Last news in Fakti

9 Април, 2020 16:16 2 133 26

ВМРО: Нов данък за супермаркетите, ако не пускат българските фермери

  • вмро-
  • супермаркет-
  • фермери-
  • български продукти

Не приемаме и заплахата от задвижването на наказателна процедура срещу България, посочват воеводите

С приходите от налога могат да се подпомагат българските производители. Такъв пример има вече в Унгария. И нека не забравяме, че печалбите, които тези хипермаркети генерират в България, се изнасят в трети държави, те не остават в родината ни.

Острата позиция на ВМРО идва вследствие на писмо на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват „Аванти“, „Билла“, „ДМ България“, „Кауфланд“, „Лидл България ЕООД & Ко“ и др., в което фирмите реагират на проекта на постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските вериги, изготвен от МЗХГ. Проектът предвижда повишаване на процента предлагани в магазините български продукти на регионален принцип и отделянето на специални места в обектите за родни стоки. Целта е да се подпомогнат нашите производители и така да се намали ударът от предстоящата световна икономическа криза.

Ние от ВМРО от години имаме принципна точна и ясна позиция, че подпомагането на хранителния бранш и леката промишленост трябва да е не антикризисна мярка, а целенасочена държавна политика. Категорично не приемаме твърдението на СМТ, че подобна стъпка може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. В условията на световна пандемия, затворени граници и борба за оцеляване на държавите членки на ЕС не сме съгласни и с това, че предложените промени противоречат на законодателството на ЕС в редица области, като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ.

Не приемаме и заплахата от задвижването на наказателна процедура срещу България, тъй като за нас извънредността на ситуацията в ЕС е достатъчен аргумент за засилване на регионалния протекционизъм. Унгария вече направи стъпка в тази посока и въведе специфичен данък над чуждестранните вериги, който да се използва за нарочна субсидия на унгарските производители. А в редица други държави отдавна съществуват подобни механизми.

Ето защо ние подкрепяме напълно действията на земеделското министерство, като освен за хранителните стоки предлагаме обхватът на политиката за подпомагане на нашите производители да бъде разширен и към промишлеността във всички аспекти на производствата. България има своите браншове, в които може да е конкурентоспособна не само на eвропейско, но и на световно ниво.

И не на последно място, напомняме на всички, че българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и неговият екип започнаха инициатива #ИзбериБългарското, като призоваха сънародниците ни да купуват само български стоки, а производителите могат да се свързват с нашите регионални координатори и да се възползват от безплатния сайт, за да рекламират стоките си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашистка Гад

    24 15 Отговор
    Без коментар, освен "малоум.ни иди.оти"!

    Коментиран от #18

  • 2 Русенец

    33 14 Отговор
    Предизборната къмпания на Каракачанов-Симеонов започна ! Народе опомни се и изхвърли тези пиявици от властта !

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Призив

    25 1 Отговор
    Размърдайте си сивите клетки и открийте къде има на удобно за вас място магазини на производители. Аз Месо, млечни продукти и зеленчуци съм намерил откъде да купувам. От австрогерманците си купувам само алкохол и тоалетна хартия.

    Коментиран от #15

  • 5 Кукуригу

    16 8 Отговор
    По време на криза винаги някой са готви за пир!Какви са тези производители и какви данъци и заплати са плащали да сега?На бас че те са в най-сивият сектор!
  • 6 ОТКАЧАЛНИК

    21 7 Отговор
    МАЛУМНИЦИ КОЙ ЩЕ ГО ПЛАТИ ТОЯ ДАНЪК НАЛИ ПАК НАРОДА КАТО ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    12 12 Отговор
    Браво. Едно правилно решение. Български стоки преди всичко. За качество им да отговарят съответните органи за контрол. Също така и клиентите да подават жалби ако има проблеми с качеството. Идеята ми харесва подкрепям я на 100%.Повечето страни в Европа вече направиха подобни призиви. После не виждам защо тези чужди търговски обекти няма да плащат данъци в България. Защо тогава им разрешават да продават тук?
  • 9 Аре

    8 9 Отговор
    Явно на повечето коментиращи господинчовци по горе им харесва да ядът пластмасови домати и салам без месо.
  • 10 Тотална абдикация на държавата е това

    6 4 Отговор
    По каква логика държава в ЕС, ще ограничава и изисква мкнимална площ за местни стоки. Та ние си напазарувахме стари Ф-ки за тройно по-висока цена, при наличието на произведени в ЕС машини! За да се прпдават български продукти, трябва да са конкурентни, а за да са конкурентни държавата трябва да си е свършила работата по контрола и там където е необходимо по субсидирането. Аз защо не си купувам, ни хляб, ни сирене, ни месо от ни една верига? Ами защото знам български прпдукти (макар, че и веригите продават български), които ми харесват най-много! Каракачанката и неговия верен пес, да настояват всеки вносител на автомобили да направи и шоуруум и склад и тн за български атомобили. Това ще е още по-добра идея! А кои не прпдава български автомобили глоба!
  • 11 Бачо Киро

    11 4 Отговор
    Ще ударите чуждите вериги на шефовете си точно никога ... Приказки от 1001 нощ ...
  • 12 Хъм

    5 3 Отговор
    Що почвам да си мисля, че зад целия този напън в "полза" на фермерите стоят мераците на някое дебело момче да лапне някоя верига ?? Много позната някакси тази "схема", а патриотките що са в играта не се "сещам" още ?
  • 13 ИСТИНА

    6 1 Отговор
    Държавата много лесно може да реши проблема без дори да разговаря с веригите.Строги проверки за качество и количество и плащане на ДДС на границата и готово.Иначе става следното : внасяме охладено месо , а го пишем изрезки , различна цена различен данък. Друго внасяш 100 тона декларираш 40 с помощта на някоя държавна калинка и готово.
  • 14 ИСТИНА

    5 0 Отговор
    И да се замислят хората който купуват особено вносно месо от къде е и колко може да се нарече прясно. За вкусовите качества въобще не коментираме. Същото важи и плодовете и зеленчуците.
  • 15 Густо Майна

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Призив":

    А защо си мислиш, че има все още остатъци от "австро-германци"? Всичко живо отдавна се изнесе. Всичко е франчайз с процентни отчисления за бранд и ноу-хау! Ако не вярвате - поразровете се малко. Търговските печалби на 90 % остават в България!!! Всичко е гнусна пропаганда, а някои хора сега се опитват да "клатят момента". Нямам против да потребявам българско, но на пазарни цени. Защо 🍅 и 🥒 от Анталия (1300 км до Пловдив) с мито и ДДС, и такива от Пелопонес са два пъти по-евтини в Първенец от родните?! От какъв зор да ги купувам?! Номерът, че са родни и не "обогатени" с химия не минава. Нашите селски тарикати не ядат 🍅 с колците!!!

    Коментиран от #22

  • 16 гражданин

    9 1 Отговор
    Ще купя българска стока,единствено,ако е по качествена,и на цена,която ме устройва. В противен скучай да си я продават където искат,а не защото видите ли била българска,да му я платя двойно.
  • 17 Николай

    3 2 Отговор
    Нови я данък ще го начислят върху цените на стоките. Цените и без това са достатъчно високи. Измислете нещо друго.
  • 18 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фашистка Гад":

    До 1 ком -Защо казваш че са фашисти бе кумунисче -вечер фашисти ли сънуваш още от страх
  • 19 Гост

    2 0 Отговор
    Веригите магазини трябва да зареждат предимно родна продукция, Българска. Чак, когато няма вече откъде, да внасят чуждите боклуци. Така се пази иконимиката на една страна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ФАНФАН

    4 0 Отговор
    !!!!!!!!!!! И нека не забравяме, че печалбите, които тези хипермаркети генерират в България, се изнасят в трети държави, те не остават в родината ни.!!!!!!!!!!!
  • 22 Русенец

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Густо Майна":

    Аз пък купувам български, въпреки, че са по-скъпи. Но, има хора, за които е по-важно да ядат евтини боклуци, отколкото скъпи, но качествени храни.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 безпартиен

    3 0 Отговор
    Единственото което трябва да направят е да изравнят всички субсидии в земеделието и животновъдството с тези в Германия,Франция,Холандия,Гърция и др.!!!Тогава всичко ще си дойде на място!Няма как да те подпомагат три-четири пъти по-малко и да си конкурентен!
  • 25 Васил

    1 0 Отговор
    А защо няма такъв данък и за банките дали са видели ВМРО какви такси слагат?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове