11 Февруари, 2020 12:00 2 598 21

Оправдаха лекарка от Ямбол за смъртта на дете

  • ямбол-
  • лекарка-
  • смърт на дете

Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска професия в продължение на две години

Оправдаха лекарка от Ямбол за смъртта на дете - 1
Снимка: Shutterstock

Апелативен съд – Варна призна за невинна д-р С. К. за това, че на 20 април 2010 г. поради немарливо изпълнение на медицинска професия, в качеството си на лекар и началник на Детското отделение в МБАЛ "Св. Пантелеймон“ в Ямбол, е причинила смъртта на дете на 1 г. и 8 месеца, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Въззивната инстанция отмени осъдителната присъда на Сливенския окръжен съд от 2015 г., с която ѝ е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години. Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска професия в продължение на две години.

Втората инстанция отмени присъдата и за нарушения на Закона за здравето, Кодекса за професионална етика на лекарите в България и Закона за здравното осигуряване. Отхвърлени бяха предявените от двамата родители, в качеството им на граждански ищци, искове за общо 200 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди.

Апелативният съд приобщи заключенията по назначената от него комплексна петорна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябваше да отговори на седем въпроса, с цел да се изясни оказана ли е необходимата медицинска помощ на А. Д., спазени ли са медицинските правила и адекватни ли са предприетите действия от страна на лекуващите лекари, както и каква е причината за смъртта на момичето.

От материалите по делото е видно, че заболяването на А. е започнало като банална вирусна инфекция на горните дихателни пътища, диагностицирана три дни по-рано – на 17 април. На 20 април 2010 г. детето е повишило температура, докато било на детска градина.

След преглед от общопрактикуващ лекар е насочено за домашно лечение. В ранния следобед състоянието му рязко се влошило. То било повторно прегледано от общопрактикуващия лекар, който препоръчал спешна хоспитализация. Около два часа след началото на престоя си в детското отделение на ямболската болница, А. починала.

В днешното заседание бяха изслушани вещите лица. От заключенията им става ясно, че смъртта на А. Д. е настъпила след остра бактериална инфекция, довела до епиглотит /възпаление на надгръклянника/ и съседните тъкани, които предизвикали дихателна, сърдечна недостатъчност и мозъчен оток. Експертите правят извод, че извършените действия в детското отделение като цяло са били правилни, а помощта на реанимационния екип е била напълно адекватна и в унисон с протоколите за действие.

Петте вещи лица изтъкнаха мълниеносното протичане на бактериалната инфекция и високата смъртност при това заболяване /остър епиглотит/. Те изказаха мнение, че теоретично детето би имало по-големи шансове за живот при по-рано извършена интубация, но състоянието му е било толкова влошено и с толкова променени показатели, че нищо не е могло да се направи.

Представителят на Апелативна прокуратура – Варна настоя за потвърждаване на присъдата на Сливенския окръжен съд. Държавното обвинение я счита за правилна, тъй като в резултат на немарливо изпълнение на служебните задължения на подсъдимата е допусната смъртта на детето. Прокурорът посочи, че при своевременни действия на подсъдимата би могло да не се стига до летален изход.

Представителят на частното обвинение - родителите на починалото момиче - изтъкна, че са допуснати грешки при лечението му – неоснователно е забавено повикването в Детското отделение на реанимационен екип от Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Посочено бе, че настъпилата смърт не е имала неизбежен характер.

Защитата на подсъдимата поиска д-р Славка К. да бъде призната за невиновна. Адвокатите ѝ подчертаха, че няма нормативно предписани правила, които да фиксират задължителна незабавна интубация при тази диагноза. Следователно не може да има обвинение за деяние, когато липсва норма, задължаваща лекаря да действа по определен начин.

Подсъдимата д-р С. К. каза, че не е виновна за смъртта на детето, за която съжалява.

Делото се гледа от Апелативен съд Варна, поради невъзможност на Апелативен съд Бургас да сформира състав. Всички съдии са си направили отвод, тъй като са участвали в съставите по предходните въззивни производства. На два пъти ВКС е отменял постановените решения и е връщал делото за ново разглеждане.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се отменя присъдата на Сливенския окръжен съд и д-р С. К. е призната за невинна, подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    5 10 Отговор
    Браво браво лекаря е невинен ако беше осъден излиза че сме вандалска държава! Hа всеки му се случва да направи грешка дори и на най-добрите! Tрябва да се има повече толеранс към лекарите и да не се бият!

    Коментиран от #20

  • 2 Варна

    7 5 Отговор
    Така е , гарван гарвана око не вади ... То детенцето ей така в 21 век е нямало как да бъде спасено... Изроди мръсни !!!
  • 3 Варна

    7 4 Отговор
    Така е , гарван гарвана око не вади ... То детенцето ей така в 21 век е нямало как да бъде спасено... Изроди мръсни !!!
  • 4 БОСКО

    6 8 Отговор
    ЛЕКАР ПЕДИАТЪР ПОЛУЧАВА КОЛКОТО ЕДИН РАБОТНИК.
    И КОЙ ДА УЧИ 10 ГОДИНИ СЛЕД ГИМНАЗИЯТА И ДА РИСКУВА С ДЕЦА.
    НАРОД КОЙТО НАРИЧА ИНЖЕНЕРА ИНЖИНЕРЧЕТО И ДОКТОРА ДОКТОРЧЕТО НИЩО ДОБТРО НЕ ГО ЧАКА.ПРОСТО И ГОТОВАНСКО Е ПЛЕМЕТО НЕ ЗНАЕ НА КОЙ СВЯТ СЕ НАМИРА.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 МУ Пловдив

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "БОСКО":

    Ако знаеш как 10 години учат по кафенетата и какви царе на преписването са "докторчетата"...
  • 6 Калоян

    9 3 Отговор
    Лекарска мафия! На суседни приятелско семейство личната лекарка педиатър изписала хомеопатия на тригодишното им дете с температура! Аз бих я пребил, честно!
  • 7 Вълко Червенков

    4 5 Отговор
    Това е да си лекар, носиш отговорност за други животи със твоя собствен! Ако не ти изнася стани тракторист не се опитвай да гушиш лесни пари на гърба на хората с немарливост и подкрепа на Подкупатурата и съда! Малко им е че ги бият, по мое време е щяха да бъдат за разстрел.

    Коментиран от #11

  • 8 Сух

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "БОСКО":

    Като знам къв инженер съм как да отида на лекар..
  • 9 jforfk

    5 8 Отговор
    И какво излиза?! Ясно е, че нещо в решението на съда в Сливен не е наред. ДВА ПЪТИ (NB!) ВКС връща делото за повторно разглеждане? ЗАЩО? Има само един разумен отговор: ВКС явно вижда натиска на съда в Сливен и несправедливата присъда. А когато делото се води в друг град с независими съдии, те признават лекарката за невинна?! Съдиите в Бургас се отказват да водят делото и си изсмусват от пръстите причини за това ... Разумно обяснение : Заради натиска, на който са подложени. Но да питам: Не е ли редно сега съдът да присъди всички заплати на лекарката за 2-те години, през които и е забранено да упражнява професията си?? Не е ли редно да и да присъди, за нанесения психически тормоз, необходимото обезщетение?! Не доказва ли това дело, че ако съдът не работи под натиск се взимат наистина правилните решения?! Айде сега започвайте да ме плюете. Защото когато у нас някой си позволи лукса да мисли и да търси разумни отговори, започват да го плюят и обиждат!
    ПП Не съм запознат в детайли в ситуацията. Просто от статията излиза точно тези изводи.
  • 10 Zastrahovan

    6 3 Отговор
    България е рай за немарливите лекари, всички знаеме как се потулват документи и как се прикриват един друг. Другарю Гешев време е да обърнете поглед и на там!! Да почнат да падат парчетата от доминото.
  • 11 Абе

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вълко Червенков":

    Шушана той и шофьора на автобуса отговаря эа чужди животи,но когато сгреши или е в эатвора или в гроба.Не умаловажавай другите професии господин шушляк.

    Коментиран от #12

  • 12 Вълко Червенков

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Абе":

    Пожелавам ти да попаднеш на същите доктори и да ти се забави екипа за интубация с ЧАСОВЕ... В каква държава живеете. После ще кажат: Ами той беше болен... Какво да се прави. На умрелия и 100 тояги са малко.. бай Ганьо лекарчето.
  • 13 браво

    1 0 Отговор
    на нашето правосъдие! И после някои ще ми разправят,че било бавно, хайде де!
  • 14 Вълко Червенков

    4 0 Отговор
    Хвала на тъквиз съдии за бързите действия ей го кафе е 2010. Много ми хареса коментар 8 и ще го цитирам пак "Като знам къв инженер съм как да отида на лекар" ЕВАЛА
  • 15 когато

    3 1 Отговор
    възрастен човек отиде при доктор не винаги може добре да обясни какво,къде,кога го боли,пък за малко дете да не говорим! Не винаги има ясно изразени симптоми при заболяване,а и един същи симптом може да се прояви при много и различни заболявания. То примерът няма да ви хареся,ама закарах колата на монтьор с 30 годишенстаж и минаващ за един от добрите. След седмица се обади и каза,че не знае какво й има,става дума за сравнително стар и сравнително разпространен модел

    Коментиран от #16

  • 16 Браво още от началото на статията мислех

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "когато":

    за това! Автомонтьор и детски лекар са страшно трудни професии! Детето освен да плачи друга не може, а колата само мълчи! Информация никаква! А, тоя дето ти е сложил "-"; гол да го бара!
  • 17 Zastrahovan

    0 2 Отговор
    То лекаря ако разчита на обяснения от пациентите, Тея по спешност дето не говорят направо да ги отпишем а? Тея 5 вещи лица заедно с шефката на отделение дето нищо не може да направи за едно дете 2 часа докато дойде един кой си ... Един ден ще остареят и ще лежат сами в студено болнично легло. Ще дойде една санитарка от ромски пр. и ще им махала нещо погрешка... После нека чакат и те...
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    БОГ да прости детенцето МИР НА ДУШИЧКАТА МУ
  • 19 град козлодуй

    1 1 Отговор
    имаме си бяла мафия
  • 20 СУЗИ КУАТРО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    ПОПОВ колко сте жалък лош жесток туй е щото несте нямате и няма да имате деца засрами се
  • 21 Мафия

    0 0 Отговор
    Осъден лекар няма и едва ли ще има! Лекарският съюз ги пази, това е най-организираната и обвързана група!
    Никой не казва колко хора умират на година от докторските тайни за бактериите водещи до диабет, рак и прочие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове