Last news in Fakti

14 Март, 2020 13:23 8 615 50

Как се отразява извънредното положение на София?

  • извънредно положение-
  • софия

Бензиностанции, хранителните магазини и аптеки ще са отворени

Как се отразява извънредното положение на София? - 1

София осъмна пуста днес. Моловете в големите градове, включително и в София, остават затворени, а ресторантите ще работят без клиенти. Може обаче да се правят доставки по домовете при сериозни хигиенични мерки.

Бензиностанции, хранителните магазини и аптеки ще са отворени. Хората очакват да има сериозни икономически последици, след като бяха затворени заведения и други развлекателни места. Във вчерашния ден опустя и бул. "Витоша", където има много заведения.

"Оставяме хората без възнаграждения, това трябваше да се случи, но трябваше да има някакви гаранции за бизнеса", коментира пред бТВ представител на бранша.

Малкият и средният бизнес ще пострада, смятат всички.

"Логиката на всички мерки е да се ограничи разпространението на коронавируса", заяви пред бТВ зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

"Трябва да прилагаме социална изолация. Животът продължава", отбеляза той.

Барбалов потвърди, че е имало струпване на хора по магазините, затова се е наложило да има патрули на СДВР. Той призова хората да не се паникьосват.

"Няма нужда, няма защо да се безпокоим", посочи още Дончо Барбалов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    7 59 Отговор
    ковид коренен вирос е трагнал от видин вав името си пише вид защто не кософ или кобург а точно ковид
  • 2 мечо

    7 54 Отговор
    виросат се лекува сас водорасли ниякаде пишаше ако има хора от бургас да прават тарговия сас водорасли аз щте си купа

    Коментиран от #37, #46

  • 3 По улиците е пълно с народ

    39 2 Отговор
    Въобще не си стоят вкъщи.
  • 4 Йозеф

    67 47 Отговор
    Извъредно положение, Ден 2-ри. На село сме добре. Съседа получи паник атака, изкла си всички кокошки и мисирки - набих го, за да се успокои. Дойде полиция, и те го набиха - с баща ми, занимавал ги с глупости, имали по-важна работа в София. Понеже затвориха всички кръчми-поканих авери и запалих барбекюто на двора в лятната кухня. Довлече се и кмета, запихме се прфилактично с водка и доматена салца. Пак дойде полиция, съседа ги повикал. Би го и кмета, дойде и линейка и го закара да го карантинират някъде, имаше болки в гръдната област. Чувстваме се отлично, никой не кашля, дори от пушека на сочните ребра и кърначета. Сега играем белот, и който падне слиза до зимника да качи още водка и салца, едно слънце е напекло, жадно ни е....

    Коментиран от #10, #15

  • 5 смешно полижение

    36 5 Отговор
    Оказа се че забраните не важат за всички! търговските обекти към 14.03 не се затварят независимо че на 13.03 обявиха друго ДОБРЕ ДОШЛИ В бЪЛГАРИЯ!!!
  • 6 666®

    43 7 Отговор
    Навсякъде всичко работи, с изключение на магазини, заведения и ресторанти. Всички фирми, цехове, предприятия в понеделник ще работят. Това ли са прословутите мерки? Ще ограничим заразата, като затворим няколко кебапчийници?

    Коментиран от #13

  • 7 777999

    11 4 Отговор
    НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ!!!
    Ограниченията обхващат много малък брой сфери. Промяната я въведоха снощи към 21.30 часа ,но при извънредно положение имат право да правят всякакви промени ,когато си пожелаят. В по-долния коментар ще направя цитат ,за да го видят повече хора! Това е последната актуална заповед на министъра!
  • 8 777999

    17 0 Отговор
    Цитат:
    “ Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведения за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски обекти, неупоменати по-горе продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.”
  • 9 777999

    21 4 Отговор
    Днес хората ,които имат търговски обекти - магазини за промишлени стоки ,магазини за дрехи ,парфюмерии ,автомивки ,автосервизи си затвориха обектите...без да знаят ,че всъщност могат и имат право да работят при строго спазване на хигиена и т.н

    Коментиран от #14, #16

  • 10 факт

    10 21 Отговор

    До коментар #4 от "Йозеф":

    ха наздраве!
  • 11 Чакаме лятото

    5 44 Отговор
    В Австралия няма случаи на Коронавирус, защото е топло и температурите са над 35 градуса .

    Коментиран от #17, #19, #27

  • 12 От Народа

    31 4 Отговор
    Турговците въобще не спазват забраната за пример ще дам например ул. Пиротска или ЖЕНСКИЯ ПАЗАР(ТОЗИ ПАЗАР НИКОГА НЕИЗДАВА КАСОВИ БЕЛЕЖКИ КАКВИ ПРИХОДИ ЗА ДЪРЖАВАТА ИМА ОТ НЕГО?). ПЪЛНО Е С НАРОД НАД 1000 ЧОВЕКА НОН СТОП. АКО ТОВА НЕ Е ГНЕЗДО И ПРЕДПОСТАВКА ЗА ЗАРАЗА ТУРИ МУ ПЕПЕЛ. ПОЛИЦИЯТА СИ ЯДЕ БАНИЧКИ И ГЕВРЕЦИ ТАМ И СЕ ПРАВЯТ НА НЕВИДЕЛИ. ЗАЩО НЕАЛАРМИРАТ? КАКВО ЧАКАТ? КАРАНТИНАТА ДА ПРОДЪЛЖИ И АПРИЛ ЛИ?
  • 13 Ти не знаеш ли, че

    28 4 Отговор

    До коментар #6 от "666®":

    живеем в страната на чудесата и малоумниците..
  • 14 Мислещ

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "777999":

    Те сигурно знаят, но също така знаят и че в тикволандия правата са относително понятие. И аз не бих рискувал.
  • 15 lupi67

    32 9 Отговор

    До коментар #4 от "Йозеф":

    Тъпанар.
  • 16 Някой

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "777999":

    Не знаят защото идьотите от горе издадоха заповед за чудо и приказ.Първата заповед беше че ще работят САМО хр магазини аптеки и дрогерии.Това автоматично означава че на всички други е забранено.Едва към 20ч си видяха грешката и я поправиха като изредиха кои точно НЯМА да работят
  • 17 guest

    45 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чакаме лятото":

    Е как да няма нали скоро писаха за Том Ханкс и съпругата му, който са в Австралия от януари.
  • 18 Боли ме курсът...

    10 30 Отговор
    ....за шопия

    Коментиран от #21

  • 19 pepy

    51 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чакаме лятото":

    "В Австралия няма случаи на Коронавирус...

    В Австралия има повече от 150 заразени... Тестът на министъра на вътрешните също е бил положителен, а също така на Том Ханкс и съпругата му...

    Във ФАКТИ имаше статия и за двама българи в Сидни... а ти се прави на интересен и чакай лятото на село...
  • 20 Мама мия

    19 14 Отговор
    Бойко чобанина дръж си софиянците на каишка в столицата какво са изплъ3нали из прованса тез влечуги с джипове и вируси.....кАрАнТинА.....
  • 21 antikursist

    36 2 Отговор

    До коментар #18 от "Боли ме курсът...":

    То пък един к.рс, хем малък хем мек. Селски цървул!
  • 22 Valio

    20 22 Отговор
    Целта е боклуците,които ни управляват да вземат парите,които ЕС отпуска за коронавируса и за това побързаха да обяват извънредно положение,защото иначе няма как да се откраднат парите.

    Коментиран от #33

  • 23 КралиМарко

    10 29 Отговор
    ЗAЩO нe ЗAТВOРИХТE ХРAНИТEЛНИТE ВEРИГи и AПТEКИ!!!

    Или тaм нe ce зaрaзявaт тълпитe oт тъпи рaбoтници, чe вcичкo ce нaпълни дa зa зaпacявa c хрaнa и лeкaрcтвa!!!CEГA ВCИЧКИ ca зa КAРAНТИНA!!!

    Дa питaм кoй знae кoлкo ca рeaлнo БOЛНИТE, бeз cимптoми, дeтo пaзaрувaт?!Aми никoй!!!E, зa кaкви мeрки ми гoвoрят тeзи ?!ТAКA нe CТAВA!!!Щe имa звeрcки бум нa зaрaзeни, aмa нe мoжe дa ce пoceгнe нa гeрмaнcкитe и руcки инвecтиции у нac.Aбe , мa нaли вcякa Бeнзинocтaнция имa и зaвeдeниe?!E, квo прaвим!Тeзи миcлят c гъзa cи - нe cтaвaт дa вoдят cтaдoтo към дoбрo,тo e яcнo!
  • 24 Behemoth

    14 1 Отговор
    В Кауфланд беше весело хахахххххх ...като в дядовата ръкавичка,станахме си много близки...
  • 25 Фермер

    14 0 Отговор
    Практикер София работи пълно е с хора.
  • 26 ФАКТ

    21 27 Отговор
    ОСРАХА СЕ!

    ЗА ДА СИ ПРАВИ БОРИСОВ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ДА ПРИКРИЕ БАРСЕЛОНСКАТА СИ АФЕРА, ВОДНАТА КРИЗА , ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА - ИЗГАВРИ СЕ С НАРОДА!
    НЕКА ДА ПОКАЖАТ СТАТИСТИЧЕСКИТЕ ДАНННИ ОТ НСИ ЗА МИНАЛИ ГОДИНИ ПРИ ГРИПНИТЕ ЕПИДЕМИИ КОЛКО СА ПОЧИНАЛИТЕ И ТОГАВА НАРОДА ДА РЕШИ, А НЕ КЛИКАТА ТУНЕЯДЦИ ДА НИ ЛИШАТ ОТ ПРАВА!
    ДНЕС ПО ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ МАГАЗИНИ ОПАШКИТЕ БЯХА ПО 1000 ЧОВЕКА И ТО ПО НЯКОЛКО ОПАШКИ - ЧОВЕК ДО ЧОВЕКА, ТОВА ЛИ Е ПРЕДПАЗНАТА МЯРКА СРЕЩУ ЗАРАЗАТА? НЕ, НЕ Е, А НАПРОТИВ ИЗПРАЩАТ НИ НА ЯВНА СМЪРТ ЗАЩОТО СМЕ СЕ СТРУПАЛИ ХИЛЯДИ НА 1 МЯСТО! ТОВА Е ЧИСТА ГАВРА, ГЕНОЦИД! В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 2 -3 СЕДМИЦИ, ПО ВСИЧКИ МЕДИИ БОРИСОВ ВСЯВАШЕ СТРАХ, ПАНИКА У ХОРАТА, ДОВЕДЕ НАРОДА ДО МАСОВА ПСИХОЗА!
    НО ПЪК ДРУГО ВИДЯХМЕ, ЧЕ СА ИЗТОЧЕНИ МАТЕРИАЛИТЕ ЗА ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ АВАРИИ, БЕДСТВИЯ, ЕКСТРЕМНИ И ДР. СЛУЧАИ ОТ БЧК И ДРВВЗ -ОКРАДЕНИ СА! СТИГНА СЕ ДО ТАМ, ЧЕ БОРИСОВ ХОДИ ДА СЕ МОЛИ НА ЕРДОГАН И ПУТИН ЗА МАСКИ, ЕСПИРАТОРИ И ДР., А МЕДИКАМЕНТИТЕ ИЗЧЕЗНАХА ОТ АПТЕКИТЕ.
    ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО Е ДА ОТНЕМЕШ ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ, ПРЕСТЪПНИЦИ!
    МИЗЕРНИЦИ, НАРОДА НИКОГА НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ, ЧЕ СЕ ИЗГАВРИХТЕ С НЕГО!
  • 27 Кое няма

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Чакаме лятото":

    Има в почти всички държави. В Австралия са 200, има в Индия, Тайван, Арабските държави. На всякъде и в топлите държави и в държавите от южното полукълбо, където сега е лято.
  • 28 Някой си

    24 0 Отговор
    Мога да кажа как е в Германия, току що се връщам от шопинг по магазините.
    Липсват брашно, олио, сол както и тоалетна хартия, всичко останало го има в нормални количества - месо, хляб, варива и т.н.
    Направи ми впечатление едно нещо обаче - вчера Меркел призова хората да ограничат социалните контакти и днес гледам заведенията работят, дюнери, китайски, пицарии и разни други, НО НЯМА НИТО ЕДИН СЕДНАЛ, столовете и масите си стоят празни, купува се основно да си го хапнеш в движение или за дома.
    Хората имат дисциплина тук, не като нашите.
    Паника и ограничения няма, всичко работи освен училищата и детските градини, транспорта също се движи.
  • 29 Balgarin

    4 1 Отговор
    Sabirame se na komshiisko parti,ce so igrame karti s rakiika,a genite na. Kade I likior.
  • 30 баи

    8 21 Отговор
    предлагам да затворят и магазините да си умрем от глад като сме и без работа - простотията е адска в бьлгария вместо да оставят хората без препитание да бяха затворили границите
  • 31 Димитър

    7 20 Отговор
    След две седмици иде нова вълна хиляди болни в софия тогава ще видите пазарите
  • 32 Димитър

    7 21 Отговор
    Работя в болница пика се чака до 15 дена
  • 33 баи

    21 3 Отговор

    До коментар #22 от "Valio":

    верно не се бях сетил 1е само така може да се усвоят фондовете за борба с вируса и ще има за всеки депутат за по нова вила и мерцедес докато народа няма каде едно кафе да испие
  • 34 КОКА

    2 18 Отговор
    АТАНАСОВА МНГО СИ УМНА МА КВО МЕ ИНТЕРЕСУВА СОФИЯ

    Коментиран от #36, #38

  • 35 Дддддд

    8 0 Отговор
    Глупости. Снощи в 11 на Витошка си работеха заведенията.
  • 36 pepy

    18 2 Отговор

    До коментар #34 от "КОКА":

    "АТАНАСОВА МНГО СИ УМНА МА КВО МЕ ИНТЕРЕСУВА СОФИЯ"

    Още в заглавието си пише "София". Нещо като не те инресува - не го четеш...

    Поредният недоправен отворко обаче трябва да се прояви... Едно изречение /изкрещяно/ - 4 грешки... Мъка...
  • 37 ВЪЛЧО

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Яж лопуш уа Мечо, продавам при интерес имам и коприва за 5 години напред
  • 38 Фермер

    20 3 Отговор

    До коментар #34 от "КОКА":

    Като се взриви с болни,половината София ще бяга по родните места,тогава всички ще се заинтересувате бързо.
  • 39 Антон

    4 2 Отговор
    Представете си колко е велика боковата икономика, след като се очакват сериозни последици за нея от затварянето на фитнеси, кафета, ресторантчета за има няма 2 седмици. Мисирките да кажат на боко да не се притеснява, защото по негови думи имаме излишък.
  • 40 Оня

    8 2 Отговор
    То ,че не може да мине без крещящи глупави коментари е ясно. Хубавото е , че повечето са получили много минуси , а това говори добре за нашето общество. България ще пребъде , напук на всички и всичко !!! А на тези дето не им харесва тук , да се насочат веднага към Терминал 2. Много чинии има за миене в Европата....
  • 41 Свещен Гущер

    3 4 Отговор
    Извънредно! Путuн се е нааkал жестоко от коронавирус! Дynето му е с размерите на вулкана Везувий и бълва гумнна.Много държави са изпратили спешно булдозери коматцу да изринат гумнната му в река Москва да се размиришат.Московчаните се евакуират с автобуси. Очаквайте подробности!
  • 42 Браво бе

    3 0 Отговор
    т.нар. бизнес пак го измисли. Като има печалба е за него, като има загуби те са за работниците. После се чудите защо никой не иска да ви работи. Няма и да има да ви е.....
  • 43 ДАНЮ ПАРЧЕТО

    0 0 Отговор
    началото но края в софия може и всичко да е ясно но в провинцията всичко е леш
  • 44 БайХ

    1 0 Отговор
    КУРоНА вируса се наврел на макя си у заднио двор ката разбрал че Боко Тиквата че го КУРинтинира. Мани...маани ами не ще да излазя от там че му било топло и ароматно та Боко требе сега с език да го вади! (evilgrin) 
  • 45 герберски манджи

    1 5 Отговор
    Пълен неосведомен хаус кой ще работи кой ще затваря.
  • 46 темелко

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Ти по добре си купи познания по правопис.
  • 47 Георги Илиев Митев

    0 1 Отговор
    Песента на витошаря :
    Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация.
    Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от военните, полицията, медиците и граждани. Град София (2014).
  • 48 гост

    0 0 Отговор
    Пенсионерите да не се изказват по въпроса ами да спазват карантината и да си седят във вкъщи . Вируси ,чуми все тая ние младите трябва да работим и да си изхранваме семействата. Нас никой не ни обезпечава за да си седим във вкъщи.
  • 49 док

    0 0 Отговор
    София осъмна пуста днес.И аз така видех,като се разхождах. Дончо не го срещнах.
  • 50 кабел

    0 0 Отговор
    Моята изолация не е социална,а е пластмасова!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове