Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 08:36 1 158 18

Христиан Митев: Машинното гласуване няма да спре купения вот ВИДЕО

  • христиан митев-
  • машино гласуване-
  • избори

Вероятно машините за бъдещия вот ще са подобни на тези, с които се гласуваше на изборите за европарламент

Христиан Митев: Машинното гласуване няма да спре купения вот ВИДЕО - 1
Снимка: БГНЕС

Машинното гласуване няма да спре купения вот. Ако не се справим преди всичко с този проблем, с купуването и продаването на гласове, резултатите няма да се променят, каквито и модерни машини да закупим.

Това заяви Христиан Митев, депутат от НФСБ в студиото на "Денят ON AIR".

Припомняме, че преди седмици премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем да има машинно гласуване", обясни тогава премиерът.

Все пак, министър-председателят отбеляза, че ще сме единствената държава в ЕС, която ще практикува такова гласуване. "Ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо. Но възлагам на вицепремиера Томислав Дончев, заедно с ЦИК - да го направим", категоричен бе Борисов.

Машинно гласуване ще има, каквото е решението на Министерски съвет, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини, съобщи по-късно председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Вероятно машините за бъдещия вот ще са подобни на тези, с които се гласуваше на изборите за европарламент.

От ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс през юли 2019 г., с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението бе подкрепено и от "Воля".

Като мотив бе посочен сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена.

Тогава от ГЕРБ се позоваха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу Гроп

    23 2 Отговор
    Тюфлек
  • 2 Дедо Грую

    37 0 Отговор
    Няма да спре купения вот, просто ще го обезмисли. И неграмотният боков електорат не ще може да си изпълни предназначението. Започне ли някой по мас медиите да ти обяснява - не може, не трябва, няма начин, опасно е, вредно и др. подобни, вярвай на обратното.
  • 3 некойси

    30 0 Отговор
    Да, няма да спре купения вот, но ще въспрепятства останалите манипулации.
  • 4 отвличане на вниманието както обикновено

    21 0 Отговор
    И как ще се спре купения вот моля?! С машинното гласуване , ако не се овъртат и дам нещата , ако отчитането на резултатите се извършва изцяло и напълно от машините се постига друго , премахване на фалшифицирането и манипулирането на самите резултати. Пазаруването на души е друг проблем , друга манджа. Въпреки , че пазаруването включва и пазаруване на комисии и пр.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    26 0 Отговор
    Бла, бла, бла.Машините няма да преборят купеният вот, само защото вие не искате, имате нужда от манипулации.
  • 7 избирател

    19 0 Отговор
    Има и още по-просто решение срещу купения вот - никакви цифри в бюлетините, а само текст. Ха да видим....
  • 8 контролиран вот трудно се изпуща

    22 0 Отговор
    Купуваш машини еднократно , употребяваш ги многократно , отпада многочленството на комисиите , отпада разнасянето на чували , висенето по секции и зали , ред сегашни изборни разходи , Баце да се не прави на улаф , по точно нас да ни не прави на улави.
  • 9 Да, няма

    17 0 Отговор
    Само "мъръви" души от избирателните списъци ще намалеят. И това е нещо!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баце

    7 0 Отговор
    А на тебе кой ти каза че искаме да спреме купения вот? Точно обратното, искаме да го увеличиме за да си печелиме изборите.
  • 12 Кукуригу

    9 0 Отговор
    На тоз тюфлек кво му пука?И без това парламент ще види вече кога си види ушите без огледало!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЪРП

    7 0 Отговор
    МНОГО ЛИ Е НЕУДОБНО ДА СЕ ВЪВЕДЕ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ ЗА ГЛАСУВАНЕ????????
    МНОГО ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ ЗАБРАНЯТ НОМЕРЧЕТАТА В БЮЛЕТИНИТЕ ???????
    МНОГО ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ НАПЕЧАТАТ НЯКОЛКО РАЗЛИЧНИ БЮЛЕТИНИ С РАЗБЪРКАН ТЕКСТОВИ РЕД НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ????????
    КАЖИ БЕ митев ?????????????????????
    ВИЕ С ВАЛЕРИАНЧО СТАНАХТЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОКРОВИТЕЛИ НА КУПЕНИЯ КОРУМПИРАН ВОТ В БЪЛГАРИЯ БЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 SAAB

    1 1 Отговор
    Просто ще е по- ефтино .......няколко IT специалиста на хонорар.......а и няма да се вижда :)
  • 16 Ума на нацията

    3 0 Отговор
    Тоз има глава кат на Мондьо!Голяма и празна!
  • 17 чичо

    0 3 Отговор
    Машинния вот ще създаде повече проблеми и няма да е по-евтин.Съжалявам ония които не го разбират и са подведени само от амбицията на Радев и Нинова да си вдигат рейтинга.
  • 18 Голям автогол на БСП и Радев

    0 1 Отговор
    Машинното гласуване е пълна глупост. Гледайте сериала "Добрата съпруга" и вижте как се манипулират машинните избори в САЩ. Да не говорим, че това ще засегне основно остарелия електорат на БСП които ще си вкарат втори автогол след желанието им за намаляване на партийните субсидии и когато това стана ореваха света отново да ги увеличат защото никой от червените богаташи с раздадените в куфарчета пари не даде и стотинка на партията си и тя фалира. Ако въведем пък електронното гласуване направо трябва да започнем да изучаваме турски език като официален.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове