улицата и правят партии!!
  • 14 АНЕНЕРБЕ

    9 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Москов и заместника му Адам Персенски са престъпници внесли от Турция отровни ваксини с които бяха надупчени 100 хиляди български бебета.

    АКО ТОВА СЕ БЕ СЛУЧИЛО В ЛИБИЯ МОСКОВ И ПЕРСЕНСКИ ЩЯХА ДА БЪДАТ УБИТИ С КАМЪНИ , И НЕ САМО ТЕ!!
  • 15 Браво

    17 1 Отговор
    Това трябваше отдавна да бъде направено.Не трябва обаче да е за основно а за средно.

    Коментиран от #20

  • 16 зара

    7 8 Отговор
    ТОЗИ С ОТРОВНИТЕ ВАКСИНИ ЗА ДЕЦАТА НИ ЛИ БЕШЕ!?!?! и си е наравил партия, вместо да гние в затвора за национално предателство като много друуууууууги....
  • 17 Само ОБРАЗОВАНИТЕ да могат

    13 0 Отговор
    ДА ГЛАСУВАТ, иначе вече сме в ГЬОЛА и излизане без образовани хора не може.
  • 18 а малко то така по с разума

    2 4 Отговор
    Честно ви казвам уважаеми сънародници , доста често взе да ме е срам , че съм народ с доста от вас. Пробутват ви някакви Пунти Мари разни Шменти Капели и вие ентусиазирано , защото ей така ви допада , харесва , или не знам какво , лепите като мухи на мухоловка. Това дето ви приказват тези , само и само да разберем , че не са още умрели , не само политически , е НЕОСЪЩЕСТВИМО , НЕВЪЗМОЖНО , НЯМА КАК ДА СТАНЕ. Пълни боклуци са тези Московци и тем подобни , не става така , няма как по липса на образователен ценз да лишиш някого от гражданско право и то едно от основните. Не може един човек да носи граждански повинности , да плаща данъци , да е отговорен пред законите на държавата и да го лишиш от праната му , не става. И на мен не ми допада да ме управляват некадърни неграмотници , но за съжаление това е част от демокрацията , изискване за подходящ , не хвърчащ ценз за заемане на изборна длъжност има ли , имали изискване за образованост , култура , подходящо образование примерно за заемане поста Министър председател , няма и както практиката го доказа един шебек може да го заеме.

    Коментиран от #25

  • 19 Белене

    4 1 Отговор
    москов ваксини всякакви
  • 20 ценз за избиращите да за избираните не

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Браво":

    А за заемане на поста Министър председател , примерно , как стоят нещата с ценза , или ценз от Магнаурската школа , скоропостижно удостояване с генералски чин , за какво , как няма да коментираме , е достатъчно ?
  • 21 психодесни

    6 2 Отговор
    Гьонсурати! Наглеца много добре знае, че именно заради деморатичните принципи на които се кланят, въвеждането на такова условие за упражняване на правото на избор е дискриманационно и няма как да бъде прието.
    Ама иначе, кога се налага да прилъжат някой да ги избере, много загрижени да отговорят на исканията хората...
  • 22 Да да

    8 0 Отговор
    И аз мн. отдавна го искам. Дано да стане.
  • 23 Да да

    9 0 Отговор
    Не е редно един неграмотник който не знае на кой свят се намира да му се брой гласът като на един вишист. 10 грамова ръждива шайба не е равна по стойност на 10 грамов златен пръстен.

    Коментиран от #24

  • 24 по простотия боце бие всеки без какъвто

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Да да":

    и да е ценз.Току що в интервю , по повод коментари около катастрофата с Караянчева , чух Светиня му да се изразява с израза ''лайняни , без извинение'' по адрес на някои от тях. Намираш ли го за нормално подобен персонаж да заема подобен пост ?
  • 25 Бай оф

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "а малко то така по с разума":

    Шменти Капели беше при социализма. Тогава имахме техическа интелигенция и някакво производство.Сега е само шменти.
    И капелите вече са менте. Казано с други думи не може и никак само не е редно с едни 10 - 20 30 милиона и с 200 - 300 лева на калпак да се печелят избори и да се манипулира вота.Кои си продават гласовете най неграмотните.Тях не ги интересува кой ще спечели тях ги интересува да вземат някой лев.При комунизма който имаше и много лоши страни такова явление и много други не съществуваха.Нищо друго не казвам само . че изборите и сега не са чесни.
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Достатъчно е да махнат номерата от бюлетините, а да оставят само имената...и ще стане "весело".
  • 27 ratko mladic

    3 1 Отговор
    Кандидатите трябва да докажат ,че не употребяват наркотици и нямат налудни идеи!
  • 28 Кольо

    2 0 Отговор
    А какво ще кажете за трудно говорещите и още по-трудно пишещи на Български Общински съветници на кметовете в малките общини. Гордо звучи -" Съветник " ама без образование ,без натрупан житейски опит ,служител на ВиК и за три мандата с две къщи нови + Ягуар хF в гаража ? С 80 % хонорар от заплатата на общинския кмет това се вижда поне . А колко са такива ? Радвай се народе на 40 лв коледни за пенсионери , на увеличения с 50 лв на минималните заплати и ручай асфалта. После що не стигали за данъци, които тези изедници ще вдигат и защо казваме ,че живеем във феодализъм ? Всичко е в ръцете на 200-300 фамилии от всички партии навързани покрай своята алчност.
  • 29 Юпи

    1 1 Отговор
    Трябва да направят изпит за тези, които избираме - там положението е по-неграмотно, отколкото в циганските махали. Не дипломи - изпит трябва. Половината ни депутати не могат да си напишат името без правописна грешка, а гласуват закони, които дори не могат да прочетат. Не е нормално работата на секретарката в кметството да е свързана с правописа на кмета и тя да оформя "мисълта му", така че и той да може да си я разбере... С ограмотяване на ръководния персонал трябва да се започне, не с гласоподавателите.
  • 30 Димов

    1 0 Отговор
    Все е начало. Подкрепям.
  • 31 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "на таковата ви в таковата":

    Правата са за тези, които си ги заслужат.
  • 32 факт

    1 0 Отговор
    е защо не е в затвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове