Last news in Fakti

16 Февруари, 2020 15:00 7 744 30

Експерт: Ще затворим ТЕЦ "Марица изток"

  • тец марица изток-
  • янко янков

Той отбеляза, че възстановяването на околната среда във въгледобивния регион ще отнеме много време

Експерт: Ще затворим ТЕЦ "Марица изток" - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

България е част от ЕС и трябва да реализира идеите на Зеления пакт, който е европейска политика. Това означава, че ще трябва да затворим ТЕЦ „Марица изток“. Сега е времето да помислим как да изглежда енергийната ни система и как да преквалифицираме хората. Това заяви енергийният експерт Янко Янков, предаде БГНЕС.

„Зеленият пакт е една идея на Европейската комисия, която има за цел да декарбонизира европейската енергийна система. Това е европейският принос към глобалната криза с климата“, каза Янков.

В същото време той посочи, че за Зеления пакт много се говори, но има много малко хора, които разбират какво точно представлява той. Това се отнася и за неговите създатели, добави Янков.„Независимо дали ни харесват или не европейските политики, България, като страна-член на ЕС, ще бъде принудена да ги следва.

Трябва да минимизираме вредното въздействие, ако има такова за България. Трябва да защитим нашия специфичен интерес“, смята енергийният експерт предупреди властта, че не трябва да изпада в ситуацията, че може да си прави каквото иска и да не спазва европейските директиви. Той припомни, че преди влизането ни в ЕС Брюксел поиска затварянето на малките реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и това се случи, въпреки опитите да се направи обратното.

„Ние се борихме за малките ядрени реактори, но в крайна сметка бяхме принудени да ги затворим. Така ще се случи и с ТЕЦ „Марица изток“. За това е по-добре сега да вземем съответните решения какво ще правим с ТЕЦ „Марица изток“, какво ще работят хората вместо във въгледобивната промишленост“, призова Янков.

Той отбеляза, че възстановяването на околната среда във въгледобивния регион ще отнеме много време. Експертът не изключи, че можем да получим сериозна помощ за целта от европейските институции и фондове. Янков даде пример със съседна Румъния, която е получила 52 милиона долара за развитие на точки за зареждане на електромобили:

„Ние дори не мислим по този въпрос, а те получават грантови субсидии“.Според него сега е време да се направят конкретните анализи за следващите 10-15 години. Ако изпуснем този момент, в бъдеще няма да имаме възможност за маневриране.

„Трябва да започнем да променяме енергийната система, без политикански изказвания. Когато настъпи времето, трябва да имаме правилната енергийна система. Трябва да мислим каква ще бъде енергийната система на България, това е най-същественото“, добави Янков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    33 7 Отговор
    САМО У НАС И З П Е Р К Т- Т И Т Е СЕ НАРИЧАТ ЕКС -ПЕРКТИ !!!!!
  • 2 Гербестан

    61 7 Отговор
    Направо затваряйте държавата, ИДИОТИ !
  • 3 Тоя се бъзика

    49 11 Отговор
    Марица-Изток е златна кокошка за енергийната мафия и една от причините за забавянето на строежа на АЕЦ-Белене.Тецовете ще си работят изгаряйки милиони тонове боклук още дълги години.
  • 4 Behemoth

    34 2 Отговор
    БАЦЕ не мой да мисли в перспектива оти е пожарникар герой и му требе екшън от типа борба в кал с прасета...
  • 5 Писна ми

    33 6 Отговор
    от евопейски директиви, хамерик командири и др. под., на които се кланят управляващите години наред! Никой не ме е питал ни за НАТО, ни за ЕС. Кръгооборот на парите и всичко друго –прах в очите!
  • 6 Гошко

    33 4 Отговор
    “България не може да наложи мораториум върху вноса на боклук” Какво ще го правим тогава този боклук в България станахме сметището на Европа срам ме е от управляващите. България просто загива и то с голяма скорост. Вече има непоправими щети нанесени от ГЕРБ.

    Коментиран от #7

  • 7 Тото Кратуно

    19 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гошко":

    Освен щетите има и ОГРОМЕН ДЪЛГ който и правнуците ни не могът да изплатят.
  • 8 Активист на БКП

    19 3 Отговор
    А! Вярваме ви ! Няма да откриете нещо,за закриване ви бива...
  • 9 ЦК на ГЕРБ

    19 4 Отговор
    Да ти еба майката в педераста !!!
  • 10 без име

    29 1 Отговор
    Ако трябва да следваме Европейските политики,защо тогава при натиск от ЕК върху българското правителство да се развали заробващия договор за Тец Марица 1 и 3 ,той не се разваля ?
  • 11 ЗАПОЗНАТ

    20 14 Отговор
    Работещите в МАРИЦА ИЗТОК са основно овчари и ще се завърнат към потеклото си , но защо ние ще затворим преди ГЕРМАНИЯ, която е в пъти по голяма , като замърсител на околната среда с точно същото производство на ток ?!

    Коментиран от #27, #28, #30

  • 12 Матей

    18 1 Отговор
    Затварят това,затварят онова,зелен революшън,превърнаха ни в зона за за най-опасни експерименти.Какво да я обсъждаме и тая идиотщина?Някой да посочи има ли нещо положително за държавата,което е направено през последните 10 г. Или всичко е равноускорително разложение и отиване към първичния хаос.Щели да докарват и 100 х. емигранти от югоизтока,свежо подкрепление за бандитизма и преминаването на гражданската война от тиха в активна фаза.
  • 13 Нещастник

    19 2 Отговор
    Този експерт не съм го чувАл, ама той да ми покаже къде в Зеления .Акт пише , че трябва да се затварят ТЕЦ-ове. Пише , че трябва да намаляме въглеродните емисии. И не, това не е едно и също...
  • 14 аъууу

    10 5 Отговор
    Ами сега, Стара Загора ФалиРва леко...
  • 15 ЕУВлоги Динчев

    6 5 Отговор
    НЕЕЕЕЕЕ - Сега всички експерти ще се преместят в Плевен и ще работят за АЕЦ Белене, а Старата ми Газ*ра, ще стане 7ми по-големина град...
  • 16 gggw

    13 4 Отговор
    тоя наясно ли е че българия има положителен еко баланс по отношение на въгл. диоксид. произвеждаме по-малко отколкото се акумулира от горите ни. аман от доводи. то е ясно че искат да закрият тец2 ама поне не ни изкарвайте малоумни. кажете истинските причини. то не бе че замърсява, то не бе че е скъп тока. все лъжи
  • 17 Sky-blue

    20 3 Отговор
    Ван Орден признава, че затварянето на малките блокове на Аец Козлодуй е било грешка не виждам да сте се борили родопредатели. А американския Тец ще затворите ли ЕС?
  • 18 Аамин

    1 12 Отговор
    Дано е час по скоро
  • 19 Собственик на 466 крави вече и три мандри

    8 4 Отговор
    Каквито и реформи и стъпки да бъдат предприети против пресътпността, тя няма да бъде премахната без да се забрани комунизмът със закон и комунистите да отидат да работят, а не да живеят наготово с рубли за денонощно русофилстване в интернет. Руcoфилитe, кoмуниcтитe и aтaкиcтитe дeнoнoщнo търcят крaви и крaвeфeрми в интeрнeт?? Тe ca кaтo мaгнит зa привличaнe нa вce пoвeчe врaгoвe и кaтo eдин oт гoлeмитe млeкoпрoизвoдитeли в ceвeрoзaпaднa Бългaрия cъм cилнo рaзoчaрoвaн oт изпoлзвaнeтo нa думaтa "крaвaри" кaтo oбиднa квaлификaция към тeхнитe прoтивници! Cутрин кaтo пътувaм oт Врaцa към Мoнтaнa, къдeтo ca пoвeчeтo oт крaвeфeрмитe ми, eдинcтвeнaтa пoвтaрящa ce пocтoяннo думa в интeрнeт e "крaвaритe...крaвaритe"???Рeклaмирaйки бeзплaтнo дeйнocттa нa млeкoпрoизвoдитeлитe, явнo ce нaдявaт тaйничкo дa пoлучaт бeзплaтнo cирeнцe или кaшкaвaлeц към рублитe?? Нe гocпoдa!! Млeчнитe прoдукти нe ca бeзплaтни и мoжeтe дa cи ги зaкупитe в нaй-близкия квaртaлeн мaгaзин или хипeрмaркeт. Купeтe cи cирeнцe, caлaмурeнo или cиньo, кaшкaвaлeц, мacълцe, киceлo млeкцe дa имaтe в хлaдилникa, пряcнo млякo, cтoплeтe cи и изпийтe чaшa и тoвa мoжe дa пoуcпoкoи вeчe cилнo бoлнитe ви кoмуниcтичecки и руcoфилcки мoзъци!! Нaдявaм ce дe...мoжe cлeд тoвa дa прoбвaтe и c лeкaрcтвaтa прeдпиcaни ви oт Кaрлукoвo...
  • 20 боцмана

    14 1 Отговор
    Хубаво , че Румъния е взела 52 милиона за електромобилите. Лошото е , че ние с тези слаби крави , след закриване на вецове и тецове и благодарение на "мъдрите" решения на Борисов няма да имаме мощности за осветление , камо ли за зареждане на коли с ел. задвижване.
  • 21 Само питам

    2 6 Отговор
    Зaщo cлeд тaкa нaрeчeнитe прoмeни (cлeд 1989г.) нe бeшe върнaт иcтинcкият Бългaрcки Химн - Шуми Мaрицa( Химн нa Бългaрия oт 1886 г. - 1946 г.) и въoбщe имa ли някaкви прoмeни в Бългaрия cлeд кaтo нe кoй дa e, a кoмуниcтичecкия химн "милa рoдинo" вce oщe e Химн нa Рeпубликa Бългaрия ( нaли Уж вeчe нe cмe Нaрoднa Рeпубликa Бългaрия) ????
  • 22 Иван

    18 1 Отговор
    Борили се били за запазването на малките блокове?! Смяххх. Бореха се за собствените си банкови сметки и затова кой колко ще лапне за затварянето. Къде изчезна нашата подписка, на всички служители в АЕЦ и на всички жители от региона? Над 1,5 милиона подписа изчезнаха безследно от Министерски съвет.
    Сега се готви същото и с ТЕЦ 2. Врътката е, че държавните централи произвеждат евтин ток и не трябва да произвеждаме, а да внасяме. То и сега се внасят регулярно по 600MWh. Не ми се мисли след затварянето на държавния ТЕЦ по колко ще внасяме и на каква цена. То и ако работеха малките блокове на Козлодуй, цената на тока нямаше да е такава.
  • 23 Джик Так

    2 3 Отговор
    Затвори си краката и спри да публикуваш теми които изобщо не са твоя работа.
  • 24 Bbb

    4 0 Отговор
    Не само Стара Загора но цяла югоизточна България ще фалира спрат ли Марица Изток. Ще имаме и ЮгоизточЕна България. Но много интересно повечето експерти всичко разбират и коментират а почти всички не правят разлика между ТЕЦ Марица и ТЕЦ Марица изток.Що за енергийни експерти са това. И как ти реши да го затваряш откъде ще вземете ток г_н експертно.
  • 25 Тодоров

    6 0 Отговор
    А американските ТЕЦ-ове. Кой ще ги закрие ? И този експерт е бла-бла. Ще закрием нашия ТЕЦ, за да работят другите два и да плащаме баснословни цени на тока. Изобщо защо давате думата на подобни експерти - енергийни, водни, политически. Истинските експерти просто вече ги няма. Има само едни лобисти - като правило работят за чужди интереси.
  • 26 Danica

    1 0 Отговор
    Не всички са овчари,има много стойностни хора със висше образование,не слагайте всички под общ знаменател
  • 27 Danica

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЗАПОЗНАТ":

    Не всички са овчари има много стойностни хора с висше образование,не слагайте всички под общ знаменател!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Зъл

    0 0 Отговор
    Кой ТЕЦ ще спрът тия сополи , че да знаем на къде да пренасочим боклука на зелените ?
  • 30 Slushai

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЗАПОЗНАТ":

    Rabota v mini marica istok.... Imam sredno speciallno obrazovanie... Knijka za kategoriq B... C... MOTOKARI I ELWKTEOKARI... MINIRATIV... TEHNIKA,(FADROMA. VERIJNA TEH..) IMAM SKURSA ZA BULDOZERI DO 200K.S. I S NEOGRACHENA MOSHTNOST.. IMAM KETAP ZA VULKANIZATOR... RABOTA KATO TAKAV...SMETNETE ZA KOLKO VREME SE ISKARVAT. KOLKO PARI SAM DAL.. DALI NE PRAVQT KOLKOTO EDNO SOFIISKO KUPENO VISHE OBR... TOVA OVSHARILI LO NI PRAVI... RABOTIM S OGROMNI TEHNIKI KOITO '' obilnoveniq chovechec samo gi e gledal na tv... I samo moi da prekazva kakvoto e vidql po tv.. '' prost narod slaba darjava...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове