13 Януари, 2020 13:08 8 145 32

Спират водата, ако не се плаща

  • вода-
  • водомер-
  • закон

Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите

Спират водата, ако не се плаща - 1
Снимка: Shutterstock

Изваждат водомерите на границата на собствеността. С ремонти и ново отчитане ще намаляват загубите до 35-40%, сега са над 60 на сто.

Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите.

Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящи поскъпвания и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са някои от основните моменти в подготвяния нов закон за водоснабдяването и канализацията, който се пише от работна група и до април-май трябва да влезе в парламента. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Концепцията за нов закон бе готова още в средата на миналата година и в нея бе споменато въвеждане на водни помощи за социално слабите, припомня „Канал 3“. Според Нанков най-вероятно количеството ще бъде 1,5 кубика на човек на месец. Критериите за раздаване на тези помощи ще се разработват съвместно със социалното министерство и ще се ползва готовият модел за енергийните помощи. В случая ВиК дружествата ще получават под формата на дотация средствата, необходими за компенсиране на тези количества вода за социално слаби.

В закона, както и сега, ще има горен праг за цената на водата.

Той ще се изчислява така, че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечния доход - такъв, какъвто го дава Националният статистически институт за всяка област в страната за предходната година.

Сега единствено в Шумен, Монтана и Враца са близо до горния праг, но на повечето места той изобщо не е достигнат, каза Нанков. Поскъпването на водата като цяло е неизбежно в годините напред, тъй като отрасълът има нужда от гигантски инвестиции, от порядъка на 12 млрд. лв. Какъвто и да е източникът на тези пари, това ще доведе до повишение на цените.

Друга важна мярка от предстоящата реформа на ВиК отрасъла е намаляването на водните загуби. Според Нанков лошото състояние на инфраструктурата е само една от причините за тях. Другата е несъвършеният начин за отчитане на консумацията на вода, което предполага масови кражби. В момента несъбраните вземания на ВиК дружествата са 117 млн. лв., като 81 млн. лв. от тях са от битови абонати.

Затова ще изнесем водомерните шахти на границата на собствеността на имотите, в сервитута на сградните отклонения на водопроводната мрежа, каза Нанков. Това означава и че спирателният кран ще е там и при неплащане на консумацията водата ще може да се спира, без да се налага да се влиза в имотите на хората.

Най-лесно е с еднофамилните имоти, където водомерната шахта просто трябва да се премести извън двора, пред оградата на къщата, както направиха електроразпределителните дружества с електромерите преди години. В жилищните блокове обаче индивидуалните водомери не може да се изнесат извън апартаментите, затова там ще се поставя задължително общ водомер на сградното отклонение.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    9 22 Отговор
    Гяурите много дане пият вода
  • 2 1213

    26 1 Отговор
    И сега гетата съвсем ще се размиришат

    Коментиран от #5

  • 3 Маметови

    36 9 Отговор
    Как ще спрете водата на хората бе, това къде го има. Мама ви продажна. Значи продавате водата на всякакви Вийта мейта и после Българина ви виновен, че не си платил 100лв вода нека му е спрем. Хора няма да останат в тая продажна държава.

    Коментиран от #4

  • 4 Българинът.

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Маметови":

    Винаги си плаща всичко, ако говориш за ония " българи " у Столипиново...

    Коментиран от #7

  • 5 Ивайло

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "1213":

    На тях вода не им трябва, и без това не се къпят и не знаят що е сапун, ами само разхищават водата - чешмите по дворовете им текат 24/7, БЕЗ ДА ПЛАЩАТ ЗА ТОВА!!! Всичко това после се събира от нашия гръб и що имало загуби и що нямало вода!!! Не може при средно ниво на загуби на вода в ЕС от 20 % у нас тед аса над 70% и да си мислиме, че всичко ще е ток и жица!!! Да, ама не!!!

    Коментиран от #17

  • 6 ккка

    21 1 Отговор
    Да значи и водата ще поскъпне, но пак със сигурност ще се облажат определени фирми, но пак със сигурност ще е на гърба на народа които ще плаща . Пак със сигурност ще плащаме и на гетата/ електората / водата както до сега. Батакък е голем с една дума. Прябва пари за самолетчето, за дрончетатата.
  • 7 Маметови

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българинът.":

    Говоря по принцип. На всеки му се е случвало да остане без пари или да закъса месец два. Без ток може и да изкараш, но ако ти спрът водата, това е безумие. Не всички взимаме по 6 бона бонуси като депутати. Ще има СЕЧ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 висок

    17 1 Отговор
    Скоро нищо няма да плащаме! Като източат с новата ВЕЦ яз. Камчия и Варна, Бургас... ще останат без вода. Няма вода няма плащане!
  • 10 Ужас

    7 0 Отговор
    Удряй кранчето на тъмно зелените катерачи!!!
  • 11 Всичко сметнато!

    10 0 Отговор
    "Социално слабите" пак на помощи! Тоест Столипиново Факултето Надежда и всичко тъмнозелено пак няма да плаща! Е затуй ще текат у мааалата от сутрин до вечер чешмата! Зиме за да не замръзва, а лятото за да разхлажда бирата! Да дам един акъл на тъмнозелените! Тъй тъй не плащате вода, лятото за да спите харно, слагайте водни радиатори по стаите, пускайте маркуча да тече водата през тях, че да ви е хладно! Тъй тъй е тръгнало, поне ги довършете, Тея дето нас искат да довършат!

    Коментиран от #21

  • 12 Редно е

    13 0 Отговор
    Да спират водата, когато не се плаща, но и да покажат как се формира цената. Публична подробна информация с разяснения за заплати, разходи, течове и т.н.
  • 13 ддд

    18 0 Отговор
    Както винаги не се търси къде са големите загуби, а се репресира малкия човек. Все едно теб да те съдят за неплатена сметка на телефон, а телекома, който осчетоводява много милиони нереални разходи никой не го закача и не го проверява, камо ли за съд да стане дума. Нито една нормална държава няма да докусне една голяма фирма да бъде оценена години наред за 500млн., на следващата година да я пишат 50млн. и след няколко месеца да бъде продадена отново за 500млн. Това е корупция както теца на Доган, чист пример, в който нормалната страна няма да позволи подобна сделка като ми да плаща десетки милиони за нищо насреща, от ерп си казаха, че дъжавата е отказала многократно да издаде важни разрешителни и са били принудени да продадат теца на ниска цена, но веднага след покупката теца е получил разрешителните и милионите, като от ерп нямат обяснение как е станало това.
  • 14 ТТТТ

    9 0 Отговор
    Трябва и тук да направят Бонус- Малос, който плаща редовно 5% намаление, който пропусне две плащания 3000 % увеличение и вода ще има за всички хахахаха на бойко устата
  • 15 Гост

    10 0 Отговор
    В циганската махала в Благоевград водата от чешмата тече непрекъснато по улицата - от ВиК монтират канелка, на сутринта я няма.......щото и без това не я плащат, но поне да я ползваха при необходимост.......
  • 16 Цуки

    8 2 Отговор
    Ако Вик ми спрът водата ще ми платят ли.
  • 17 Градски

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    А какво с тези от центъра на столицата, които не плащат с години и си ползват вода. Почти във всеки вход има по няколко такива. И на всяко тримесечие, хоп - % общо потребление...Има и такива, които са без водомери и плащат на база, понеже им било по-евтино в сравнение с това, което реално ползват. Като влезеш в магазина и не платиш на касата - няма хляб. Може да го откраднеш, но като те хванат си крадец.
  • 18 Бедуин

    0 0 Отговор
    Абе за тая водна криза вашата, са чудя... в Сахара има криза, ама няма вода, при вас вода има, ама вода няма - или камилите ви са с по 100 гърбици и я изпиват или някой ви е източил Оазиса и сега.... вода НЯМА, пийте Швепс!
  • 19 Омбре

    3 0 Отговор
    Дати спрът водата означава смърт това е все едно дати спрът въздъха дотам ли стигнахме малко са данъците
  • 20 оня с коня

    5 0 Отговор
    Всички тия нови Кранове и монтирането им извън Пределите на Имота предполагам,че ще са ЗА ЗА СМЕТКА НА ПОТРЕБИТЕЛА.Водомерите за Разлика от Електромерите са си НА АБОНАТИТЕ и при повреда ТЕ СИ ПЛАЩАТ РЕМОНТА ИЛИ СИ КУПУВАТ НОВИ.Отделно през всеки 10г Водомерите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се свалят и носят за Проверка на стенд,което струва между 28 и 45лв. на Абонат.Отделно има Общ водомер на Блоковете който ИЗКЛЮЧВА загуба на ВИК от кражби и ако има разлика в сбора от потреблението на индивид. водомери и неговите показания,то парите се разпределят между кооператорите на принципа "По-голямо потребление - по-големи начисления на Обща вода".На Вилата Водното се "Изноваторчи" и за своя сметка подмени Водомерите с такива с Предавател като по този начин се засичат от Улицата без да се налага влизане в Имота.Резултата бе че работиха 1 Месец,след което цяла година нямаше сметки за плащане и дойдоха Ръчно да си ги отчетат,та платихме Наведнъж....След което монтираха на мястото на старите- нови водомери- пак с Предавател ,безплатно."Безплатно" обаче само на Пръв поглед,щото ще си прихванат Стойността им от НОВОТО УВЕЛИЧЕНИЕ на Кубик!
  • 21 НюзСтолипеново оод

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Всичко сметнато!":

    Тва убаво бе Бате,ама где туй радиаДори ??Всичко радиаДор Асан даде във вторичните и парите купи нов гердан и вибратор на Айшето....Айше и тя иска раСнообразие в кревата бе Бате.....ЕвропеЙКа е Айшето вече,фибратора помага Асан за много помощ социал и много деДски....
  • 22 Територия БГ.

    4 0 Отговор
    Това се прави за да има вода за 300- те нови ВЕЦ-цове дето ГЕРБ построиха по рекички и язовири
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тодоров

    6 0 Отговор
    Никой не може да те лиши от ВОДА. Тя е природна даденост и не струва пари в буквалния смисъл на думата. Можеш да платиш такса за нейното отвеждане и пречистване, но никой не може да те лиши от вода. Могат да те съдят, да прилагат всякакви административни мерки, но ВОДАТА в твоя дом трябва да ТЕЧЕ. Доскоро всички говореха за корупция в най-различни сфери на обществения живот, но никой не си отваряше устата за огромната КОРУПЦИЯ във ВиК-сектора. Сектор, най-голямата перачница на пари и злоупотреби с европейски фондове. Кой и как печелеше водни цикли ? Защо трябваше да минат поне 15 години, за да се изпълни водния цикъл на Добрич-политиците не можеха да се разберат коя"приятелска" фирма да го изпълни. Ами Враца - кой изпълняваше там водния цикъл - ВОДСТРОЙ-98 (Пеевски) и ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ (бургаска фирма сзвързвана с Първанов). Ами водното огледало в Кърджали ? Ами водния цикъл на Сливен от времето на Лечков ? И много, много други примери. Сега покрай кризата в Перник и яз. Студена дано ДЪРЖАВАТА се усети и с цялата си мощ се стовари върху всички онеци, посегнали и облагадетелствали се за сметка на най-голямото природно богатство - ВОДАТА.
  • 25 Факт

    7 0 Отговор
    Отчита се толкова вода колкото няма и в 5 яовира Искър!
  • 26 Бай Стою касапина

    5 0 Отговор
    Кое е новото? И сега в жилищните блокове има общи водомери.
  • 27 Гост

    6 0 Отговор
    Че то в Перник и като се плаща пак я спряха.
  • 28 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "ПЕНКО":

    Хората отказват да проумеят, че нямаме демокрация. Имаме банда тюмбели, които се облякли в костюми, заграбват всичко и одрусват всеки. Обират ви живота. Обират животите и на децата ви. Спрете да вярвате в лозунги, обещания в най-глупавото си измислено право - че на избори можете да промените нещо.
  • 29 Емигриране към родината😂😂😂

    0 0 Отговор
    Ей земам жената и децата и са връщаме вече ше има вода😂😂😂😂😂😂😂
  • 30 Матей

    3 0 Отговор
    Какво се опЕриха тия шамандурници от ВИК,РЕШИХА ,ЧЕ СЕГА Е МОМЕНТА ДА си направят далаверата и да грабят и те,що само енергото и телефоните,и те могат,само да извъртят един йезуитски закон и готово.Защо е нужно да се измисля нещо ново и не по предложение на потребителя,защото тия грабители усещат миризмата на свежи мръвки.НИКАКВИ ПРОМЕНИ,НИКАКВИ УСУКВАНИЯ И ПРЕСТРУВКИ!!!ИЗЛИЗАЙТЕ НА ОРГАНИЗИРАНИ ПРОТЕСТИ И ДОЛУ ВОДНАТА МАФИЯ!!
  • 31 На бунт

    3 0 Отговор
    Нали имахте излищъци по 2 милиарда годишно, къде са тези пари, и защо трябва да ви плащаме общите водомери, загубите и кражбите.
    За какво поскъпваше цената досега? Да ви плащаме течовете, точенето с милиони за заводи и ВЕцове.

    Какво правихте 30 г., къде са ви договорите, значи излишъците милиарди за вас, а загубите за нас и повишаване на цени.

    С камъни трябва да ви замеряме, във вода газим, плащаме по-скъпо от държавеи в пустинята.
  • 32 Слабатабатка

    3 0 Отговор
    Българино нанкаш ли? Нанкай нанкай голям ще пораснеш колкото бълхичка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове