Last news in Fakti

8 Януари, 2020 14:05 1 249 37

Каракачанов вярва, че САЩ ще ни помогнат да развием модерна отбрана

  • отбрана-
  • красимир каракачанов-
  • министерство на отбраната-
  • диалог-
  • стратегически диалог

Българският министър на отбраната изрази безрезервната си подкрепа към започналия Стратегически диалог между България и САЩ

Каракачанов вярва, че САЩ ще ни помогнат да развием модерна отбрана - 1
Снимки: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе участие в Първия кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и Съединените Американски Щати, който се проведе днес, 8 януари, в София. От американска страна в срещата участваха Алтън Бюланд, директор за Централна и Южна Европа в Департамента по отбрана на САЩ, Матю Бойс, заместник помощник секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ, и ръководените от тях екипи.

Министърът откри дискусията в сесията „Отбрана и сигурност“ със свое изказване, отбелязват от пресцентъра на МО. Той акцентира върху необходимостта от съществуването на надеждни съюзници и партньори на страната ни в областта на сигурността, с които да се работи за запазване на мира и издигане на икономическия просперитет на нашите общества. Каракачанов подчерта ключовото значение на изграждането на Българска армия, която да е адекватна на заплахите и способна да защити националния суверенитет, както и да допринесе за стабилността на Северноатлантическия алианс.

Той се спря на ролята на Съединените американски щати за сигурността в световен мащаб и подчерта утвърдените партньорски взаимоотношения между нашите две страни, основани на споделени ценности и здрава трансатлантическа връзка, препотвърдени по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.

Българският министър на отбраната изрази безрезервната си подкрепа за започналия Стратегически диалог между България и САЩ и изтъкна многобройните предимства и ползи, които той ще донесе на двете страни. Той заяви и пълната готовност на политическото и военно ръководство на въоръжените сили за осъществяване на конкретни действия в рамките на диалога, които ще допринесат за изграждане и развиване на модерни отбранителни способности.

Каракачанов вярва, че САЩ ще ни помогнат да развием модерна отбрана

Каракачанов подчерта и значението на Пътната карта за двустранно сътрудничество в областта на отбраната с десетгодишен хоризонт, която да набележи конкретните действия и сроковете за тяхното изпълнение. Очаква се проектът на Пътната карта да бъде готов през април, след това да бъде обсъден от екипите на отбранителните ведомства на двете страни до месец юни, а окончателният вариант да бъде подписан през септември.

Министърът на отбраната открои и разнообразните благоприятни аспекти от взаимодействието в индустриалната сфера и трансфера на технологии, които далеч ще надхвърлят рамките на военното сътрудничество.

В резултат на предварителните разговори между двете делегации, провели се в резиденция „Лозенец“ на 07 януари, САЩ и Република България се споразумяха за определяне на приоритетни области за съсредоточаване на съвместните усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия. Те включват подпомагане на отбранителните институции за постигане на по-голяма прозрачност и отчетност в тяхната работа, задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността в Черноморския регион, коопериране в областта на киберсигурността и модернизацията на българските въоръжени сили. За всяка една от приоритетните области ще бъдат определени конкретни мерки за съвместни дейности.

Резултатите от проведените консултации на 7 и 8 януари в София за стартиране на Стратегически диалог между България и САЩ имат историческо значение както за двустранните отношения в сферата на отбраната, така и с отражението си върху регионалната и глобална сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Царя

    24 1 Отговор
    Вервайте ми
  • 2 Manuel Hombre

    35 1 Отговор
    Нормално е такова изказване, особено след няколко десетки милиона комисион от сделка с военна техника с американска компания.
  • 3 Бай Ганьо

    40 1 Отговор
    ДЕБЕЛОТО ГОВЕДО ще "вярва" докато краде, а после ще се покрие, като бит пеееерас.
  • 4 българин

    31 1 Отговор
    И ние вярваме, че ще има още дългове, ще купуваме скъпо, и няма да можем да ползваме закупеното, защото копчето за ползване се намира в САЩ
  • 5 Да краднем ...

    26 2 Отговор
    ....за последно , че след година на изборите не се Знае , Знае ли се !
  • 6 Йосарян

    26 1 Отговор
    Я! Шкембе тупан си бачка на комисионка? Плащай и Пати Робе!
  • 7 Слави Славов

    29 1 Отговор
    Така е!Ще ни помогнат,ама наопак!Каракачанов,ти си позор за България!Кога ще ни освободиш от присъствието си???

    Коментиран от #37

  • 8 Иван Донев

    27 1 Отговор
    На това му се казва да се исмееш в лицето на народа най-нагло и долно. Този смешен "родолюбец" забрави отдавна какъв е и се превърна в поредното платено и подлагащо се човече, което не гледа националните интереси, а само как да остане на власт и да си напълни джобовете!

    Коментиран от #19

  • 9 Читател

    23 1 Отговор
    САЩ не помагат. Те продават и използват. Помощ е, когато е безкористно. Другото е продажба на услуги, стоки и т.н.
  • 10 соросоид дебил

    21 1 Отговор
    Краварите с атомни бомби ли ще ни "модернизират" бе шкембелар долен? Или може би ни много обичат и затова са решили да си хвърлят парите за нас за до ни "модернизират" армията? Очевидно е че ни подготвят за пушечно месо в някакъв конфликт с Русия, но простото българско стадо не се усеща и си мълчи.
  • 11 Последния софиянец

    19 2 Отговор
    Отбраната ни ще издържи три минути. За толкова летят ракетите от Крим до България.
  • 12 казах

    20 3 Отговор
    САЩ ще ни оберат до последната стотинка със съдействието на продажните ни политици.
  • 13 Пешо

    19 3 Отговор
    До сега на когото са "помогнали" след това получава тотална разруха.

    Коментиран от #17

  • 14 гост

    16 1 Отговор
    И какво ще пазиш БЕ ШКЕМБЕ !!!!! ЗЕМЯТА ХОТЕЛИТЕ ЗАВОДИТЕ които ОТКРАДНАХТЕ !!!! То народа бяга и мре. Хора НЕ ОСТАНАХА !!!! Той щял да пази !!!!! Вие доказахте 30 години какво пазите най-добре !!! ТОВА КОЕТО СТЕ ОТКРАДНАЛИ !!!!! СМЕШНИК !!!!!!!!!!
  • 15 Guest

    2 0 Отговор
    "Започна първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ" Като чета това мед ми капе от сърцето.
  • 16 бай Коста

    14 2 Отговор
    САЩ така хубаво ще ви тури средния пръст , че 100 године не може да се оправите
  • 17 Гост

    0 13 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо":

    Това се отнася за русия, от където са минали трева не никне.
  • 18 Пешо

    2 0 Отговор
    Честит имен ден на патерица!
  • 19 Иван Донев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван Донев":

    *изсмееш
  • 20 Гуня адвокатина

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Каракачанов вярва, че САЩ ще ни помогнат да развием модерна отбрана.
    Блажени са верующите.Може да купим от САЩ някое старо оръжие на супер висока цена.
  • 21 сноу

    9 1 Отговор
    Тия хора не знам как ,но щом чучнат по кабинети и някаква суроватка ли им наливат по тиквите ,та започва едно бълнуване ,едни сънища ,едно бленуване...
  • 22 ай де бе

    12 1 Отговор
    А, аз вярвам, че сащ ще ни "помогнат" да им купуваме скъпо старото оръжие за скрап.
  • 23 шопар

    1 0 Отговор
    ненаяден
  • 24 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ОТ КОГО ДА СЕ ОТБРАНЯВАМЕ БЕ -"ТЛЪСТИЙ ТЪПОГЛАВИЙ - ФЪР-ФЪРМ МЪРОУ"/ ЗА ВМРО СТАВА ДУМА / !?!?!?!?!?
  • 25 сноу

    5 0 Отговор
    Тъй ,тъй...сещам се за едни помощи от сащ след 90 год като мухлясала царевица за фураж,после бат Ванко им даде нишан да ни помагат с някой и друг ТЕЦ,междувременно един мно-ого дърт пърдушник така ни помогна, че цигуйците станаха неизброими, а българите станаха неизлечими..Е... понеже помощите станаха прекалени та се сепнаха и обърнаха тоягата и вече помагаме ние ..Я..с милиард , я с два ,а ще трябват и още ,че тоягата трудно се обръща откъм леката страна...
  • 26 Пако

    1 0 Отговор
    Срещу кого ще се отбранява тази Лоена топка
  • 27 КралиМарко

    6 0 Отговор
    Онези Хамериканци докаде са стигнали - да работят и договарят със чисти вражески АГЕНТИ на ДС - това Агента днешен министър на Отбраната, това Баш Цара - агента Буда - тези нали ги водеха за смъртни врагове на ЩАТИТЕ!Нали онези с врагове и терористи не разговарят и преговори не водят!?Кво гледам с очите си - долни лицемери и боклуци ,договарят загробването на нацията на по-слабите и бедните!Мъкааа - тотални национални предатели!..а какво се правеше с такива бре?!

    Коментиран от #28

  • 28 Пако

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "КралиМарко":

    Народен съд......до стената,и наказателния
    взвод отпред..
  • 29 Тони

    0 0 Отговор
    Чакат помощ и работещите пенсионери в армията . За да може да лапат всеки месец пенсия и заплата
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    помня как един друг мургав вярващ сключи договорите за америчките ТЕЦ!!!!Та за нас ,остана ,, привилегията,,, да ги замерваме с пачки пари!!!!Този въври по утъпкания път,сега с ефките,утре/дрончета,после и друго , зер сме си верващи!!!!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Значи си много ПРОЗТ.

    0 0 Отговор
    Вярва в Аммерско Юдейски ИЛЮЗИИ.
  • 34 SAAB

    0 0 Отговор
    Михлюзсин ...вярваше и на ДС кога им пишеше съчинениея веднъж месично :)
  • 35 А бе

    0 0 Отговор
    А бе тоя няма ли да го хване свинската чума бре?
    Толко са му мили краварските пушкала,че от хвалби ,че се задави(комисионни де)
  • 36 анонимен

    2 1 Отговор
    А КАРАКАЧАНСКОТО ПРАСЕ СЛУЖИЛ ЛИ Е В АРМИЯТА??????
  • 37 някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Слави Славов":

    никой нпма да помогне камоли американците закво залъгват хората всички са мушенници
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове