Last news in Fakti

2 Януари, 2020 08:20 5 933 63

Раждаемостта в България силно намалява

  • бебета-
  • раждаемост-
  • деца-
  • демографска криза

През 2018 г. у нас са проплакали 62 000 бебета

Раждаемостта в България силно намалява - 1
Снимка: БГНЕС

Раждаемостта в България в рамките на последното десетилетие усилено намалява. По последни данни на Националния статистически институт сочат, че през 2018 г. у нас са проплакали 62 000 бебета. Момчетата са с над 2000 повече от момичетата. Най-много са новородените в София - 13 000.

През последните години тенденцията е твърдо надолу. Спадът за последние осем години е с над 10 000 бебета годишно.

За сравнение, през 2010 г. на бял свят са се появили над 75 000 бебета.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    93 4 Отговор
    2019 45000 сиреч в края на мандата на герб, в началото 2009 75000, не чух за това постижение на събранието на МС! Искам коментар от главчев, карапатицата и цялата сган! Не чух и критика в никой от чужбинските доклади по въпроса, явно всички са доволни

    Коментиран от #13

  • 2 Боли ме главата на хуя

    7 43 Отговор
    Хуй за бг

    Коментиран от #63

  • 3 1234

    79 4 Отговор
    Нормалните хора не раждат или не раждат тук, от практична гледна точка защо да създавате живот, на който гарантирате само бачкане за малко пари, нешастно безперспективно съшествуване на тази територия? отделен е въпроса, че бъдещия живот никой не го питат иска или не да се роди в тази мизерна държава? Реално раждането е акт решен от нас, зашото ние искаме без да се съобразим с отсрещната страна. А в тази дилема герб не ни помагат, да вземем правилното решение. Напротив.... Така стоят нещата в България.

    Коментиран от #22

  • 4 Времена

    47 4 Отговор
    Социалната страна на въпроса безспорно е важен фактор, но не на последно място е и деградацията на женствеността, наречена феминизъм.
  • 5 песимист

    81 0 Отговор
    За сметка на това, пък гробищата се препълниха.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 конгречулейшънс

    69 2 Отговор
    Данъците скачат, цените цкачат, мутрите газят деца по улиците безнаказано, журналисти изчезват мистериозно.....Защо намалява раждаемостта ?

    Коментиран от #32

  • 8 България мрази НАТО и обича Русия

    17 43 Отговор
    в Германия САЩ Канада и където още се сетите развити страни положението е същото ама не вярвам затова да е виновен ГЕРБ! Затова всички тези страни имат нужда от емиграция!
  • 9 КОНСТАНТИНОВ

    55 4 Отговор
    ПРИ ТАЯ СИРОМАШИЯ НИКОЕ СЕМЕИСТВО НЕ ЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО ДЕТЕНЦЕ.ТАКАВА Е ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА ПОСЛЕДНИТЕ 30Г.ТАЗИ ПОЛИТИКА НЕ Е БЪЛГАРСКА,ТВ Е НАЛОЖЕНА НА НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ОТ ДРУГИ СТРАНИ ЗА ДА НИ ЗАТРИЯТ КАТО НАРОД И ВЗЕМАТ ПРЕКРАСНАТА НИ ТЕРИТОРИЯ.

    Коментиран от #30

  • 10 Простак

    60 4 Отговор
    в България не раждаш бебе , а раждаш,,Роб ,,на алчните Фашисти и политици
  • 11 Не е новина

    33 2 Отговор
    С дружни и последователни усилия на т.нар. политици и т.нар работодатели всичко се постига. Честито! Да идва следващата нация на тази територия.
  • 12 JONS

    55 1 Отговор
    ГЕРБ и ББ непрекъснато ни облъчват колко сме били добре, как доходите ни растяли / пък покупателната ни способност непрекъснато намалява/ стандарта ни растял пък раждаемоста ни драстично намалява при управлението на ГЕРБ. Е това са парадоксите на това управление.
  • 13 Турчин

    34 27 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Предполагам не искате МС да ви хване за чурките и да ви го насочи. Проблема е, че новото поколение неможе да носи отговорност, отговорността да бъде родител. Оправданията са все безпаричие. Не се женят, не раждат, и после плюят, който ражда. Само един пример. Вижте бабите, дядовците ви колко деца са били, хората са раждали в много, много трудни условия от сегашните. Раждали са в къщи, на полето...., нямали са възможност за лекарска помощ, но са раждали и са продължавали рода си. А, вие??? Само вайкане, охкане и все друг ви е виновен. Хвърлете ги тези смартфони, създайте деца и продължете рода си. Как да гледаш дете ли??? Ами като ходиш на работа, ако не ти стигат парите, учиш, усъвършенстваш се... бориш се, живота е борба, не е да чакаш някой да даде хляб в ръката ти, и после да насочва и чурката ти... всичко е в твои ръце, ако чакаш друг, ще си останеш беден, злобен, завистлив...

    Коментиран от #37, #39, #49, #53

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Боли

    16 5 Отговор
    Ме пениса за намаляването на населението и раждаемостта. Мутрите да раждат
  • 16 Ни съ

    17 0 Отговор
    Притиснявайте. Бочка и кметът на симитли работят по въпроса.
  • 17 gggw

    34 1 Отговор
    такава им е политиката на управляващите - анти българска, против българите.. нямат нито едно действие от последните 30г в подкрепа на детето
  • 18 впг

    40 1 Отговор
    Бебетата ни намалявали ама във всяко село има спортна площадка и кът за деца .... за бабите. Царят строеше чешмичките, сега спортните зали и спортни площадки за усвояване на средства.Младите избягаха от този" рай".
  • 19 Драго

    39 3 Отговор
    Да бяха написали и за етническия произход на новородените.
    Истината е, че се раждат основно ромчета и после турчета.
    Българският етнос изчезва бавно, постепенно и неусетно.
    В много близко бъдеще държавата ще се превърне в Ромия или Цигания.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "песимист":

    господине прав сте и едва ли скоро ще има светлинка в тунела у правляват МУТРИ ОЛИГАРСИ П ТРОБ УБИИЦИ АЛФА ДОГ ВСИЧКИ ПАРТИИ У НАС СА ОЛИГАРСИ всичко си почна у нас отСДС И ИВАН КОСТОВ който докара народа ни дотова приватизира БЪЛГАРИЯ за 1 лев после ДОЙДЕ ЦАРЯ за колко дни ви обеща щял да оправи БЪЛГАРИЯ а целта му е била земите но БОГ вижда
  • 21 Ген. Луков

    29 2 Отговор
    България отдавна е приключена като държава! Гласувайте още за Примата и Шкембето и ще останете скоро и без пенсии! Тогава ще отрезвеете!
  • 22 Оправдавай се

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Снощи се прехласвахте по гледане на кучета и котки днес нямате пари за деца....
  • 23 Наблюдение

    21 12 Отговор
    Повечето бездетки, които познавам, всъщност не са толкова бедни. Проблемът им е в мързела, егоизма и неистовото желание да омаят мултимилионер за татко. И в процеса на пазарлъците им изтича времето за раждане.
  • 24 Цецо

    23 0 Отговор
    Това е защото страшно много се вдигнаха доходите а цените вървят на долу
  • 25 Гугъл бот

    27 7 Отговор
    Еми как едно нормално семейство да се реши да има деца с тези заплати и соц. помощи? Ами ако има ипотека и кредити? В България тази ситуация е нож с две остриета- ако стимулират раждането на всяко дете с 3000-5000 лв еднократно + повишаване на детските бедните цигани ще се скъсат да правят деца, а нормалните български (и не само) решили се на тази стъпка ще са доста по малко в процентно съотношение и това ще задълбочи намаляването на българския етнос. Решението на проблема с раждаемоста трябва да е комплексно - да се ограничават неспособни финансово и ментално да правят деца, а останалите да се стимулират финансово. Ромите ще ме засипят с минуси, но това е положението, от Социални грижи почти не ги контролират и те си правят по 3-4 деца най-малко, които самите родители съзнателно обричат да живеят в неприемливи условия.
    Има още един момент- младите все по-късно искат деца, защото им се играе кючек до късно по чалготеките и са заети да цъкат във Фейсбук и Инстаграм, до 40 години си правят кефа после се сещат, че трябва потомство ама някои вече не могат да заченат. Сина ми като ходеше на детска градина с жена ми бяхме едни от малкото млади родители там, 80-90% бяха лелички и чичковци с първо дете. Ние сме с ипотека и още два кредита, никой не ни помага, сами сме, работим и получаваме добри пари, но чисто финансово е невъзможно сега да отглеждаме повече от едно дете, както и много други семейства в подобно положение. Управляващите нямат план за подпомагане

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Поредната стъкмистика

    17 0 Отговор
    Как в бегето ше са се родили 62 000 чавета бе😂😂😂😂😂според мен не са повече от 20 000😂😂😂във софето където е наи голямото струпване на хора и над 60% от неселението е струпано там са се родили 13 000 а в останалата част където живет около макс 2 милиина човека викате са се родили 49 000😂😂😂😂където са предимно старци 😂😂😂😂

    Коментиран от #46

  • 27 леле

    10 5 Отговор
    Правя деца ако има желаещи да вдигнат раждаемоста да заповядат.
  • 28 ДО ГУГЪЛ БОТ

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Гугъл бот":

    ЩО Е ГУГЪЛ БОТ то човек робот няма
  • 29 Значи глей са

    20 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гугъл бот":

    Възможно е да се насърчи раждаемостта сред българите като се приложат параметри които само българите покриват а останалите дивашки раси не като например подпомагане само ако родиш след 24 г, записано висше, и голям бонус на 3 дете например безплатен апартамент но ако се роди до 30 г на майката....вариянти има много но желание у политиците няма само дрънкат на думи да си правят реклама
  • 30 Ии тя па една територия😂😂😂😂

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "КОНСТАНТИНОВ":

    Направо не знам останалото земно кълбо е пустиня там нема планини връбчета морета реки водопади трева само у беге блатото😃😂😂😂😂😂😂
  • 31 Нема ка у софето да са се родили 13 000

    8 2 Отговор
    Където се е струпало целото население а в останалата част на територията където почти нема хора освен старците да са се родили 49 000 тва е поредната лъжа и измама

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Коко

    13 2 Отговор
    Няма раждане но имаме
    банани.Пускат ги и на промоции.
  • 34 Напротив

    11 3 Отговор

    До коментар #31 от "Нема ка у софето да са се родили 13 000":

    В Шопето селенията ходи за кариера, а не да ражда. Което доказва, че не доходите, а мисленето е причина за срива

    Коментиран от #35, #36

  • 35 У прованса старците ли ше раждат

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "Напротив":

    Щот като си в софето за кариера значи си млад и работоспособен ....тоест потенциялните родители са в софето а старците са в прованса значи викаш старците у прованса раждат повече от младите в софето😂😂😂😂в прованса където е дъното на мизерията и безпътицата кои у акъл ше ражда там
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Напротив":

    ДЪРЖАВАТА Н Е социално ангажирана към обикновените БЪЛГАРИ управлява нишайката ППГЕРБ АЛФА ДОГ
  • 37 Да така е

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Турчин":

    но този хаос го доведе "демокрацията", в последните 30г. нищо не е, както преди образование никакво, семейни ценности никакви, 18-19 и по-нагоре младежи и девойки в голямата си част не знаещи какво искат от живота изключае материалното и парите. Е, от такива какво искате след, като примера им властта и институциите са тор, и те ще бъдат такива.
  • 38 Behemoth

    11 0 Отговор
    Всяка година първото беби циган ....ама тъз година майката дърта на двайси години първескиня....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Васил

    12 0 Отговор
    Още един мандат на Герб и мургавите избиратели на Герб ще спрат да раждат деца.
  • 41 Димов

    13 0 Отговор
    Ето това е показателен резултат за политиката на правителствата ни. Пък нека ми разправят, че "растем".
  • 42 Турчин

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Радек от Боктор":

    Охооо, знаеш ли колко такива като теб съм виждал, които се тупат в гърдите, че са с висше образование, а немогат да си вържат обувките. Учил бил, и какво си учил? Първо ако си умен, ще учиш това, което се търси, а не да ми нареждаш на рафта дипломи, да събират прах, които за Чеп не стават. После, аз съм много умен три ВУЗа съм завършил. Ако си умен ще намериш нишата в живота. Ако си Умен
  • 43 Анти турчин

    1 1 Отговор
    Ей модераторите що ми изтрийте коментара а .
    Говоря за номер 14.
    Това което написах не е обидно и е самата истина.

    Коментиран от #45

  • 44 Гост

    2 1 Отговор
    Като влезе и еврото, ептен ще секне, който е останал и той ще избяга
  • 45 Модеpaтоp

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Анти турчин":

    Трия ти коментарите щото си прост.
  • 46 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Поредната стъкмистика":

    Сигурно са включени и родените кучета и котки 😂 ама по добре кучета и котки да се раждат,отколкото турци 😂

    Коментиран от #47

  • 47 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #46 от "ГосТ":

    Природата си знае работата, не се бъркай там където не разбираш.
    Такива безплодни и загубени ганювци като тебе нямат право на живот. Еволюция чоджум, еволюция.

    Коментиран от #48

  • 48 ГосТ

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Какво разбирате кадъните от природа ? разбирате само от баклава и клизми.
  • 49 Геноцид апап

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Турчин":

    Глей ся апап. времената които сочиш , преди 80-100 години са безвъзвратно отлетели , и не можеш да караш децата да доизносват дрехите и цървулите на своите по-големи братя и сестри. И един трактор на полето , или машина върши работата на половин село , и няма нужда да се хранят 10-15 деца (работници) . Да се прехвърлим на днешните времена . Умните и напреднали държави са го измислили . Най-ниските заплати покриват социален минимум , и се диференцират със ЗАПЛАЩАНЕ НА ЧАС. Тоест един обикновен човек , който не е имал необичайни способности , и образование, защото не всички могат да бъдат вундеркиндчета - и са единици , може да си позволи нормално съществуване - да си плаща квартирата , да си изплаща автомобила , да си изплаща битовата техника и мебелите , да си посреща данъците и сметките , да няма проблеми с храната , медицинските услуги , образованието на своите деца - тоест това е социалният минимум . В България 70-80% са под него . Да завърша с думите на една свясна женица живееща и работеща селскостопанска работа в едно село за 23 лева на ден . Цялата ми борба усилие и съществувание стигат до там двете ми деца да не си лягат гладни . От там нататък аз не мога да си мечтая за нищо друго.
  • 50 мнение

    14 4 Отговор
    Тук чета някои писали за сиромашия.В Африка няма какво да ядат но се размножават в геометрична прогресия.Дори спина не можа да им намали популацията.
    Проблемът е в новото възпитание на младите хора и в частност жените.Явлението феминизъм превърна жената в същество,което само иска.Иска кариера,иска някой да и осигури охолен живот,да обикаля света... с една дума принцеса. А тя евнтуално ако благоволи към 40-те може и да роди някое дете.Съответно при такива обществени нагласи няма как да имаш прираст на населението.Мъжете се отказват да стават слуги на такива персони и цял живот да им изпълняват желанията.
    Въобще ценностната система е тотално объркана.
    И това не е само в България в Европа е повсеместно.
    Обратния полюс са ислямските общества и Африка.Там жената никой не я пита какво иска.Като стане на години за женене и намират мъж и РАЖДА. Не пита къде ще я водят на екскурзия и какви били заплатите и пенсиите.
    Кой от двата подхода е правилен всеки да си прецени.Но законите на природата са безмилостни и който върви срещу тях просто един ден изчезва.

    Коментиран от #62

  • 51 само питам

    4 0 Отговор
    Понеже и в ЕС също има ниска раждаемост с новия социален закон ще отнемат ли социалните от бедните да дават на богатите децата им?
  • 52 Иван

    2 5 Отговор
    Абе даже и високи доходи да има, като в Германия или Холандия и редица други държави, то си е до манталитета и културата на хората. Защо в турция раждат минимум по три деца, а в Арабските държави от 3-4нагоре.Да не говорим за Индия мизерия, а цвъкат по десетина деца най налко.Просто българина и българката им се живее и се сетат по на 30 и нещо години да създадат едно дете и толково. Времената са такива, не е като едно време българската да ражда над 10 деца за да има кой да работи на нивата. Сега, яко им се живее и така им минава живота.
  • 53 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Турчин":

    До 13 ком -Браво за коментара ти -ако те разбират -Нима в Германия са бедни че не раждат

    Коментиран от #54

  • 54 Аха

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "стоян":

    Вероятно са много богати , щом живеят 80%, цял живот по квартири , и почти всичко им е на изплащане. Но да имат социален минимум , образование , здравеопазване , и спокойни старини , за тези които са работили като коне цял живот. И ако данъчната им система не толерираше така мощно раждането на деца , и създаване на семейства , може би и толкова нямаше да раждат. До като при нас е трагедия отвсякъде.
  • 55 петър

    5 0 Отговор
    Това че новородените намаляват е ясно. Но това е адната страна на монетата. Варижно е и от какъв етнос са новородените. Например първото Райчо и второто /не знам името/ за 2020г са циганчета. Направете си сметка за какво става дума. ЧЕСТИТО.

    Коментиран от #57

  • 56 Хасан

    4 5 Отговор
    Бълхарите са на привършване. Ах, че приятна статия.
    Ох, направо ще получа оргазъм.
  • 57 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "петър":

    Айде лягай си в гроба ве ганьо!
    Нямате право на живот.
    Мърши гнусни.

    Коментиран от #58

  • 58 петър

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Хасан":

    Хасанчо моли се да ни има иначе кой ще ви храни. И още има поговорка / ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЙ /

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Шериф

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "петър":

    Що в Индия някой да не храни брачедите, те сами си отцеляваме и с най много раждания, и тук така. Тва с помощите го забрави. Знаеш ли колко много от ромите бачкат в чужбината живеят по добре от вас и имат по десет деца. А вие българите и да бачкате в чужбина и да имате пари пак раждате по едно лапе И да имате и да нямате пари не раждате.

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "Шериф":

    Какви ги говориш @Шериф? Ганю и деца - магаре и космос.
    Нищо не става от тях. Те са мързели търтеи, злобни пудели и страхливи зайчета. Хубавото е че, чезнат, та най-сетне да се отървем ние и ромите от тая напаст - долнопробните бълхи - бълхарите.
  • 62 Да това е правилното решение

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "мнение":

    Жената да се командва от баща хй щото само тои знае ко е е правилното жената е просто един ксерокс и не трябва да се оставят важни неща да ги решава тя щото просто не е създадена за това
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове