Last news in Fakti

13 Февруари, 2020 14:20 1 596 10

Над 700 000 хиляди сгради чакат саниране

  • саниране-
  • жилищен фонд-
  • жилищни сгради

Според доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната нужда от саниране имат 645 756 еднофамилни къщи, 54 533 блока, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежития

Над 700 000 хиляди сгради чакат саниране - 1
Снимка: БГНЕС

703 978 обитавани жилищни сгради трябва да бъдат обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Това показва доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната, изготвен от „Българо-австрийска консултантска компания“ АД по поръчка на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Същата компания е извършила и анализ на националния жилищен фонд. Целта е да бъдат предложени икономически ефективни политики и мерки за неговото обновяване, съобщиха от МРРБ.

За подготовката на двата документа са използвани данни на кадастъра, Националния статистически институт, Националната информационна система за състоянието на енергийната ефективност и др. Според тях общият брой на обитаваните жилищни сгради е 1 365 898, но за около 25% от тях провеждането на подобни мерки не е целесъобразно, защото са от кирпич, камък, дърво и др. и са амортизирани.

Според доклада нужда от саниране имат 645 756 еднофамилни къщи, 54 533 блока, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежития. Общата разгърната площ е 184 290 428 кв. м. Препоръката е в периода до 2030 г. политиката за подобряване на енергийната ефективност да бъде приложена към всички групи жилища.

Сградите с лоши енергийни характеристики (класове Е, F и G) са 91% от необновените, като тези, при които разходът на енергия е най-висок, са 18%. От тях би трябвало да дойдат най-големите икономии на енергия, но практиката от досегашните програми показва, че съществуват редица пречки за реализация на процеса дори при 100% безвъзмездно финансиране. Голям е потенциалът при еднофамилните къщи - 42% от обновената площ до 2030 г. трябва да дойде именно от тях, се посочва още в доклада.

Към момента 7% от жилищната площ в страната е в съответствие с актуалните нормативни изисквания за енергийна ефективност. Това включва строителството след 2010 г., което отговаря на съвременните европейски изисквания, както и обновените сгради по различни програми в периода 2007-2020 г.

За останалите сгради следва да се разработят мерки за подобряване на енергийната ефективност. Новото е, че се препоръчва създаване на „ветрило“ от програми, насочени към решаване на различни проблеми и нужди. Например, отделни програми за саниране на блокове и на къщи, програма за подобряване на конструктивната устойчивост на сградите, преди въвеждането на мерки за енергийна ефективност, програми за въвеждане на единични мерки за енергийна ефективност, там където е невъзможно или нецесъобразно дълбоко обновяване и други. Според авторите на изследването това ще даде по-добри резултати от една програма, която се опитва да реши всички проблеми.

Анализите показват, че съществуват редица пречки за обновяване на жилищния фонд в България. На първо място 97,6% от жилищата са частна собственост, а 60% от населението живее в многофамилни сгради, в които решенията за обновяването им зависят от съгласието на всички собственици. Сериозна бариера е и различното финансово състояние на живущите. Хора в т. нар. „енергийна уязвимост“ има навсякъде, което би затруднило процеса при необходимост от съфинансиране. Понятието „беден собственик“ е добре познато във всички страни от бившия социалистически лагер, но у нас е най-остро изразено.

Това създава необходимост от разработване на устойчив модел за финансиране на санирането. Препоръката на авторите на доклада е моделът да включва 3 компонента: безвъзмездна финансова помощ с различен размер в зависимост от целите на програмата и нивото на постигната енергийна ефективност; улеснен достъп до кредитен ресурс от търговските банки, осигурен чрез създаване на финансови инструменти за споделяне на риска. Това ще стимулира навлизането на банковия сектор на този пазар чрез отпускане на дългосрочни и безлихвени кредити за собствениците, предоставяне на допълнителна целева помощ чрез отделен механизъм като мярка за осигуряване участието на собствениците с ниски доходи.

Предлага се да се разгледа възможността за диференциране на безвъзмездната финансова помощ и на регионален принцип - за регион с ниски, средни и високи доходи на населението. Друга идея е създаването на общински фондове в подкрепа на жилищната политика и обновяването.

За преодоляване на съществуващите бариери е необходима интеграция и координация на политиките, мерките и механизмите. Това означава разработването на програмите и механизмите за подкрепа да се извършва с участието на всички отговорни институции – министерствата на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на финансите, на икономиката, структури, управляващи европейски средства и местни власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    10 0 Отговор
    Като видя този долнопробен стиропор и как е захванат хаотично тук таме.....
  • 2 Не съм съгласен

    9 3 Отговор
    с държавни пари да се санират частни жилища.

    Коментиран от #5

  • 3 БДС

    7 0 Отговор
    ...важното е да се вземат комисионните, а качеството - догодина пак да правим ремонт е желателно.
  • 4 Уди Кълвача

    5 0 Отговор
    В тая сметка влиза и бараките и оборите и керпичените колиби и кучешки колиби.... тряаа да изтегли нови пари на заем скоро не са теглили от оня ден!
  • 5 кнаус 485

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не съм съгласен":

    И аз не съм съгласен,но кой ме пита....санирането е хубаво нещо ,но там далаверата е,че трябва да работят наши фирми,а и на тиквата му трябват избиратели,щото си е далавера да ми санират дома безплатно....аз си направих изолация на дома и ми излезе точно 17 000лв....да не говорим,че частни къщи не могат да се санират,ако не са двуфамилни или блокове,което ми намирисва на дискриминация,но ....
  • 6 Данъкоплатец

    3 1 Отговор
    Нали все няма пари за здравеопазване, пенсии, образование, все заеми теглите щото не били достатъчно,от какъв зор ще санирате безплатно, кой ви дава право да харчите парите от данъците ни за това. Санирането ли ви е най големия проблем? Спрете се!
  • 7 гост

    6 0 Отговор
    Аз като санирам и си плащам няколко хилядарки, които съм ги отделил от хляба си, за да ми е по-топло/хладно, за да са ми по-ниски сметките след това. А пияндурникът в срещуположния панелен блок получава ремонта си наготово, а той идва само да пикае на моя блок. Той не работи, не плаща данъци и накрая той получава моите данъци. На всичкото отгоре работа за 200х.лв се разплаща от кмета на 600х.лв.
  • 8 Бамби

    2 0 Отговор
    Има да чакат.....
  • 9 дсдс

    7 0 Отговор
    Фирмата, която санира блока на съседите получи 300 процента от цената на извършената работа по блока. Работниците бяха основно цигани, един на няколко индивида говореше български колкото да дете в ясла. Шефът им беше турчин, идваше с чисто нов мерцедес с немски номера. Попитах кмета ако той си поръча домашен майстор и той му поиска за една работа, не 1000лв, а 3х.лв дали ще разплати без въпрос дори защо цената е такава? Той не отговори по герберски, каза само работа, работа, работа.
  • 10 MGewehr

    0 0 Отговор
    А глупаците с къщите да си го "духат", сами!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове