Last news in Fakti

18 Декември, 2019 15:46 1 805 11

Нинова: Някой изкарва много пари за сметка на здравето ни

  • корнелия нинова-
  • италианска мафия-
  • боклук

Правителството не знае колко фирми какво количество боклуци внасят

Нинова: Някой изкарва много пари за сметка на здравето ни - 1
Снимка; БСП

Какво разбрахме от отговорите на министъра на околната среда и водите? По конкретния случай – за боклука от Италия, за който италианската преса писа, че е схема на италианската мафия и че е предназначен за България. Отговорът на българското правителство е: „МОСВ не е давало разрешение и италианците не са ни уведомили“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ето какво още каза тя:

Господин министър, Вие не попитахте ли италианската страна след като прочетохте тази тревожна информация? Вярно ли е, че това количество е предназначено за България, кой от италианска страна стои зад това, кой от българска страна чака този боклук и какво можете да направят службите на двете държави, за да пресечете този канал за зариване на България с нерегламентирани боклуци.

Не, българското правителството и българското министерство не са проявили никаква инициатива - ще се размине, никой няма да чуе и ще се потулят нещата.

Второто, което разбрахме - българското правителство и министърът не знаят на колко фирми са дали разрешително да внасят боклуци, какво количество са разрешили и къде се намира то. Говорим за официални данни. Тъй като министърът ни информира, че има регламент да не надвишаваме ½ от капацитета на България при вноса на такива отпадъци и че това всичко минава през неговите ръце. В същия момент ни казва: „Не знам на колко фирми съм разписал, какво количество съм разрешил и не знам къде се намира този боклук в България“. Вие, уважаеми колеги, благодарите на министъра за „свършената работа“ – това сериозно ли го правите?

На трето място – контролът. Какво разбрахме от министъра? Отново пълен административен хаос в контрола. Митниците отговарят на границите, МВР отговаря вътре в страната, РИОСВ отговаря за сметища. Тоест никакъв контрол. Министерството издава решение само по документи и очевидно тук е проблемът – по документи влизат суровини за рециклиране и производство, министерството си гледа документите – всичко е „наред“, разписва, пуска и няма никакъв контрол вместо тази суровина какво влиза. А очевидно влизат отпадъци. И си прехвърлят отново отговорността от институция на институция.

Ние бяхме вчера на едно такова място - с една италианска фабрика за суровини, която трябва да преработва до пластмасови продукти. Този италиански инвеститор иска да ползва водохранилището на селото, което е за питейна вода, да измива този отпадък и от това измиване, да пусне водата в реката на село Яворец. Как ви изглежда това? Като сериозно инвестиционно намерение или превръщането на България в сметище за всякакви боклуци, в терен на икономически интереси и много пари. Много пари, за сметка на здравето на българските граждани. Искаме чиста вода, чист въздух, чиста земя и храна.

Изискваме незабавни мерки – не общи приказки, каквито чухме днес тук. Изводът ни е – нямате информация или я криете, няма контрол върху целия този процес. Някой изкарва много пари от това, а българският народ се трови. Това не може да продължава така. Ние ще продължим с темата, ще внесем проект за решения, които правителството трябва да изпълнява. Те ще бъдат с една цел- спасяване на природата на България, запазването на здравето на българина, гарантиране на всички чиста вода, храна, земя и опазване на хубавата ни България - от това да я превърнете в сметището на света.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    13 5 Отговор
    Нинова, като спомена за боклуци се присетих, бе защо комунистите гласувахте за партийната субсидия да е 8 лева? Какъв е проблема за партия като вашата, имаща широка народна подкрепа и милионна членска маса да се самоиздържа от членски внос, а трябва да я издържат и тези, които МРАЗЯТ комунистите? Просто се интересувам.
  • 2 Нормален

    10 4 Отговор
    Тая какво се прави на луда?Някой!?
    Аз знам, тя не знае!?Да отиде да пита другаря Ковачки(спонсора на БСП, който държеше миньорите в мината си месеци без заплати докато сина му кара Ламборгини Авентадор за 700 000лв).
  • 3 ПЕЕВ

    9 3 Отговор
    НИ СРАМ НИ СУРАТ У КОМУНИСТ.
  • 4 74223

    5 5 Отговор
    Всички видяхме че сте в комбина с мутрите от герп, срещу демократичните и нормални българи! Всите да ви повесят на жълтите павета!
  • 5 Гост

    5 1 Отговор
    Ай стига бе! Всички сте едни и същи долни лъжци, долни крадци и долни продажни, дребни, елементарни човечета, готови, за пари, да продадете и майките си! И всички си знаете мръсното бельо.
  • 6 Лука Мъдичев

    4 0 Отговор
    Унищожаване на България по всички фронтове. Стадо без кучета. Всъщност има кучета, но едните са мастии, а другите са вълча порода и са се съюзили с вълците. Народа са овцете и освен да блеят за друго не стават. Изнася се дървесина и дрги суровини, което е типично за страните от третия сят(каквато е България през последните 30 години), а се внасят токсични буклуци с които да тровят земята ни и подпочвенната вода. Всички виждат че България след влизането си в ЕС "процъфтява" и неспирно върви все "по-нагоре", за това сме най-корумпираната, най-бедната и разрушена страна в цяла Европа.
  • 7 месара

    8 0 Отговор
    абе знам си аз че другарката импексова е много загрижена за водата и храната на българина! ееееххх, ако бсп беше на власт........., нали другаре!
  • 8 Коко

    7 0 Отговор
    Корно, как е с 8 лева на брава овца? Охааа, ще бройкате милиончета. Да е живо и здраво стадото!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чукча

    2 0 Отговор
    Чак ние в тайгата разбрахме ,че тоя министър е мошеник,а вие дремете ,не сме фенове на Корнелия ,но тя ви казва истината,за да ви събуди.спете целогодишен зимен сън ,реките ще ви се тровят,ще стоите жадни и мърляви ,вожда на племето ви по темата е при нас в тайгата скрит ,а на вас пияни празници, !!!
  • 11 КУРнинов

    1 0 Отговор
    НЕКОЙ ИЗКАРА МНОГО ПАРИ ОТ ТЕХНОИМПЕКС И ИЗВЕДЕ НЕДОНОСЕНИЯ СИ СИН В САЩ! ПОЗНАЙТЕ КОЙ Е ТОЙ ПО-ТОЧНО КОЯ Е ТЯ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове