14 Януари, 2020 18:46 1 362 26

Ангелкова: Туризмът ни е устойчив, приходите растат

  • николина ангелкова-
  • туризъм-
  • министерство на туризма-
  • международен туризъм

Независимо от спекулациите за тежка година, през първите 11 месеца са отчетени над 8,8 млн. чужди туристически посещения, а приходите от международен туризъм до октомври надхвърлят 3,4 млрд. евро, отбеляза министърът в бранша

Ангелкова: Туризмът ни е устойчив, приходите растат - 1
Снимка: Министерство на туризма

Първите резултати от внедряването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) са насърчаващи и сочат устойчивост в туризма, показват анализите ни за последните три месеца на миналата година. По неокончателни данни от системата най-много са туристическите посещения през декември 2019 г. от съседните държави, както и от Великобритания, Израел, Германия, Италия и др.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с местната власт и бизнеса в Разлог, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма. В нея участва и кметът на общината инж. Красимир Герчев. Откакто ЕСТИ действа, нощувките в общината също бележат ръст. За миналата година тук те са били над 376 хил. в хотели и места за настаняване и се отбелязват значителни увеличения спрямо предходните две години.

Министърът посочи, че около 14 900 места за настаняване вече функционират в Eдинната система за туристическа информация. 4500 са сезонни, а около 400-500 не са все още в нея, но ведомството е започнало административнонаказателно производство срещу нарушителите на закона. Тя акцентира също върху значението на инициираните законодателните промени, които да насърчат работата на бизнеса. Промените в Закона за туризма в момента се гледат в Народното събрание и са свързани предимно с регламентиране статута на националните курорти с цел по-високо качество на туристическия продукт. Искаме адекватна нормативна уредба, която да намали административната тежест за гражданите. За региона на Разлог е важно да се регламентира например професията ски учител, върху което също работим последователно, подчерта Ангелкова.

Предстои да се финализира Националният регистър на туристическите забележителности и фестивали, който ще помогне за популяризиране на регионите и за привличане на инвестиции в тях. Предстои да бъде променена и наредбата за категоризация и прекатегоризация за местата за настаняване и хранене с нови облекчения за бизнеса. Общините имат и допълнителни възможности за кандидатстване по различни европейски проекти, чрез които да представят туристическия си потенциал, стана ясно от думите ѝ.

Ангелкова благодари за подкрепата към сектора на правителството и местната власт и за добрите резултати през изтеклата 2019-а. Независимо от спекулациите за тежка година, през първите 11 месеца са отчетени над 8,8 млн. чужди туристически посещения, а приходите от международен туризъм до октомври надхвърлят 3,4 млрд. евро. Чувствителни са ръстовете на посещенията от редица пазари: Гърция, Украйна, Великобритания, Унгария, Китай, САЩ и др. Очакваме и тази година зимният сезон да е с добри показатели, прогнозира още министърът.

Тя очерта добри перспективи и за развитието на специализираните видове услуги, визирайки балнео- и СПА, които са от голямо значение за тази част на България. В това отношение Разложкият край и особено обектите в с. Баня имат своя чувствителен принос като целогодишни центрове за здравен туризъм. Ангелкова припомни и големия пробив на институцията в партньорството ѝ с Асоциацията на германските здравни каси. Съвместно с БУБСПА и Германо-българската индустриално-търговска камара бе постигната договореност здравноосигурени граждани на Федералната република да могат да ползват услугите на нашия здравен туризъм в болници и частни хотели, които отговарят на изискванията в двете държави.

Освен това България ще бъде страна партньор в Дунавския салон в германската провинция Баден-Вюртемберг в началото на март и ще представи профила си като дестинация, което е също несъмнен успех. Друг фокус в работата ни е привличането на повече инвестиции в туризма, за което ще допринесе и подготвяното второ издание на специализираната инвестиционна карта, която създадохме преди три години, заключи Ангелкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    30 0 Отговор
    Лятото е далече можеш да растягаш локуми колкото искаш.

    Коментиран от #3

  • 2 мали мали

    17 0 Отговор
    Икономиката расте не се притесняваите,и да нема туристи ни е сме длъжни да компенсираме нали сте от наще мали мали от одеон по идиот
  • 3 ???

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "???":

    И се моли за сняг и дъжд, че ако пресъхна язовир "Камчия",тогава става лошо.
  • 4 JPower

    25 0 Отговор
    Таз е или много проста или има българите за много прости!!! Като знам, че е от герб, ще е проста кат галош.... Таз година, с тоз мутренски туризъм , още по-зле ще е на черноморието.. Дано поне утрепят някоя мутра!!!!
  • 5 Станчо

    16 0 Отговор
    Как няма да има ръст, поне трябва така да се отчете за да се узаконят едни пари. Случайни хора нямат хотели и т.н.
  • 6 ТОЧКАТА

    16 0 Отговор
    3,4 милиарда от 9 милиона!!!!!Тия повече са осрали ,отколкото допринесли за БВП!!!той бе 120 милиарда,значи НАЙ РАЗВИВАНИЯТ отрасъл на страната носи под 3% от БВП!!!!!!!!При това с огромен букет ПРЕФЕРЕНЦИИ!!!Например по-ниско ДДС!!!!Нъл помните кво ни каза новийо брат---ТУРИЗЪМ , СЕЛСКО СТОПАНСТВО за българия!!!!
  • 7 никой

    16 0 Отговор
    Устойчив бил туризмът, приходите растели?
    Малко реваха лятото, че курортите са празни.
  • 8 ГРОЗНАТА И ПОДМОЛНА ЛЪЖКИНЯ ОТНОВО

    16 0 Отговор
    СЕ ИЗХОДИ ПО ВЪПРОСА ЗА ТУРИЗМА...МИНАЛАТА ГОДИНА ПО ТОВА ВРЕМЕ ИМАШЕ ПОДОБНИ ЛЪЖИ ОТ ТАЗИ...ИСКАМ ДА КАЖЕ САМО ЕДНО АМА САМО ЕДНО ПОЛЕЗНО НЕЩО КОЕТО Е СВЪРШИЛА ЗА ТУРИЗМА ТАЗИ ТАКА НАРЕЧЕНА "МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА" ДАЖЕ НЯМА НУЖДА ДА СЕ НАПЪВА ЗА ДА СЕ СПОМНИ..АЗ ЩЕ И ОТГОВОРЯ ВЕДНАГА...СВЪРШИЛА Е ЕДНО МЕГА ОГРОМНО НИЩО.. БЪЛВАНЕТО НА ЛЪЖИ И Е ХОБИ...ВСЪЩНОСТ ТЯ САМО ТОВА МОЖЕ ДА НАДУВА БАЛОНА С ВЪЗДУХ И ДА СИ РАЗВЯВА БАЙРАЦИТЕ ПО ЧУЖБИНА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ ЕСТЕСТВЕНО...ЗА ДА НЕ СВЪРШАТ НЕЙНИТЕ КРАДЕНИТЕ...СПРИ ДА ЛЪЖЕШ И ОСВОБОДИ ПОСТА...КАПИШ..." Г- ЖО МИНИСТЪР"...
  • 9 Чук

    5 0 Отговор
    В предната статия е опеменато откъде идва ръста.
  • 10 да де

    7 0 Отговор
    ``пералните`` работят.....
  • 11 Оня

    7 0 Отговор
    На доктор. Бързо на доктор.
  • 12 Една акула ми каза

    6 1 Отговор
    България е колос на глинени крака !
  • 13 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    ...НЯМА И ПО 400 ЛВ НА ТУРИСТ!!!!Баф те и във ВОДЕЩИЯТ!!!!отрасъл на икономиката ни...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 параметър

    4 0 Отговор
    Ангелкова няма да дочакаш лятото,тоя микрофон,нали знаеш къде ще се намира още месец май
  • 16 Реалист

    7 0 Отговор
    Ангелкова ,,,,,,,, кво разбираш ти пък от туризъм..... Курортите работят по 4 месеца ,,,,, да не забравим че бяха и празни. По соца март отварям и ноември затваряхме..... И парите не отиваха в джоба на борда на директорите а в хазната....... И като има печалба и икономиката като расте защо все Бойко тегли кредит от ес.... Толкова си невеж и нека че хал на хабер си нямаш от туризъм..... Това е най трудният бизнес който се управлява..... За да има пари трябва да има туристи..... А за да има туристи трябва и кадърни хора които да ги привлекат...... От как герб са на власт туризма загина...... По времето на бсп преди герб , знаеш ли колко австрийски туристи минаха през Албена още от март месец...... Изгонихте всички туристи .....
  • 17 Йозеф

    7 2 Отговор
    Пратете я на фризьор, поне да си боядиса перушината, че изглежда като провинциална сервитьорка.
  • 18 Ангелкова съм

    6 0 Отговор
    Летния сезон още не е свършил😂😂😂😂😂😂
  • 19 Аз незнам защо е това

    1 0 Отговор
    И 30 милиона туристи да дойдат същия спек,парите изчезват,няма подобрение на бранша няма и на друг бранш.Общо взето наместват се едни хора по плажовете като наематели,които са приближени до властта,тези пък властимащите имат по цялото Черноморие хотели за да си изперат парите и готово.така,че тая може да си франка каквото си иска.Да му мислим потърпевшите
  • 20 И тази говори

    3 0 Отговор
    за някаква стабилност, която се привижда единствено на психоаналитчката слугиня пруф. Христова
  • 21 На плажа

    3 0 Отговор
    се чудим... А какво стана с къщите и апартаментите на госпожата. И тя беше в агитката, ама нещо се изсули....
  • 22 Асен Илиев

    1 0 Отговор
    Ни синьо, ни червено ти отива :)
    А затова, че не слушкаш и се опитваш да ми хвърляш прах в очите, за теб, ще е по трудния начин.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Слънчака

    1 0 Отговор
    Тази я направиха министър, след като преспа с един от аверите на премиера.
  • 25 123

    0 0 Отговор
    Махаи се ма бабо яго плашиш туристите
  • 26 Токо

    0 0 Отговор
    Тая що не иде в гората да плаши прасетата със свинския грип към Румъния
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове