Last news in Fakti

3 Януари, 2020 15:30 1 928 20

Данъкоплатците са покрили разходите на ГЕРБ за местните избори

  • герб-
  • местни избори-
  • кампания-
  • предизборна кампания-
  • държавна субсидия

От управляващата партия, които иначе се хвалят с членска маса от близо 100 000 души, не са отчели и левче приход за предизборната кампания от членски внос

Данъкоплатците са покрили разходите на ГЕРБ за местните избори - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ е покрила разходите си за местните избори, възлизащи на повече от 2 млн. лв., изцяло с пари от държавната субсидия – иначе казано, с парите на данъкоплатците. Това става ясно от отчет на партията за предизборната ѝ кампания, публикуван от Сметната палата днес.

В документа, разгласен от вестник "Сега", пише, че управляващите са набрали средства в размер на 2 011 497.89 лв. Всичките тези пари, до стотинката, са отпуснати на ГЕРБ под формата на държавна субсидия, на каквато партията има право в качеството си на парламентарна политическа сила.

От ГЕРБ, които иначе се хвалят с членска маса от близо 100 000 души, не са отчели и левче приход за предизборната кампания от членски внос. Това означава, че или партията не събира такъв, или не желае да го харчи за кампанията. И двата варианта са еднакво абсурдни, тъй като от партиите се очаква да бъдат подкрепяни от своите симпатизанти с някакви минимални суми, с които да покриват присъщите си разходи – най-вече, предизборните кампании.

Същата е картината и по отношение на даренията. По идея на ДПС, която управляващите охотно възприеха, през 2019 г. беше въведено правилото, че партиите ще могат да получават неограничени суми от фирми и неправителствени организации. Такива обаче изобщо няма в отчета на ГЕРБ. Такива бяха и очакванията на анализаторите, които прогнозираха, че политическите сили ще се пазят да не взимат официално дарения от юридически лица, за да не се изложат на атаки, че след изборите ще трябва да се отблагодаряват на корпоративни спонсори. Странното обаче е, че ГЕРБ не е получила и лев доброволен принос дори и от физически лица – от свои членове, симпатизанти и кандидати.

Самият Борисов още миналата година коментира финансирането на кампанията така: "Това е най-евтината ни кампания. Похарчили сме толкова, колкото законът позволява – в рамките на субсидията и по банков път. Дарения не приемаме и не сме приемали".

Иначе цялата набрана сума за предизборната кампания е била похарчена до стотинката. По-голямата част от парите – 1 164 635.47 лв., са отишли за рекламни материали от типа на плакати, флаери, диплянки, брошури и др. За медийни услуги са дадени 446 570.16 лв. За публични събрания, концерти и други масови мероприятия партията е изразходвала 145 696.02 лв.

ГЕРБ, която иначе обича да си прави реклама с дарения за църкви, манастири и др., този път е отчела като разходи за дарения скромната сумичка от 30 лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2020

    34 3 Отговор
    След излизането на Тиквун от политиката, ГЕРБ ще спре да съществува след един месец.

    Коментиран от #18

  • 2 Огнян Гербев

    3 30 Отговор
    Да живее Герб и Бойко бог даги пази и благослови
  • 3 Огнян

    3 30 Отговор
    До последен Дъх само Бойко Борисов
  • 4 Герб

    3 28 Отговор
    Да живее моя лидер Борисов!
  • 5 Курнелита

    3 15 Отговор
    А БСП изхарчи парите за приятелите на Кирчо и останахме с гол в куката ноШ
  • 6 onq s konq

    6 7 Отговор
    Все пак ДА ПОЯСНИ Авторката на Публикацията:ИМА ЛИ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНА ПАРТИЯ освен ГЕРБ,която да НЕ Е Покрила Изборните си разходи от Парите на данъкоплатците чрез СУБСИДИЯТА,ОТПУСКАНА ЧРЕЗ СЪОТВЕТНИЯ Закон в България?И понеже понякога много трудно разбирам и осмислям нещата,нека Авторката специално ми обясни:ВЯРНО ЛИ Е,че Данъкоплатци са покрили Разходите КОНКРЕТНО на БСП в предизборната Кампания?

    Коментиран от #8

  • 7 Behemoth

    18 2 Отговор
    Сто хиляди хрантутник на държавна хранилка...най долните от долните...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Маркиз дьо Отзад

    17 2 Отговор
    А в калкулациите влизат ли и сивите пари за купуването на циганските гласове? Май не, а?
  • 10 Byg

    3 12 Отговор
    От тоя финансов отчет на който ни на тресе Марийка , копнат от кафявия сега , единственото което разбирам че при ГЕРБ няма никакви нарушения , не са взимали подкупи маскирани като дарения , не са събирали членски внос или ако са го събирали то той е в банката и не е харчено нищо от него. Сега този отчет и ГЕРБ са дадени като пример за прозрачна предизборна кампания , нали , защото и дума няма за другите участници в изборите. Те на вересия ли са участвали , някой ги е напомпал финансово ли как , нищо. Айде като има и за тях нещичко , марийка-араламби да сподели , корумпирани медии , корумпирани журналисти - рублджии , нещастници.

    Коментиран от #15

  • 11 Много ясно

    14 2 Отговор
    Членовете на партия ГЕРБ са най-долната измет в България!!!! Те са 100% интересчии, които днес хвалят Борисов, а утре като го махнат власт и дойде нов лидер, например Корнелия, ще започнат да плюят по Борисов и хвалят Корнелия!!! Членовете на ГЕРБ членуват само и единствено за да се облагодетелстват. Те са ужасно нагли и ненаситни паразити!!! Познавам над 100 членове на партията и мога да кажа, че партия ГЕРБ са събрали най-гнусната утайка на държавата!!!

    Коментиран от #19

  • 12 Borislav Popov

    10 1 Отговор
    Интересно с какви пари са купени циганските гласове в София. Но няма кой да разследва.
  • 13 Еl Comandante

    3 4 Отговор
    На гербави те комундета срали по горе шибам майчините ви дупета ЯКООО и ви черпя с юнашкото си млякоооо!!! ХОХОХО
  • 14 Еl Comandante

    4 2 Отговор
    На гербави те комундета срали по горе шибам майчините ви дупета ЯКООО и ви черпя с юнашкото си млякоооо!!! ХОХОХО
  • 15 Пурко

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Byg":

    Ей щастливец, що не ти го мушна между филийките и да изпуснеш парата, че ще литнеш?

    Коментиран от #20

  • 16 Андро

    1 0 Отговор
    El komandante е на бело с биричка. Все пак Петък е. Изобщо не му личи.
  • 17 Тони

    1 0 Отговор
    Няма кой да разследва защото в МВР има работещи пенсионери . Който взимат пенсия и заплата ако започнат да си вършат работата както трябва. Това означава даси отрежат клона на който седят и няма да има всеки месец добра заплата и тавана на пенсията
  • 18 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "2020":

    За изборите на кауна всички с ниски пенсии дариха по500лв бсп си раздаде субсидиите за премии на ръководството сега искат чл вност от народа по 8лв на глас на границата хванаха наш кирчо скуфарче пари отнародни да станат частни а иначи герб харчил народнипари
  • 19 Вечно тъмно

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Много ясно":

    Браво на дрифтеры

    Браво на д р м атанасова тя е единствената която пише истината бсп си имат пловд панаир цум техноимпекс всички за народно ползване защото са вземени от народа парите отчленския внос се пазат от кирчо
  • 20 Byg

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пурко":

    гоуеми са ви па езиците бе гъзолизци ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове