Last news in Fakti

16 Декември, 2019 16:15 2 632 5

Затворник иска 100 бона, килията го разболяла

  • затворник-
  • килия-
  • кюстендил

В момента К. И. е в затвора в Пазарджик, където изтърпява присъда „лишаване от свобода” за срок от 16 г. и 9 месеца

Затворник иска 100 бона, килията го разболяла - 1
Снимката е илюстративна

Иск на затворник за шестцифрена сума отхвърли Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Иван Демиревски.

К. И. настоява за 100 000 лева като обезщетение за причинени неимуществени вреди заради престой в следствения арест, довел до влошаване на здравословното му състояние. Затова бил уволнен от работа и не получавал трудови доходи и бил в невъзможност да заплаща издръжката на непълнолетното си дете.

В момента К. И. е в затвора в Пазарджик, където изтърпява присъда „лишаване от свобода” за срок от 16 г. и 9 месеца.

От събраните доказателства по делото – писмени и устни, обаче не се доказва, че вследствие на лошите условия за живот в ареста К. е получил усложнения в здравословното си състояние. Това се потвърждава от изготвената медицинска справка на фелдшера, в която е описано, че затворникът е преглеждан при всяко постъпване в ареста в Кюстендил, като в 14 от тях е отразено, че няма оплаквания. К. не доказва, че заболяванията, които има, са в пряка и непосредствена връзка с условията в следствения арест.

В показанията си пред съда служител на арестите подробно описва реда за използване на санитарните възли в ареста, като се установява, че задържаните с мярка за неотклонение „задържане под стража“ имат 24-часов достъп до тоалетна и течаща вода. Извършва се дезинфекция на арестантските помещения по график, а при необходимост и допълнителни пръскания с препарати срещу хлебарки, дървеници и др. вредители.

Това се потвърждава и от становище на началника на ОСИН – Благоевград и заповед за вътрешния ред в арестите, от която се установява, че в ареста в Кюстендил ежегодно са извършвани текущи ремонти – през 2015 г. е извършено освежаване на общото помещение чрез боядисване с латексова боя, а през 2016 г. е извършен цялостен ремонт на ареста и спалните помещения на задържаните лица.

С предимство пък се приемат заявленията за работа на лишени от свобода, които спазват реда и дисциплината и са с доказани трудови качества. Освен това, тъй като от полагането на труд следва настъпването на положителни последици в правната сфера на лишените от свобода, като например зачитането на работни дни с оглед намаляване размера на наказанието „лишаване от свобода“, трудовата дейност е положителен фактор, създадената практика, базирана на специалния закон, е да се предпочитат от администрацията на затвора за включване в трудова дейност лишени от свобода, които имат цялостно добро поведение, спазват реда и дисциплината в заведението и не допускат извършване на дисциплинарни нарушения.

Така искът на К. И. срещу ГД „Изпълнение на наказанията“ за присъждане на сумата от 100 000 лева – обезщетение за имуществени и неимуществени вреди, произтичащи от противоправни действия и бездействия на администрацията в следствения арест в Кюстендил, нарушаващи правата му, се явява неоснователен и следва да бъде отхвърлен като недоказан, реши съдът.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муньо

    13 4 Отговор
    Наглост, наглост,до къде го докарахме с тази либерасия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    Сталин е прав. Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем.
  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Лошото е ,че тия утрепки ги храниме ние
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове