Last news in Fakti

10 Януари, 2020 11:11 1 816 19

Таксиджиите искат тройно увеличение на първоначалната такса

  • такси-
  • таксиметрови шофьори-
  • тарифи

Таксиметровите фирми се готвят за протест. Той е обявен с начало 13 януари

Таксиджиите искат тройно увеличение на първоначалната такса - 1
Снимка: БГНЕС

Тройни първоначални такси за превоз в такси искат от таксиметровия бранш. Представители на фирми от цялата страна са отправили исканията си за промяна на ставките към министъра на транспорта Росен Желязков.

Предложението е излъчено от няколко асоциации и обединенията на таксиметрови шофьори и фирми. В общи линии "жълтият" бранш настоява да се заложи нов диапазон на първоначалната такса, който се определя в Наредба 34 за таксиметровите превози.

Към момента таксата, известна още като "повикване на такси", може да бъде в размер от минималната цена за километър за даден град до максималната такава. Таксиметровите фирми сами избират каква ставка да определят, но задължително тя трябва да попада в тези граници.

Идеята на таксиметровите шофьори, лансирана с последното предложение е, обхватът да се промени по следния начин: минималната цена да стане три пъти минималната цена за километър, а максималната да бъде три пъти максималната цена на километър, пише trafficnews.bg.

Всяка община сама определя границите на ставките за превоз на километър. В Пловдив максималната и минималната цена за километър са определени през 2014 година с решение на Общинския съвет. Според него минималната цена е 0,65 лева за километър пробег през деня и 0,75 лева през нощта, а максималните стойности са съответно 1,10 лева/км и 1,30 лева/км.

Това на практика значи, че ако бъдат приети исканите промени, минималната първоначална ставка в града ще стане 1,95 лв, а максималната 3,30 лв, ако бъдат взети стойностите за дневен превоз. При нощния превоз такса "викане на такси" ще бъде минимум 2,25 лв и максимум 3,90 лв.

Това би оскъпило драстично едни от най-разпространените курсове. Към момента в Пловдив всички таксита карат със първоначална ставка от 99 стотинки, а тарифите са 82 ст/км дневна и 92 ст/км нощна. При курс от около 3-3,5 километра таксито до момента излизаше до 4 лева, а при новите условия ще струва минимум 5 лева.

Оказва се обаче, че около предложението за промени в първоначалните тарифи браншът се е обединил още през пролетта на 2019, но идеите тогава са били други - първоначалната ставка да бъде в размер три пъти тарифата на километър, на която се кара в момента. С други думи за Пловдив това би означавало - 2,24 лева през деня и 2,76 лева през нощта.

"Това нещо беше решено още март месец в Ямбол. Там проведохме среща с организации от цялата страна - Варна, Русе, Бургас, Пловдив, Ямбол, Велико Търново и много други. Още тогава беше решено първоначалната такса да се върже към тарифата на километър. Не беше минимална или максимална, а всички единодушно се обединихме около това, че първоначалната ставка трябва да бъде вързана с тарифата, на която се кара в момента", посочи Володя Домашенко, съпредседател на Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи.

Той разказа, че това предложение е заведено през май месец в Министерство на транспорта, ала отговор на него така и не е получен. След това по думите му колегите от бранша в столицата sа провели среща в Министерство на транспорта, от където са реагирали, че това би оскъпило много услугите.

"Следващото предложение, за което чухме е три пъти минималната за километър, даже събраха подписи за това - над 6000 от цялата страна. Това обаче за нас изобщо не е правилно, тъй като както сега в Пловдив са гласувани 65 ст/км, утре може да се гласуват 30 ст/км минимална цена", поясни Домашенко.

Той бе категоричен, че от браншът в Пловдив ще подкрепи гласуваното предложение в Ямбол, което предвижда обвързване на първоначалната цена с тарифата за километър, а не с минимални и максимални стойности. Според Володя Домашенко това е най-справедливата форма, тъй като се премахва лоста на местната власт да определя цените поне що се касае до първоначалната ставка.

Таксиметровите фирми се готвят за протест. Той е обявен с начало 13 януари, когато над 1500 таксиметрови шофьори се канят да застанат пред Министерството на транспорта и да отправят исканията си по отношение на промени в тарифите, намаляване на патентния данък, както и настоящите промени в Наредба 34. Готви се и едномесечен палатков лагер.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 4 Отговор
    Да ги вдигнат и 10 пъти ако искат. Това си е тяхна работа, защо трябва да се регулира. Тия дето имат пари за таксита да плащат.
  • 2 Цар Бок0 едно

    12 0 Отговор
    Стабилни сме,РАСТЕМ.
  • 3 гост

    10 3 Отговор
    Също като пед.р.гите - никой не ги закача, но те си искат!
  • 4 Balgarin

    1 5 Отговор
    Zagovor organizaran ot BSP.
  • 5 Работещия бедняк

    15 0 Отговор
    Как искам и ние да се организираме на протест с искане тройно увеличение на заплатите и докато не се съгласят да не се отказваме
  • 6 Брах ви лайката гербаджийска

    5 2 Отговор
    И забрана на юбер, велосипеди и ел тротинетки веднага
  • 7 Помпата

    2 5 Отговор
    Аз па не чекем друг да ми казва на колко ше карам и кво ше печеля натискам и си права цената😂😂😂

    Коментиран от #9

  • 8 Иванчо

    14 6 Отговор
    Тия дебелаци не стига, че са мързеливи, но и адски нагли. Отказват курсове, мръщят се на лесни пари, които надхвърлят по 200-300 % разходите им, а после се оплакват.
  • 9 само питам за протокола бе

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Помпата":

    то лошо нема , ама като те гледам у главата-гардероба ли те блъснА или ползваш на жена си гримовете...

    Коментиран от #14

  • 10 Хах

    7 1 Отговор
    И преди не съм ги ползвал и занапред няма. Имаме само една кола, но ако трябва на жена ми ще си хвана автобуса.
  • 11 Гост

    10 4 Отговор
    Вдигайте бе! То, свободният пазар ще си каже думата. Май само ще висите по пиаците.
  • 12 месара

    6 3 Отговор
    смешници! а не искате ли и свирки да ви правим до като ни возите?

    Коментиран от #13

  • 13 Ходи си пеш

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "месара":

    Таксито е скъпа услуга по света не е за бедняци
  • 14 Ти не предполагаш че може

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "само питам за протокола бе":

    Да има бакшиши дето са спортисти и са шампиони в даден спорт нали😂😂😂и че могат тебе да ошамарат😂😂😂😂
  • 15 посетител

    4 3 Отговор
    Нека слагат каквито си искат такси, но да се разреши UBER и споделеното пътуване.
  • 16 Хахахах

    3 2 Отговор
    Тез пък да им го слагам тройно в устите
  • 17 боцмана

    4 1 Отговор
    Така си е , с по малко въртене , повече парички. Те сега са за оплакване не могат да си доиграят таблата и шаха по стоянките. Само , че не ги знам като въртят по малко къде ще пикаят , защото във всеки град си имат , градинки , запустели дворчета и ред още таксиметрови тоалетни.

    Коментиран от #19

  • 18 Бакшиша

    1 3 Отговор
    Возете се на такси навънка и тука таксито ще ви се види без пари
  • 19 Тука е така

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "боцмана":

    Пикаят в подлезите, къде ги видя по градинки??! Тука крачиш локви пикня и не дишаш, докато минаваш през подлеза. Цяла вечер на стоянката се наливат и после газиш пикоч сутринта за работа ама тука е така
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове