Last news in Fakti

3 Април, 2020 16:45 10 671 58

Отчетоха жесток скок в цените на храните

  • цени-
  • хранителни стоки

При това, това са стоки от жизнена необходимост и традиционно присъстват на българската трапезата

Отчетоха жесток скок в цените на храните - 1
Снимка: Shutterstock

В условията на епидемична криза, наред с нарастването на безработицата и намаляването на доходите, сме свидетели и на плавно, но при някои стоки драстично нарастване на цените. При това, това са стоки от жизнена необходимост и традиционно присъстват на българската трапезата.

ИССИ на КНСБ проведе проучване за изменението на цените на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота.

Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в периода преди и в началото на епидемичната криза.

Изследването не е представително. Подборът на наблюдаваните търговски обекти на областно ниво е на случаен принцип. Регистрира се най-ниската и най-високата цена от една и съща стокова позиция за фиксирания период на наблюдение.

Период на провеждане 1 март – 1 април 2020.

Обхватът на извадката включва 26 областни центрове.

Получените данни са осреднени на национално ниво и дават представа за настъпилите изменения.

Въз основа на получената и обобщена информация могат да се направят следните коментари:

По-силно изразено нарастване се наблюдава при зеленчуците, като за наблюдавания период при някои се очертава значително увеличение:

Картофи - ръст с 26.1%

Чесън - с 45.4%

Зеле – с 15.3%;

Моркови – с 14.3%

Лук – 13.9%

Джиндифил с 100.8%. Увеличението на цената е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е около 7.5 лв. и достига 15 лв към настоящия момент. Цената на едро по тържищата и борсите също се задържа на високи нива (около 14-17 лв.) и това е причината малките търговски обекти да свиват количеството на изкупуване. Джижифилът става една от дефицитните стоки или бързо оборотни.)

От 26 областни градове в 12 от тях, средната цена на джиндифила е нараствала над 2 пъти: Габрово и Благоевград +240%, София+245%, Шумен +221%.

Наблюдава се леко намаление при цените на доматите и краставиците с около 3.9% и 6.8%. Тези стоки не са характерни за сезона и нямат силно потребление. През този период слабият спад на цените е в параметрите си, но техните абсолютни стойности се задържат на високи нива.

Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсения плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза – лимона се оказва все по-трудно достижим за нискодоходните домакинства. Средното нарастване е с 43.6% през наблюдавания период. В някои области се очертава драстично по-високо увеличението, като в Търговище, Добрич цената достига до 5- 5.50 лв., при 2,50 -3 лв в началото на м. март.

При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението. Забележимо е нарастването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%.

Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление, с оглед спазване на противоепидемичните правила. Цената на Антибактериалния гел нараства над 2 пъти, при това достига средна цена от 44 лв. при 18 лв. от началото на кризата. Цената на белината достига ръст от 2.8%, мокри кърпи с 11.1%.

През изминалата година средногодишната инфлация на групата на хранителните стоки достигна 5.1% и значително надхвърля средните нива за страната от 3.1 %. Зеленчуците нарастват през 2019 г. с 12.5%, месо и месни продукти с 6.1%, при това този тренд продължава и през първите месеци на 2020 г.

Затова КНСБ, подкрепя призива на министър Десислава Танева да се насърчават търговските вериги да предоставят стоки от националното производство. Така ще се запази българското производство, като се гарантира реализиране на продукцията, от което следва запазване на работните места и доходите на заетите лица.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оператор на биологични единици

    78 5 Отговор
    Аз затворих моите овци в кошарата, а те ме гледат с едни изплашени очички. Имам чувството, че ми имат пълно доверие, че няма да ги коля.
  • 2 Къде е онази кифла от земеделието

    94 7 Отговор
    където ни обясняваше, че имало всичко за 2 г. напред?
  • 3 Колчо Слепеца

    46 3 Отговор
    Aз съм сляп и ги виждам , а Вие не ?
  • 4 Ветеринарен психолог

    69 4 Отговор
    е нали има ръст на заплатите. Сега в парламента а скоро и на другите професии
  • 5 да де

    64 4 Отговор
    Баце усещаш ли с тия цени нЕкой те клати?
  • 6 Емил

    15 94 Отговор
    Тъпа пропаганда! "Жестокият" скок на описаните продукти от "първа" необходимост се компенсираха четворно за цял месец от едно зареждане на бутилка с газ! Направете сметка, че описаните продукти са поскъпнали реално със стотинки и губим на месец 4-5 лева!

    Коментиран от #9, #10, #13, #28

  • 7 габровец от варна

    40 16 Отговор
    Джинджифила ми е от първа необходимост,ша знайш!и без него не ям.

    Коментиран от #30

  • 8 Активист на БКП

    38 33 Отговор
    При ГЕРБ е така!!! Затова гласувайте за единствената партия на народа-БСП!!!

    Коментиран от #17

  • 9 Дедо Пенс

    48 6 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Па откъде пари за газ,бе чорбаджи?!!!С 200 лв пенсия

    Коментиран от #25

  • 10 Кукуригу

    47 2 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Ами вземи се гръмни с тая газ!Като не ти дават да излизаш и пътуваш за какво ти е?На всичкото отгоре нейната цена спрямо цената на петрола е най-неадекватна!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Герберастка черна каса

    41 2 Отговор
    Сега ще ядете самолети на картинка!
  • 13 Баце ви Боко пастира

    14 16 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    5-6лева загуба!Тия дет ги наритаха на борсата даже няма да ги почувстват!Да изтеглят по един заем и готово!
  • 14 Tate

    40 2 Отговор
    Кво стана бе Герберастчета ??? Как ли да ви :Верва: човек?? Дупе и гащи сте с "Бизнеса/прекупвачите" сладки ненагледни нямало да има спекула !!Лелелеееееееее едно дърво по сгодно за хващане па удри !!!
  • 15 Ventura

    31 1 Отговор
    Това за нашенските търгаши си е традиция, особено покрай голями празници. Мотото им е :ден година храни.
  • 16 Николай

    18 13 Отговор
    В Лидл цните са много по-ниски. Джинджифила е 6,99лв. не знам от къде ги вадите тези данни.

    Коментиран от #55

  • 17 Крали Марко

    21 26 Отговор

    До коментар #8 от "Активист на БКП":

    БСП не е партия на народа, а на Техно-далавер-импекс. А ти вземи да послушаш баш патрона на шайката - ген. Радев и излез от вкъщи, така малко на въздух, срещни се с приятели, хапни някъде навън и после отиди да се здрависаш с г-н президента и г-жа Корона Нинова. Не знаеш каква услуга ще направиш на обществото.

    Коментиран от #18

  • 18 Tate

    24 13 Отговор

    До коментар #17 от "Крали Марко":

    А ти поливаш ли Тиквата ,лъскаш ли и кората да е красива за бала !Защо всеки тиквеник си мисли че като си гласувал за Радев автоматично си Болшевик ?? Но Патрона ви казва "АЗ съм прост и вие сте прости затова се разбираме" Вие сте от "Партия за ограничено мислене в рамките на Тиквата" КО РЕЧЕ?
  • 19 Зеленчукопроизводител

    16 8 Отговор
    Какво да се направи като всички са тръгнали да търсят джинджифил. Виж цената на бананите не е мръднала ,даже не е стигнала цената от преди 89 година.
  • 20 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    25 3 Отговор
    Търпение, овце. На Тиквата му трябват парички, заради Бойци, Биволи и други заблудени си мести жената, детето........ Гласувайте за ГЕРБ, или не гласувайте, все добре.
  • 21 гост

    12 4 Отговор
    При нас чесънът е 10 лв ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Скок в цените

    30 2 Отговор
    По всички хранителни магазини е. Пазарувам от един и същи магазин постоянно. От началото на извънредното положение цените в него скочиха двойно. А собственика се кефи, гали дебелия корем и повтаря : "Екстрааа, все така да е" !
    Е до кога бе ще е така ? Айде някой да мине да ги глоби за спекула. ;)
  • 24 SAAB

    7 2 Отговор
    Ветото си свърши работата ........
  • 25 Младок

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо Пенс":

    Дядо яж повечко боб /не казвай, че и боб нямаш/ и ще имаш газ в излишък! То и на тия твоите години много газ не ти требе, не се озорвай много с бабата, давай я по-яваш!
  • 26 Цирея с цените

    16 0 Отговор
    се спука. Знаеше се от обикновените хора още преди да се въведе извънредното положение, ама кой да вземе мерки? Сега ще чакаме още докато улицата се оживи... Ясно е че проблема е в търговията на едро, която се регулираше при социализма. Сега говорим за подкрепа на производителите. Както и да ги подкрепим търговецът на едро ще прибере подкрепата. Лоша е прогнозата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Емиле

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Ти си биологична единица.
  • 29 free man

    23 1 Отговор
    Вдига се цената на петрола:журналист-клакьор радостно очаква увеличение на цените,неуспял икономист обосновава увеличението,по бензиностанциите и магазините цените скачат веднага.Пада цената на петрола:гореизброените се ослушват и оправдават със зареждане на старите цени.Ще изпуши народа и ще обясни на избраните от нас,че няма нищо вечно!
  • 30 Някой пусна фишека

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "габровец от варна":

    че джинджифила убивал короната и овцете се юрнаха да го купуват.
  • 31 коня с оня

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    На пълно си оправдаваш ник-а ! От мен имаш доживотен минус !!!
  • 32 Търговец на банани

    9 5 Отговор
    Учените доказаха, че 1 кг. изядени банани всеки ден, убива коронавирусите на 100%. Айде народеее, който разбира, тука се спира.

    Коментиран от #49

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 free man

    7 1 Отговор
    мъдераторче нещастно,какво не ти харесва,таго триеш?!Спекулата ли е измислена,или липсата на контрол от КЗП?!
  • 36 Xaxaxa

    14 1 Отговор
    A гадовете казаха че няма да има увеличение на цените,никой не повярва на тез изруди

    Коментиран от #40

  • 37 сас

    15 0 Отговор
    Абе незнам какво правят но под 50лв на ден пазар за четиричленно семейство не мога да направя! Правете си сметката какви трябва да са приходите... и то само за ядене! Незнам какво си мислят но ако не направят мораториум на кредитите, ще дръпна възможно най-голяма сума за харчене, ще я изхарча и няма да връщам на никой нищо, пък да видим какво ще стане!

    Коментиран от #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 free man

    6 0 Отговор
    мъдераторче нещастно,какво не ти харесва,таго триеш?!Спекулата ли е измислена,или липсата на контрол от КЗП?!

    Коментиран от #44

  • 40 нанан

    11 0 Отговор

    До коментар #36 от "Xaxaxa":

    Еми то увеличение винаги е имало и то тихомълком!
    Докато някои стачкуват за цените на винетките, един не съм видел да излезе за цените на основните неща! Явно 100-те лева на година, са повече от 50-то лева всеки ден за храна, дето преди месеци струваше 20-30лв макс! Както и да е, всеки си пати от главата, докато има наивници, ще има и тарикати! Лошото е че народа вече реално изнемогва!
  • 41 Недко Илиев автшофьор

    4 0 Отговор
    Онзи ден ме спира катаджия и ме пита защо съм карал без аптечка и със зацапани номера,пийнал на задна скорост на червено,в обратната лента,ще заведа дело в Хага срещу КАТ
  • 42 А стига бе

    10 0 Отговор
    Нали инфлация нема бре.
    Тйо оти нема> 240 мили избранници си дигнаа заплатките и то баш в пандемия (по техни твърдения) дет всяка стотинка е важна.
    Изтепаа ни животинките почнаа вноса и са опааа нема внос оти другите мислят за народа си.
    Па нека пак слушйаме ЕС
  • 43 Шаран БГ

    15 1 Отговор
    Лъжеха едно време само комунистите !! Тези не лъжат. И не се тревожете - искахте капитализъм - ето Ви го !! Никаква спекула! Това повишение е нормално за пазарната икономика! Нсичко минава през касовия апарат. От там приходите в бюджета растат. Властимеющите -/ ония богоизбраните/ си увеличиха съгласно чл.71 от Констентуцията месечните плати. Но се разбра, че това е направено, за да може дарението от 1/3 он заплатите им /еднократно разбира се/ в борбата с коронвируса 19 да е по-голямо ! "Вдявате" ли уважаеми госпожи и господа ?!? Най-после целия свят разбра,/ не само Вие/ че по неадекватни и алчни държавни ръководители от нашите НЯМА !! Когато станат богати като английските лордове - тогава ще се замислят за плебеите. Не се отчайвайте, ........ако сте живи !
  • 44 Антонн

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "free man":

    Приятел остави,няма смисъл нека трият.
    Важното е че джиндифила е 17лв.
  • 45 Абе бай Ганьо

    6 0 Отговор
    не проумява, че скоро може да мре, ама те да се награби от хората, все едно че ще си носи парите на оня свят. Дай Боже спекулантите по-скоро да мрат. Дай ни поне това добро Боже, поне заради Великден.
  • 46 Гост

    7 0 Отговор
    Изроди дано ви затъкне нямате срам и от Бога
  • 47 Пешо

    4 0 Отговор
    Изберете българското. Домати в град Кресна продават ги пред оранжерията цена 4лв за кг. На женския пазар в София 1лв за кг.
  • 48 Умно село

    2 1 Отговор
    Птичи грип, Шап, Морбили, Свински грип. Сега и новото SARS-CoV-2
    Ама нашенеца ще излезне по упорит и издръжлив от хлебарката, която казват, че издържа и при ядрен взрив.
    Споко и не обръщайте много внимание политици, медии, които постоянно си ги мерят за наша сметка!
    Жалко, че винаги оставаме изненадани - КАТО ПРИ ПЪРВИ СНЯГ!
    Абе по Я добре да дойде мама КУНКА, та да внесе ред В ДЪРЖАВАТА!:-))))
    И Спазвайте препоръките при карантина! За наше добро е!
  • 49 Банана му е мамата

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Търговец на банани":

    При соца нямаше банани,нямаше и корони.Сегс банани бол,затова и короната се вихри.Който смее да хапне от това бактериологично оръжие - жълт банан.
  • 50 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "сас":

    Боко Ханъм ще се сети,че като мутра е проходил в голямата политика.СИК ще ти помогнат да върнеш бързо кредита.
  • 51 Петър петров

    1 1 Отговор
    Еми нали вашето президентче наложи вето на закона против повишаване на цените!!??
  • 52 Васил Илиев

    1 1 Отговор
    Питайте Радев за повишените цени.С ветото си и той не знае какво направи на пазара! Добре са се стиковали с Нинова!
  • 53 Искам да отбележа

    3 0 Отговор
    ......''Джиндифил с 100.8%'':'' Джижифилът става една..'':'' средната цена на джиндифила''...ТРАГЕДИЯ...ОТ ТРИ ИЗПИСВАНИЯ НА '' ДЖИНДЖИФИЛ'' НИТО ВЕДНАЖ-ПРАВИЛНО. А това са днешните журналисти...мъкааааааа..мъка..Авторааа-изяж си дипломата (ако имаш такава)....
  • 54 Дидиди

    0 0 Отговор
    Не се ваикайте това с цените е тъка щото. Меркурий е влезнал в Дева а Венера е ретроградна щом в тая държавица мръдне то и цените барабар с него
  • 55 Дженифър от ГЕ.П

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Николай":

    Цялата икономика е в ръцете на ГЕ.П. Какво ви се струва нередно? 8624
  • 56 незнайко

    0 0 Отговор
    Кой купува джиндифил ? Това си е афродизиак.
  • 57 Toва e в следствие

    2 0 Отговор
    на по евтините нефт, газ и парно.. а може би вече са влезли в обръщение напечатаните милиарди ... поздрави на Валутния борд
  • 58 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Хранителните продукти, като цяло, за последните 3-4 години са поскъпнали двойно. Сега за месец още толкова. Но спекула се наблюдава и на други места - Допълнителна такса "вирус" в размер на 50 лв за всяка пратка наложи и DHL, така че ако имате друг вариант не използвайте този куриер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове