Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 19:33 1 532 13

Разпоредиха незабавна проверка на ВиК-мрежата в страната

  • вик-
  • вик мрежа-
  • водоснабдяване-
  • кевр

Върховната административна прокуратура е разпоредила мярката предвид голямата обществена значимост на проблема

Разпоредиха незабавна проверка на ВиК-мрежата в страната - 1
Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура /ВАП/ възложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ извършването на незабавна проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация /ВиК/ в страната, включително изграждане на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води.

Проверката се извършва предвид голямата обществена значимост на проблема, тъй като се засягат значими обществени интереси – според чл. 1 от Закона за водите /ЗВ/ , водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане /ЗСП/, а ВиК-услугите са дейности от обществен интерес (чл.3 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги /ЗРВКУ/.

Ще бъде проверено изпълнението на дейностите от ремонтните и производствените програми от утвърдените бизнеспланове, задължителни за ВиК-оператора, както и влаганите материали, които съответстват по качество, предназначение и са придобити от ВиК-оператора за влагането им в отчетените работи.

Другата проверявана област е годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК-услуги,включително и за намаляване на загубите на вода заложени в бизнесплановете.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката и предприетите мерки от КЕВР да се изпрати на ВАП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Народа

    7 0 Отговор
    Поредната лапачка за управляващите и техния крък от фирми. Досега къде спяхте 20 години
  • 2 Гаргамел

    10 0 Отговор
    Прокуратурата кога ще разпореди проверка на дебелия и хидроинженера? Или не им оттърва и стиска а?
  • 3 Гаргамел

    4 0 Отговор
    Прокуратурата кога ще разпореди проверка на дебелия и хидроинженера? Или не им оттърва и стиска а?

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 mediator37

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гаргамел":

    Дебелият ще отънее, защото 50% от оборота на ЛАФКА е от талончетата за търкане на Божков, които от вчера са нелегитимни и ЛАФКА даже не може да си върне парите от Божков, понеже сметките са му запорирани.
    Хидроиндженерът е гарант за етническия мир и ако Каскетът го погне ще стане гражданска война, защото ще се окаже, че това е преследване по расов (етнически) признак. Между другото, свръхинтелигентността на Хидроиндженера не се включи в разрешаване кризата с питейната вода в Перник. А хората се надяваха този гении да реши проблема.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    0 0 Отговор
    Хидроинжинера даже не е турчин.... Така че има много за какво да го познат... Един циганин завзел България.... За която са умирали българи ... Той
    Доган де дето се турчее разбита всички мирни турски граждани,,,,,, а той остана.... Нали ги поканва шест да не работят ,,,, да се вдигат на бунт.... Негов е терористичния акт с влака.... Гешев да го прибира и да връща всичко.... Как един селянин на когото родителите му са чукали
    камъни на пътя стана толкова богат... Бах мама му аз цял живот работя и не забогатява... Затворника забогятя от трудът на всички които са град или България.... В затвора там от където желю го изкара
  • 8 Аз незнам защо е това

    0 0 Отговор
    Хах проверки да правят каквото искат ще споделя само един Ъпсурт за ВИК мрежата в Приморско.От Една година слушам една шахта ,че шуми и казвам на местното ВИК да я видят да ме би да има авария,те ми отговарят,че шахтата е каскадна и затова се чува така.Така отварям е да видя и от единия пръстен далеко над тръбите хвърчи вода чиста.Е кой плаща,за какви проверки говорите това са лудости подсъдими неща.
  • 9 Този

    0 0 Отговор
    А на разходите на ВиК? А на ненужния брой служители? А на горивата? А на машините че нощуват по частни имоти?
  • 10 Алфа Вълкът

    0 0 Отговор
    Направо нов водопровод, каква проверка и за нея милиони. Комунизмът си замина и с него построеното от него. Че язовири е време да ни заливат и панелки да ни затрупват.
  • 11 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор
    ПРОКУРАТУРАТА С ПРЕСТЪПНИКА ИВАН ИВАНОВ ОТ КЕВР подготвят сцената за теглене на нов 11 милиарден воден заем , чиято съдба няма да е по различна от 500 милиона АВАНСОВО платени на ДФ МОНТАЖИ управлявана от ТИХОМИР ДИМИТРОВ ЧИЕТ ОИМЕ ФИГУРИРА В ОЩЕ 11 ЧАСТНИ ФИРМИ сред които и небезисвестната СТРОИТЕЛНА ФИРМА ТРЕЙСИ позната ни с МАГИСТРАЛНИТЕ ПОДВИЗИ НА БОРИСОВ!!!

    ДФ МОНТАЖИ раздаде АВАНСОВО тези 500 милиона за язовири и съоръжения на ЧАСТНИТЕ фирми на УПРАВИТЕЛЯ Тихомир Димитров БЕЗ ДА ИМА КОНКУРС.

    Тези "проблеми" и ДИВ и ВАРВАРСКИ грабеж не правят впечатление на двете ПРАСЕТА стоящи начело на прокуратурата.

    Новите международни заеми които ще бъдат теглени от МВФ ще доведат до скок на водата до 5 евро на кубик!!!

    ГАДОВЕТЕ ТВЪРДО НИ ВКАРВАТ В ЕДНО НОВО РОБСТВО , А ОПОЗИЦИЯ И ПРЕЗИДЕНТ ДНЕС СЕ РАЗХОЖДАТ ДО ПАМЕТНИКА НА ЛЕВСКИ НЕЗАБЕЛЯЗВАЙКИ КАК НЯКОЛКО ДИВИ НЕРЕЗА ВЪРШАТ БЕЗОБРАЗИЕ СЛЕД БЕЗОБРАЗИЕ ВКАРВАЙКИ НАРОДА В ЕДНО НОВО ФИНАНСОВО РОБСТВО!!!!
  • 12 Гербаджийски назначения

    1 0 Отговор
    ТИЯ ГЕРБЕРСКИ ГУФНА ОТ 11 ГОДИНИ НА ВЛАСТ СЯ Л7 СА РЕШИХА НА ИЗВЪНРЕДНИ ПРОВЕРКИ
  • 13 хахахаха

    1 0 Отговор
    Когато се оакаме,почваме проверките-тези неща се правят РЕГУЛЯРНО и ПЛАНИРАНО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове