12 Февруари, 2020 11:50 5 203 49

КАТ изкарва газанализаторите на пътя, ще спират коли от движение

  • кат-
  • газанализатори-
  • вредни емисии

Апаратът по инструкции за работа се настройва две до три минути докато се калибрира и след това самата проверка не бива да е повече от 30 секунди

КАТ изкарва газанализаторите на пътя, ще спират коли от движение - 1
Снимка: БГНЕС

Автомобилите, които имат нарушения относно вредните емисии, ще бъдат спрени от движение до отстраняване на неизправността. Това каза на брифинг Христо Петров от сектор „Пътен контрол“ към „Пътна полиция“ на СДВР.

„Газанализаторите са нови, които са доставени от отдел „Пътна полиция“. Част от тях са предоставени на пункта за регистрация. Другите са за пътния контрол. Преди започване на работа самите газанализатори, трябва да бъдат вкарани в режим на работа, тоест калибрирани.

След това започва съгласно наредба М32 за проверка на автомобилите съобразно дизел, бензин и годините на автомобилите. В момента са пет като два са предоставени на пътния контрол и три са в пункта“, обясни още той, цитиран от Блиц.

„Апаратът по инструкции за работа се настройва две до три минути докато се калибрира и след това самата проверка не бива да е повече от 30 секунди.

След отчитане на данните, те се записват в апарата и има принтер, който разпечатва стойностите и трябва да се изчака до следващия автомобил в порядъка от половин до една минута, за да влезе в нов режим“, допълни още Петров.

Полина Асенова, началник на сектор „Столичен инспекторат“ обясни, че от днес по нареждане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова започват проверки за мръсни автомобили.

„Отдел „Пътна полиция“ към СДВР ще проверяват вредните емисии от изгорелите газове. Столичен инспекторат продължава проверките за мръсна ходова част и мръсни гуми на тежкотоварните автомобили“, обясни още Асенова.

Старите автомобили замърсяват повече с вредни емисии, каза Петров. Той обясни, че има спрени автомобили за миналата година, но сега с новите уреди се надява да има по-голям ефект.

„Старите автомобил замърсяват повече и тенденцията е гражданите да закупуват по-нови автомобили, но официалните представители трябва да дадат по-изгодни условия за закупуване, за да може да бъде по-евтино“, каза още Петров.

Той обясни, че с предните газанализатори е имало някои неточности, затова се е наложило да се предоставят тези, които са по-точни и по-надеждни и по-мобилни.

„Пътна полиция“ има задължение да вписва еврокатегориите и съобразно тях се определят и вредните емисии“, каза още Петров. Той подчерта, че проверките ще бъдат постоянни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бял

    62 6 Отговор
    Некъдърна кметица с некадърни изяви, имам ли ГТП може да си заврете гъзоанаизаторите отзад

    Коментиран от #3

  • 2 Прав чеп

    52 2 Отговор
    Значи първо ще трябва да спрат старите оранжеви автобуси, които бълват кълба дим. Кмета да си гледа работата.
  • 3 Гост

    52 3 Отговор

    До коментар #1 от "бял":

    Да не мислиш, че на някое от тия българенца му пука за въздуха. Това е за да имат причина да те спрат, за да могат да си вземат 20 лева и после да си правят зоопарк. Защо мислиш , че в системата на МВР работят 140 000 души ?
  • 4 Da ne

    54 3 Отговор
    А боклука от Европа, който замърсява няма проблем!
  • 5 боцмана

    50 5 Отговор
    А пари за нови коли от къде бе еничари мръсни. Спрете на хорицата колите и това ще ви изяде главите.
  • 6 Asdfg

    52 2 Отговор
    Петров: “Старите автомобил замърсяват повече и тенденцията е гражданите да закупуват по-нови автомобили”
    И как да стане това със заплатите в БГ?
  • 7 Охо Бохо

    48 1 Отговор
    А ще проверявате ли комините в мааахалите какво горят?
  • 8 Странно

    37 5 Отговор
    Нали като колата е преминала технически преглед се счита,че е изправна.Там се измерват и стойностите на отработените газове така,че няма логика да тормозят хората с такива глупости.
  • 9 Брах ви лайката гербаджийска

    38 5 Отговор
    В кой закон пише че могат да те спрат от движение по показатели на тая смешна машинка

    Коментиран от #14

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 1 Отговор
    доста жертви ще паднат,поне 30-40% от проверените

    Коментиран от #17

  • 11 Прост народ

    10 4 Отговор
    На ония с коня, в задника на коня ли ще го пъхат тоя газ анализатор?
  • 12 Колите пушат не защото са стари

    14 7 Отговор
    А защото карат с нафта от БДЖ и Марешки.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 36 Отговор
    много чувствителни и изтънчени селяни в тези наши градове ве,ами като нямаш пари за съвремена и по чиста кола спираш 16 годишната си кочина и вървиш пеш,
  • 14 Митко

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "Брах ви лайката гербаджийска":

    Не е в закон а в наредба. Откога наредба има повече тежест от закон? Ако има юрист четейки,нека го обясни. Защото ГТП ,както и реда и целите на на самия преглед са РЕГЛАМЕНТИРАНИ СЪС ЗАКОН .
  • 15 Магарето го глобяват колкото решат

    23 0 Отговор
    Докато изплатят самолетите ще е така.После ставаме като Швейцария.
  • 16 Матей

    26 0 Отговор
    Ще си анализират тиквите зелени!Едва ли ще има 10 на 100 от МПС,които ще им отговорят на условията,особено дизела и двутактови.Значи масово качване на трупчета или кинти в ръката и газ до дупка.Такъв терор и грабеж измислиха,трябва да си милионер,за да караш спокойно.Запътили сме се към черна Африка,а те искат майка си и баща си,хайде,холан,откажете се ,докато е с време.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Японеца

    11 8 Отговор
    Дизелите са се изпокрили! ДПФ филтрите също ги няма
  • 19 въпрос

    18 0 Отговор
    Моята барака е евро-3,обаче в талона не е отбелязано и плащам по-висок данък!Ако ме спрат куките по кой стандарт ще мерят?
  • 20 Хасан

    8 14 Отговор
    Виновни са банките,дават кредити като луди ,и всеки вече е с по 2 морги под балкона ,за морга над 7-8 години кредитите да се забранят
  • 21 за едни сватба за други брадва

    15 2 Отговор
    Ако някога ще се случи да има глобен полицай за вредни емисии значи сънувате.На бас с всеки,че такъв случай няма да има.
  • 22 Amix

    32 0 Отговор
    На бойко управлението - глоби, наказания, такси, данъци скубане...
  • 23 еколог

    25 1 Отговор
    Тия да ходят с газАнализаторите в промишлените зони да мерят въздуха,че там масово се топлят с масла,гуми и пластмаса.
  • 24 Дориан

    10 14 Отговор
    Ако колата се подържа, няма да има проблеми. Въпросът е, че се избиват комплекси и се купуват стари коли, луксозни, с големи кубици на двигателя. После обаче ревете като опре до плащане и такси. И не, на запад не е така, хората карат не толкова мощни коли. И не, не сте състезатели и не ви трябва голям мотор
  • 25 Някой си

    24 1 Отговор
    Какво точно работи Фъндъкова в МВР, че разпорежда и командва?
    Има си ГТП за тази цел!
    Не ми се вижда твърде законно това.
    В съда ще паднат подобни спирания от движение!
  • 26 тиква билла

    14 0 Отговор
    Газ анализатор защо няма на бдж на авиокомпанийте там чист въздух ли горят,че пак бедняците с пропан-бутана да го поемат,както винетки плащат стриктно само до 3,5 тона ,а рушат пътищата гондолите с над 20тона.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гербландия с нова схема за пари

    15 1 Отговор
    Ще проверяват ли колко атмосфери са напомпани гумите и ще ровят ли в двигателите за някое последно скубане на пари от народа?Преди щяха да глобяват за неизмит автомобил по критерии по тяхна преценка ма нещо герберската мисъл там заседна.Герберската простотия край няма.Остава само терора за народа от тия политически душмани и техните маши силоваци.
  • 29 Мамят ви не се давайте

    20 1 Отговор
    С тоя полицейски газ анализатор който е включен в играта с наредба отменя според герберите прегледа извършен по закона за движение на МПС и издадения ви документ не важи.В съда всичко ще отпадне моментално съдете и завеждайте искове също и за нанесени вреди-морални,финансови,пропуснати ползи и всякакви от незаконното спиране от движение .Йордана пак се осра с тия подаръци към силоваците.
  • 30 бай Шиле

    9 0 Отговор
    "...стари ..." автомобили замърсяват... Петро-о-в,Петров,една три литрова,дизелова жипка на 500 хиляди не замърсява,защото е на 4 години?Аман от специалисти.
  • 31 ХХХ

    14 1 Отговор
    Газоанализаторите проверяват за въглероден окис и
    азотен окис за, който няма данни за повишено замърсяване.
    Фините прахови частици газоанализаторите не ги ловят.
    Тъй, че и тази акция е ялова като останалите мерки на
    общината.Защо не вдигат данъка на джиповете като
    във Франция например, установено е,че джиповете
    отделят два три пъти повече прахови частици от
    обикновените коли.Фандъка е голяма тояга за София,но
    голяма част от софиянци не го осъзнават, манипулират
    ги, че виждате ли другите били комунета само Фандъка
    е праведна и ще си плащат за това, че се връзват на ГЕРБ.
    Има да лапат мръсен въздух та ако ще всички стари коли
    да спрат

    Коментиран от #48

  • 32 ВОЛЕН ФИДЕРОВ

    15 0 Отговор
    МОЛЯ,УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СПРАТ ГЛУПОСТИТЕ...!ША СПРЕТНЕТЕ БЕЛЯ В ТРУДЕН МОМЕНТ ТА ША УПРАВЛЯВАТЕ ФОЛКЛАНДСКИТЕ ОСТРОВИ!НАРОДА НЕ ИЗДЪРЖА НА РЕКЕТА!ГЛОБИ ЦЕНИ ПАК ГЛОБИ ЗА РАЗНОБРАЗИЕ ДАНЪЦИ!ВИЕ НИЩО НЕ ДАВАТЕ НА ИЗЧЕЗВАЩИЯ БГ ГРАЖДАНИН ТА ДА ВЗИМАТЕ,ЩАВЕНЕТО НА ТЕЗ ОГОЛЕЛИ ХОРА Е МАРОДЕРСТВО,ВИЕ НЕ СПАСЯВАТЕ НИКОГО ОСВЕН ЛИЧНИТЕ СИ БЮДЖЕТИ,ПОРАЖДАТЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ПРЕСТЪПНОС НЕСТАБИЛНОСТ И ПР.ОБЕДЕН СЪМ ЧЕ ЗАД ФАРСА С ЦЕНИ ГЛОБИ И ТЯМ ПОДОБНИ СЕДЯТ ВЪНШНИ РЕЗЕНТУРИ С АНТИБЪЛГАРСКИ ЦЕЛИ!ФОРМУЛАТА Е ПРОСТА ,БЕДЕН НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА,ОФАНЗИВАТА В СИРИЯ Е НА ПРИКЛЮЧВАНЕ И СЕ ОПАСЯВАМ ОТ ПРЕНАСОЧВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО...ДА НЕ ВЪРНЕМ СХЕМАТА С ДЕСЯТЪКА...ВТОРО ВЪПРОСНИТЕ КОЛИ МИНАВАТ НА ПУНКТОВЕ КОИТО СА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЗА ПРЕГЛЕД,ТА ГЛОБИ ТА ПРОВЕРКИ ТА ОБСЛУЖВАНЕ ТА СЕРВИЗИ ЧЕ И ЧАСТИ ПА ПЪТИЩА Е ТО СЕ НЕДЯНИ,ША НИ ПРАИТЕ ПЕШАХОДЦИ И ВЕЛОПЕДИСТИ!КОЙ ВИ ДАВА ПРАВО ДА ТЕРОРИЗИРАТЕ И ФИНАНСОВО МАЛТРЕТИРАТЕ НАРОДА КОЙТО ВЕ ИЗБИРА!ТИЯ ПЪТИЩА НЕ СА ВАШИ А НАШИ,И СЪДБИТЕ НИ СА НАШИ А НЕ ВАШИ,НА ДЕН МРЕМ ПО 20-30 ,ОТЧАЯНИ ОТ БЕЗПАРИЧИЕ ХОРА ЛЕТАТ КАТ ПИЛЕТА ОТ БАЛКОНИ ДРУГИ БУТАТ ВЛАКО С ГЪРДИ И КВО ЛИ НЕ...АКО СМЕ У ВОЙНА КАЖЕТЕ ОФИЦИАЛНО ТА ДА ЗНАЕМЕ..О КУБА КАРАТ КОЛИ ПО 60ГОДИНИ В ЦЯЛ СВЯТ ХОРАТА ЦЕНАТ СТАРИТЕ ДОБРИ МАШИНИ НЕ НИ ПРОБУТВАЙТЕ ПИНИЗИТЕ НА ЕВТИНИТЕ КИТАЙСКИ ЕЛЕКТРИЧКИ ШО Е НЕ САМО СРАМНО А И ОПАСНО!Е ДАНО РАЗБЕРЕТЕ ТА ДА ОЦЕЛЕЕТЕ....ЩО НАРОДА ША ОЦЕЛЕЕ ПО СВЕТА,МА ВАС ША ВИ ПОМНИ...
  • 33 Факт

    16 0 Отговор
    Фандъкова враг нанарода!?
  • 34 Хасан

    6 4 Отговор
    българите не са хич мързеливи,много са работливи и затова са много богати изатова карат 12-19 годишни кранти и сега треперят от проверките
  • 35 Боцмана

    3 10 Отговор
    Крайно време беше !!!!! Аз съм сигурен че бая бракми ще изчезнат!
  • 36 Васил

    5 3 Отговор
    Достатъчно е само дизелите да ги спрат и нещата ще се оправят

    Коментиран от #39

  • 37 Мисирков

    8 1 Отговор
    Абе Юрданке, що не пратиш анализаторите в циганските махали?
    Една горяща гума отделя вредни емисии, колкото 20 хиляди дизела Евро3 събрани на едно място!
    Ама нали точно в циганските махали та избраха!
  • 38 Матей

    5 0 Отговор
    Тия както винаги се правят на халтави,фантазията на чиновниците няма предел,скубане до дупка и все така,че да пострадат бедните.Йезуитщина в кристално чист вид,божем се борят за чиста природа и дай пари за оня дето духа.Същевременно замърсяването става от тецовете и циганските махали,но всичко се вписва в утвърдената мафиотска схема.
  • 39 Ввв

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Васил":

    Достатъчно е само такива като теб да гласуват и БГ няма да види бял ден
  • 40 Минчо

    4 0 Отговор
    Много се надявам полицая като ме спре и вземе да мери изгорелите газове на колата после да го напъха и на мен и да измери и мойте газове
  • 41 Абе ние

    1 0 Отговор
    Проверяваме качеството на горивата, казаха ми на ГТП . А при теб е добре....





    Н
  • 42 отивайте да стачкувате за оставка

    5 0 Отговор
    Йордана се разцепи от чалъми за пари от обикновените хора.
  • 43 740Д

    5 0 Отговор
    Е, нали всички коли минават ГТП и ако не са в норма , трябва да ги спират? Кво стана сега?
    Нема по-смешна държава.
    Аз карам 4 литров дизел с махнат катализатор , ДПФ въобще немам - колата ми е дърта( БМВ 740D) Предизвиквам КАТ да ме спрат и да ме проверят, ама после да идат в сервиза дето минавам ГТП и да ги питат ,кво ша прайм сега? Щото аз години наред ,минавам ГТП на едно и също място, без да давам рушвети и никой нищо не ми казва. Ка става тая работа? Да ме спрат от движение - нема проблем, подарявам им я, карам я само от сантиментални подбуди. Смешници.
  • 44 7777щ

    1 0 Отговор
    Европейският боклук е екологично чист и при горнето никак ама никак не ни замърсява въздуха, дойдоха до колите. Кой не иска нова и екологична кола ,но нали сме най бедната страна на ЕК как да си го позвалит хората.В 21 век сме и без кола не може . Господата управляващи си иматлуксозни служебни .
  • 45 Ники

    1 0 Отговор
    Така ще е докато търпим
  • 46 волен сидеров

    2 0 Отговор
    кат да си го вкарат отзад този газ анализатор-искат уважение а работят подмолно и избирателно
  • 47 Радио Щирка

    0 0 Отговор
    Е хора кога ще е ПРОТЕСТА? Надявам се че всеки който е недоворен ще дойде защото на думи се строят къщи от злато и диаманти, но на дела...... вижте до къде я докарахме!!!!
  • 48 чук

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ХХХ":

    сакън сега им викат токсиди рийш ли по-фешън е някак си ))) хи хи
  • 49 Иван

    0 0 Отговор
    Нагла и безочлива.Задмина и Меглена Кунева с нейната безсмислена смяна на номерата.Нали целта винаги е да се изсмучат пари от бедняците.ВИЖ КОМЕНТАР 1
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове