Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 06:43 1 778 34

Помагаме на Беларус за напредък в реформите за демокрация и върховенство на закона

  • беларус-
  • захариева-
  • реформи-
  • министри

Министрите на външните работи на България и Беларус Екатерина Захариева и Владимир Макей проведоха среща в София

Помагаме на Беларус за напредък в реформите за демокрация и върховенство на закона - 1
Снимка: Министерство на външните работи

Министрите на външните работи на България и Беларус Екатерина Захариева и Владимир Макей проведоха среща в София. Това бе и първо официално посещение на министър на външните работи на Беларус след установяването на двустранни дипломатически отношения с България през 1992 г., предаде агенция Фокус.

Министър Захариева каза пред журналисти, че между България и Беларус има изградена широка договорно-правна база, но са установили, че има много какво да се направи – в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, контактите между хората.

Страните отбелязаха положителната тенденция през последните две години за увеличаване на взаимния стокообмен, който за 2018 г. възлиза на 98,1 млн. долара, но бяха единодушни, че имат много повече възможности.

„България е известна в Беларус с добрите си лекарства и добрата си храна, а Беларус – в България с машиностроенето си. Но наистина имаме много повече потенциал от реализирания към момента“, коментира Екатерина Захариева.

Тя акцентира върху необходимостта от развитие на контактите между бизнесите между двете страни и изрази надежда, че предстоящата през юни българска бизнес-мисия в Минск, организирана от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, ще спомогне за разширяване на възможностите, както за търговия и инвестиции, така и за създаването на смесени българо-беларуски предприятия.

Министрите обсъдиха и научно-образователното, хуманитарно и културното сътрудничество между България и Беларус. Двамата с Владимир Макей се договориха, че министерствата на културата на България и Беларус да работят за подписването на Протокол за сътрудничество в областта на културата. Двете страни са и в преговори за подписване на спогодби за социална сигурност и обмен на работна ръка. Също така се договориха и за провеждането на редовни политически консултации между външните министерства на всеки 2 години.

74 000 беларуски граждани са посетили България миналата година. Захариева увери Владимир Макей, че страната му може да разчита на българската подкрепа за скорошната ратификация на документите в Европейския парламент. „Беларус може да разчита и на българска подкрепа за сближаването на отношенията с ЕС, както и за напредък по инициативата „Източно партньорство“, каза министър Захариева. България е готова да подпомогне Беларус и с експертиза за напредък на реформите в областта на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    60 1 Отговор
    А на нас кой ще ни помогне за тези неща.....!?

    Коментиран от #9

  • 2 МИСИРКОВИ МИСЛИ

    76 1 Отговор
    Помагаме на Беларус за напредък в реформите за демокрация и върховенство на закона.................ПО ГОЛЕМА ТЪПНЯ НЕ БЯХ ЧЕЛ ,...... НИЕ МОЖЕ ДА ПОМАГАМЕ САМО УСИЛЕНО КЪМ ДЪНОТО !!!!!
  • 3 Оле

    79 1 Отговор
    "Виц на деня" го сложили за заглавие
  • 4 Лекар БГ

    63 1 Отговор
    КОЙ ще помага?!Доган,Делян или Боко?!По-голяма глупотевина не бях чел наскоро.
    Горката Беларус,щом ние ще "помагаме".
  • 5 Инвеститор от балтийските страни

    13 36 Отговор
    Често срещана фраза в България е "ама руснаците са ни освободили от турско робство и трябва да им се кланяме като на богове"??? България е освободена от турско робство от 117 000 руски православни доброволци организирани от Император Александър II, който обяви война на Турция тогава. Те са дали живота си и са оставили костите си тук за свободата ви, но не са се вдигнали от гробовете си в планините и полята на България. 99% от днешните руснаци и олигархично-комунистическият режим който управлява сега Русия, са потомци точно на тези десетки милиони, които тогава са били против освобождението на България и против война с Турция и са си останали по домовете. Това се вижда по днешните им действия. За тях Турция е любима дестинация, любима икономическа, политическа, газова и военно-ракетна партньорка. Ако този комунистическо-олигархичен режим е бил на власт тогава, а не руският Император Александър II и руският православен царизъм, щяхте да бъдете освободени на мукавей в понеделник. Бъдете сигурни, че се кланяте на грешните хора. 99% от този режим не са кръстени защото беше забранено това там, до скоро.

    Коментиран от #16

  • 6 Гост

    51 1 Отговор
    Неразбирам с какво най корумпираната държава вЕвропа помага на други?

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    30 2 Отговор
    Алоууу вий Болгаристан не можете да опрай ти пък други държави смях в залата.
  • 8 Лекар БГ

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    За да не сме самотни в класациите на топ-корумпираните.

    Коментиран от #29

  • 9 qwerty

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гостилничаря":

    ТЕ вече ни помагат
  • 10 Сатаната

    19 0 Отговор
    Добър виц е това заглавие.
  • 11 До5

    16 1 Отговор
    А евреите като ги спаси червената армия и комунистите и те ли сгрешиха като направиха 9 май свой официален празник в Израел, ти не разбра ли, че някои народи са създадени за велики дела макар, че не са без грешни, няма друг народ, който да събере толко доброволци, а и да е така чакан от българския да го освободи
  • 12 боко

    19 1 Отговор
    Дано бог да ги опази от такива помощници.
  • 13 Може да помогнем

    22 0 Отговор
    Обмяна на опит в източване на язовири, внос на боклуци от цял свят и тровене на реките.
  • 14 SAAB

    10 0 Отговор
    Тоест ......натискаме ги за отмяна на смъртното наказание !
    Обаче това няма как да се случи......
  • 15 Тити

    23 0 Отговор
    По голям та.ак от това не бях чел скоро.Чак да се зачервиш от срам.Да обсъдят апартаментите,терасите гепането на еврофондове,къщи за гости,дарения на пристанища и електроцентрали,хидропроекти,фалиране на банки.От българаска страна на тази среща трябваше Делянчо да акредитират.
  • 16 Све

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Инвеститор от балтийските страни":

    Гръмни се, въшльо или продължавай да робуваш като всички идиоти. Овцете чакат някой да ги освободи ! Който не си отстоява правата, няма право на мнение !
  • 17 Лукаш

    19 0 Отговор
    За всички които смятат Беларус за изостанали и "недемократични". Бил съм там и това което съм видял тук може само да си мечтаем. Само си представете кога ще стане това при нас! Изклѝюително чисто, подредено, прави, широки улици,булеварди и тротоари,без дупки неравности, кърпежи, без каруци, без изоставениили рухнали сгради, без грозни цапаници по стените. без ц.игани, просяци клошари и всякаква измет,без престъпници, наркомани, пияници.почти без реклами на всякакви боклуци, бързи или бавни кредити, без безработица, всиюки вилищни и обществени сгради са нови или обновени и боядисани и красиви ( без ремонт на парче, пък другото после нчкога по-нататък и без ремонт на ремонта!)...Да и заплатите са им ниски, но държавата си е на мястото и е на страната на хората, а не да защитава шайка бандити узурпирали влсатта или свързана с нея. Магазините са им пълни и то със стоки СОБСТВЕНО производство ( а не като у нас 90% внос на хранителни отрови и боклуци)! Хората са спокойни, добри, работят съзнателно и са постигнали това без помощта от България, НАТО, ЕС или марсианците. Държат се за Русия, но имат чест, достойнство и независимост! А не като нашите дупедавци - абе ние сме с Нато, ама сме и с Русия за тва, ама не за онова, приятели сме с Турция,ама...приятели сме с Македония ама...приятели сме със Сърбия ама... ей такива сме слуги предатели и дупедавци.. А предателите никой не ги обича, защото предали ли си веднъж,пак ще бъдат предатели.
    Да имат визи...Но а ка

    Коментиран от #25

  • 18 Бачо Киро

    17 0 Отговор
    Недейте така де! Естествено, че им помагаме. Показваме им как е у нас и те гледат да не го правят!
  • 19 Све

    18 0 Отговор
    Ще го закъсат в Беларус, ако подлогите на запада почнат да им "помагат"
  • 20 Лукаш

    14 0 Отговор
    Продължение
    Да имат визи...Но а кажете ако имате всичко това нчма ли да преживеете да се налага да пътувате с визи?!
    А кажете това кога у нас?!По-правилно ще е ние да се поучим от Беларус! За тия дето не вярват - има интернет, ютюб, видеа и т,н. Може да видите например Брест!
  • 21 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    11 0 Отговор
    Да изметем престъпниците от властта на днес от 12ч пред парламента !!!!!!!!!!
  • 22 Athens

    14 0 Отговор
    Колко шантаво и налудничево България - най-корумпираната страна щяла да помага на Беларус в реформите за демокрация и върховенство на закона:))) това е вица за деня.
  • 23 Рошко

    1 1 Отговор
    Ко ко речи 😂😂😂😂😂кобрата
  • 24 Шаран БГ

    10 0 Отговор
    На № 17 "Лукаш" Спокойно , г-не ! Ние помагаме на Белорус " за напредък" !? Санким, те са много изостанали.....!?!? Хубаво е всяка сутрин да има по нещо весело във "Факти"Работата у нас е по-вече от ясна. Всеки нормален човек като прочете по долу коментарите, ще разбере, що за "помагачи" сме. Ние ,българските политици !? По
    алчността,безсрамието и арогантността ни ще ни познаете. Щом никой не се трогва, че 2 /два/ милиона работоспособно население вече го няма тук, означава ,че още толкова да ги няма, управниците ни ще са щастливи - изпълнили са заръките на Големия брат. И най-вероятно той иска тука да си направи едно второ , голямо Косово ! Дано не познавам, но работата натам върви.............
  • 25 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Лукаш":

    Сигурен ли си, че става дума за Беларус? По скоро България, преди 10-ти.
  • 26 Цако

    6 0 Отговор
    С нас който се е хванал винаги е губел.
  • 27 другарят

    8 0 Отговор
    Тази овца, е или много тъпа, или много нагла. "България била известна в Беларус с храните и лекарствата" , но по времето на СССР. Сега 70% от храните ни са вносни.
  • 28 Умно село

    9 0 Отговор
    Защо бе тия наши продажни политици не виждат по наблизко ТУК за народа си?
    Големи помагачи се извъдиха. Послушковци!
    От войната в Сърбия та до днес- все "помагат"
    Само за собствен келепир РАБОТЯТ.
    Тая подкрепа май НИ е подсказана след посещениета на Помпео в Минск?
    Тогава какво е общото между ПОЛИТИКА И ПРОСТИТУЦИЯ?

    Целта на посещението, Държавният департамент нарече желанието „да се подчертае ангажимента на САЩ към суверенна, независима, стабилна и просперираща Беларус и да потвърди желанието за нормализиране на двустранните отношения“.

    За какво толкова напиняте тая дружба с тия зад океана?
    Та ние сме "уж" в Европа.
    Навярно, тези дето ни управляват са в ръцете им и играят по тяхната свирка, но за сметка на малкото етнически народ който остана на територията.
    Явно целта им е съсипване на етноса и освобождаване на територията. Защото: не минахме ли през всички бедствия и зарази. Само дето земетръстите ни заобикалят.
  • 29 Tor

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар БГ":

    👍 ná cobra komentar!
  • 30 ко рече

    4 0 Отговор
    хахахаха тее от Белорус нормални ли са
  • 31 бай Шиле

    6 0 Отговор
    Тази български министър ли е,или работи в канцеларията на Помпео?
  • 32 Ей ОВЦИ кога ще започнете да помагате

    6 0 Отговор
    на БЪЛГАРИТЕ и БЪЛГАРИЯ. Помагали на Беларус, ТИКВИ ГЕРБЕРСКИ. НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ И НА ТЯХ РЕАЛНО НЕ ПОМАГАТ, ПОМАГАТ на САЩ да ги подчини и окопити. Това е истината.
  • 33 123

    2 0 Отговор
    Ужас ще ги научат как да крадът като тях и да не им пука за народа
  • 34 без майтап

    2 0 Отговор
    Спукана им е работата на беларусците щом от нашите апаши ще искат акъл!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове