Last news in Fakti

28 Януари, 2020 09:54 3 809 24

Токът и битовите сметки поскъпват много скоро

  • ток-
  • парно-
  • битови сметки

Очаква се КЕВР да определи максимума на отклонение от пазарната цена

Токът и битовите сметки поскъпват много скоро - 1
Снимка: БГНЕС

Токът и битовите сметки поскъпват от 1 юли, става ясно от обсъдените наскоро модели на либерализация на пазара на електроенергията за бита.

КЕВР ще определи максимума, който електроснабдителните дружества да купуват тока от свободния пазар, преди да го продадат на домакинствата. И това се очаква да стане до 1-ви юли, като точният процент тепърва ще се определя дали да е 10%, 20% или 30%.

В края на март електроразпределителните дружества трябва да подадат предложение за цени на тока от 1 юли в Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите на Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента, текстовете за промени в енергийния закон трябва да станат факт до края на февруари, за да може в разчетите на енергийните дружества да се включат количествата, които ще се купуват от борсата.

На този етап обаче, изборът на модел как законово да бъде освободен пазарът на ток за битовите потребители, е на неформална фаза.

По модела, който се обсъжда, се предвижда електроразпределителните дружества да започнат да купуват на борсата 10% от тока, който се потребява от домакинствата, за да се тества пазарът и да не се натоварват потребителите, става ясно още от думите на Николов.

Обсъждани са варианти за поетапно освобождаване на пазара за бита и малкия бизнес в рамките на пет години. Има и друг вариант, при който пълната либерализация да се случи за три години и тогава ще се започне с 30% ток от борсата в сметките на битовите потребители, на следващата година ще се вдигне на 60 на сто и в края на третата година цялото количества ще се купува на свободния пазар.

Преценявана е и възможността първо там да излезе само малкият бизнес, но при това положение за регулирания пазар ще остане по-малко и по-скъпа електроенергия. За него в момента НЕК прави микс от тока на АЕЦ “Козлодуй”, на американските централи и на когенерациите.

При свиване на регулирания пазар ще трябва да се повиши таксата “задължения към обществото”, с която се плаща разликата между дългосрочните договори и пазарната цена.

При който и да е модел на поетапно освобождаване на пазара на ток за домакинствата и малкия бизнес КЕВР ще определя максимална възможност за отклонение от пазарната цена и електроснабдителните дружества или търговецът на ток няма да могат да я надвишават.

Председателят на енергийната комисия казва, че има разработени сценарии на база на статистически данни от минали години. Експерти на КЕВР са разигравали и математически модели.

Според Николов сметките за ток на битовите потребители ще се променят с до 1% нагоре или надолу в зависимост от движението на цените на борсата, като намерението е до 5 години пазарът на електроенергия да е 100% либерализиран.

Ако до края на февруари законовите промени не са факт, това е сигнал, че може би отварянето на пазара за бита ще се отложи след 1 юли.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    29 1 Отговор
    И през лятото може да се обърне каруцата , и конете , особено уморените ги убиват , нали!
  • 2 Valio

    65 1 Отговор
    Всички от КЕВР на разстрел начело с банкянския боклук.......
  • 3 русенец

    54 1 Отговор
    Когато бизнеса започна да си купува електричество от "борсата", цената на тока поскъпна в пъти. Да видим колко пъти ще поскъпне и сега. Ама наистина сме "не народ, а мърша!"....
  • 4 Aaaaaa

    33 2 Отговор
    А цигсните имат ли такса "задължение към обществото"?
    А 30г дали са плащали. Някои са редовни, но над 90% не са! Институциите кога ще обърнат внимание на исти ските причини за проблемите?
  • 5 Станчо

    28 0 Отговор
    Това, че ще поскъпне не е нещо ново и интересно, кога ще има режим на тока казвайте...
  • 6 Валери Валяка

    17 1 Отговор
    За Бога братя, не купувайте! Има пещери, землянки, палатки..., а и хотели на Слънчев бряг. Заповядайте!
  • 7 ЪРП

    17 0 Отговор
    "ПОЗДРАВЯВАМ" МАЙКИТЕ НА ВСИЧКИ ПУМ*РИ ОТГОВОРНИ ЗА ТОВА МАРОДЕРСТВАНЕ НАД НАРОДА!!!!!!!
    ......И СЕСТРИТЕ, И БЪЛДЪЗИТЕ И СТРИНКИТЕ И ЛЕЛИТЕ ИМ

    Коментиран от #9

  • 8 Maf1ata

    13 0 Отговор
    Все вдигат цените а никакво качество при мен постоянно прекъсва тока?
  • 9 Джими

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЪРП":

    Недей, ще се увеличат!
  • 10 АнтиЕС

    25 2 Отговор
    Хора,освен,че повишават цената на тока,въвеждат и такса телевизор-96лв. на година,специално за БТВ и БНР. 90% са на кабелна и сателит и плащат на оператора,защо да плащаме втори път. Протести като във Франция!!!
  • 11 Асен Илиев

    4 7 Отговор
    Добрите новини не спират днес! :)
    Затова с кеф, ще си слушан радио Eviva и ще си пия кафето :)
    Приятно е да гледам, как се гърчите :)
  • 12 Ами и без това сме съсипани..!

    3 0 Отговор
    Не можем да се продаваме, че сме стари, затова каквото за повечето свестен и беден народ, ще се примирим..!
  • 13 Айде почна се пак

    9 0 Отговор
    Кражби грабежи
  • 14 Бегайте кои къде му видат очи

    13 1 Отговор
    Не раждаите тука и никви бизнеси не правете
  • 15 Синдикат на Ало Измамниците

    13 0 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ! честито на всички
  • 16 Някой си

    4 1 Отговор
    КОНПИ-рите що не се разшетат малко из тая институция?
  • 17 Кочо

    7 1 Отговор
    Ех,търпило българско
  • 18 Гост

    5 0 Отговор
    Докато не ни докарат до просешка тояга няма да ни оставят.То и без това 30% от хората немогат да си плащат сметките.Незнам каква е тази тенденция да се покачват непрекъснато цените на тока и водата.
  • 19 зачуден

    7 0 Отговор
    Абе в съседната статия Боко вика, че влизаме в еврозоната и няма да има повишение на цените?!
    На кого да вярвам сега?!
  • 20 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКО ОПРАВДАНО /ЗА МОМЕНТА / И НЯМА ДА СТАНЕ !!!
  • 21 Много тежко положението

    3 0 Отговор
    Имам 2+1 деца, мъжа ми ме изостави, ко ше прая цял живот сама ги гледам, ток ли да плащам, да ги храня ли, да ги поя ли... заплата зимам 600 лв чисто, за кое по напред, слушах Тату и много музика, сега нища нищо да слушам..! Ей тва е положението, орисията на грозотията и простотията..! (Дай Боже..!)
  • 22 бай хой

    3 0 Отговор
    мамиту им да ева мръсна гадна на всички депутати
  • 23 Пурко

    3 0 Отговор
    Айде честито ! Да живее демокрацията !
  • 24 ааа

    1 0 Отговор
    Само да имат късмета и тази грешка да направят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове