ФАКТИ.БГ

Оправдаха лекарка от Ямбол за смъртта на дете

Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска професия в продължение на две години

Публикувана: 11 Февруари, 2020 12:00
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 811
Оправдаха лекарка от Ямбол за смъртта на дете
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Апелативен съд – Варна призна за невинна д-р С. К. за това, че на 20 април 2010 г. поради немарливо изпълнение на медицинска професия, в качеството си на лекар и началник на Детското отделение в МБАЛ "Св. Пантелеймон“ в Ямбол, е причинила смъртта на дете на 1 г. и 8 месеца, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Въззивната инстанция отмени осъдителната присъда на Сливенския окръжен съд от 2015 г., с която ѝ е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години. Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска професия в продължение на две години.

Втората инстанция отмени присъдата и за нарушения на Закона за здравето, Кодекса за професионална етика на лекарите в България и Закона за здравното осигуряване. Отхвърлени бяха предявените от двамата родители, в качеството им на граждански ищци, искове за общо 200 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди.

Апелативният съд приобщи заключенията по назначената от него комплексна петорна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябваше да отговори на седем въпроса, с цел да се изясни оказана ли е необходимата медицинска помощ на А. Д., спазени ли са медицинските правила и адекватни ли са предприетите действия от страна на лекуващите лекари, както и каква е причината за смъртта на момичето.

От материалите по делото е видно, че заболяването на А. е започнало като банална вирусна инфекция на горните дихателни пътища, диагностицирана три дни по-рано – на 17 април. На 20 април 2010 г. детето е повишило температура, докато било на детска градина.

След преглед от общопрактикуващ лекар е насочено за домашно лечение. В ранния следобед състоянието му рязко се влошило. То било повторно прегледано от общопрактикуващия лекар, който препоръчал спешна хоспитализация. Около два часа след началото на престоя си в детското отделение на ямболската болница, А. починала.

В днешното заседание бяха изслушани вещите лица. От заключенията им става ясно, че смъртта на А. Д. е настъпила след остра бактериална инфекция, довела до епиглотит /възпаление на надгръклянника/ и съседните тъкани, които предизвикали дихателна, сърдечна недостатъчност и мозъчен оток. Експертите правят извод, че извършените действия в детското отделение като цяло са били правилни, а помощта на реанимационния екип е била напълно адекватна и в унисон с протоколите за действие.

Петте вещи лица изтъкнаха мълниеносното протичане на бактериалната инфекция и високата смъртност при това заболяване /остър епиглотит/. Те изказаха мнение, че теоретично детето би имало по-големи шансове за живот при по-рано извършена интубация, но състоянието му е било толкова влошено и с толкова променени показатели, че нищо не е могло да се направи.

Представителят на Апелативна прокуратура – Варна настоя за потвърждаване на присъдата на Сливенския окръжен съд. Държавното обвинение я счита за правилна, тъй като в резултат на немарливо изпълнение на служебните задължения на подсъдимата е допусната смъртта на детето. Прокурорът посочи, че при своевременни действия на подсъдимата би могло да не се стига до летален изход.

Представителят на частното обвинение - родителите на починалото момиче - изтъкна, че са допуснати грешки при лечението му – неоснователно е забавено повикването в Детското отделение на реанимационен екип от Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Посочено бе, че настъпилата смърт не е имала неизбежен характер.

Защитата на подсъдимата поиска д-р Славка К. да бъде призната за невиновна. Адвокатите ѝ подчертаха, че няма нормативно предписани правила, които да фиксират задължителна незабавна интубация при тази диагноза. Следователно не може да има обвинение за деяние, когато липсва норма, задължаваща лекаря да действа по определен начин.

Подсъдимата д-р С. К. каза, че не е виновна за смъртта на детето, за която съжалява.

Делото се гледа от Апелативен съд Варна, поради невъзможност на Апелативен съд Бургас да сформира състав. Всички съдии са си направили отвод, тъй като са участвали в съставите по предходните въззивни производства. На два пъти ВКС е отменял постановените решения и е връщал делото за ново разглеждане.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се отменя присъдата на Сливенския окръжен съд и д-р С. К. е призната за невинна, подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.

Варна / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Borislav Popov
1 Отговор
Браво браво лекаря е невинен ако беше осъден излиза че сме вандалска държава! Hа всеки му се случва да направи грешка дори и на най-добрите! Tрябва да се има повече толеранс към лекарите и да не се бият!

Коментиран от #20


Оценка:
-10 +5

Варна
2 Отговор
Така е , гарван гарвана око не вади ... То детенцето ей така в 21 век е нямало как да бъде спасено... Изроди мръсни !!!

Оценка:
-5 +7

Варна
3 Отговор
Така е , гарван гарвана око не вади ... То детенцето ей така в 21 век е нямало как да бъде спасено... Изроди мръсни !!!

Оценка:
-4 +7

БОСКО
4 Отговор
ЛЕКАР ПЕДИАТЪР ПОЛУЧАВА КОЛКОТО ЕДИН РАБОТНИК.
И КОЙ ДА УЧИ 10 ГОДИНИ СЛЕД ГИМНАЗИЯТА И ДА РИСКУВА С ДЕЦА.
НАРОД КОЙТО НАРИЧА ИНЖЕНЕРА ИНЖИНЕРЧЕТО И ДОКТОРА ДОКТОРЧЕТО НИЩО ДОБТРО НЕ ГО ЧАКА.ПРОСТО И ГОТОВАНСКО Е ПЛЕМЕТО НЕ ЗНАЕ НА КОЙ СВЯТ СЕ НАМИРА.

Коментиран от #5, #8


Оценка:
-8 +6

МУ Пловдив
5 Отговор

До коментар #4 от "БОСКО":


Ако знаеш как 10 години учат по кафенетата и какви царе на преписването са "докторчетата"...

Оценка:
-3 +8

Калоян
6 Отговор
Лекарска мафия! На суседни приятелско семейство личната лекарка педиатър изписала хомеопатия на тригодишното им дете с температура! Аз бих я пребил, честно!

Оценка:
-3 +9

Вълко Червенков
7 Отговор
Това е да си лекар, носиш отговорност за други животи със твоя собствен! Ако не ти изнася стани тракторист не се опитвай да гушиш лесни пари на гърба на хората с немарливост и подкрепа на Подкупатурата и съда! Малко им е че ги бият, по мое време е щяха да бъдат за разстрел.

Коментиран от #11


Оценка:
-5 +4

Сух
8 Отговор

До коментар #4 от "БОСКО":


Като знам къв инженер съм как да отида на лекар..

Оценка:
-1 +3

jforfk
9 Отговор
И какво излиза?! Ясно е, че нещо в решението на съда в Сливен не е наред. ДВА ПЪТИ (NB!) ВКС връща делото за повторно разглеждане? ЗАЩО? Има само един разумен отговор: ВКС явно вижда натиска на съда в Сливен и несправедливата присъда. А когато делото се води в друг град с независими съдии, те признават лекарката за невинна?! Съдиите в Бургас се отказват да водят делото и си изсмусват от пръстите причини за това ... Разумно обяснение : Заради натиска, на който са подложени. Но да питам: Не е ли редно сега съдът да присъди всички заплати на лекарката за 2-те години, през които и е забранено да упражнява професията си?? Не е ли редно да и да присъди, за нанесения психически тормоз, необходимото обезщетение?! Не доказва ли това дело, че ако съдът не работи под натиск се взимат наистина правилните решения?! Айде сега започвайте да ме плюете. Защото когато у нас някой си позволи лукса да мисли и да търси разумни отговори, започват да го плюят и обиждат!
ПП Не съм запознат в детайли в ситуацията. Просто от статията излиза точно тези изводи.

Оценка:
-8 +5

Zastrahovan
10 Отговор
България е рай за немарливите лекари, всички знаеме как се потулват документи и как се прикриват един друг. Другарю Гешев време е да обърнете поглед и на там!! Да почнат да падат парчетата от доминото.

Оценка:
-3 +6

Абе
11 Отговор

До коментар #7 от "Вълко Червенков":


Шушана той и шофьора на автобуса отговаря эа чужди животи,но когато сгреши или е в эатвора или в гроба.Не умаловажавай другите професии господин шушляк.

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +3

Вълко Червенков
12 Отговор

До коментар #11 от "Абе":


Пожелавам ти да попаднеш на същите доктори и да ти се забави екипа за интубация с ЧАСОВЕ... В каква държава живеете. После ще кажат: Ами той беше болен... Какво да се прави. На умрелия и 100 тояги са малко.. бай Ганьо лекарчето.

Оценка:
-4 +2

браво
13 Отговор
на нашето правосъдие! И после някои ще ми разправят,че било бавно, хайде де!

Оценка:
-0 +1

Вълко Червенков
14 Отговор
Хвала на тъквиз съдии за бързите действия ей го кафе е 2010. Много ми хареса коментар 8 и ще го цитирам пак "Като знам къв инженер съм как да отида на лекар" ЕВАЛА

Оценка:
-0 +4

когато
15 Отговор
възрастен човек отиде при доктор не винаги може добре да обясни какво,къде,кога го боли,пък за малко дете да не говорим! Не винаги има ясно изразени симптоми при заболяване,а и един същи симптом може да се прояви при много и различни заболявания. То примерът няма да ви хареся,ама закарах колата на монтьор с 30 годишенстаж и минаващ за един от добрите. След седмица се обади и каза,че не знае какво й има,става дума за сравнително стар и сравнително разпространен модел

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +3

Браво още от началото на статията мислех
16 Отговор

До коментар #15 от "когато":


за това! Автомонтьор и детски лекар са страшно трудни професии! Детето освен да плачи друга не може, а колата само мълчи! Информация никаква! А, тоя дето ти е сложил "-"; гол да го бара!

Оценка:
-0 +0

Zastrahovan
17 Отговор
То лекаря ако разчита на обяснения от пациентите, Тея по спешност дето не говорят направо да ги отпишем а? Тея 5 вещи лица заедно с шефката на отделение дето нищо не може да направи за едно дете 2 часа докато дойде един кой си ... Един ден ще остареят и ще лежат сами в студено болнично легло. Ще дойде една санитарка от ромски пр. и ще им махала нещо погрешка... После нека чакат и те...

Оценка:
-2 +0

ГРАД КОЗЛОДУЙ
18 Отговор
БОГ да прости детенцето МИР НА ДУШИЧКАТА МУ

Оценка:
-0 +1

град козлодуй
19 Отговор
имаме си бяла мафия

Оценка:
-1 +1

СУЗИ КУАТРО
20 Отговор

До коментар #1 от "Borislav Popov":


ПОПОВ колко сте жалък лош жесток туй е щото несте нямате и няма да имате деца засрами се

Оценка:
-0 +1

Мафия
21 Отговор
Осъден лекар няма и едва ли ще има! Лекарският съюз ги пази, това е най-организираната и обвързана група!
Никой не казва колко хора умират на година от докторските тайни за бактериите водещи до диабет, рак и прочие!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Румен Драганов
Румен Драганов с коментар за състоянието на туризма ни
Приходите от алкохолния туризъм не влизат в държавата, а отиват в мафията."

Още бисери
ТОП 5