Last news in Fakti

24 Декември, 2019 14:27 20 974 69

КФН изчисли колко ще плащаме за Гражданска през 2020 г.

  • гражданска отговорност-
  • кфн

Онези 0,6% от водачите, причинили смърт на пътя, пък ще платят 1200 лв. застраховка или с 900 лв. по-скъпа застраховка

КФН изчисли колко ще плащаме за Гражданска през 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

1200 лева "Гражданска отговорност" ще плащат най-големите нарушители на пътя след въвеждането на новата система за определяне на цената на задължителната полица. Изчислението е на Комисията за финансов надзор, пише "Монитор".

Онези 0,6% от водачите, причинили смърт на пътя, пък ще платят 1200 лв. застраховка или с 900 лв. по-скъпа застраховка. Нарушенията, които ще формират коефициента „бонус-класа“ за отделните водачи, включват преди всичко административните нарушения по Закона за движение по пътищата, които в най-голяма степен допринасят за причиняване на ПТП-та, а също така и престъпления по Наказателния кодекс, които в преобладаващата си част са свързани с настъпили пътнотранспортни произшествия, при които са били причинени материални щети, телесни повреди или смърт на физически лица.

Сред тези нарушения превишаване на ограничението на скоростта с повече от 20 километра в час; изпреварване, създаващо непосредствена опасност за движението; отнемане на предимство; опасни маневри; управление на МПС под въздействието на алкохол, наркотични вещества или техни аналози. Всяко едно от административните нарушения или престъпления, които имат отношение към определянето на „бонус-малус“ класа, носи съответния брой „малус“ точки, като всяка „малус“ точка води до сваляне на класа на водача с една степен надолу към последната 20-а.

Например ако водач се намира в базовия клас 6, при влизане в сила на наказателно постановление или електронен фиш за превишаване на скоростта в населено място с между 21 и 30 км/ч – нарушение, за което се предвиждат 3 малус точки, неговият клас ще се промени на 9-и клас. Такъв би бил случаят, ако водачът е шофирал с повече от 70 километра в час на обикновена градска улица, където ограничението е 50 километра в час или с повече от 90 километра в час на бул. „България“, където ограничението е 70 километра в час.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    158 13 Отговор
    При положение че повечето хора карат коли за по 500-600 лв.как ще дадат тези пари.

    Коментиран от #6, #7, #46, #64, #69

  • 2 Онзи

    135 2 Отговор
    Лобистки закон! Да увеличат глобите няколко пъти, целево изразходване, след обществено обсъждане. Горките застрахователи!!!
  • 3 ФАКТ

    147 6 Отговор
    Да спрат регистрациите на румънци македонци гърци италианци и други с БГ регистрация! Основно от тях се вдигат нашите застраховки. Води ли се статистика колко МПС има с БГ регистрация регистирани от чужденци? КАто направят ПТП в чужбина и наште застрахователи плащат за ПТП в чужбина и на нас ни вдигат цената на застраховките след това.
  • 4 Хайл

    167 4 Отговор
    Поредния рекет на брата шофьор-на изрядните шофьори ще стане ли безплатна застраховката ? БРАТЯ НЕКА НЕ ПЛАЩАМЕ РЕКЕТА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" на обирджиите "застрахователи"
  • 5 Ха честито

    84 6 Отговор
    нема мой твой и гербаджийте ке плащат на Боко малуса.
  • 6 7455

    25 101 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ще спазваш правилата. Аз съм със "златен" талон и 20 г. шоферски стаж в София. От колата слизам само когато е при "доктор". Карам стара кола за 2000 лв и застраховката ми е 240 лв.

    Коментиран от #8, #10, #23, #34, #38, #58

  • 7 Хост

    16 87 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Като не могат да си позволят, ще слязат от колите.

    Коментиран от #36, #50

  • 8 Дред

    111 3 Отговор

    До коментар #6 от "7455":

    Може и да имаш златен талон, но не си особено схватлив. Обясни, защо трябва да плащаш за едно и също нещо ДВА пъти???
  • 9 Valio

    131 2 Отговор
    Защо бе боклуци винаги народа трябва да го отнася????
    Банки те дерат с тока и водата също моб.оператори хр.магазини и какви ли още не боклуци от парламента приемат лобистки закони.
    Вдигат заплати и пенсии с жълти стотинки.
    Тол такса е някакви стотинки на км.а те спекулират с това и вдигат цени на билети за автобуси в пъти повече и т.н.
    До кога НАРОДЕ ще си траеме да ни правят на глупаци.

    Коментиран от #13, #47

  • 10 789

    56 29 Отговор

    До коментар #6 от "7455":

    Като закараш колата си на т.н. доктор, вземи и себе си да провериш в Карлуково, кой кара такива коли днес брв вуйчо?

    Коментиран от #37, #40

  • 11 Зайко Байко многознайко

    108 2 Отговор
    Пред компютрите сме номер едно, герои, хвалипръцковци, но като дойде работата до действия се крием, като мишоци. Колкото и да не ни се иска , това е горчивата истина. Разделено, слабо гражданско общество, излишно самочувствие и чувството че едни протестиращи са по-важни от другите води до разделение. Властимащите използват това и умело противопоставят тези групи, верни на максимата , разделяй и владей. Резултатът е страх, разединеност, недоверие, омраза, национализъм ,нихилизъм и всички подобни определения, които пречат на един нормален и достоен живот в нашата страна!
  • 12 recar0

    30 97 Отговор
    Така трябва - нямаш пари, не караш кола.

    Не се намираме в някаква необятна територия като САЩ или Австралия, та да трябва всеки да е с 1-2-3 лични автомобила.

    На пътищата трябва да има само дбре поддържани автомобили, изрядни технически и документално.

    Това значи с нови гуми, с читави резервни части, подготвени за и без това лошата пътна обстановка. Застраховката е само част от тази необходима картинка.

    Който не може да си го позволи, ще намира начини да се придвижва с градски транспорт, БДЖ, групово с други хора и т.н.

    Коментиран от #24, #51

  • 13 Опа

    7 14 Отговор

    До коментар #9 от "Valio":

    Няма кой да ни организира, освен това ме е страх от палка пистолет
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Това няма да стане

    14 4 Отговор
    Това няма да стане!
  • 17 36г капитализъм прикрит като преход

    13 28 Отговор
    Какво искате?Както през комунизма държавата да се грижи за вас ли?Сега е вече не е така....На който не му харесва сегашния режим на див лобистки капитализъм няма избор!
  • 18 9689

    29 2 Отговор
    Престъпници,няма да стане....
  • 19 Малко е

    74 4 Отговор
    Малко е искам да вдигнат застраховката за всички над 500лв минимум, тогава най накрая народа ще скочи и ще ги избие. Всеки има кола и ще го ударят много лошо така вече чашата ще прелее тотално. Вдигнете я Застраховката максимално и си подпишете смъртната присъда! Очаквам го с нетърпение!
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 2 Отговор
    редно ли е заради един двама хайде трима цял народ да го отнася
  • 21 64$8

    50 2 Отговор
    Може би е крайно време да излезем по улиците и да ги запалиме. Луди налози и с парите от тях се плаща на двойни и тройни цени.
  • 22 пейо

    48 2 Отговор
    Въпроса е само един. Защо трябва да плащам за едно и също нарушение два пъти ???

    Коментиран от #32

  • 23 7455

    39 30 Отговор

    До коментар #6 от "7455":

    Обяснявам, вкл. и за тези, които слагат минуси. В т.н. бели държави, говоря за Англия, защото съм живял там - нарушаваш и те санкционират (плащаш паунди или те лишават временно от управление) за рецидив по тамошния закон за пътищата. Това автоматично води до вдигане на застрахователна премия като рисков водач. Резултат - никой не ти свирка, не те натиска в багажника, не присветва с дълги и не кара на слалом и засича през три ленти. За последното - веднага няколко човека ще са те докладвали и на домашния адрес идва фиш за агресивно шофиране. Бай Ганьо разбира само от бой (да му бръкнеш в джоба), защото явно не е доживял за "демокрация". Свободата Бай Ганьо я разбира като "свободия" - той ще е най-големия тарикат, и ако може да мине между капките. В Гърция всички сте по-ниски от тревата като минете Кулата. Гледам, че в Сърбия и Унгария лазите с 5 км.ч под разрешеното, защо така, нали сте ербапи и карачи?

    Коментиран от #59, #62

  • 24 Ххх

    58 4 Отговор

    До коментар #12 от "recar0":

    Много ти е лесно. И както казваха, ситият на гладния не вярва. А ти, като те гледам и те слушам, определено си от ситите. И доволните от статуквото, предполагам, избирател на ГЕРБ. Само че няма как всички да са сити и доволни като тебе. И да ръкопляскат на поредното лобистки законотворчество, целящо единствено да търси нови и нови поводи за качване на задължителната гражданска отговорност, защото с доброволните застраховки няма как да извиваш ръцете на клиентите, просто ще те сиктердосат. А това кой ще кара кола - не си ти този, който ще решаваш. Работил съм, и работя на места, където колеги си купуват коли по 1000 лв. не за да се гъзареят пред дискотеките, а да ходят на работа за заплати по 800 - 900 лв. И съвсем не всеки има удобен градски транспорт до работното си място или може да прави споделени пътувания. Така че, спести си ако обичаш егоистичните разсъждения, не си ти този, който ще определя кой да кара кола в България.
  • 25 НТД

    44 1 Отговор
    От къде на къде КФН ще санкционира водочите.Всички застрахователни компании са частни.Това означава „е частният бизнес ще участва още веднъж в санкцията към водача. Още някой дали ще се наниже на далаверата.Ако държавата не си е свършила работата по организация на движението и не евложила пари... то застрахователите ще се възползват. ... със сигурност!!!!!
  • 26 факт

    35 0 Отговор
    бел ден да не видят изедниците застрахователи
  • 27 xyz

    13 32 Отговор
    Не минава преглед, ако не е платен данък, айде за скрап и да си мисли пак за "премиум", няма пари за гражданска, айде на трупчета, ако затегнат паркирането и спирането от движение за неизправност или технически промени, ще е началото на продължително оправяне на хаоса в движението. За какви се мислите, а?! Спазвайте правилата и се опитайте поне да приличате на нормални хора.
  • 28 Селянин

    3 35 Отговор
    2000 лева да стане пак ще шофираме. Нека да се види кои сме хората с пари.
  • 29 dido

    6 3 Отговор
    tia nese naqdoxa he igraqt igri s kat i he plahame skapo i preskapo
  • 30 Лекар БГ

    24 4 Отговор
    900 000 км.,кат В,без нсито едно ПТП.Нито едно.Глоби нямам.Дупки в талона-също.Малус-фалос,за мен си важи.2019г. ГО-360 лева.Това е фалосното положение.
  • 31 Гос

    20 2 Отговор
    Това са безумия и е крайно време българина дъсе сабуди Даги линчуват тия ъкалий
  • 32 Пейко

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "пейо":

    Обяснявам - за да си помислиш пак след това как ще караш.
  • 33 Обективен

    20 1 Отговор
    Добре. Кога излизаме айде?
  • 34 Честит златен талон

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "7455":

    И от догодина ще плащаш вече 300 лева ГО. Само защото си умен...
  • 35 Дддддд

    13 5 Отговор
    Крайно време е лудите в лудница, бараките за скраб, бандитите в затвора. Който се държи като идиот да плаща или с БДЖ
  • 36 filo

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хост":

    Подкрепям!
  • 37 filo

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "789":

    Средната възраст на колите в България е 19 г. Вземи ти да се прегледай, пикльо недоклатен.
  • 38 ядосан

    4 14 Отговор

    До коментар #6 от "7455":

    Това не е кола, а леш и мъртвило също като теб! Най-мразим КОМСОМОЛЦИТЕ И ПАРТИЙНИТЕ ОТЛИЧНИЦИ!
  • 39 висок

    36 1 Отговор
    Всички застраховки ще са с 100-300 лв по-високи от 2019 г. Дори да оставим колите..... ще има задължителна застраховка "вървене по тротоар", поне по 1 ст на крачка... пак ще пълним гушите на мафията.
  • 40 висок

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "789":

    моято е 24 годишна и струва 500 лв. Вдига 180, ама си я карам с 30-40 км и по магистралата!
  • 41 Коко

    32 2 Отговор
    Ако това влезе в сила в подобен вид, значи тук има само овце!!!!
    Забележете всичките пари къде ще отидят.... джобовете на застрахователя!!!
    Само овцете си мислят, че някой го интересуват загиналите.
    Ами забранете движението и тогава няма да има катастрофи!
    20г стаж имам и никога не са ме спирали за проверка на алкохол... Защо питам!!
    А сега са и дрогирани....
    Всичко е да ограбят парите Ви...
  • 42 Някой

    8 1 Отговор
    А тоз изчисли ли колко трябва да получаваме тук или си проси нещо
  • 43 бай онзи

    20 2 Отговор
    крайно време е да има запалени офиси на кфн и застрахователи
  • 44 смях

    21 1 Отговор
    Сега да нацвъкат ограничения на скоростта 20-30 километра и да чакат берекет. По цял ден да пътуваме за едни 100 километра, за да разберем колко са добри пътищата - гордостта на Боко.
  • 45 Г. Боевски

    22 1 Отговор
    По принцип един акт за превишена скорост или неправилно паркиране нямат отношение към ЗГД. Но българите пак се прееб@ха сами и измислихте тая безумна схема. Всяко нещо правено от българи е опорочено в зародиш.
  • 46 ХУ Ю

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    ПЪЛЕН ТАШАК ,КОЕТО НЕ Е ИЗНЕНАДА ВСЕ ПАК СТАВА ДУМА ЗА ТАШАКЛАНДИЯ
  • 47 Трифонов

    3 34 Отговор

    До коментар #9 от "Valio":

    Оти се гласуваш за кратуни, дето ти приличат на тебе. Затуй! Тъй е правилно. Така трябва да бъде. Данък на до 5 годишна кола - 100 лв., данък на 5 годишна - 200, данък на 10 годишна - 1000 лв, данък на 15 годишна - 3000 лв., данък на 20 годишна - 7000 лв. Гражданската отговорност - минимум 500 лв. И айде всички по рейсовете, че ми писна да ми пречите по улиците с димящите си дръгели и да си карате, както си искате, а всички фишове да идват при мен, щото карам готина, нова кола. Аман от Андрешковци в тая държава!!!

    Коментиран от #63

  • 48 има ли мислещи

    27 1 Отговор
    Не е справедливо всички шофери да го отнасят заради една шепа недобросъвестни водачи. Не е ли редно тия които правят птп със смърт на пътя да са в затвора а не да им дигате ГО и покрай тях и на другите??? Сега разбрахте ли че целта е да се приберат повече пари а не да има превенция към птп-та, защото тия и 1200 да платят няма гаранция че няма да са същите калпазани на пътя, и какво става пак ще са виновни за нови смъртни случай но поне ще са си платили скъпа ГО и властта е доволна. Не е справедливо за едно и също нарушение да се плаща 2 пъти(веднъж глоба от кат и втори път по-висока ГО). Докато си траем все ще ни оправят. Съединението прави силата, така, че ако искаме да се промени нещо трябва да сме единни. Първо протести и ако не се променят нещата, нека никой да не плаща нищо, нито ГО, нито ток, вода сметки, глоби, да ги видя тогава, не могат цял народ да опандизят, нали по конституция народа е суверена, нека да има референдум и поне веднъж да се зачете волята на този народ нещастен, че вече не се издържа. Хора имат ни за много глупави щом като ни пробутват цени и такси европейски а заплати български, до кога ще ги търпим????????

    Коментиран от #49

  • 49 13-тият войн

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "има ли мислещи":

    ДОКАТО СМЕ ЖИВИ!!!!!
  • 50 Щуромер

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хост":

    И ти ли се правиш на бабаит бе олигуфренче непоръбено?!! НЕ СИ ТИ ЧОВЕКЪТ КОЙТО ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ КОЙ ДА СЛЕЗЕ ОТ КОЛАТА ПИКОЧ С ПИКОЧИТЕ!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 д швейка

    10 1 Отговор
    Каква ми е колата няма значение.Само че КАТ е ДЪРЖАВНА СТРУКТУРА и не знам как ще предоставят данни на частни дружества-това не беше ли забранено в ЕС.Да подскажа на герберите че с тази таблица могат да увеличат и вносите за НОИ и НЗОК-те също са задължителни.По добре продайте КАТ-направете го частно и тогава няма да има този проблем,ще спестите и един милиард на бюджета
  • 53 Стоян Кирев

    1 1 Отговор
    Все още ГО е за колата и собственикът.
    Не разбирам защо намесват водачите , след като последствията са за собственика / който , даже може и да няма правоспособност/
  • 54 123-

    4 6 Отговор
    добре де, защо всички си мислите, че ще плащате много по-скъпа гражданска? Явно всички се виждате като най-редовни нарушители! Ами карайте си нормално колите и спазвайте правилата за движение по пътищата и ще имате по-еврина гражданска, а не по скъпа!
    В някои европейски държави това е практика, барем нали и ние сме европейци, що ревем тогава?

    Коментиран от #56

  • 55 Guest

    7 1 Отговор
    Ма то май най-на кяр си да си винаги малус. Така излиза! Кихаш 1200 за застраховка и си правиш какви ти душа сака кючеци по шосетата! Полицията нали не я броим, в смисъл фишове, актове и др. Важното е, че при ГО имаш таван и там "повече не мо'ат те барнат баце"!
  • 56 Жоро

    8 1 Отговор

    До коментар #54 от "123-":

    Ревем защото тихичко увеличават цената на застраховката. А всички критерии с изключение на скоростта са субективни и дали си извършил нарушение се определя от продажен катаджия.
  • 57 Прост народ

    2 1 Отговор
    Фак ю с тоя бонус малус, няма ли последици за задтрахователя защо се вдига гражданската бе
  • 58 Брах ви лайката гербаджийска

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "7455":

    Един път да превишиш скороста и ша го бараш двойно ама май нямаш толкова акъл да го вденеш това

    Коментиран от #65

  • 59 Дред

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "7455":

    Не знам къде живееш и какво си виждал, но тотално не си разбрал проблема. Мисли!
  • 60 СТАЛИН

    5 1 Отговор
    ЗАЩО ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ СТАНА БИЧ ФАКТОР ЗА НАКАЗАНИЯ.ИЛИ ТОВА Е НОВО СРЕДСТВО ЗА НЕЗАКОННО ОГРАБВАНЕ.ТОВА Е ИЗВРАТЕНО РАЗБИРАНЕ ЗА НАКАЗАНИЕ.ИМАМЕ НПК ИМАМЕ ЗДУП ИМАМЕ И КАТ И ДАИ НО ВЪПРЕКИ ТОВА НЕЗАКОННИ УДАРИ.ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ Е ДАНЪК -НЕ СИСТЕМА ЗА ОГРАБВАНЕ.
  • 61 Някой си

    1 0 Отговор
    Просто си правете застраховката на името на трето лице и си свиркайте. :)
  • 62 Враца Баце

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "7455":

    Правиш ли разлика между застрахователна полица на водача и застраховка Гражданска отговорност на автомобила?
  • 63 Враца Баце

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Трифонов":

    Само ти ли си с нова кола бе, Пустиняк?
  • 64 Друг шофьор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Спират да ги карат и взимат градския транспорт!
  • 65 Шофар

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Брах ви лайката гербаджийска":

    Затова няма да превишиш ограниченията на скоростта и веднъж! :)
  • 66 Булевард

    1 1 Отговор
    С новите мерки, никой няма да плаща повече, когато стриктно спазва закона.

    Коментиран от #67

  • 67 бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Булевард":

    Ей умник,я виж този "закон" какви идиотски знаци е нацвъкал на всякъде.Как да го спазвам?По бул.България в 02 ч. ще карам с 90 и вече съм нарушител,джигит,малус - фалус и др.?
  • 68 юрист

    1 0 Отговор
    При причиняване на смърт /не дай боже/ в ПТП,ВИНАГИ ЛИ ВОДАЧА Е 100% ВИНОВЕН?Питам за един приятел.
  • 69 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Няма да правят нарушения и ще даде щастливи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове