Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 13:24 1 916 13

Учим се от ОАЕ как се правят умни градове и пътища

  • оае-
  • умни градове-
  • пътища-
  • пътна безопасност

Дигитализацията на културно-историческото наследство и експонирането му за туристически посещения също е тема на възможно партньорство

Учим се от ОАЕ как се правят умни градове и пътища - 1
Снимка: МРРБ

България може да ползва опита на Обединените арабски емирства в областта на информационните технологии и дигитализацията в изграждането на т.нар. „умни градове“. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която посети изложение за иновационни дигитални технологии в рамките на Световния градски форум, който се провежда в столицата Абу Даби. Този вид инвестиции са сред приоритетите за развитие на градовете в следващия програмен период. Управлението на градските системи е неразривно свързано и с темата за внедряване на зелени и екологични решения, които също са широко застъпени в съвременното градоустройство, представено на форума. Според Николова българските урбанисти, регионалисти, архитекти и строители могат да приложат добри практики от ОАЕ при реализацията на проекти, свързани с изграждането и модернизацията на инфраструктурата и естественото съчетаване на градските елементи с природата, съобщават от МРРБ.

Учим се от ОАЕ как се правят умни градове и пътища
Снимка: МРРБ

В областта на пътната безопасност страната ни може да проучи опита за намаляване на скоростта в критични пътни участъци (кръстовища, пешеходни пътеки, локални платна) чрез съчетаване на различни видове пътни настилки, като асфалт и павета, както и системи за управление на трафика. С цел подобряване на безопасността страната ни може постепенно да започне да подменя пътната маркировка, която вместо с боя да се обособява с вградени релефни светлоотразители. Особено ценен за България ще е и опитът в областта на градското обзавеждане и достъпната среда.

Дигитализацията на културно-историческото наследство и експонирането му за туристически посещения също е тема на възможно партньорство. По примера на съвременните културни институции в Абу Даби, българските музеи и галерии могат да представят част от колекциите си върху компютърни технологии, като туристите само с кликове по дисплеи да разгледат по-добре даден експонат и да научават повече информация за него.

Все по-актуални за съвременните градове стават и фитнес уредите за упражнения на открито или в офиса. В рамките на изложението бяха демонстрирани уреди за тренировки в условията на 3D виртуална реалност. Така спортуващият се пренася на горска пътека, а каращият колело – на велоалея сред природата. По този начин се стимулира активното спортуване, особено в градски райони, в които няма условия за спорт на открито.

Учим се от ОАЕ как се правят умни градове и пътища
Снимка: МРРБ

Зам.-министър Николова разгледа и специализирана техника за преместване на големи дървета. Технологията позволява стари и големи растения да се преместват при реализация на ремонтни и строителни дейности. По този начин няма да се стига до конфликти с обществото, когато се налага отсичане на дърво или неговото окастряне, а и ще се пази старата зелена система на градовете.

По време на изложените бях презентирани и големи проекти, свързани с развитието на модерна градска среда чрез изграждане на нови квартали в Москва, Мароко, Обединените арабски емирства и др. Проектите съчетават „безконфликтно съжителство“ на високо и ниско строителство, повече зелени площи и вписване на природните дадености към средата чрез отваряне на кварталите към съществуващи водни обекти, природни образувания и др.

Зам.-министър Деница Николова постави символично България и столицата София на световната карта, разположена на изложението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 124

    9 0 Отговор
    Тия ако искат може да ги научим как се краде яко от пътища

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Доживяхме араби

    8 1 Отговор
    Да учат маймуни.
  • 3 Бошков

    0 3 Отговор
    Тия гадове от ОАЕ ми сложиха верига и ме пратиха да чукам чакъл за умните пътища. Докато не ги довърша, няма да ме върнат. Моля ви, искам в затвора на Митьо Очите.
  • 4 Дипломат

    3 1 Отговор
    Официален наш представител – Васето Божков. Упълномощен за покупка на ноу хау, технологии и други интересни неща. По споразумение може да спонсорира държавата срещу връщане на колекцията.
  • 5 Ха ха ха

    12 0 Отговор
    Видяла жабата, че подковават коня и тя си е вдигнала краката. А бе смешници, вие нормален път неможете да направите, за умни са се размечтали. Направете на българина нормални пътища, само данъци винетки и накрая получаваме разбити пътища, а за снега който ви изненадва в средата на февруари думи нямам
  • 6 Рошко

    5 0 Отговор
    Тум само може умно да се краде
  • 7 смок

    2 1 Отговор
    Първо се научете да копаете петролни кладенци. После е лесно!
  • 8 Черепа

    4 0 Отговор
    Аз пък ги уча да търкат билетчета. Шиши ги учи да еват фолкпевици. Културен обмен
  • 9 Комик

    1 0 Отговор
    Учат прости хора как да правят умни градове!Това възможно ли е?
  • 10 БирникЪ

    2 0 Отговор
    До 1989 година Главболгарстрой и Пътстрой правеха пътища в целия арабски свят - при това в условията на жестока конкуренция с италиански, испански и немски фирми. И много от тези пътища и до днес са читави.
    А сега чаршафите да ти учат как се правят пътища!?
    Докъде я докарахме...
  • 11 миш

    2 0 Отговор
    Вие къде сте видяли чаршаф да работи по пътищата?
  • 12 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "124":

    Ако доидат комунисти на власт ще станат по зле от нас
  • 13 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "124":

    Ако доидат комунисти на власт ще станат по зле от нас
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове