15 Януари, 2020 14:45 2 816 10

„Възраждане“: Нужни са арести на данъчни във Варна

  • възраждане-
  • данъчни-
  • арести-
  • цончо ганев

Нарушенията са факт, въпреки че в дирекцията има цял отдел, който трябва да извърши множество проверки

„Възраждане“: Нужни са арести на данъчни във Варна - 1
Снимка: Възраждане

След сигнал от „Възраждане“, за данъчни злоупотреби от общински служители в Дирекция "Местни данъци" в Община Варна, започна разследване. Днес то е установило редица нарушения, а директорът на дирекцията е принуден да напусне, за да не бъде евентуално арестуван на работното си място. За деянията си, все още, нито един от служителите на дирекцията не е подведен под отговорност. Прокуратурата вече почти месец не взима никакви мерки. Кой и защо е разпънал политически чадър над общинското звено? Колко голяма е корупционната схема? Очевидно тя е достигнала до високите нива на местната власт, които се смятат за недосегаеми от закона. Това се доказва от факта, че прокуратурата бави арестите на уличените в разследването на ГДБОП служители.

Това обявиха от партия „Възраждане“.

По време на вътрешна проверка в Дирекция "Местни данъци" на Община Варна са установени между 60 и 70 хотела с фалшиви сертификати за енергийна ефективност. Това означава, че множество хотели са с неправомерно занижена отчетна стойност - от тук и никакви данъци. Например хотел с отчетна стойност 1,2 млн. лв. един ден става на 200 хиляди лв. и спира да плаща, защото добавя и фалшив сертификат. Издаването на незаконни удостоверения за данъчни оценки също е факт в Дирекция "Местни данъци" на Община Варна. Съществуват и случаи, в които собственици на имот не плащат данък сгради тъй като са променили годината на построяване-например от 2005 на 2004. Това са само малка част от установените нарушения от вътрешната проверка, която беше предизвикана от въпросите на Общинските съветници на „Възраждане“.

Нарушенията са факт, въпреки че в дирекцията има цял отдел, който трябва да извърши множество проверки преди да допусне подобно несъответствие. Ръководител на Отдел "Контролно-ревизионна дейност и принудително събиране" не е кой да е, а съпругата на Областния управител.

Общинския съветник Цончо Ганев от групата на „Възраждане“ на заседание на последния Общински съвет настоя проверките да продължат и виновните за измамите да получат полагащите им се наказания за извършените кражби от длъжностни лица. Той продължава да настоява за ефективни наказания като изобличава крупна схема за данъчни измами достигнала до най-високите нива в общинската администрация.

До момента общинският съветник е внесъл две писма до кмета на град Варна, в които задава въпросите си към него. Нарушения по всеки от въпросите са потвърдени от вътрешната проверка в дирекцията, но Цончо Ганев вече месец очаква и не получава официален отговор от градоначалника на Варна. Липсата му явно показва прикриване на случващото се в Дирекция "Местни данъци“, което доказва участието на самия Иван Портних в престъпните действия.

"Питаме, кога ще има арести? Кога кметът ще започне да отговаря за деянията си? Кога ще се научи да спазва законовите срокове за отговор към Общинските съветници? Не е редно един пенсионер да плаща по-големи данъци от работещ хотел в туристически град. В "Местни данъци" в Община Варна има злоупотреби не само със сертификатите за енергийна ефективност, но и със занижени данъчни оценки, в следствие на което се плащат минимални данъци от приближени до управляващите. Има случаи, в които собственици са записали няколко жилища като основни, за да плащат по-малко данъци и още много други нередности. Това са нарушения допуснати от общински служители избрани и назначени от Иван Портних - кметът на Варна, който днес мълчи и не отговаря на задаваните до него въпроси. Това само по себе си значи, че след като не отговаря или не знае какво да отговори или лично участва в корупционната схема. От „Възраждане“ искаме арести за виновниците, които трябва да получат наказания ", каза Цончо Ганев, общински съветник от групата на „Възраждане“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    26 1 Отговор
    Няма как да стане! Трябва да се Реже от тиквата надолу.
  • 2 Последния софиянец

    27 4 Отговор
    Проверете на кой са хотелите и ще разберете чий е чадъра над данъчните.
  • 3 То тука е така

    15 13 Отговор
    Портних не е изирезнял още, ТИМ не са му дали инструктажа, какво да говори. Затова пък на Константин и Елена се строи с пълна сила. Лее се бетон денонощно!

    Коментиран от #9

  • 4 хоминид

    12 1 Отговор
    Пак българска работа!
  • 5 Асен Илиев

    3 2 Отговор
    Нужен ти е Куфар или Ковчег.
    Сам си решаваш :)
  • 6 Питащ

    13 0 Отговор
    Нима само във Варна е така????
  • 7 Иво

    2 0 Отговор
    В цялата държава е същото!!! Няма оправия! Който може да бяга.

    Коментиран от #8

  • 8 Путен

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иво":

    Айде де Какво си натискаш парцали те Чакам те
  • 9 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "То тука е така":

    Едва ли се строи незаконно. И кога да се прави според теб, в разгара на сезона ли?
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    То че е така, така е, ама точно тези от Възраждане да го говорят е доста нелепо. Уж са алтернатива на тиквата, ама е пределно ясно, че и на тях им плащат едни хора да направят едни неща, които със сигурност са в ощърб на народа. Трябват истински хора с чисти намерения, не марионетки, като почти всички от 30 години насам, включително и Възраждане. Мога да се обзаложа, че ако те вземат властта ще е същото като сега, да не кажа по-зле.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове