Last news in Fakti

5 Март, 2020 14:12 2 469 18

Настимир Ананиев: Отново провал на държавата в пътната безопасност

  • катастрофа-
  • загинали-
  • пътна безопасност

17 повече загинали на пътя през 2019 г.. Кой ще поеме отговорност?

Настимир Ананиев: Отново провал на държавата в пътната безопасност - 1
Снимка: Фейсбук

Отново провал на държавата в сектора с пътната безопасност. За 2019 г. има 17 повече загинали в сравнение с 2018 г. и 46 повече тежки ПТП-та. Отново оглавяваме негативната класацията в Европа за най-много загинали на пътя. Губим хора всеки ден, а мерките или са бавни, или напълно липсват. Покрай ежедневните скандали в правителството, черната статистика беше заметена под килима и не беше отразена от нито една медия, коментира Настимир Ананиев, експерт по пътна безопасност.

Новата Държавна агенция „Безопасност движенията по пътищата“ започна силно миналата година с един много добър доклад от 159 страници за текущото състояние на пътна безопасност, в който за пръв път имаше конкретни цели с конкретни срокове по години. Много притеснително е, обаче, че към днешна дата докладът на сайта на агенцията се е стопил до 63 страници, а целият раздел 4 с обобщения план и конкретните срокове вече липсва, добави Ананиев.

В официалния доклад имаше поставени 41 мерки, които трябваше да се изпълнят през 2019 г. Питам Малина Крумова, която е председател на агенцията, колко от тези 41 мерки за 2019 г. са изпълнени и защо липсва раздел 4 от текущия доклад, който е качен на интернет сайта на ДАБДП? Друг съществен въпрос е как и за какво се харчат събраните за 2018 и 2019 г. почти 100 милиона лева от глоби, попита Настимир Ананиев.

От 2018 г. очакваме разделянето на закона на три, имаше няколко неуспешни опита, а от няколко месеца вече се говори за един напълно нов закон за движение по пътищата, но и той не се появява. 44-то Народно събрание за съжаление изостави пътната безопасност като тема и много малко беше свършено. България губи по 2 милиарда лева на година, свързани с директни и индиректни разходи в пътната безопасност, разходи за медицински разноски, инвалидни пенсии, социални, правно-съдебни, административни разходи и други. Ако инвестираме в интегрирана система за пътна безопасност, това ще се отплати многократно в човешки животи, но и в бюджетни средства, които могат да бъдат насочени за други нужди, като майките на деца с увреждания, медицинските работници, пенсионерите и т.н., допълни Настимир Ананиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    7 37 Отговор
    КАК ТИ Е ВИНОВНО ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО НЯМА КУЛТУРА У НЯКОИ ВОДАЧИ. ТА ЗА ВСИЧКО ЛИ Е ВИНОВЕН БОЙКО БЕ КОМУНДЕ.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 бай Шиле

    19 3 Отговор
    Г-н Ананиев,добре че бяхте Вие та през изминалата люта и снежна зима се спасихме със зимните гуми.Ясно е като бял ден,че следва пак да ви назначат за народен представител и да лобирате за пролетни гуми.Да спасим живота на нашите дечица!

    Коментиран от #14

  • 3 Български по хелзинкски комитет

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Не е "комунде".Този е "тарикатле".
  • 4 да де

    19 2 Отговор
    Що нали караме на фарове?

    Коментиран от #11, #13

  • 5 Важното е фара да свети денем

    8 1 Отговор
    И рекета да се прибира от кат пък нека мрът шоферите така ше се оправадаваме че като дигаме грабежите е за техно добро😂😂😂😂
  • 6 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    РИМИТСАН- Е , ЗНАЕШ ЛИ/ НЕДОКАТЧО/ -КОЛКО СА ЗАКУПЕНИТЕ АВТОМОБИЛИ ПРЕЗ ПЕРИОДА И КОЛКО СА НОВИТЕ "ШОФЬОРИ" И КОЛКО СА НОВИТЕ РЕШИЛИ ДА ШОФИРАТ БЕЗ КВАЛИФИКАЦИЯ -ПОРАДИ НИЩОЖНИТЕ НАКАЗАНИЯ ПО ЗДП !?!?!?!? НЯМА ДА ИМА БЯНЯ В КИЛИИТЕ В БЪЛГАРИЯ / КАКТО НЯМА И В ГЪРЦИЯ / !?!?!?
  • 7 Пеев Пеев

    13 4 Отговор
    точно Бойко е виновен, щото от неговото правителство зависи да оправи пътищата и да контролира движението. Тия безкултурни джигити в чужбина са по-ниски от тревата щото ги глобяват като не карат по правилата.
  • 8 Един

    12 2 Отговор
    ФАКТ Е, че всички държавни структури изразходват бюджета си за да осигурят персоналните си доходи! А вложени средства в краен продукт - дудук! А кат се изтапани ББ и каже "Ний сме дали n-найсет милиона за нови магистрали" - дали сте 90% за комисионни и 10% за асфалт! Затуй като тръгнеш по непознат път -НЕ ГЛЕДАШ ЗНАЦИ, НЕ ГЛЕДАШ МАРКИРОВКА, а следиш лентата и платното , щото не знаеш къде са дупките!
  • 9 партиен строител

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Ще ти кажа как. Всеки, който с лизане е станал началник гледа да се заобиколи с по-прости и по-мързеливи от него. Именно те не вършат работа. Ако има някой свестен - те го натопят и му майката е...Така. Всеки началник си има по-горен началник. Този по-горния е поставил по-долния така, че да е по-тъп от него. И така нагоре, нагоре, нагоре та до най-отгоре. Нещо неясно?
  • 10 Строителю партиен

    6 1 Отговор
    добре де, ако най-горния началник е много тъп, кви ше са тия примерно 5 нива по-долу?
  • 11 В Цял свят

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    карат на фарове защото видимоста е по добра разбира се навсякъде има скъсани малоуници решили да пестът ток и каращи без фарове.Е случва се да участват в пъп понякога но важното е че са тарикати.
  • 12 Шофьор

    4 3 Отговор
    Честно да ви кажа, вариантите са само два:
    1. СЪД и ЗАТВОР за всички държавни служители през годините.
    2. Калашников и гроб за всички държавни служители през годините.
  • 13 На под съзнателно ниво

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    мозакът ти асоциира светещите фарове на колите като движещи обекти и когато не внимаваш или се разсейваш с телефона или мислиш за някви глупости и си вървиш или шофираш ти не забеляваш колите без включени фарове или иначе казано виждаш ги но не си внимателен с тях не ги мислиш вобще действаш си механично и това може да е предпоставка за пъп.Когато такава кола без включени фарове ти е в мъртва точка нито ти осветява в огледалата нито нищо не я виждаш че е там и си предприемаш маневра и кво става.Птп.
  • 14 Бай Миле

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "бай Шиле":

    Зимните гуми ги предложи ГЕРБ или по точно депутата им Михов, а не Ананиев! Ананиев беше против!
  • 15 Село

    5 0 Отговор
    Крадат кат разпрани нямат надяждане защо мислите,че се борят за власт да лапат пари затова е така спестява се от всичко и асвалта им такъв о всичката им работа на Бойко и пасмина.
  • 16 иво

    6 0 Отговор
    Като не намериха правилното решение на проблема, сега започват да ни облъчват от телевизиите колко са вредни старите коли То не са акции по пътищата то не са глоби, а народа е изнервен от всички тези идиотщини и щом мине радара газ до дупка напук
  • 17 Йозеф

    4 0 Отговор
    Каква безопасност бе, на кой му дреме за вас? Винетки, ТОЛ такси и стижене, магистрала Тракия покрай Стара Загора е като гръб на камила, на места липсва маркировка, за светооттразители да не говорим. Ебавате ли се, за километър магистрала плащаме близо 10млн.лв, няма път без кръпки, обаче има пет агенции по пътища и пътна безопасност.
  • 18 незнайко

    3 0 Отговор
    Нека да продължават с ограниченията ! Камери на всеки ъгал, даже и в домовете !!! По един чип на всеки, като затворници !!! ТОВА СИ Е ПОЛИТИКА НА СВЕТОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО !!! Контрол върху всеки индивид !!! ТОВА НИ ОЧАКВА !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове