8 Януари, 2020 12:35 55 089 61

Димитър Стоянов, Биволъ: Чака ни бум на раковите заболявания заради горенето на боклуци

  • боклук-
  • италия-
  • инсинератори-
  • водна криза-
  • перник-
  • димитър стоянов-
  • биволъ

''Кризата в Перник е резултат от тежка корупция, тежка некомпетентност, по време и в резултат на управлението на ГЕРБ. Това е моето лично мнение'', заяви журналистът от Биволъ

Димитър Стоянов, Биволъ: Чака ни бум на раковите заболявания заради горенето на боклуци - 1
Снимка: ФАКТИ

''Ние имаме един порочен цикъл, в който определени количества стара смет, италианска, предимно италианска, но не само, също така немска и английска, тази смет пристига под формата на еко бали, които трябва да бъдат оползотворени. Имаме различни юридически субекти (фирми), които търсят различни начини за оползотворяване. Първият стигнал, който стигна до нас, беше във връзка с пратката към ''Феникс Плевен''. Ние направихме проучване и открихме, че наистина фирмата, която е доставчик, е свързана с Камората. Фирмата, която в самата Италия е превозвала пратките, е разследвана за връзки за Ндрангета. Само че в България фирмата ''Феникс Плевен'' има всички разрешителни, те преработват този боклук, не го изгарят, сепарират, топят, правят различни артикули за строителството - плочки, павета и керемиди'', това заяви в предаването ''Денят с В. Дремджиев'' по TV+ и ТV1 разследващият журналист от Биволъ Димитър Стоянов по повод разследванията на Биволъ за вноса на чуждестранен боклук в България.

''Въпросният Серджо Гоза има дело срещу себе си, което е прекратено по давност в Италия. Той е разследван за износ на високотоксични материали и в посока на Германия. Това е доставчикът на ТЕЦ-овете свързани с Христо Ковачки'', заяви още Стоянов.

На въпрос от водещия Дремджиев: ''Колко е боклукът България изобщо?'' Димитър Стоянов отговори така: ''Никой не може да каже. Но ние знаем за разрешително за 1 600 000 тона, което е издадено на фирма близка до Христо Ковачки.''

''Големият проблем не е, че тези боклуци се изгарят. Те се изгарят и в Австрия, изгарят се в Германия, изгарят се и в Швеция. Само че там се изгарят с технология, която не вреди на околната среда и хората. Когато превърнеш едни ТЕЦ-ове от 50-те и 60-те години в инсинератор за отпадъци, ти обричаш населението в региона, където тези инсинератори работят, на ракови заболявания и на отравяне. Изхвърлят се диоксини, фурани и други токсини, които доказано повишават канцерогенното ниво в района. Дано бъда лош пророк, дано греша, но в следващите 10 години ние ще бъдем свидетели на един бум на раковите заболявания в тези региони. Понеже те са няколко ТЕЦ-а'', коментира журналистът от Биволъ.

''Нищо не очаквам от проверката на прокуратурата. Такава имаше и през септември. Аз не си спомням проверка на прокуратурата да е донесла нещо като разкриване, като търсене на юридическа отговорност'', добави той.

''Относно кризата с водата в Перник, Димитър Стоянов заяви: ''Няма място за оптимизъм. Това са проблеми, които са трупани десетилетия наред. Факт е. Но в последните четири години, в мандата, в който кмет на Перник беше представител на ГЕРБ - тези проблеми са тежко задълбочени. Не искам да се ангажирам с коментар на управляващите, защото имам усещането, че техният ментор в изказванията е Валери Божинов.

Когато оставиш едно население на един град без вода и с мръсен въздух, най-логичното е то да излезе и да прояви своята воля с форма на гражданско неподчинение. В това няма нищо незаконно! Това са наши законни права като граждани. Кризата в Перник е резултат от тежка корупция, тежка некомпетентност, по време и в резултат на управлението на ГЕРБ. Това е моето лично мнение.''


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 120 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наркоманче

    105 130 Отговор
    Какви глупости говори тоя журналист откакто масово почна да се гори "боклукът от Европа" се чувствам перфектно даже спрях да си копувам и наркотици щото неми действат вече.

    Коментиран от #47

  • 3 Енергетик

    293 19 Отговор
    ТЕЦ-овете собственост на Христо Ковачки нямат системи за пречистване на изгорелите газове, дори и най-елементарните и едва ли някога ще имат. Всичко е само на хартия, подобно на платените F16!!!

    Коментиран от #18

  • 4 Керванджия

    197 10 Отговор
    Добре казано, поздравления...но какво от това? Кучето си лае, керванът си върви. Всички се възмущаваме– някои пишат хубави статии( в смисъл казват точно и без страх истината), други псуват– кои на ум , кои на глас, но нещата си остават същите за огромно съжаление. КОЙ изобщо разреши внасянето на каквито и да било боклуци в страната ни, все едно си нямане достатъчно( въпросът е риторичен)
  • 5 ДЪРЖАВАТА ГИ РАЗМНОЖАВА БЕЗРАЗБОРНО

    111 49 Отговор
    ЧАКА НИ БУМ НА УБИЙСТВА И ИЗНАСИЛВАНИЯ, ЩОТО ПРЕЗ 2030 "РОМЧЕТАТА " ЩЕ БЪДАТ КОЛКОТО БЪЛГАРИТЕ 4-5 МИЛИОНА, ВСИЧКО ДРУГО Е ВТОРОСТЕПЕННО, МНОГО СТРАНИ ГОРЯТ БОКЛУКА В ТЕЦОВЕТЕ вкл ВИЕНА СЕ ОТОПЛЯВА ОТ БОКЛУКА СИ, ЗАНИМАВАМЕ СЕ НЕСЪЩЕСТВЕНИ РАБОТИ
  • 6 Лозунг

    67 14 Отговор
    Мафиоти от всички страни - обединявайте се.

    Коментиран от #14

  • 7 Йосарян

    101 13 Отговор
    Никой да не умира! Роби трябват. Ако умрете кой ще се наслаждава на Раят, който описва тиквата? Я по сериозно.
  • 8 Стерилизацията

    21 110 Отговор
    При колко градуса е завършена на 100 процента бе “ биволе”? При колко градуса се горят отпадъците, Бе?! От какво зависи по-пълното им изгаряне! Неграмотен ли си, или лижец, а?!

    Коментиран от #36, #49

  • 9 торенте

    109 9 Отговор
    радваме се на "свеж" въздух, "качествена" храна и "чиста" вода. Въздухът го ароматизират с горенето на благоуханен и токсичен боклук. Храната е пълна с ГМО, е-та, оцветители, подсладители и всичко изкуствено, което може да се наблъска. Водата, водата просто свърши - мина през турбините...

    Коментиран от #32

  • 10 Vojda

    101 16 Отговор
    Вместо пернишките водолази да излязат на улицата и да е..т м...та на Бай Бокя, че ги докара дотам да нямат вода да си измият насраните задници, те спят.... Ами приятен сън, заслужавате си го.
  • 11 Чоки

    97 7 Отговор
    Този...как го викате Вие българите...Ковачки в моята родина досега да е на бесилото.........сори народе с губещата карта сте.
  • 12 Was

    26 107 Отговор
    Няма такава приказка '' Лъже като бивол '' , но явно вече има ! И още : Скоро ще избухне вулкана на Витоша, от небето ще завали развалена риба а на човеците ще им израстват опашки ! Биволите ще станат летящи насекомоядни животни!.......И т. н.

    Коментиран от #29

  • 13 Скрий се бе

    16 83 Отговор
    О, така ли, аз все си мислех, че от мръсен въздух се очаква бум на астматичните заболявания...и, че ракът е от ГМО, Е-та, ваксини, а то било така.
    Тоя "умник" май ще пренапише медицината.

    Коментиран от #15, #33

  • 14 По скоро

    56 4 Отговор

    До коментар #6 от "Лозунг":

    снайперисти от всички страни съединявайте се.Да може и ние да си отдъхнем от всякакви видове боклуци.
  • 15 Скрий се бе

    1 17 Отговор

    До коментар #13 от "Скрий се бе":

    *а то не било така
  • 16 нов

    89 7 Отговор
    Поздравления за точно изказаната позиция!
    Много е жалко когато в една държава няма политическа воля да се държи сметка на олигарси като Ковачки. От години се пише, говори за деянита му , но нищо не се случва..... Чадъра е ГОЛЯМ......
  • 17 По добре ти се скрий

    26 5 Отговор
    и докато си скрит прочети един учебник по патология. Може и да ти стане ясно. А може и да не ти стане.
  • 18 Народа

    55 4 Отговор

    До коментар #3 от "Енергетик":

    Да не забравяме и кой е номер едно. Г-ин Румен Гайтански царя на боклука, и цялата жалка държава е зад него.
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 12 Отговор
    ГЕРБ МАФИЯ
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 7 Отговор
    олигарсите не им пука за нас
  • 21 Миро

    35 57 Отговор
    Правилно ли разбрах? Буклука се гори в ТЕЦовете на Христо Ковачки, в чийто мини и ТЕЦове заплвашаха работниците ако не гласуват за БСП, но проблема е ГЕРБ?!? Канализацията на Перник не е пипана от 70 години, но проблема е в последните 4 години кметсво на ГЕРБ?!?! Абе не съм фен на ГЕРБ, ама лъжите на черенеите подлоги ме дразнят още повече от тиквите!

    Коментиран от #24, #27, #28

  • 22 Ко да праиш

    30 3 Отговор
    То само боклуци останаха.
  • 23 Паракси

    12 32 Отговор
    Бивол, не е ли чернобил главния виновник?
  • 24 Мисля

    38 5 Отговор

    До коментар #21 от "Миро":

    Че вече изяснихме че няма БСП няма герб всички са едно така че да говорим кой кога е прецакал народа няма смисъл всички пърдят в едно гърне
  • 25 Рашка говняшка

    13 39 Отговор
    Бивола се разбра, че е руски потомък.От тук нататък няма какво да се обсъжда.Поведния руски отпадък, който не знае граници в хибридната война срещу България.

    Коментиран от #48, #54

  • 26 pepi 52

    12 30 Отговор
    МИТКО не ти ли омръзна да лъжеш хората които не могат да проверят лъжите ти но знай че има господ
  • 27 Хахото

    28 2 Отговор

    До коментар #21 от "Миро":

    Пак нищо не си разбрал, боклука няма цвят, правилно го е написал №24, а язовира не се източва 70 години, а 2019 от вецовете.
  • 28 Тттт

    30 3 Отговор

    До коментар #21 от "Миро":

    Излезлият репортаж беше за опита за налагането на корпуративен вот. Няма значение кой е бил тогава или сега или пък има как мислиш? Никои няма право да ти казва за кого да гласуваш дори да е професор по политология (марето пиргова) За сведение след това ГЕРБ е пълен монополист в купуването на гласовете от работниците на Ковачки-репортажи някой да е правил?
    Само за сведение ти не пиеш вида от канализацията - предполагам?
    Правиш ли разлика между водопровод и канализация?
    Но какво да очакваш от симпатизант (все още такъв) на ГЕРБ.
    Не ме разбирайте погрешно не съм за БСП, но ГЕРБ ги надмина с некомпетентността си и нагластта?
  • 29 Мирослав

    21 3 Отговор

    До коментар #12 от "Was":

    Пък ти като гледам си просто най-обикновен герберастки трол.
  • 30 Виктор

    15 2 Отговор
    То това аз и без да съм журналист и да съм разследвал го знам.Крадено и замазвано , крадено и замазвано и то години наред!
  • 31 офффф

    1 14 Отговор
    Мите,ти откъде изпълзя,бе ?
  • 32 гост

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "торенте":

    Като искаш да не е така отиди и хвани шефа на теца за гушата, попитай го културно защо те трови, защо трови децата ти, защо трупа милиони на твой гръб. Като не искаш да те тровят се върни на село, вземи си нивата на дядо ти, засей си жито, после го ожъни, после го закарай на мелницата, после си прибери брашното и като ти се дояде запали печката с дърва от гората, изпечи си питка. Извади си сиренце от козите, които си пасал цял ден на поляната. Месо си консервирай, че рядко има, а ако вземе та умре животното ще караш на пилешко цяла година. Тогава ще имаш някакъв приличен екологичен живот, както са били нашите деди, които между другото са се сръжавали във воини, за да си запазят родината, а сега единици излизат на протест срещу поредното ощетяване на народа. Всеки мрънка, ама нашите студенти не са по барикадите и с лозунги в ръка, а в дискотеките на студентски град да хвърлят салфетки. Това е манталитет, какво друго да стане.

    Коментиран от #39

  • 33 аман от такива като тебе

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Скрий се бе":

    Абсолютен невежа си!
  • 34 Шопо

    5 0 Отговор
    Тия отперник не стават!
  • 35 бял

    8 3 Отговор
    Прав е, хубавото е, че толкова тъпата ни нация ще изчезне и няма да замърсява тази хубава територия
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бачо

    14 2 Отговор
    И чужденецът казал - Хубава страна жалко че е обитаема !?!
  • 39 торенте

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Аз моите кози ги доя редовно, не ме мисли.
  • 40 вярно

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "Byg":

    в момента ги е страх и не горят боклук, затова и въздуха е по-чист
  • 41 Брах ви лайката гербаджийска

    10 5 Отговор
    Забранено е, никво боледуване че ще трябва и болнични да се плащат а боко и бизнеса не дават да се взима болничен
  • 42 7839

    2 8 Отговор
    Този с какво е образование е ?
  • 43 Алфа Ромео

    18 2 Отговор
    Ние сме мърша не народ, нашето бездействие през последните години въпреки очевидното крадене и корупция обричат на гибел страната ни и бъдещите поколения!!!
  • 44 007

    7 11 Отговор
    Може да е, може да не е, но Заливането със стресиращи "новини" (повечето неверни и фалшиви), мрачни и безисходни предсказания и други негативи от неграмотни, злонамерени, алчни и недорасли Джурналяци, със сигурност предизвикват масово предпоставки за ракови заболявания. Дерзайте, вие сте ....
  • 45 Мемфис

    8 3 Отговор
    И Ковачки е маша в ръцете на маститите червени дебело-серковци!
    Всичко се командва от червената мафия, правителство, НС, МВР,съд,прокуратура- това са инкубаторите за недосегаемите червени мафиоти.

    Коментиран от #52

  • 46 Гост

    3 3 Отговор
    Вземи едно въже и се обеси на първото дърво !!!! Така нищо вече няма да ти действа !!!!
  • 47 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Наркоманче":

    Вземи едно въже и се обеси на първото дърво !!!! Така нищо вече няма да ти действа !!!!
  • 48 Искаме си държавата

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Рашка говняшка":

    Не искаме други държави да ни управляват.

    Коментиран от #58

  • 49 Руснаци предлагаха в Силистра

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стерилизацията":

    Плазмени инсталации за изгаряне на софийските бали с боклук /можеш да провериш градусите в нета/, само, че кмета на града предпочете да ги загроби.
  • 50 ЪРП

    3 1 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА БИВОЛЪ:
    https://bivol.bg/camorra-waste-bulgaria.html
  • 51 ЪРП

    5 1 Отговор
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА ЧУМАТА, КОЯТО СЪЗНАТЕЛНО И УМИШЛЕНО ИЗБИВА БЪЛГАРИТЕ!!!!!!!!!!!!
  • 52 Маркуча

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мемфис":

    Ковачки сега с ГЕРБ си върти алъж вериша .
    По рано беше с БСП.
  • 53 ЪРП

    3 2 Отговор
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА ЧУМАТА ИЗБИВАЩА БЪЛГАРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!ФАКТ
  • 54 Живко

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Рашка говняшка":

    Е ти па се изказа 😂

    Бивол е сайт за разследваща журналистика
    и разкрива далавери . Което много смущава властта ,защото са затънали в гюбрето до гуша. Кражби ,корупция и некомпетентност .Това е управлението на ГЕРБ.
  • 55 стив

    2 1 Отговор
    Публикувайте имената на отговорните за този геноцид. Не трябва място да си намерят на територията на страната ни....
  • 56 Асен Николов доктор на мед науки

    1 8 Отговор
    Ненаучна, лъжлива новина. Просто някои невежи искат да печелят от страха на хората. Има сериозни научни изследвания за някои фактори, които причиняват онко заболявания
  • 57 Вол

    2 3 Отговор
    Бивола не знае граници в хибридната война срещу България.
  • 58 Вол

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Искаме си държавата":

    Така де, не искаме Русия да ни управлява.
  • 59 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    Кервнджията пита ,,,КОЙ РАЗРЕШИ,,,!!!ми НАИВЕН ВЪПРОС!!!Разреши го ,,присъединяването ни към демократичното семеиство от клуба на богатите---ЕС,,,,Подписали сме точказа....,,,СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ,хора, КАПИТАЛИ,,,!!!!и не знам защо още се оправдават с ,,червените...,,,тъпунгерите....
  • 60 Един

    1 0 Отговор
    До тия няколко капацитета, според които рак не се прихващал от въздушно замърсяване...еми вие сте олигофрени. до тук.
  • 61 Леон

    0 0 Отговор
    А преди години като се гореше (гептил) гориво на ракетите което е много по токсично от боклука защо никой нищо не каза или публикува някъде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове