Last news in Fakti

29 Февруари, 2020 18:51 3 164 27

Станишев: Пробихме за българското малцинство в Албания

  • сергей станишев

При предстоящото преброяване на населението в края на тази година за първи път ще присъства и графата „българин“

Станишев: Пробихме за българското малцинство в Албания - 1
Снимка: БГНЕС

Постигнахме исторически пробив с признаването на българското малцинство в Албания. Затова днес специално благодарих на премиера Еди Рама и на Таулан Бала за отношението и подкрепата. Според новоприетия закон, нашите сънародници имат редица възможности и права – да имат телевизия и печат на майчин език, да развиват културна дейност, да учат български език и да се самоопределят като българи. При предстоящото преброяване на населението в края на тази година за първи път ще присъства и графата „българин“. Сега е ред на нашата общност да се самоорганизира и на държавата ни – да положи усилия за нашите сънародници. Владеенето на български език ще е едно от важните изисквания според очакваните промени в Закона за българското гражданство. България може да обучи учителите в българските училища в Албания на съвременен български език, който да бъде преподаван на децата. Време е да се изгради и отдавна договореният български културно-информационен център. Нашите институции трябва да поставят акцент и на повече културно-исторически проекти, за да има тежест и видимост нашата диаспора там. Това заяви председателят на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев на среща с представители на българската общност в Тирана, съобщиха от пресофиса на Станишев.

Беше обсъдена новата ситуация след признаването им за национално малцинство от албанския парламент през 2017 г. Коментирани бяха и зачестилите случаи на отказ за даване на българско гражданство по произход – дълга и скъпа за местните хора процедура. Станишев изрази надежда, че с предстоящите промени в Закона за българското гражданство процедурите ще се улеснят и ускорят, а възможностите за злоупотреби ще бъдат пресечени.

Евросоциалист №1 е в Тирана по покана на министър-председателя и лидер на Албанската социалистическа партия Еди Рама. Президентът на ПЕС беше специален гост на конгреса на партията.

„ПЕС работи усилено за старт на преговорите за членство в ЕС с Албания и Северна Македония през март. Някои европейски лидери продължават да са в плен на националния егоизъм – както по отношение на политиката на разширяване на ЕС, така и на многогодишния бюджет, миграцията, климата и редица други. Надявам се да успеем да ги убедим, че Западните Балкани са неразделна част от бъдещето на Съюза, и спазването на поетите ангажименти към страните-кандидати е ключово условие, ако искаме да продължим да вървим напред заедно. Френското вето през октомври беше провал, който вече ни струва сериозно накърнен имидж, загубено време и политически трусове в Северна Македония“.

Станишев поздрави социалистите за положените усилия в процеса на европейска интеграция на страната, особено по отношение на съдебната реформа, и ги окуражи да не се отказват от пътя, въпреки временните пречки.

„Обновената методология на преговори, предложена от Европейската комисия, има потенциал да вдъхне нова динамика на процеса и да засили политическото участие на държавите-членки на ЕС. Ще следим внимателно за злоупотреба с предвидените политически формати на сътрудничество – не бива да допускаме бавене или спиране на преговорите по чисто субективни или вътрешнополитически съображения. Посоката трябва да бъде една – пълноправно членство в ЕС, вместо безкрайно въртене в кръг. Вярно е, че ЕС се променя, но двата процеса трябва да вървят паралелно – Балканите не могат вечно да чакат на прага на ЕС. Това вреди и на европейските интереси.“, добави още Станишев.

Президентът на ПЕС изрази съболезнования към близките на загиналите при земетресението в Албания през ноември миналата година. Той приветства усилията на международната общност по време на донорската конференция, организирана от Европейската комисия по-рано през февруари, по време на която бяха мобилизирани над 1 млрд. евро помощ за възстановяване на щетите след земетресението.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 2 Отговор
    Скрий се бе,смешник
  • 2 чичо

    19 1 Отговор
    Мръсен корумпиран гей.
  • 3 Професор по Стоманобетон

    15 1 Отговор
    МНОГО РЯДКО КОМУНИСТИЧЕСКО ИЗЧАДИЕ,ГНЪСЕН ТА ДРЪНКА серГЕЙ!
  • 4 Професор по Стоманобетон

    11 0 Отговор
    МНОГО РЯДКО КОМУНИСТИЧЕСКО ИЗЧАДИЕ,ГНЪСЕН ТА ДРЪНКА серГЕЙ!
  • 5 тействитерно си заслужавате туй що си за

    13 2 Отговор
    служавате . Много са ми противни тия работи на фона на това , а с българите в България какво направихте , пробихте , прогонихте , изтребихте.
  • 6 Горо

    11 1 Отговор
    "Социалистът" Станишев, който въведе експлоататорския плосък данък, докато бе премиер и в същото време колаборационистът, който е голям приятел на Борисов и желае да види БСП в коалиция с ГЕРБ.
  • 7 Дельо хайдутин

    18 1 Отговор
    А за българското малцинство в България кой ще се погрижи?

    Коментиран от #8

  • 8 после и него шъ опраят

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Потрай де , още работят по въпроса да го направят малцинство , почти на финала са.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор
    Сега македонистите ще се побъркат... ЗАЙКОВ /Пирински/ може да е много грешен , но за този "ПРОБИВ" заслужава поздравление!

    Коментиран от #11

  • 10 дрън

    9 1 Отговор
    Тоя не е Българин.Роден е в херсон (ссср)
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Грешка-а-а!
    Сега македонистите ще се побъркат... СТАНИШЕВ може да е много грешен , но за този "ПРОБИВ" заслужава поздравление!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 слаботоков

    3 0 Отговор
    Тоя пък кой беше??????
  • 14 Киркор

    3 0 Отговор
    Това Комуне, не спечелило никога избори, в един момент започна да дава акъл на неговата столегница(престъпна партия) , как да печелят . Дано го послушат та никога не спечелят!
    Украински Гражданин с нито един ден грудов стаж!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 анонимен

    1 0 Отговор
    Като гледам господин на снимката няма да е зле да защити една десертация на тема:"Хомосексуализма и моя първи път!"
  • 18 анонимен

    3 0 Отговор
    Като гледам господина на снимката няма да е зле да защити една десертация на тема:"Хомосексуализма и моя първи път!"
  • 19 Турчин

    4 1 Отговор
    А за етническите малцинства в България когае направите нещо полезно?

    Коментиран от #21, #24, #25

  • 20 Makedonec

    4 5 Отговор
    На преброяването ще бъдат 5 бугари и 100000 Македонци, само да не забравите да публикувате резултатите.

    Коментиран от #22

  • 21 Луд

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Турчин":

    Стига сте се оплаквали.Нали имате новини по нац. телевизия Като не ви изнася идете в Турция.Много ви е смешно ,че дори бежанците не искали да остават в България ,а само преминавали.Аз пък като гледам как им се стой в Турция.
  • 22 Луд

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Makedonec":

    И ти чакаш за български паспорт,нали?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Д-р Менгеле

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Турчин":

    30 години "права и свободи"! Тези от вас, които работят и се чувстват отговорни, не питат къде е баницата ( соц. служба). По твоя въпрос разбирам, че си циганин, който си мисли, че вечно може да лежи на гърба на хората и да врънка от всякъде пари и облаги. Ами беше дотук! Ще бачкаш наравно с останалите и не държавата да ти търси работа, ами сам ще си търсиш според знанията и уменията. Ако не ти харесва - свят голям!
  • 25 Бойко в затвора

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Турчин":

    До "Турчин"

    На такъв рахат като в България не знам къде ще се радвате. Сблъсъци на етническа или религиозна основа кога и къде е имало в България? За бедността и вие турците сте в един кюп с нас, тоест сте виновни колкото сме и ние.
  • 26 манаф

    1 0 Отговор
    СерГей!
  • 27 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Това малцинство в Албания,уж Българи ама мюслимани, утре ще са в първите редици башибузук, или Българи -помаци,мохамедани, гласуващи за турска партия..каква файда че са пишат българи..а ходят да се молят в джамия,където им промиват мозъци..Държава я няма да ги върне в православието.Толерантност се казва..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове