Last news in Fakti

1 Март, 2020 17:07 11 860 21

„Паякът“ - на ръба на закона

  • паяк-
  • кола-
  • паркиране

Въвеждат нови пътни знаци и указателни табели

„Паякът“ - на ръба на закона - 1
Снимка: БГНЕС

Въвеждат нови пътни знаци и указателни табели за шофьорите. Това се случва с промяна в наредба от регионалното министерство. Оказва се, че вдигането на коли и слагането на скоби се извършва на ръба на закона от години, коментира „Нова телевизия“.

15:00 ч. следобед. Един от наказателните паркинги в София е препълнен с колите на шофьори, паркирали неправилно. Вдигнати са от "паяк" на базата на този пътен знак."Всъщност, този символ не фигурираше в Наредба 18 и на практика той не се използваше правилно, нямахме право да го използваме. Всеки елемент за организация на движението, който не е част от съответната Наредба 2 за пътна маркировка или 18 за пътни знаци, не може да бъде използван за сигнализиране на пътищата. ", каза Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Така се оказва, че от общините в цялата страна имат право да ни глобяват за неправилно паркиране, но не и да ни вдигат автомобилите.

Според юристи това дава възможност на шофьорите да остават ненаказани. "Към настоящия момент съдебната практика показа, че голяма част от репатрирането, принудителното преместване на автомобили, е незаконосъобразно. Доста хора са търсили правата си по съдебен ред и съдът се е произнесъл в позитивна посока от гледна точка на шофьора, чийто автомобил е бил принудително преместен", каза още адвокат Мария Янева.

Казусът със санкционирането за неправилно паркиране, но в "зелена" или "синя" зона, е подобен, но и той е пред разрешаване.

Въвеждането на новите знаци и табели вече е обнародвано в Държавен вестник. Тепърва те ще се изработват, преди да започне подмяна и монтаж, а в писмена позиция до „Нова телевизия“, от регионалното министерство заявиха, че допълнителните табели за принудително остраняване на пътни превозни средства и поставяне на ограничителни средства са регламентирани в Наредба 18.

Те се поставят за допълнителни указания към пътните знаци, които забраняват спирането и паркирането.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    85 0 Отговор
    Направо да си кажем че ПАЯКА е незаконен ама така им изнася на политиците.
  • 2 боцмана

    65 1 Отговор
    Общински рекет. В никой град не остана място за безплатно паркиране , като в същото време не се правят и нови места за паркиране. В Пловдив направиха един открит многоетажен паркинг на Сточна гара и стои като паметник с два състезателни автомобила на най горните платформи , пълна пародия. Похвалете се ако знаете в някой град , пред някой блок да са разширили или асфалтирали нещо.

    Коментиран от #7

  • 3 Очевидец

    36 2 Отговор
    На ул. Державин Варна преди 20 дни местеха ПРАВИЛНО паркирани коли, за да минат 20 см покрай бордюра с нов асфалт, който догодина няма да го има.
  • 4 Табеларка

    36 0 Отговор
    Трябва да има акт от полицията за неправилно паркиране или да пречи на движението(върху зебра примерно), иначе си е рекет, каквито и табели да слагат, особено такива каквито ги няма в ЗДП.
  • 5 режима е такъв

    35 2 Отговор
    Сега е тоталитарен режим на демокрация-преход-капитализъм или както искайте си го наричайте.Така,че свиквайте с несправедливостта.
  • 6 Антонн

    19 1 Отговор
    По закон ако не пречи на движението нямат право да вдигат автомобила,ако са няколко неправилно паркирани примерно;
    BMW X6, Range Rover Evoque,Peugeot 307 ще вдигнат първо пежото.
    Не е лошо да имат правомощия и хора по паркингите,на хипермаркетите при неправилно паркиране скоба.
  • 7 Платен паркинг

    3 21 Отговор

    До коментар #2 от "боцмана":

    Защо трябва да е безплатно паркирането?

    Коментиран от #8, #14, #16

  • 8 Гошо

    15 14 Отговор

    До коментар #7 от "Платен паркинг":

    Надявам се не питаш хората от горните коментари, които не са стъпвали в европейски град да видят как е там. Наш'те Ганьовци искат всичко да им е безплатно, да спрат точно пред входа на панелката си, и ако може една патрулка нощем да им варди 20 годишният трошляк, да не му откраднат капачките от винтилите. Ама тия с баровските коли - съвременните лигави богаташки синчета, са още по-големи "цигани" и се правят на тарикати. Едва ли не, с кола за 100 бона получаваш безплатно пожизнено паркиране тип "селяндури".

    Коментиран от #11, #15

  • 9 Пройчо

    15 2 Отговор
    А защо чак сега го коментирате в частта за незаконност?
  • 10 Онзи

    10 8 Отговор
    На всеки му пречат неправилно паркиралите коли и тези,които паркират по зелени и сини зони без да си плащат за това.Но когато неговата кола е за скоба или вдигане от паяк, реве като магаре,че и той е човек и той имал права...Всеки иска да е тарикат ама без покритие ни става.
  • 11 Ей смотльо

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    А не искаш ли да си плащаме, че дишаме? Да те е6а у тъпунгера!!!
  • 12 БАРО

    9 6 Отговор
    На село зона Няма няма паяци няма скоби няма и полиция Айде Марш обратно на село

    Коментиран от #17

  • 13 Анонимен

    15 0 Отговор
    Всичко се променя със закони за да се дере народа и обира законно от каквото може,народа лапат управниците ни и кръгът от фирми около тях,а на някой от вас коментиращи светва ли ви лампичката как вървим уверено към пълен контрол и за това от години го подсказват по филмите?
    Честито!
  • 14 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Платен паркинг":

    Щото мъглата Самоковска пълни гушата МУ
  • 15 Чук

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Те патрулките на бодигарда на Мето са заети....с други работи
  • 16 От друга страна

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Платен паркинг":

    Защо трябва да е платено ??? За използването на уличната мрежа се плаща пътен данък, данък на превозното средство към общината и винетна такса за междуселищната петна мрежа. Останалото са скрити данъци. Защо да не плащаме такса изкачване по наклон и слизане по надолнище или такса за скорост примерно??? И не ми излизайте с обяснения, че така било в ,,нормалните" страни. Паркирането на автомобила е използване на пътната мрежа за което се плаща данък. Ето за това!
  • 17 От друга страна

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "БАРО":

    Благодаря за съвета! Точно това правя в момента. Довършвам хубава голяма къща в близко до града село и се изнасям там, въпреки че съм роден в града и нямам баби и дядовци на село , (т.е. гражданин съм) . А теб някой те е излъгал, че си БАРО, като си се довлякъл от село в града и си се наврял в скапан апартамент в общежитие или както е модерно да се нарича сега кооперация. От такива пришълци в града стана невъзможно да се живее. Донесохте селото в града, затова гражданите бягаме на село и селата около градовете стават все по-хубави, а градовете все по западнали.
  • 18 Ахауаха

    2 1 Отговор
    Гле кви тъпизми променят, а тва че убийци се разхождат свободно, не!
  • 19 Лъв

    4 2 Отговор
    Всичко е защото мръсните и гладни селяни дойдоха в София, довечера ходеха в дупка до тоалетна сега граждани с претенции селяни мръсни

    Коментиран от #20

  • 20 От друга страна

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лъв":

    И не само в София, но и във всеки областен град е така!
  • 21 Рашку

    1 0 Отговор
    И движението и паркирането ни е "демократично" от много години. Време е да спазваме закона и правилника като в цивилизованите държави.Я се опитайте там да се държите както тук.Да,ама не ви стиска дупето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове