Last news in Fakti

26 Февруари, 2020 11:00 3 434 18

Кораб с китайски екипаж пристигна в Бургас

  • пристанище бургас-
  • кораб-
  • китайски екипаж

Първият, който се е качил на плавателния съд е капитан-пилот от "Пилотска служба"-Бургас

Кораб с китайски екипаж пристигна в Бургас - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Първият кораб, идващ от рискова дестинация хвърли котва в бургаското пристанище във вторник и вдигна на крак здравните власти в морския град. Корабът се казва "Xiang Hekou", плава под флага на Хонг Конг и идва от Южна Корея, където е регистрирано едно от най-опасните огнища на коронавирус, съобщава "Монитор".

По-тревожното е обаче, че всички членове от екипажа на плавателния съд са китайци. Новината гръмна часове, след като корабът акостира на кея в Бургас. Всички български служители - митничари, моряци, гранични полицаи и други, които ще имат досег с плавателния съд и екипажа са били инструктирани предварително да работят задължително с медицински маски.

Първият, който се е качил на плавателния съд е капитан-пилот от "Пилотска служба"-Бургас, който го е навигирал, за да влезе в порта. След него на борда трябваше да се качат митничари, за да извършат задължителната митническа контрола. Очакваше се да бъде извършена и проверка от здравните власти, както и пристигането на представител на агентиращата фирма.

Корабът "Xiang Hekou" е дълъг над 200 метра, а на борда му се намират поне 30 китайски моряци. Нашите власти са получили уверение от капитана, че всички от екипажа са здрави и никой няма дори и най-малки симптоми на зараза от коронавирус. Освен това капитанът е изтъкнал, че преходът по море им е отнел повече от 20 дни, които са предостатъчни, за да се прояви клинична картина. Въпреки сведения до минимум риск, са взети всички възможни предпазни мерки за всички служители, които ще имат досег с кораба, товара или членове от екипажа. В момента плавателният съд се намира на 34-то корабно място и носи на борда си машини и оборудване за строящ се нефтозавод в Азербайджан.

Здравните власти у нас са преценили, че няма нужда екипажът на кораба "Xiang Hekou" да бъде поставен под карантина. "Няма болни на борда на кораба, това е установено. Двама инспектори от РЗИ от служба "Граничен здравен контрол" са се качили на борда и са прегледали всички моряци, измерили са температурата и са констатирали, че всички са здрави. Затова и не е сложена карантина. Още повече, че е установено, че целият екипаж е плавал в открито море повече от 14 дни, тоест много повече от инкубационния период на коронавирус. Затова сме сигурни, че няма болни. Ако имаше за това време щеше да се прояви клинична картина", обясни д-р Величка Григорова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести“ в РЗИ- Бургас.

Тя допълни, че въпреки това от фирмата-корабособственик са разпоредили на моряците да не слизат на брега, като превенция. От РЗИ съобщиха още, че техните служители, които са посетили кораба и са прегледали моряците са били екипирани с предпазни медицински маски, гащеризони, ръкавици и очила. Темата "коронавирус" стана особено актуална в морския град и заради двамата пациенти, които от вчера са поставени под карантина в Инфекциозното отделение на МБАЛ Бургас. Първият пациент е на 40 години от Несебър, той е под изолация в Инфекционото от понеделник вечерта. Мъжът е бил в Северна Италия и след като се е завърнал се е почувствал зле. За случая потвърди директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

"Най-рано утре ще имаме резултатите от пробите му и това дали става дума за коронавирус", заявиха от РЗИ. В момента се изследва и втори пациент със съмнения за коронавирус - студентка от Бургас, която следва в Италия. Двамата са се прибрали в България на 22 и 23 февруари и са потърсили лекарска помощ, заради грипоподобни симптоми - болки в гърлото и температура над 37 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    27 1 Отговор
    E, малко ги разведете....да видят свят....да покашлят на воля.

    Коментиран от #11

  • 2 В бегето ше измреме преди да доиде вирус

    26 0 Отговор
    Нали бегето е шампион по умирачка😂😂😂😂😂
  • 3 Анонимен

    11 0 Отговор
    Ква майна търсят тука...... Не купувайте нищо китайско....
  • 4 торенте

    16 0 Отговор
    Не стига, че няма контрол не китайците кацащи със самолет, сега и с кораби ги карат. Пълно безхаберие. Къде е бреговата охрана? Защо изобщи са го допуснали? После ще реват - аууу, въъъъй...
  • 5 Алфа Вълкът

    8 1 Отговор
    Ей това да нямаш флот и подводници. Вместо да ги потопим, ги пускаме!
  • 6 Магелан

    15 0 Отговор
    Вчера китайчетата си излизаха свободно в центъра на града ,като някой по съвесните носиха маски а други не.

    Коментиран от #7

  • 7 Остави маските

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Магелан":

    По-важното е да ползват презервативи.
  • 8 Petko

    15 0 Отговор
    Абе вие все едно, че падате от небето. ЕС е приготвил няколко милиарда евро за справяне с коронавируса. Ако няма заболели как ще бъдат усвоени. За тези пари не китайци а марсианци ще докарат.
  • 9 никой

    11 1 Отговор
    Ще сложат ли всички под карантина с 14 дневен отпуск? В някоя бяла страна щяха да забранят на екипажа да слезе от кораба и щяха да забранят всякакъв контакт с тях. Само да им се дават храна, вода и лекарства. Къде е Т. Дончев, къде е Ананиев???
  • 10 никой

    10 1 Отговор
    Това е безотговорно поведение.
  • 11 куку руку ку

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    Какво кашляне, какви 5 лева? Те са плавали 20 дена, с 6 повече от необходимата карантина. Най-много някой от брега, тях да зарази с грип.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван

    6 0 Отговор
    Ай престанете вече да внасяте боклук за горене. Не се наядохте!!!
  • 14 Грета курвенберг

    5 0 Отговор
    Кораб пристигна на кея в Бургас,носи ми стока от Хондурас...
  • 15 ПЕРНИШКИО

    1 0 Отговор
    аиде сега , къде са НАТОВЦИТЕ да ги изгонят тези китаици , нали се биете в гардите че сте ни охранявали , аиде даваите да ви видим сега .
  • 16 Ехооо

    0 0 Отговор
    Морска гара какво общо има с кораба, че сте сложили нейна снимка? Или просто ей така, да напомните за какво бяха изхарчени едни пари без да има нужда? Кога ще дойдат пасажери, че един прЕател пита?
  • 17 въпросче

    0 0 Отговор
    Какъв пък е тоя "Hekoй си Ксианг"?
  • 18 ъгъл

    0 0 Отговор
    Скоро се очакват и некои си китайски войници да акостират в Бургас с плътна газ. С 200. На първо време към 200 000 човека.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове